X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Madzik90 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Czesc. Pytanko jak przybierają Wasze maluchy na piersi. Mała pieknie przesypia noce (spi nawet 5godzin ciągiem), potem cyc i znowu sen na 3godziny,ale w ciagu dnia te drzemki ma takie dosc krotkie. Dzis byla polozna (pamietacie ze podejrzewalam ze mam malo pokarmu bo mi laktatorem nie szlo) i mala przez tydzien przybrała tylko 70gram.Karmie ja czesto- jak chce to nawet co godzine tankujemy (tyle ze mała je dosc krótko - ok 15min). Polozna powiedziala ze powinna przez tydzien ok 120gram przybrac i ze przyjdzie za dwa dni i trzeba obserwować ją :-( . nie rozumiem wyproznia sie normalnie bo jest duzo kup w ciagu dnia, chetnie ssie piers. Czyli co jednak mam za mało tego pokarmu? Martwie sie.Co jesli faktucznie nie przybiera tyle ile powinna :-(
    My wychodziliśmy ze szpitala z wagą 3950g (waga urodzeniowa 4300g) a na dzień dzisiejszy Franek waży już 4400g, pięknie przybrał bo dzisiaj byliśmy na wizycie patronażowej ;) Ja w szpitalu dostałam jeszcze mieszankę Bebilon ale, że ładnie przybierał to odstawiliśmy i został tylko cyc ;)
    Próbuj ją może wybudzać na jedzenie co 2-3h?

Pani neonatolog mnie nastraszyła, że mały nie przybierał a wystarczyło, że wróciliśmy do domu i od razu waga w górę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 14:02

kasieńka 1985 lubi tę wiadomość

p655l6d8b2kubuqj.png
    Ur. 11.03.16, 4300g, 56cm ;*
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Martynka w tydzień przybrała 150 g. Ważne żeby jednak dziecko w pierwszych tygodniach wybudzać co 3 godziny. Maluszki chętnie by pospały dłużej, ale wtedy spada im cukier ( co nie jest dla nich zbyt dobre) i śpią jeszcze więcej i tworzy się kółko zamknięte. Wiadomo nie ma co siedzieć z zegarkiem w ręku, ale nie można moim zdaniem pozwalać takiemu maluszkowi spać ciągiem po 4-5 godzin. Po ok. dwóch tygodniach można przedłużać czas snu nocnego i wtedy może spać 4-5 godzin, nawet 6, ale w dzień powinno jak najczęściej jeść i się "bawić".
    P.S.- to jest moja osobista opinia. :)

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1718- to normalne u niemowląt, że schodzi im skóra z łapek, stópek i z brzuszka. Tak mówili mi w szkole rodzenia i tak mówiła położna. Można smarować owszem ale ta skórka i tak musi zejść bo taka jest uroda maluszków. Ja smaruje małą balsamem nawilżającym Oliatum dla niemowląt jak mi się przypomni i efekt jest spektakularny :-) po jednym smarowaniu.
    Ale to skóra niemowlaka - ma tyle kolagenu i innych, że niewiele jej potrzeba by być jak alabaster.

Mania1718 lubi tę wiadomość

• alinalii Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny chciałam się pochwalić kilkoma zdjęciami z sesji ;)
    zdj jest masa ;) wybrałam kilka aby am pokazać ;)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2959a38972fd.png
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/706ff2fdad28.png
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ad64c2dc7c8b.png
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/675f4a58ddc2.png
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1c7d8a40d230.png
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d9b6ce051e96.png
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7b5aef92722c.png

She86, M+M+?, d'nusia, Mania1718, Madlene.:), Czarodziejka87, Falon, perła ziemi, Vincent, Hannia123, Viera Yves, Kajola, Andriel, aaagaaatka, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Est Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, wydaje mi sie, ze Linomag jest z cynkiem, więc raczej wysusza niz nawilża, może spróbuj oliwka mu nacierac lub balsamem ?

Mania1718 lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzis byla polozna i wazyla Mala, w tydzien przybrala 230g, w poprzedni 280. Nie budze jej na karmienie i tez nie zawsze je bardzo dlugo, czasem tylko kilka minut i spi. I ulewa bardzo, a mimo to idzie w gore.

M+M+?, Est lubią tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Mania1718 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi dziewczyny :)
    Est mam linomag bobo a+e nie doczytałam w składzie cynku i w opisie ma właściwości nawilżające. Mam jeszcze balsam z Ziajki i Linum emolient do skóry suchej. W czwartek zapytam położną jeszcze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 15:53

Est lubi tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira ja też bym nie panikowała, ale jak chcesz zwiększyć przyrost, to budź w nocy co 3 godz. Nocne mleko jest bardziej kaloryczne. I pilnuj by jednak tego aktywnego ssania było min 10 min. Najpierw leci wodniste, a po chwili to tłustsze mleko.

1usai09khne0c7t3.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy wy słyszycie jak wasze maluchy połykają mleko będąc przy piersi? Ja mam problem z kp i podaję odciągnięte mleko przez butelkę. Dzisiaj udało mi się dostawić małą dwa razy ale wydaje mi się, że ona sobie tylko "ciamka" a nie je. Generalnie mam tak, że jak ją przystawiam do cycka, to rusza tą buzią jak oparzona i zaraz jest ryk :/
    Dodam, że mleko z piersi kapie mi samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 18:10

l22ncwa15v2ncszo.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozdrawiamy ze szpitala. To nasz ostatni dzień w dwupaku <3

d'nusia, Mania1718, Kajola, domiii, edyś, alinalii, Hannia123, Falon, Vira, perła ziemi, Czarodziejka87, Est, aaagaaatka, foxica, Renka88 lubią tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Dziewczyny a czy wy słyszycie jak wasze maluchy połykają mleko będąc przy piersi? Ja mam problem z kp i podaję odciągnięte mleko przez butelkę. Dzisiaj udało mi się dostawić małą dwa razy ale wydaje mi się, że ona sobie tylko "ciamka" a nie je. Generalnie mam tak, że jak ją przystawiam do cycka, to rusza tą buzią jak oparzona i zaraz jest ryk :/
    Dodam, że mleko z piersi kapie mi samo.
    Edyś ja na początku słyszę jak połyka, potem nie słyszę, a potem to tak co jakiś czas. I też nie wiem czy jak nie słyszę to on tylko ciumka czy co. W ogóle to on tak possie, przerwa, possie, przerwa. Może jeszcze Dziewczyny niech napiszą jak to karmienie wygląda u nich...? No i mój przy piersi spędza gdzieś 15 minut, czasem trochę dłużej. Dziś odciągnęłam jeszcze trochę mleka żeby go po cycu dopoić tak jak pediatra kazała. No i possał ok 20 minut i dostał butlę 60 ml i wypił też, a teraz się pręży, płacze i spać nie może :( I ja już nie wiem czy on to mleko wypił bo podałam, czy niedojedzony był rzeczywiście i nie wiem teraz czy dokarmiać go czy nie :( help

• paola87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Trzymam kciuki :) Śpij dobrze żebyś miała siły na kolejne dni, bo zacznie się cycowanie i kupkowanie ;) Powodzenia :)

domiii lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Powodzonka! :*

• edyś Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola zaczęłam trochę nadrabiać forum i trochę się z Tobą i Twoimi problemami utożsamiam. Na początku, w szpitalu zaczęłam przystawiać małą do piersi i jakoś to wychodziło, chociaż bardzo dużo spała, nie wybudzała się na karmienie no i spadała na wadze. Spróbowałam podać butelkę. Później z piersią już tak fajnie nie szło - spróbowałam nakładki. No i tutaj tak jak u Ciebie. Mała chwytała tylko tę wypustkę, bez otoczki i w rezultacie po chwili była cała zalana mlekiem, które z piersi leciało samo. Teraz jesteśmy w domu i kiepsko nam idzie kp - do tej pory udało się to zaledwie kilka razy z nakładką, dzisiaj 2 razy bez (stąd moje pytanie o przełykanie). Ale w przeciwieństwie do Ciebie udaje mi się odciągnąć maksymalnie 50 ml w jednej sesji 7-5-3. Raz mała potrafi zjeść wszystko a raz 10-20 ml i zasypia.
    Zastanawiam się nad doradcą.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chętnie skorzystałabym z doradcy, ale u mnie w mieście nie ma tego typu poradni :(

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dziecko połyka to słychać takie "k", jak cmoka iciamka to zazwyczaj nie je. Czasem na początku karmienia słychać bardziej, gdy jest duże uderzenie mleka to przełykanie. Na piersi dziecko trzeba ważyć by sprawdzić czy przyrasta. A porcje dzieci karmionych piersią też są różne. Mój czasem je z jednej piersi, czasem chce drugą. Raz je dosłownie co gńodzinę a innym razem przesypia 3-4. Wyznacznikiem tego, że dziecko je jest też moczenie pieluszek.

1usai09khne0c7t3.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doradca to dobry pomysł, jak nie ma poradni to Paola może położna by Ci pomogła z przychodni?

1usai09khne0c7t3.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna powiedziała, że z czasem sutki się zahartują i nie będę czuła :/

• doti77 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haj jestem w szpitalu.Jutro sie okaze czy bede miec cc.

d'nusia, M+M+?, Falon, Mania1718 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grr jak ja nie lubię pisać z komórki. Cały post mi się skasował przed opublikowaniem :/
    W każdym razie chciałam napisać, że tak jak pisze Hannia123, dziecko na początku przełyka dosyć dynamicznie, bo mleko leci szybciej. Potem ssie i odpoczywa na zmianę, bo to duży wysiłek dla takiego maluszka.
    U nas wygląda to tak, że w dzień karmię mniej więcej co godzinę do co 3 godziny, w nocy co 2-5 godzin. Jedna sesja trwa od 10 do 30 minut, rekord Jaśka to 60 min (co ja wtedy robiłam?:P ). Dzisiaj całe popołudnie wisiał na mnie, karmiłam go co godzinę mniej więcej po 20 min, ale raczej ciumkał niż jadł, bo nie było słychać przełykania. Pozwalam mu na to, bo widocznie potrzebował bliskości i uspokojenia. Próby zamiany piersi na smoczek kończyły się awanturą ;) Do tego tym sposobem pobudza laktację.
    Przez to mam trochę zmasakrowane sutki, trochę karmiłam przez nakładki, ale poradziłam się na grupie na fb dotyczącej laktacji, żeby tego nie robić. Po pierwsze zaburza odruch ssania (mały rzeczywiście po tym za płytko chwyta nawet sutek bez nakładki), a po drugie nie opróżniał do końca piersi, mimo że długo jadł.

Alinalii, piękne zdjęcia! Mała jest przesłodka i bardzo podobna do Ciebie :)

alinalii, Mania1718 lubią tę wiadomość

gg642n0aww2rhqzn.png
‹‹ 2171 2172 2173 2174 2175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ