X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Ja biore rok bo firma w ktorej pracuje nie szanuje pracowników specjalnie.Jak tylko wroce to na bank dostane papier. To po co mam wracac pol roku wczesniej i pol roku mniej miec kasy. Moja szefowa sie patyczkowac nie bedzie wiec ja tez nie mam zamiaru.

Nie dostaniesz papieru ponieważ przepisy się zmieniły. Po pierwsze co najmniej 30 dni przed powrotem do pracy złóż wniosek o skrócony czas pracy z 8 do 7 h ze względu na karmienie piersią.
    Po drugie od stycznia 2016 roku jeśli jesteś matką pracującą i masz dziecko do ukończenia 6 roku życia nie mogą cię zwolnić no chyba że dyscyplinarnie.
    Jeśli Ty byś nie pracowała to te przepisy odnoszą się do jednego żywiciela rodziny a więc ojca dziecka. Tak więc 6 lat jesteś chroniona <3

Renka88, She86, Karolina@, edyś, A.Kasia, Tova33, kleo2426, Lilou1984 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• TaRRa Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak to jest z L4 po porodzie dla męża? słyszałam coś o takim 2-dniowym płatnym 100%. Wiecie coś na ten temat ? :) :) bo nie chcę plotek siać :D

• alinalii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TaRRa wrote:
    Dziewczyny, a jak to jest z L4 po porodzie dla męża? słyszałam coś o takim 2-dniowym płatnym 100%. Wiecie coś na ten temat ? :) :) bo nie chcę plotek siać :D
    jest coś takiego jak opieka nad małżonką po porodzie , i jest to 2 dni ;) taki papier musisz zabrac ze szpitala

TaRRa lubi tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też planują wziąć rok. Jeszcze do wczoraj w opcji 80%, ale Pani z ZUS-u podsunęła mi pomysł, że przy niewielkich zarobkach opłaca się brać 100% i 60% ponieważ gdy 60% wyjdzie poniżej 1000zł to ZUS prawdopodobnie wyrównuje różnicę - tyle właśnie wynosi zasiłek dla bezrobotnych, studentów itp. Słyszała któraś z Was o tym? Może już pisałyście na ten temat, a umknęło mi to?
    No i moje pytanie czy decydując się na tę opcję muszę składać dwa razy podanie? Tzn po upływie tego okresu płatnego 100% muszę znowu składać te na pozostałą część tygodni? Nie bardzo wiem jak to ugryźć :(...

Co do migracji na FB (bo jeszcze nie dorzuciłam swoich 3groszy;) ). Zmartwiło mnie bardzo, że uciekacie. Nie posiadam FB i posiadać nie będę. Nie będę pierwszą, która napisze, że cenię swoją prywatność i takie poczucie prywatności tu na forum mam. Moim zdaniem wystarczy nie podawać swoich danych, nie podsuwać w postach informacji o swoim zamieszkaniu i jest ok. Przechodząc na FB obnażamy już prawie wszystko, a i tak do końca nie wiadomo kim jest dziewczyna, poznana na forum, z którą utrzymuję kontakt przez FB. Oczywiście piszę, tu tylko o sobie, swoich obawach i swoich odczuciach.
    Jak będzie z kim, to będę pisała na forum ;)
    a Wszystkim, które przeniosły się na FB z całego serducha życzę wspaniałych przyjaźni zawartych w tej grupie, które przeniosą się do reala bo mimo wszystko wierzę jeszcze w ludzi :*

oj tak musiałam sobie nabazgrać ;)

Lucky, M+M+? lubią tę wiadomość

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się melduje ze szpitala.
    Zostaje chyba do jutra tak lekarz mówił bo w ciąży i tak nie mogę brać tych leków co powinnam na to porażenie a przebywanie w szpitalu gdzie wirusy to niezbyt dobre dla dziecka.
    Ogólnie jak mnie ordynator zobaczył to powiedział,że to poważne porażenie
    .. mówił,że może się cofnąć za miesiąc nawet do pół roku albo w niektórych przypadkach wogóle..
    Jestem załamana ale staram się trzymać

Miał to być tak radosny czas czekania na maluszka a tu takie nerwy..

Filip 28.03.2016 <3
  • domiii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1718 wrote:
    Madzialena90 żaden ze mnie ekspert ale bóle miesiaczkowe świadczą ze jesteś tuż tuż :) a te bóle promieniujace na udo to raczej ucisk jakieś żyły, córcia ciśnie się do dołu i są efekty. Mi też to się zdarza ale nie boli non stop :)

Maniuś, u mnie w takim razie "tuż tuż" trwa już jakiś miesiąc :P

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salomea wrote:
    No i mnie też wkurzają "dobre rady" znajomych, żeby się wyspać na zapas, że teraz już koniec życia i na długi czas zakopiemy się w pieluchach... Nie rozumiem takiego podejścia, mogli nie decydować się na dziecko. Rozumiem, że na początku jest ciężko, ale wkurza mnie wylewanie frustracji.

bullshit! wszystko jest kwestią organizacji :)
    nie słuchamy takich komentarzy, o nie! :)

alinalii, salomea, foxica lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • margaret26 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate, naturalnie :/ Może jakby wiedzieli ,że dziecko duże to miałaby cc,a tak Sn i koniec :)

Moi znajomi nie drążą tematu. I zacytuję mojego Tatę ' nie da się wyspać do przodu ' :) Uroki rodzicielstwa są takie ,a nie inne i lepiej za wczasu pogodzić się z tym co Nas czeka. Nie będzie niespodzianek :) Marudzenie w kąt,teraz tylko radość;)!

edyś lubi tę wiadomość

Leon 3940g, 57cm, 10pkt, cc <3
    Urodzony dnia 23.02.2016r, o godzinie 5.40

3jvzj44jk36zw5al.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 wrote:
    Ja się melduje ze szpitala.
    Zostaje chyba do jutra tak lekarz mówił bo w ciąży i tak nie mogę brać tych leków co powinnam na to porażenie a przebywanie w szpitalu gdzie wirusy to niezbyt dobre dla dziecka.
    Ogólnie jak mnie ordynator zobaczył to powiedział,że to poważne porażenie
    .. mówił,że może się cofnąć za miesiąc nawet do pół roku albo w niektórych przypadkach wogóle..
    Jestem załamana ale staram się trzymać

Miał to być tak radosny czas czekania na maluszka a tu takie nerwy..

Kochana, trzymam mocno kciuki! brzmi to nieciekawie, ale wierzę, że wszystko wróci na swoje miejsce szybciutko. przesyłam moc wsparcia :*

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejko zdrówka życzę. Mimo wszystko bądz dobrej myśli!.

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • TaRRa Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alinalii - dziękuję :)

• Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    jest coś takiego jak opieka nad małżonką po porodzie , i jest to 2 dni ;) taki papier musisz zabrac ze szpitala

Ja znam inną wersję tych 2 dni w nazewnictiwe. Położna ze SR jak były zajęcia- Aspekty prawne okołoporodowe. Mówiła, że dla ojca dziecka przysługują 2 dni z tytułu urodzenia dziecka i 2 tygodnie opieki nad żoną- w razie jej pobytu w szpitalu lub po cc( nie wiem jak to wygląda prawnie czy wtedy mąż musi brać l-4?). Nie mylić tego z 2 tyg. ojcowskimi.

Viera Yves lubi tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TaRRa wrote:

O czymś takim nic nie wiem, ale chętnie się dowiem.
    Na pewno lekarz w szpitalu może wypisać L4 mężowi, w celu opieki nad żoną. Wiadomo jednak, że jest mniej płatne.

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Nie dostaniesz papieru ponieważ przepisy się zmieniły. Po pierwsze co najmniej 30 dni przed powrotem do pracy złóż wniosek o skrócony czas pracy z 8 do 7 h ze względu na karmienie piersią.
    Po drugie od stycznia 2016 roku jeśli jesteś matką pracującą i masz dziecko do ukończenia 6 roku życia nie mogą cię zwolnić no chyba że dyscyplinarnie.
    Jeśli Ty byś nie pracowała to te przepisy odnoszą się do jednego żywiciela rodziny a więc ojca dziecka. Tak więc 6 lat jesteś chroniona <3

Nawet jesli mam umowe na czas okreslony? Mam do kojca czerwca 2017 roku umowe wiec jakby nie zdarzy mi sie umowa skonczyc to wroce

• Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent gratulację :)) witam nowego maluszka:))

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj nie wiem , wiem tylko tyle że mąż koleżanki brał zaświadczenie ze szpitala na 2 dni , własnie na opiekę nad żoną , a potem bierze 2 tyg tacierzyńskiego na urodzenie dziecka , koleżanka rodziła 4 miesiące temu , wiec pisze na jej przykładzie jak oni to ogarneli

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mezowi prysluguja 2dni urlopu okolicznosciowego za dziecko, tydzien opieki nad kobieta w pologu jesli rodzila naturalnie lub dwa jesli przez cc plus dwa tyg urlopu tacierzynskiego ktory moze wybrac od razu lub na raty.

• Malina81 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, od 2 dni boli mnie szyja i pół ramienia, tak mocno ze nie mogę funcjonować ani kręcić szyją. Wrażenie jakby przykurczu, pewnie jest to związane ze caly czas śpie na lewym boku. Czuję sie jak kaleka, najprostsza czynność mnie boli, nie mogę nawet włosów związać obiema rękami, ani koszulki ubrać. Mąż pomaga.
    Pomaga tylko na chwilę gorący prysznic wieczorem. Nie wiem, czy już z tym iść do lekarza? ale leków nie da...
    Wszędzie piszą że ciężarna powinna spać tylko na lewym boku.

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina81 to śpij też na prawej. Bez przesady całą wieczność kobiety w ciąży spały jak chciały, bo nie było tych wszystkich super badań i ludzkość przetrwała :P Ja śpię i na prawym i lewym i na plecach i jest ok. Poza tym dość długo spałam tak na w pół na brzuchu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 14:11

Malina81, A.Kasia, M+M+? lubią tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Mezowi prysluguja 2dni urlopu okolicznosciowego za dziecko, tydzien opieki nad kobieta w pologu jesli rodzila naturalnie lub dwa jesli przez cc plus dwa tyg urlopu tacierzynskiego ktory moze wybrac od razu lub na raty.
    Nie ma znaczenia czy SN czy CC .przysługuje 2 tygodnie l4 80%.

Malina81, Hannia123, Tova33, Viera Yves lubią tę wiadomość

‹‹ 1943 1944 1945 1946 1947 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ