X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est super wiadomość <3 Też bym wyprosiła choć na chwilę, korytarze są również dla odwiedzających ...

1usai09khne0c7t3.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasiu musiałam!;) tak mi dziewczyny narobiły apetytu,że nie wytrzymałam ;D

Filip 28.03.2016 <3
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est, ja bym się nie krępowała i wyprosiła. Tzn. poprosiła czy na czas odciągania mogą wyjść na korytarz. Dziwię tej Twojej współlokatorce, ze sama na to nie wpadła. Dziwna.
    Oooooo czyli Stasio będzie już z Tobą <3 fantastycznie. Gratulacje :*

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W niedzielę to chyba nigdy tak nie było :) Tyle postów!
    Cieszę się, że się odezwałyście wywołane dziewczyny ;)

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a powiedzcie mi czy Wasze podkłady poporodowe mają pasek z klejem, żeby mocować je na bieliźnie.
    Rozpakowałam z ciekawości swoje podkłady Matopat Absorgyn, patrzę i nie mają tego paska.... i one takie luźne będą mi tam latać? :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 16:53

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Dziewczyny, a powiedzcie mi czy Wasze podkłady poporodowe mają pasek z klejem, żeby mocować je na bieliźnie.
    Rozpakowałam z ciekawości swoje podkłady Bella/Matopat Absorgyn, patrzę i nie mają tego paska.... i one takie luźne będą mi tam latać? :P

Szczerze to nie wiem :-P, a M mi tak torbę zostawił, że bez pomocy mamy tam się nie dopcham :-) wczoraj mi położna do porodu mówiła żebym i tak nie brała bo dają swoje hmmm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 16:57

km5szbmhexpco9m1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Rozpakowałam z ciekawości swoje podkłady Bella Absorgyn, patrzę i nie mają tego paska.... i one takie luźne będą mi tam latać? :P

Na siateczkowych majtasach i tak by się nie przykleiły, więc luz ;) Ja mam Bella Mama i nie pamiętam czy one miały klej czy nie... Ale są na tyle duże i tak często się je zmienia, że nie zdarzyło się, żeby mi "latały" ;)

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa no ja mam też siateczkowe majty :)

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lena rozpakowałam chwile temu moje podkłady z babyono i one mają pasek z klejem ale przeraziła mnie ich wielkość, są ogromne :D
    Est super wiadomość że Stasiu będzie teraz przy Tobie, a rodzinkę sąsiadki z sali bym grzecznie poprosiła o wyjście na korytarz. :)

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh nawet was nie nadrabiam bo nie nie mam siły. I nie wiem co pisać. Ale moze choć troche wsparcia od was otrzymam i wspólnymi siłami z synkiem jeszcze kilka dni wytrzymamy w dwupaku. Sytuacja u nas dynamiczna i mam wrażenie ze abstrakcyjna- dzieje sie wokół mnie. Wczoraj wieczorem przyjęli mnie z szyjka 14 mm rozwarciem wew 5 mm i twardnieniami. Dostałam Mg. Brzuch nadal sie spinał No ale szybkiej poprawy nie oczekiwali. O 3 obudziłam sie w kałuży krwi i z olbrzymim skrzepom. Dosłownie. Myśleli ze łożysko. W 5 min przewieźli mnie z patologii ciazy na sale porodowa...

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisze w częściach bo na tel jakby ucięło to nie dałabym rady drugi raz pisać. Na porodówce pod ktg skurcze co 5 min na 80 i rozwarcie na palec. Starsza pani doktor mowi nie dajemy sterydów bo nawet do drugiej dawki nie doczeka. Młodsza mowi, ryzykujemy. Sterydy, i pompa magnez. Po pol godziny zero poprawy. Szybka decyzja fenoterol w pompie. Albo zatrzymamy albo nie, nic nie stracę poza fatalnym samopoczuciem kołataniem serca i drżeniem całego ciała. Powiedziała ze jesli rozwarcie przekroczy 4 cm to koniec ale walczymy...

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęła od dużej dawki. Czułam sie bardzo zle. Ale skurcze natychmiast ustały. Musiałam wytrzymać. To było ok godz 9. Mówią ze niczego nie obiecają, moze dadzą mi 5 godzin a moze tydzien a moze 2-3. Leżę teraz plackiem. Pompa fenoterolowa ciut zmniejszona i obserwujemy. Nie wiem jak długo mogą mi to podawać. Narazie wala ostro widze ich zaangażowanie i walkę. Krwawienie tez narazie opanowali. Ale u mnie wszystko moze sie zdarzyć i pewnie niebawem sie wydarzy. Oby maluszek był zdrowy tylko o nim teraz mysle.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany Martka to strasznie brzmi !!!!
    Czy Ty mialas jakis problem z lozyskiem? Bo ja mam przodujace i w nocy mam koszmary ze misie przydarzy to co opisujesz :(
    Trzymaj sie tam cieplo!

Dzien dobry
    Ja leze z twardym brzuchem, chyba za duzo dzialam od rana

Podczytuje Wasze opowiesci ale nie mam kiedy pisac

Pozdrawiam serdecznie

• Martka89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i jak to powiedziała młoda doktor ktora zaczęła ta walkę, póki nie odeszły wody dziecko jest bezpieczne i sie nie poddajemy. Przepływy ok. Na Usg mojego lekarza mały miał 2500 tutaj 2400. Mam tylko nadzieje ze przekroczy 2 kg.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i najważniejsze. Łożysko przyklejone. Ma całe szczescie jest na przedniej ścianie i można je było dokładnie ocenić i na 100% je wykluczyć. To szyjka rozwierajaca taka słaba. Przepływy pępowinowe i inne w porządku. Mały mało sie rusza. Ale tez cierpi. Serduszko mu wali po fenoterolu i pewnie po sterydach :(

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka Kochana, dobrze że sterydy jednak podali! No to naprawdę już widzę jaka musiałaś być przerażona. Głowa do góry moja droga, maluszek już na pewno całkiem spory i silny, ważne że łożysko i przepływy są dobre! Może uda się Wan jeszcze trochę Wyleżeć :-* trzymaj się tam i bądź dobrej myśli. Na pewno wszystko skończy się dla Was dobrze. Jesteśmy z Tobą myślami!

km5szbmhexpco9m1.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyś, dziękuję za wywołanie, Kasiu, usprawiedliwiać się nie będę, bo czytam każdego dnia i nic nie pomijam :P Tylko jakoś nie mam weny do pisania.

U nas wszystko ok jak na ten etap. Młody baaaardzo się rozpycha, a od tygodnia czuję jakby rączkami gmerał przy szyjce i chwilami mam wrażenie, że wypadnie. Ogólnie czuję się nieźle, choć zdarza się zgaga, po intensywnym dniu puchną mi nogi, a bóle miesiączkowe zdarzają się coraz częściej. Moja szyjka jest miękka i powoli się skraca, więc jestem nastawiona na poród w każdym momencie od ciąży donoszonej. Na wyjście wcześniej synek dostał zakaz :) Obecnie najbardziej dokucza mi ucisk na nerw kulszowy. Czasem pojawia się gdy leżę lub stoję, ale najgorzej jest gdy korzystam z toalety. Ból jest wtedy bardzo silny i promieniuje od kręgosłupa, przez pośladek aż do stopy... Od trzech dni dwójeczkę robię wisząc na rękach nad deską i wyginając dziwnie nogę.

A tak poza tym to w tym tygodniu miałam mały remoncik i potem generalne sprzątanie. Mam pomyte okna, wypraną wykładzinę i kanapę w dużym pokoju, więc jesteśmy już gotowi. Wczoraj odebraliśmy ostatni element wyprawki, czyli fotelik. Zastanawiam się tylko nad zakupem laktatora, ale chyba wstrzymam się do porodu. U nas metraż nie pozwala na wydzielenie pokoju dla małego, więc będzie mieszkał z nami. Na chwilę obecną wygląda to tak jak na zdjęciach (przewijak i kosmetyki w łazience):

Kącik z koszem mojżesza:
    ae0c6c82bdbe699em.jpg

Kącik do karmienia i wózek:
    b316ed91431bb82cm.jpg

Torba już niemal spakowana i przygotowany fotelik:
    798f9a28f382149am.jpg

Piszecie sporo o karmi, o tym, że działa dobrze na laktację, a to ponoć mit. Owszem, tam jest słód jęczmienny, który pobudza laktację, ale jest także alkohol (to nie jest piwo bezalkoholowe), który hamuje laktację i przechodzi do mleka...

Mój mąż zdecydowanie staje na wysokości zadania, pomaga mi na co dzień, mówi dużo do brzucha i jest zaangażowany. Co prawda jak na mój gust mógłby więcej poczytać, np. o rozwoju dziecka, ale ostatnio np. pytał czy mogę przywieźć od rodziców jakiegoś misia, to by na nim zakładanie pampersów poćwiczył :D

Ja też mam porąbane sny. A. Kasia, u mnie podobny motyw się pojawił, że trzeba było się zgłosić do szpitala dwa tygodnie przed cc na przygotowanie. W ramach przygotowania wyjmowali dziecko, ale kobieta dalej była w ciąży! Po dwóch tygodniach trzeba było się zgłosić na zakończenie ciąży i odbiór dziecka. Chore! A dwa dni temu śniła mi się Madzialena, która była już w trakcie porodu, ale trwało to długo i nie rozkręcała się akcja, więc zaczęła zakładać płaszcz i mówić, że ona jednak się rozmyśliła i postanowiła, że nie będzie rodzić, więc wraca do domu :)i

Est, ja też bym zwróciła im uwagę i powiedziała, że muszę odciągnąć i czy mogliby wyjść na ten czas z sali, bo musisz przekazać mleko dla dziecka. U mnie na drzwiach oddziału jest napisane jasno, że do jednej pacjentki mogą wejść max 2 osoby i na oglądaniu porodówki położna mówiła, że tego pilnują. A tuż za oddziałem są w razie czego 2 kanapy, zawsze można wyjść z odwiedzającymi na korytarz.

No i ostatnia rzecz. Od kilku dni biję się z myślami czy to tutaj wrzucać, bo wiele z nas ma różne problemy i urodziła lub urodzi nieco przed terminem, ale widzę, że bardzo wiele z Was chciałoby urodzić wcześniej. Ja też jestem już zmęczona i coraz częściej myślę o tym, że może przy tej miękkiej szyjce Franek zechce wyjść ze 2 tygodnie przed terminem, ale ten artykuł dał mi do myślenia: http://mataja.pl/2014/05/pospiech-wysoce-niewskazany-o-tym-ze-dwa-tygodnie-moga-czynic-roznice/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 17:34

d'nusia, Magda lena, edyś, Kate84, Mania1718, olatychy, A.Kasia, Kaarolina, She86, Falon, Karka, Hannia123, Karolina@ lubią tę wiadomość

43kt9vvjbmmercyy.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka nie wiem co napisać... Trzymam bardzo,mocno za was kciuki! Mały juz duży, żeby przetrwać te dni kiedy beda podawanie sterydy

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, Martka, trzymam kciuki bardzo mocno. Dacie radę, dziecko jest już silne, a i waga ładna. Trzymaj się i myśl pozytywnie!

43kt9vvjbmmercyy.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka. Kochana. Bądź dzielna i też się nie poddawaj. Lekarzy masz super skoro ta walczą! Dobrze, że na takich trafiłaś!!!!
    3mamy kciuki za Ciebie i maluszka.

Robaczku, śliczny masz kącik dla synka <3
    To ja nie wiem co ta moja położna gadała, że karmi i bawarka mają dobry wpływ na laktację. Pfff.
    Eh z tą indukcja porodu jest różnie. Oksy też nie jest idealne dla dziecka :) Uważam że lepiej naturalnie próbować wywołać akcje porodową niż oksy. Naturalne sposoby (jeśli działają) zadziałają z opóźnieniem, 3-4 tyg nawet, a oksy działa w ciągu kilku godzin, max kilka dni, bo też nie zawsze działa i próbują później.
    Ciekawe czemu CC często lekarze tez robią 2 tyg przed tp z ostatniej miesiączki...

mhsvo7esg1a4x3m2.png
‹‹ 1821 1822 1823 1824 1825 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ