Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
wow czyli 2 tyg l4 na żonę + 2 tyg tacierzyńskiego?
-
Malina81 - wydaje mi się, że takie już są uroki końcówki ciąży. Do lekarza możesz iść, ale czy będzie w stanie przepisać Ci jakiś lek/maść? Może poszukaj jakiś ćwiczeń rozciągających na tą partię ciała?
Co do spania na lewym boku to wszędzie o tym trąbią, a ja i tak śpię głównie na prawym. Tak po prostu mi wygodniej i nic złego się nie dzieje.Malina81, domiii lubią tę wiadomość
-
baassiia wrote:Malina81 to śpij też na prawej. Bez przesady całą wieczność kobiety w ciąży spały jak chciały, bo nie było tych wszystkich super badań i ludzkość przetrwała
Ja śpię i na prawym i lewym i na plecach i jest ok. Poza tym dość długo spałam tak na w pół na brzuchu.
Moze masz rację kochana, też na początku ciązy spałam na brzuchu, ale naczytalam się o super dotlenieniu dziecka jak się spi na lewym boku to mam za swoje. Nic olejkiem nasmarowalam bolące miejsca i rozmasowalam może przejdzie z czasem.
-
witam się i ja
AKasiu poproszę o zaproszenieMam podobne zdanie co Tunia i mam cichutką nadzieję, że tu nadal będziemy pisać a Fb będzie jedynie do wymiany zdjęć.
Tam naprawdę trudno się odnależć w dyskusjiNo i wg mnie można oszukiwać tak samo jak i tu, tylko zamknięcie grupy utrudnia trochę dostęp. Nie znoszę FB ale trudno, szkoda mi by było bardzo nie powymieniać się zdjęciami dzieci
Jusia, Vincent wielkie gratulacje, ale niesamowity był ten wtorekNiech się maluchy zdrowo chowają.
Co do dobrych rad, zniechęcania, trucia itd. TO ja już wiem, że nic i nikt nie jest w stanie przygotować młodej mamy na przyjście na świat pierwszego dziecka. Każdy kto radzi patrzy ze swojego punktu widzenia i na podstawie swoich doświadczeń a tymczasem nikt nie wie jakie będzie nasze dziecko i jak my sobie z tym poradzimy. Ogólnie to myślę że trzeba się nastawić pozytywnie a w razie trudności umieć i nie bać się prosić o pomoc! I tyleBędzie dobrze dziewczyny
-
Karolina@ wrote:Malina81 - wydaje mi się, że takie już są uroki końcówki ciąży. Do lekarza możesz iść, ale czy będzie w stanie przepisać Ci jakiś lek/maść? Może poszukaj jakiś ćwiczeń rozciągających na tą partię ciała?
Co do spania na lewym boku to wszędzie o tym trąbią, a ja i tak śpię głównie na prawym. Tak po prostu mi wygodniej i nic złego się nie dzieje.
ja przed ciążą spałam tylko na lewym , ew na brzuchu , teraz tylko na prawym jest mi wygodnie i tylko tak śpię( o ile udaje mi się spać , ostatnio to rzadkość ;P )
Malina81, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Karolina@ wrote:Malina81 - wydaje mi się, że takie już są uroki końcówki ciąży. Do lekarza możesz iść, ale czy będzie w stanie przepisać Ci jakiś lek/maść? Może poszukaj jakiś ćwiczeń rozciągających na tą partię ciała?
Co do spania na lewym boku to wszędzie o tym trąbią, a ja i tak śpię głównie na prawym. Tak po prostu mi wygodniej i nic złego się nie dzieje.
Karolinko, poszukam jakiś ćwiczeń, póki co jak wstaję w nocy, to profilaktycznie rozruszam lewą rękę.
-
Wolne dla taty jakie przysługuje po porodzie:
1. 2 dni 100% płatne - urlop okolicznościowy
2. 14 dni L4 80% płatne - opieka nad żoną po porodzie (konieczność związku małżeńskiego)
3. 14 dni 100% płatne - urlop ojcowski
Do tego dochodzi jeszcze np. 2 dni opieki nad dzieckiem w ciągu roku, czy urlop tacierzyński, z którego może skorzystać tata, po przekazaniu mu przez mamę.
Jeżeli o czymś zapomniałam to uzupełnijcie proszę.Malina81, alinalii, edyś, krówka_muffka, Hannia123, Falon, Tova33, Kate84, Viera Yves lubią tę wiadomość
-
alinalii wrote:ja przed ciążą spałam tylko na lewym , ew na brzuchu , teraz tylko na prawym jest mi wygodnie i tylko tak śpię
( o ile udaje mi się spać , ostatnio to rzadkość ;P )
I super i masz się dobrze.
Stara ja i naiwna jak dziecko. Bedę różnicować pozycje spania:)
-
Karolina@ wrote:Wolne dla taty jakie przysługuje po porodzie:
1. 2 dni 100% płatne - urlop okolicznościowy
2. 14 dni L4 80% płatne - opieka nad żoną po porodzie (konieczność związku małżeńskiego)
3. 14 dni 100% płatne - urlop ojcowski
Do tego dochodzi jeszcze np. 2 dni opieki nad dzieckiem w ciągu roku, czy urlop tacierzyński, z którego może skorzystać tata, po przekazaniu mu przez mamę.
Jeżeli o czymś zapomniałam to uzupełnijcie proszę.
Dziękuję za cenne informacje
-
Ja tak samo - jakbym miała spać tylko na lewym to bym odleżyn dostała... szczególnie, że drętwieje mi wszystko jak jestem długo w jednej pozycji leżącej. Pilnuję się tylko żeby za długo nie przebywać w pozycji na plecach. -
domiii wrote:Ja tak samo - jakbym miała spać tylko na lewym to bym odleżyn dostała... szczególnie, że drętwieje mi wszystko jak jestem długo w jednej pozycji leżącej. Pilnuję się tylko żeby za długo nie przebywać w pozycji na plecach.
To ja sobie za bardzo to spanie na lewym boku do serca wzięłam
perła ziemi, Kate84 lubią tę wiadomość