X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow czyli 2 tyg l4 na żonę + 2 tyg tacierzyńskiego?

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina81 - wydaje mi się, że takie już są uroki końcówki ciąży. Do lekarza możesz iść, ale czy będzie w stanie przepisać Ci jakiś lek/maść? Może poszukaj jakiś ćwiczeń rozciągających na tą partię ciała?
    Co do spania na lewym boku to wszędzie o tym trąbią, a ja i tak śpię głównie na prawym. Tak po prostu mi wygodniej i nic złego się nie dzieje.

Malina81, domiii lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Malina81 to śpij też na prawej. Bez przesady całą wieczność kobiety w ciąży spały jak chciały, bo nie było tych wszystkich super badań i ludzkość przetrwała :P Ja śpię i na prawym i lewym i na plecach i jest ok. Poza tym dość długo spałam tak na w pół na brzuchu.

Moze masz rację kochana, też na początku ciązy spałam na brzuchu, ale naczytalam się o super dotlenieniu dziecka jak się spi na lewym boku to mam za swoje. Nic olejkiem nasmarowalam bolące miejsca i rozmasowalam może przejdzie z czasem.

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się i ja

AKasiu poproszę o zaproszenie :) Mam podobne zdanie co Tunia i mam cichutką nadzieję, że tu nadal będziemy pisać a Fb będzie jedynie do wymiany zdjęć.
    Tam naprawdę trudno się odnależć w dyskusji :( No i wg mnie można oszukiwać tak samo jak i tu, tylko zamknięcie grupy utrudnia trochę dostęp. Nie znoszę FB ale trudno, szkoda mi by było bardzo nie powymieniać się zdjęciami dzieci :)

Jusia, Vincent wielkie gratulacje, ale niesamowity był ten wtorek :) Niech się maluchy zdrowo chowają.

Co do dobrych rad, zniechęcania, trucia itd. TO ja już wiem, że nic i nikt nie jest w stanie przygotować młodej mamy na przyjście na świat pierwszego dziecka. Każdy kto radzi patrzy ze swojego punktu widzenia i na podstawie swoich doświadczeń a tymczasem nikt nie wie jakie będzie nasze dziecko i jak my sobie z tym poradzimy. Ogólnie to myślę że trzeba się nastawić pozytywnie a w razie trudności umieć i nie bać się prosić o pomoc! I tyle :) Będzie dobrze dziewczyny :)

• krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    Tak. Nie trzeba tego ciągiem brać. A rozbić sobie w czasie.plus 2 dni urlopu okolicznosciowego

alinalii, Malina81, Tova33 lubią tę wiadomość

• Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:

Alinalii tak własnie mówiła położna na zajęciach, plus dodatkowo 2 dni z tytułu urodzenia dziecka.

alinalii, krówka_muffka lubią tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Malina81 - wydaje mi się, że takie już są uroki końcówki ciąży. Do lekarza możesz iść, ale czy będzie w stanie przepisać Ci jakiś lek/maść? Może poszukaj jakiś ćwiczeń rozciągających na tą partię ciała?
    Co do spania na lewym boku to wszędzie o tym trąbią, a ja i tak śpię głównie na prawym. Tak po prostu mi wygodniej i nic złego się nie dzieje.

ja przed ciążą spałam tylko na lewym , ew na brzuchu , teraz tylko na prawym jest mi wygodnie i tylko tak śpię ;) ( o ile udaje mi się spać , ostatnio to rzadkość ;P )

Malina81, Kate84 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:

Karolinko, poszukam jakiś ćwiczeń, póki co jak wstaję w nocy, to profilaktycznie rozruszam lewą rękę.

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolne dla taty jakie przysługuje po porodzie:

1. 2 dni 100% płatne - urlop okolicznościowy
    2. 14 dni L4 80% płatne - opieka nad żoną po porodzie (konieczność związku małżeńskiego)
    3. 14 dni 100% płatne - urlop ojcowski

Do tego dochodzi jeszcze np. 2 dni opieki nad dzieckiem w ciągu roku, czy urlop tacierzyński, z którego może skorzystać tata, po przekazaniu mu przez mamę.

Jeżeli o czymś zapomniałam to uzupełnijcie proszę.

Malina81, alinalii, edyś, krówka_muffka, Hannia123, Falon, Tova33, Kate84, Viera Yves lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    ja przed ciążą spałam tylko na lewym , ew na brzuchu , teraz tylko na prawym jest mi wygodnie i tylko tak śpię ;) ( o ile udaje mi się spać , ostatnio to rzadkość ;P )

:) I super i masz się dobrze.
    Stara ja i naiwna jak dziecko. Bedę różnicować pozycje spania:)

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Wolne dla taty jakie przysługuje po porodzie:

1. 2 dni 100% płatne - urlop okolicznościowy
    2. 14 dni L4 80% płatne - opieka nad żoną po porodzie (konieczność związku małżeńskiego)
    3. 14 dni 100% płatne - urlop ojcowski

Do tego dochodzi jeszcze np. 2 dni opieki nad dzieckiem w ciągu roku, czy urlop tacierzyński, z którego może skorzystać tata, po przekazaniu mu przez mamę.

Jeżeli o czymś zapomniałam to uzupełnijcie proszę.

Dziękuję za cenne informacje :)

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak macie CC to opieki (80%) przysługuje 3 tygodnie :)

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Jak macie CC to opieki (80%) przysługuje 3 tygodnie :)

Nie wiem od czego to zależy, ale moja przyjaciółka po CC miała 2 tygodnie opieki. Wiem na pewno, bo widziałam na własne oczy to L4 :)

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Nawet jesli mam umowe na czas okreslony? Mam do kojca czerwca 2017 roku umowe wiec jakby nie zdarzy mi sie umowa skonczyc to wroce

Jeśli masz.umowę do końca 2017 roku to do tego czasu obowiązuje

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak to jest z urlopem ojcowskim jak mąż ma własną działalność gospodarczą a ja będę na tym kosiniakowym? może on mieć urlop 2 tygodniowy?

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muminko, a co ze mną jeśli mam umowę o pracę tylko do 31.08.2016 ?
    Rozumiem, że przysługuje mi urlop roczny ( część będzie wypłacana przez mojego pracodawcę do dnia umowy? a kolejną część zus?

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:

Ja tak samo - jakbym miała spać tylko na lewym to bym odleżyn dostała... szczególnie, że drętwieje mi wszystko jak jestem długo w jednej pozycji leżącej. Pilnuję się tylko żeby za długo nie przebywać w pozycji na plecach.

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Nie wiem od czego to zależy, ale moja przyjaciółka po CC miała 2 tygodnie opieki. Wiem na pewno, bo widziałam na własne oczy to L4 :)

jakiej opieki? to nie jest się wtedy automatycznie na macierzyńskim?
    coś się pogubiłam

• Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Ja tak samo - jakbym miała spać tylko na lewym to bym odleżyn dostała... szczególnie, że drętwieje mi wszystko jak jestem długo w jednej pozycji leżącej. Pilnuję się tylko żeby za długo nie przebywać w pozycji na plecach.

To ja sobie za bardzo to spanie na lewym boku do serca wzięłam :(

perła ziemi, Kate84 lubią tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    jakiej opieki? to nie jest się wtedy automatycznie na macierzyńskim?
    coś się pogubiłam

L4 opieki nad żoną po porodzie dla ojca dziecka. Troszeczkę wyżej o tym pisałam :)

Lucky lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
‹‹ 1944 1945 1946 1947 1948 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ