X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • salomea Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mnie też wkurzają "dobre rady" znajomych, żeby się wyspać na zapas, że teraz już koniec życia i na długi czas zakopiemy się w pieluchach... Nie rozumiem takiego podejścia, mogli nie decydować się na dziecko. Rozumiem, że na początku jest ciężko, ale wkurza mnie wylewanie frustracji.

Niecierpliwaa, ja biorę rok, bo mam umowę tylko do dnia porodu.

muminka83, A.Kasia, M+M+?, Teresa1992, Mania1718 lubią tę wiadomość

gg642n0aww2rhqzn.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja też chcę rok, ale szczerze mówiąc ja w ogóle nie jestem gotowa na pójście z powrotem do pracy...Bez niej czuję się dużo lżej psychicznie. Nie wiem może zmiana pracy, albo coś w tym stylu , bo inaczej zwariuje.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • salomea Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarylis wrote:
    niecierpliwaa- ja od początku chciałam wziać rok,ale okazało się,że ze względu na charakter mojej pracy a dokładnie szkolenia które robię od jesieni muszę być aktywna zawodowo chociaz kilka godzin tygodniowo (inaczej całe skzolenie w tym koszty poniesione przepadną) i tak biję się z myślami. Wpadłam na taką myśl,ze może wziełabym w pracy rok a te kilka dodatkowych godzin to założyłabym własną działalność,ale nigdzie nie mogę zanleźć informajci czy jest to prawnie możliwe..i czy nikt z zakładu pracy się nie przyczepi..

Amarylis, możesz po pół roku wrócić np.na pół etatu - moja szwagierka tak zrobiła. Oddaje małą do żłobka na 4 h i idzie do pracy.

gg642n0aww2rhqzn.png

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea wrote:
    No i mnie też wkurzają "dobre rady" znajomych, żeby się wyspać na zapas, że teraz już koniec życia i na długi czas zakopiemy się w pieluchach... Nie rozumiem takiego podejścia, mogli nie decydować się na dziecko. Rozumiem, że na początku jest ciężko, ale wkurza mnie wylewanie frustracji.

Niecierpliwaa, ja biorę rok, bo mam umowę tylko do dnia porodu.

Ehh skąd ja to znam...ciągle teksty typu, że w co się pakujemy, że skończy się wolność, że będziemy tylko przy dziecku uwiązani itp. Szczerze to wiem, że dziecko to duża odpowiedzialność na całe życie, ale to kolejny krok w naszym wspólnym życiu :)

• baassiia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarylis wrote:
    niecierpliwaa- ja od początku chciałam wziać rok,ale okazało się,że ze względu na charakter mojej pracy a dokładnie szkolenia które robię od jesieni muszę być aktywna zawodowo chociaz kilka godzin tygodniowo (inaczej całe skzolenie w tym koszty poniesione przepadną) i tak biję się z myślami. Wpadłam na taką myśl,ze może wziełabym w pracy rok a te kilka dodatkowych godzin to założyłabym własną działalność,ale nigdzie nie mogę zanleźć informajci czy jest to prawnie możliwe..i czy nikt z zakładu pracy się nie przyczepi..
    A nie możesz tego szkolenia poprowadzić na umowę o dzieło?

U mnie mąż często na mnie pisze jakieś umowy, bo on ma DG i umowa o działo (pod względem podatkowym) bardziej się opyla niż faktura VAT. Na chorobowym nie mogę mieć żadnych umów na mnie, ale na macierzyńskim chyba można dorabiać

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytałam, że na urlopie rodzicielskim można pracować na 1/2 etatu.. może komuś się przyda?

dqprwn15leplej5m.png

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AAA dziewczyny zjadłam całe opakowanie walentynkowego Rafaello i zjadłabym jeszcze! :D Wcale mi nie za słodko :D

Madlene.:), RudyTygrysek, alinalii, Magda lena, edyś, salomea, M+M+?, Mania1718, Hannia123, Karka lubią tę wiadomość

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena u mnie to raczej falami...

Niecierpliwa ja to chyba tydzień prałam wszystko :-P ja biorę rok od razu

Karolina@ a niby mówią że jak po kąpieli i nospie nie przechodzi to są te skurcze :-P cieszę się, że dziś trochę lepiej się czujesz!Myślę, że to dobry pomysł dziś podjechać i sprawdzić :-)

Alinali mam to samo ze skurczami, w domu armagedon a u gina spokój... A córcia może teraz zwolnić to normalne, jeszcze trochę do TP macie :-)

Madlene a dziś już lepiej z ruchami i Twoim samopoczuciem?

Margaret OMG i to było naturalnie? :-P

Ja dziś mam cały czas jakieś skurcze straszaki, no no ciekawe czy do końca tygodnia coś się wydarzy :-D

km5szbmhexpco9m1.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje wrócić po roku do pracy, i tak pewnie zrobię to z ciężkim sercem, bo jak oddać takie maleństwo do żłobka ;(

28whyx8d41olhvnv.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa i jak ktoś ma działalność gospodarczą to można normalnie pracować na macierzyńskim i rodzicielskim. Tylko na L4 nie można

Amarylis, alinalii lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • Amarylis Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea, baassiia- już mówię dokładnie o co chodzi bo tak mało informacji podałam. Na codzień pracuje w ośrodku terapeutycznym z dzieciakami, ale dodatkowo szkolę się z psychoterapii dorosłych i warunkiem tego szkolenia jest conajmniej dwuletnia praktyka zawodowa z pacjentami (czyli muszę zaczać już jesienią). Nie mogę tego zrobić niestety w ramach mojej pracy bo tam pracuję z dziećmi z resztą ta samo jak Ty niecierpliwaa nie chcę tam chyba wracać, lepiej mi bez tej pracy, dopiero teraz widzę jak mnie obciążała psychicznie atmosfera tam. i mam taką zagadkę czy wziąć pół roku urlopu i potem sobie działać z tmyi dorosłymi czy posiedzieć z Małą rok (czego bym bardzo chciała) a dorabiać jakoś kilka godzin w tyg. więc w przypadku umowy o dzieło czy zlecenia ktoś musiałby mnie zatrudnić a mając swoją firmę nie miałabym tego problemu, może zapytam jakiegoś pranwika czy moge ją założyć i czy zakłąd pracy nie będzie miał pretensji..

f2w3krntoe238by8.png
    381e78656e.png

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene mój mały by siedział z moją babcią, ale co z tego... i tak sobie tego nie wyobrażam. Chciałabym być z małym chociaż te pół roku dłużej.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę rok od razu i szczerze nie wiem co dalej, bo nie mamy z kim Małego zostawić, a rocznego dziecka nie dam do żłobka. Mam nadzieję, że nasza kondhcja finansowa będzie na tyle dobra, że będę mogła iść na wychowawczy.

• Amarylis Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do rad znajomych to tez słyszymy to samo dokładnie (czy Ci ludzie się jakoś umawiają co mówić :) ) ,że nie beziemy wyspani, żebym teraz spała póki mogę, że nigdzie nie będziemy wychodzić, że nie będzie się opłacąło w domu sprzątać, że to wszystko strasznie dużo kosztuje..zdaje sobie sprawę,że pewnie tak będzie i będzie pewnie ciężko,ale czy mam zrezygnować całkiem z macierzyństwa?

muminka83 lubi tę wiadomość

f2w3krntoe238by8.png
    381e78656e.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też mam umowę do dnia porodu i nie wiem jak to będzie :/ bo na moim zadupiu nie ma państwowego żłobka a prywatny kosztuje majątek :(

dqprwn15leplej5m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore rok bo firma w ktorej pracuje nie szanuje pracowników specjalnie.Jak tylko wroce to na bank dostane papier. To po co mam wracac pol roku wczesniej i pol roku mniej miec kasy. Moja szefowa sie patyczkowac nie bedzie wiec ja tez nie mam zamiaru.

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 wrote:
    Madlene a dziś już lepiej z ruchami i Twoim samopoczuciem?
    Kasiu skurcze mam nadal, a czuje się tak średnio, ale mała się trochę uspokoiła, wyniki wyszły dobrze więc na razie nic więcej nie mogę zrobić. W piątek mam ponownie przyjść do lekarza, chyba że coś ruszy :)

Niecierpliwa dokładnie ja też bym tak najchętniej do 1,5-2 lat posiedziała, ale nie ma takiej możliwości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 13:00

28whyx8d41olhvnv.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już chwilkę temu pisałam, że też zdecydowanie rok. Ja mam bardzo fajną pracę, ale też nie ma tępienia matek i etat zawsze czeka.

Poza tym koło 9-10 mies po porodzie chcemy zacząć starania o drugie :) z Wiktora zaszłam w 1 cyklu :) więc mam nadzieję, że szybko pójdzie :)

Wiem, że z dwójką takich maleństw to ciężko, ale pod każdym względem jest to dla mnie korzystniejsze. Nie chcę wracać na pół roku, bo to bez sensu, wolę dwójkę szybko i chociaż jedno odchować. U nas instytucja babci odpada, więc później żłobek i/lub opiekunka.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również wybieram się na rok, ale już się boję co zrobimy z Małą,gdy wrócę do pracy.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene to trzymaj się dzielnie i czekamy :-)

U mnie jakoś odwrotnie, koleżanki co rodziły w ciągu ostatniego roku mają dzieci aniołki więc same pozytywy słyszę, ja sobie wciąż mówię że moja te z taka będzie :-P Na pewno lekko nie będzie ale damy radę :-) Wszystkie!

No i ja podobnie jak Basia, po 10-11 miesiącach chce się starać o drugie, też nie mamy w Gdańsku opcji babcia do opieki więc żłobek lub niania jedynie wchodzi w grę...

Madlene.:) lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
‹‹ 1942 1943 1944 1945 1946 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ