X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    jakiej opieki? to nie jest się wtedy automatycznie na macierzyńskim?
    coś się pogubiłam

Z tego co się orientuję, to kobitka która urodziła od dnia porodu jest na macierzyńskim a jej mąż moze wtedy pobrać te dni przysługujące mu z tyt. urodzenia się potomka.
    Pamiętam, jak mój tata był zdziwiony, gdy niespodziewanie zrobili mi cc i leżałam po teh operacji i nie dali mi l-4 tylko od razu url. macierzyński. Był b. zdziwiony ale jak to? przecież to była operacja :)

Mogłam zrobic inaczej i przerwać url. macierzynski gdyż młody 2 mies.leżał w szpitalu i być na l-4 ale wtedy mi to rybka było i tak umowę mialam do konca roku więc sie wszystko zazębiało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 14:41

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę od razu roczny urlop. Z resztę moja szefowa powiedziała, że czasu z dzieckiem nikt mi nie odda a firma beze mnie sobie poradzi. Uroki korpo....

Mój Gałgan dzisiaj idzie na rekord- rozciągnął sobie mój brzuch do 100 cm, robiąc do tego ogromny rozstęp koło pępka ;/
    Dodatkowo z 36 tc witamy straszaki. Szkoda, że przy planowym cc nie można tego wyłączyć, bo nie należą do najprzyjemniejszych...

Ja dziś najchętniej nie ruszałabym się z łóżka a mam duuuużo rzeczy do ogarnięcia a pogoda damsko- męska chu... i piździ....
    Miłego dnia babeczki :)

• alinalii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina81 ale to ty jesteś na macierzyńskim , nie ojciec dziecka , on korzysta z innej formy , dokładnie jak urodzisz to z tym dniem jestes na macierzynskim

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc to prawdziwy Gałganek tak mamusi uszkodzić brzuch. :)

Udanego dnia życzę również.

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    Malina81 ale to ty jesteś na macierzyńskim , nie ojciec dziecka , on korzysta z innej formy , dokładnie jak urodzisz to z tym dniem jestes na macierzynskim

Tak jak urodzę bedę na macierzyńskim.

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Nie wiem od czego to zależy, ale moja przyjaciółka po CC miała 2 tygodnie opieki. Wiem na pewno, bo widziałam na własne oczy to L4 :)
    Mój miał właśnie 3 tygodnie i w szpitalu powiedzieli, ze 2 tygodnie po SN i 3 tygodnie po CC.

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my wracamy do szpitala. Bilirubina 240 i musimy być naświetlani.
    Nie będę Wam opisywać mojego stanu psychicznego, mam już dość choć powinnam być przygotowana na taki scenariusz.

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    A my wracamy do szpitala. Bilirubina 240 i musimy być naświetlani.
    Nie będę Wam opisywać mojego stanu psychicznego, mam już dość choć powinnam być przygotowana na taki scenariusz.

Trzymajcie się kochani! Wszystko będzie dobrze, dacie radę. Najważniejsze, że będziecie razem.

edyś, muminka83 lubią tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrawiamy wszystkie Ciocie z domku <3 :-)

domiii, niecierpliwaa, foxica, baassiia, Martita88, TaRRa, ksanka, d'nusia, Madlene.:), Renka88, A.Kasia, edyś, Izoleccc, perła ziemi, M+M+?, Marlena, She86, Mania1718, Madzialena90, Hannia123, Falon, Mietka 30:), Robaczek89, MeAmerie, Madzik90, Lula_w, muminka83, olatychy, salomea, alinalii, Magda lena, Amarylis, Malina81, Karka, krówka_muffka, Czarodziejka87, Tova33, Kate84, kleo2426, Tunia.a, Lilou1984, kateee lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• domiii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Pozdrawiamy wszystkie Ciocie z domku <3 :-)

cudownie <3

Est lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stwierdzam że mój syn to największy leniuszek świata. Chyba ma to po mnie. Dziś cały dzień śpi! Jak go dziugne palcem to dopiero się poruszy :P

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky - jeśli wysłałaś mi swój email na priv to proszę zrób to jeszcze raz bo z telefonu ciężko mi przeszukać skrzynkę :/

MeAmerie - ech, przykro mi że musicie wrócić do szpitala ale trzymam kciuki, żeby to był jak najkrótszy pobyt :* Trzymaj się ciepło :*

Est - wspaniałe wieści :) Buziaki dla Was :*

Est lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa mój miał takie ostatnie 2 dni. Dzisiejsza noc pokazała że była to tylko cisza przed burzą:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie przykro mi że musicie wrócić do szpitala ale maluszek pogrzeje się pod lampą i wrócicie do domu.
    Est świetna wiadomość. :)

Est, muminka83 lubią tę wiadomość

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka,
    moja koleżanka miała porażenie częściowe twarzy (nie w ciąży, trochę wcześniej). Z tego co opowiada (poznałyśmy się niedawno) było nieciekawie. Nie mogła jeść, mówić, zmieniły się jej rysy twarzy, przez cały czas musiała leżeć w szpitalu. Po trzech miesiącach paraliż zaczął odpuszczać i dziś nie ma po nim śladu. Gdyby mi o tym sama nie powiedziała, to nawet bym się nie zorientowała. Ona twierdzi, że ma tam jakieś zmiany w twarzy, ale dla postronnego obserwatora są one w ogóle niewidoczne. Jest piękną kobietą.
    Głowa do góry! U Ciebie też będzie dobrze!

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc wrote:
    Niecierpliwa mój miał takie ostatnie 2 dni. Dzisiejsza noc pokazała że była to tylko cisza przed burzą:)

U mnie też tak z reguły jest :)

Dziewczyny u nas potwierdzone już CC na 23.01... Trochę zła jestem bo na same święta ale trudno...
    Wolałabym np 21 ;) no ale ginka wie co robi

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że 17.02.16 nie jest taki fajny jak 16.02.16, ale chciałam dopytać czy dzisiaj to żadna na porodówkę się przypadkiem nie wybiera :) ?

Kate84 lubi tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Kasmira Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Dziewczyny co znaczy że są świeże erytrocyty we moczu? I nabłonki płaskie liczne?
    Ehh tydzień przed porodem i cos sie przyplątało:(

relggu1r2zuga2rf.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erytrocyty to krwinki czerwone, może być jakiś kamyczek w nerwach który drażni kanalizacji, nabłonkami bym się nie przejmowala

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka ja wierzę, że skoro wyszło w ciąży i w jakiś sposób jest z nią związane, to tak jak u koleżanki M+M po porodzie nie będzie ani śladu po porażeniu <3

Przyznam, że pierwszy raz czytam o 3 tygodniach zwolnienia po cc dla ojca (L4 - chętnie się dowiem więcej, jeśli macie taką wiedzę :) ). Nie czuję się ekspertem w tej kwestii, ale podzielę się z Wami wiedzą z "podwórka" z zeszłego roku, bo mam znajomego, który to brał, po ciężkim porodzie żony. I z tego co pamiętam to te dwa tygodnie to jest po prostu 14 dni opieki na najbliższego członka rodziny pozostającego we wspólnym gospodarstwie domowym (przynajmniej podczas sprawowania opieki, a dni są chyba robocze a nie kalendarzowe), płatne 80% i niekoniecznie związane z porodem, może być też po wypadku, operacji itp. I jest to tylko 14 dni w roku. Potem znajomy brał jakieś zwolnienie przeziębieniowe na siebie, bo tacierzyńskiego od razu nie chciał.

Czarodziejka87, Tova33 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
‹‹ 1945 1946 1947 1948 1949 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ