X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Est Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Na mleku modyfikowanym powinno jeść co 3 godziny, 8-9 razy w ciągu dnia.
    W pierwszym dniu po narodzinach zjada 10 ml i z każdym dniem zwiększamy o 10 ml, aż do 90 ml (teoretycznie w 9 dniu).
    Ja jak odstawiłam Emila na czas żółtaczki zjadał 60 ml dokładnie co 3 godziny. Jak jeszcze nie miałam tyle mleka to dawałam obie piersi i potem dokarmiałam mm (zjadał max 20 ml) i spał 3-3,5h.
    Teraz jesteśmy na piersi i je w ciągu dnia co 3 godziny, a w nocy co dwie ale pierś jest na żądanie.
    Ja jakoś nie słyszałam nigdy o przerwie 6-ścio godzinnej....

To ile zje dziecko zależy od jego wagi a nie od tego ile ma dni. Nie ma szans, zeby np dwudniowy noworodek, ktory urodzil sie wazac 2700g najadal sie taką sama porcja co ten wazacy 4500 g.
    Mój syn ma miesiąc i max zjada 60-70 ml na raz.
    Doradczyni laktacyjna pokazywala mi takie równanie do wyliczania ile powinno dziennie zjadac dziecko. Nie pamiętam go ale spróbuję wygooglowac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 11:26

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• foxica Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dzień dobry Marcóweczki! :)

melduję, że wróciłam do świata żywych i zaktualizowałam listę :D
    jesteście bardziej na bieżąco, więc jeśli kogoś nie rozpakowałam jeszcze to dajcie znać pls :)
    podobno jeszcze arien wczoraj, ale na marcówkach się nie pochwaliła tylko na innym forum

d'nusia lubi tę wiadomość

qdkkwn155308ojoh.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, nie moge znalezc. Spytam jak będę w szpitalu.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• She86 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin wrote:

Ciekawe czy jutro na wizycie Pani doktor będzie kazała odstawić już luteinę i nospę. Na jakim etapie Wy odstawiałyście?

Trochę się boję, że jak tylko odstawię to urodzę a jeszcze nie jestem na to gotowa. Jutro kończymy 36 tydzień.

Dziewczyny, przyłączam się do pytania polin, kiedy odstawiłyście nospę i magnez???
    Bo ja właśnie wrociłam od gina i zapomniałam zapytać :(

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro pierwszy bobasek z forum kończy miesiąc.
    Gratulacje Est :-) Od tego czasu wielkie emocje następowały jedne po drugim.
    Jak tan czas zleciał.
    Arien się nam nie pochwaliła nam? Obrażam się normalnie - foch

muminka83, Nataszka2200, Izoleccc, Est lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    Dziewczyny, przyłączam się do pytania polin, kiedy odstawiłyście nospę i magnez???

Ja odstawiłam jak tylko ciążę donosiłam czyli 37+0
    Nospa i magnez działa rozkurczowo, a nam chyba chodzi teraz o co innego.
    Kilka dni temu odstawiłam też suplement diety dla kobiet w ciąży. Brałam go dość długo a teraz mam po nim mdłości i torsje.

Renka88 lubi tę wiadomość

• RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wczoraj zapomniałam zapytać kiedy odstawić magnez ale myślę że jeszcze trochę będę brała bo synek ma zakaz wychodzenia z brzuszka do 17 marca. :) Moja mama wtedy zaczyna urlop a 16 mam ostatnią wizytę u lekarza i do urzędu pracy muszę iść :)

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mnie się wydaje, że raczej trudno jest osiągnąć taki efekt, ze odstawiasz magnez i nastepnego dnia rodzisz. Magnez przecież też zostaje we krwi przez jakiś czas poza tym dostarczacie go jeszcze z jedzeniem do organizmu. Ja sobie sama zmniejszałam dawkę magnezu chyba od 34 tygodnia.

• polin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja magnez raczej muszę jeszcze brać bo ostatnio mi wyszedł niedobór:( Zobaczymy jutro jak wyniki z dzisiejszej krwi będą wyglądały.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • perła ziemi Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:

mi lekarz zapowiedział, że na następnej wizycie odstawiamy wszystko, a trochę tego jest, bo: magnez 3x1, luteina 3x2 i duphaston 3x1. nospę brałam tylko w razie wu. witaminy (mama dha premium) jeszcze mam, to będę brała.
    To będzie mój 36t 4d ciąży.

Ciekawa jestem jak zareaguje mój organizm. Trochę się obawiam, bo progesteron raczej odstawia się stopniowo zmniejszając dawkę, przynajmniej tak robiłam na początku ciąży. Chciałabym wytrzymać chociaż do skończonego 38 tygodnia :)

dzisiaj mam dzień kuriera :) przyszły mi ostatnie zamówienia i będę mogła spakować już torbę, dokończyć szyć rożek i resztę pierdółek.

She86 lubi tę wiadomość

f2w3j6yxdenijlur.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ostatnie sprzątanie, prawie za mną ;)
    farba na włosach jest ;)
    pyszny gulasz wołowy na obiad postawiony
    do tego ostatni raz tłusciukie placki ziemniaczane Mmmmmm

ostatnie przygotowywanie jutro wieczorem ;)
    domowe spa ,maseczki, pielęgnacja,kąpiel
    golenie ;) i już za niespełna 2 dni bedzie najwieksze szczęście <3

d'nusia, MeAmerie, Dorka87, ryjkek, Izoleccc, Renka88, edyś, Love_life, Falon, Robaczek89, anitka19953, Kate84 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • domiii Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stanęłam na wagę :D wróciłam ze szpitala 10kg lżejsza :P
    jeszcze tylko druga dyszka i można jechać na plażę! :)

kofeinka, Hannia123, MeAmerie, Falon, Teresa1992, Magda lena, alinalii, Mania1718, muminka83, Dorka87, Tova33, Nataszka2200, Izoleccc, Madzialena90, d'nusia, baassiia, Wanna, Renka88, edyś, Love_life, Kajola, RudyTygrysek, She86, Czarodziejka87, foxica, perła ziemi, Kokaina, Mietka 30:), Lilou1984, Robaczek89, kleo2426, anitka19953, Est, Kate84 lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania wymiękłam z tymi 666 :) Uśmiałam się dosłownie na głos jak to przeczytałam :-D

W temacie odstawiania leków to gin mi mówił już dwa tygodnie temu, że od 37 tc odstawiamy, ja oczywiście dziś na wizycie też zapomniałam dopytać :) Ale muszę przyznać, że luteina mi się "odstawiła" sama w weekend, bo zapomniałam o niej zupełnie w sobotę i stwierdziłam w niedzielę, że nie ma sensu wracać do niej (przepisaną miałam właśnie w ilości wystarczającej do dziś, więc zgadzałoby się, że do 37 tc), no-spę żegnam dziś, a magnez zmniejszam, ale nie odstawiam całkiem, bo też miałam niedobór.

Pessara pozbywam się w czwartek w szpitalu na IP w zestawie z ktg- decyzja mojego gina z dzisiejszego poranka :)

Mogę chodzić i od razu umówiłam się na jutro do fryzjera :) ( po prawie 3 miesiącach...)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 11:59

Mania1718, edyś, perła ziemi, Kate84 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane! Ale stęskniłam się. Nie odzywałam się, bo miałam ciężkie chwile po porodzie. Umarł mój teść dzień po narodzinach synka. Zmarł nagle. Pisałam na fb o tym. Całkowicie mnie to wywlokło z życia. Ale już po pogrzebie... trzeba żyć dalej no...

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przede wszystkim!!!! GRATULACJE dla mam! Jak spojrzałam na listę...to nie wierzę. Ile z Nas rozpakowało się 24 lutego :D hahaha
    Karolina@ - Tobie gratuluję wyjątkowej daty! :*

Niech dzieciaczki rosną Was piękne i zdrowe.

U mnie była dziś pierwszy raz położna. Wszystko okej. Mały niestety nie przybrał na wadze. A w szpitalu spadł i na dzień dzisiejszy waży 3660 g.
    Położna mówi, żeby się nie przejmować. I cały czas tylko cyckiem karmić. Żadnego mleka modyfikowanego. U mnie z mleczkiem trochę gorzej, bo przy 7 cm rozwarcia zrobili mi cc (spadło tętno Stasia do 70) więc organizm zwariował... to tak jakbym prawie miała 2 porody.... I treściwy pokarm mogę mieć dopiero za kilka dni

Domii - u mnie też 10 kg mniej <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 12:10

kofeinka, d'nusia, Teresa1992, edyś, RudyTygrysek, domiii, Czarodziejka87, Falon, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena współczuję Kochana... <3

Domii zerknęłam na pierwszą stronę i Miłoszek póki co jest największym forumowym dzidziusiem, jak na to nałożę Twoją relację z porodu, to podtrzymuję - Jesteś Wielka :)

Nataszka2200, domiii, Kate84 lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i do końca życia będę powtarzać! Cięcie cesarskie to złooooo !!!!!!!! Urodziłam młodego o 00:58, o 03:00 podali mi morfinę i ketonal. Gówno to dało. Później ok 08:00 kolejną morfinę i ketonal i trochę było lepiej, ale na 30 min. Chciałam wtedy umrzeć serio... Nie sądziłam, że to taki ból :( :(
    Mąż kangurował małego i był przy mnie od porodu do 09:00 rano. Dobrze, że pozwolili mu zostać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 12:13

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej a ja po cesarce (mniej wiecej taka sama sytuacja jak u Ciebie Madalena ale ja malam jeszcze skurcze parte przy 4cm rozwarcia i odklejanie sie lozyska) i mam taki nawal pokarmu ze masakra... moje cycki eksploduja:D
    W ogole nie mam problemu z kaemieniem. Znaczy poza tym ze srednio jadla za nim nauczylam sie odpowiedniej pozycji dla niej i dla mnie, pocharatala mi sutki i spadla na wadze ponad 10% w drugiej dobie zycia... ale teraz juz dobrze :)

W piatek szwy zdejmuje polozna, bedzi u mnie na pierwszej wizycie.

U mnie 8kg w doł :)

Oczywiscie gratuluje nowym mamom :)

Nataszka2200, RudyTygrysek, She86, Falon, perła ziemi, Mietka 30:), kleo2426, Kate84 lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Kochane! Ale stęskniłam się. Nie odzywałam się, bo miałam ciężkie chwile po porodzie. Umarł mój teść dzień po narodzinach synka. Zmarł nagle. Pisałam na fb o tym. Całkowicie mnie to wywlokło z życia. Ale już po pogrzebie... trzeba żyć dalej no...
    Przykro mi. Kondolencje.

Teraz żadne słowa nie są dobre. Więc daje serduszko ♡

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena no to teraz jestem nieźle obsrana ze strachu po tym co napisałaś na temat CC :/ :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 12:23

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

‹‹ 2066 2067 2068 2069 2070 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ