X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż chce byśmy wybrali żłobek dla małej i zarezerwowali już sobie miejsce.
    Czy wy też tak macie, że na samą myśl, że macie oddać dziecko w obce ręce chce Wam się płakać?
    Ja sobie tego nie wyobrażam, nie wyobrażam sobie oddać mojego małego żuczka do żłobka. To jakiś horror.

• baassiia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas też nosek okej, sól fizjologiczny wystarcza. A i ad zatykania noska przy karmieniu, to położna mówiła, że takie maleństwa mają specjalnie takie jakby szerokie noski na dole, aby sie od cycka nie dusić i spokojnie można dostawiać, nie trzeba rękami robić ujścia na powietrze.

U mnie za to problem z oczkiem, bo nam ropieje :/ i tak z 2 dni jest dobrze, a potem mała wstania i całe zaklejone. Płucze solą i masuje ten kanalik, ale jakoś tak powraca, to dziadostwo :/

Ja myślałam, że będę jakoś bardziej wyluzowana ad zostawiana małej, ale jak wychodzę gdzieś na 1-2h i zostawiam z mężem, to pod koniec tylko myślę, czy mała tam nie cierpi, nie głoduje beze mnie :(

W szpitalu też jak byłam słaba po porodzie i w nocy oddałam do położnych na 4h to zamiast spać, myślałam, czy ona tam na pewno ma dobra opiekę... więc mania prześladowcza u mnie jest :/

U nas sprawa wygląda tak, że pod koniec macierzyńskiego chcemy się starać o 2 dziecko (chociaż teraz, myślę, sobie, że nie dam rady z dwójka :( ) więc wtedy nie dawałabym do żłobka, weźmiemy ewentualnie kogoś do pomocy na 3-4h w domu, żebym mogła odsapnąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 10:36

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://youtu.be/LCWlXUEzqis

Aż chce się mieć psa ;)

bl9cuay3kworwxbg.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Jasiek wczoraj też był jakiś nieswój. Na spacerze płakał zamiast spać i musiałam wrócić. Prawie cały dzień nie spał, tylko godzinę w chuście i półtorej po południu. Od 15 zaczął się maraton karmienia i płaczu na zmianę, trwało to aż do 22. Potem zasnął na 7 godzin! I rano spał jeszcze 3 godziny.
    W efekcie miałam tak twardą pierś, że jak zjadł to wszystko ulał...
    Czy to ten osławiony skok rozwojowy?

gg642n0aww2rhqzn.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon bardzo się cieszę gratuluję i witam malenstwo!
    Kochanie już jesteś z mamusia i tatusiem! I wszyscy cie kochają.

Co do pozycji leżącej to staraj się ukazać dzidzia tak by brzuszek był odsunięty do twojego brzuszka wówczas główka będzie odpowiednio odchylona.
    Co do noska to wystarczy by tylko jedna dziurką była odsłonięta i maluch da radę oddychać.
    Gdy dziurką się zamka to maluch odsunięty głowę.
    Musicie popracować nad pozycja by dla was obojga była właściwą.
    To była moja pierwsza pozycja szpitalna, a później też położna zalecala opcje leżąca z uwagi na cięcie krocza by nie obciążać się siedząc.

A propos pielęgnacji noska my rano i wieczorem zapraszamy sól fizjologiczna 1-2 kropelki do każdej z dziurek.
    Jeśli widzę że w noska są kozy to biorę fride, a mała tylko nosek nadstawka by jej pomóc.

M+M+?, Falon lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już nie wytrzymuję, Synek cały czas płacze, nie chce spać i ciągle go nosić muszę :/ Boli mnie wszystko już, mam ochotę krzyczeć!!! Co ja mam z nim robić?!

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Mamusie :)

Ksanka u nas z czyszczeniem noska podobnie rano wieczór przegląd, jak są babolki to czyścimy fridą :)

Dziewczyny, ja wczoraj przechodziłam koszmar, az poprosiłam mame by mi pomogła bo mała po kąpieli oczy jak 5 zł niby do spania i płakała do 23 dawałam jej pierś była niespokojna, dałam jej ściagnięte mleczko 60 ml wypiła, ale ciagle płakała, brzuszek jakby wzdęty, dałam na smoczku 5 kropelek espumisanu dalej płacz. Smoczek brała jakby głodna była. Zrobiłam mm wypiła 40 ml (dodałam kolejne 5 kropelek espumisanu).

Zasnęła o 23 obudziła się o 4. wypiła cycusia i spała do 8. Nie wiem co się dzieję, że w dzień taki aniołek a w nocy taki niepokój. Dzisiaj spróbuje przed kąpielą dać juz espumisan. Macie jakieś sposoby? Poza lekami? Przytulanie nie działa, bo czuje cycka, a w tym placzu to mam wrazenie ze mi sutki pourywa :(

ksanka lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • edyś Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ad. soli fizjologicznej - jak otworzycie ampułkę i zużyjecie te 2-4 krople to trzymacie taką otwartą sól dalej czy już wyrzucacie?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co Wam poradzić, bo moja mała też dalej marudna, mam dość, padam ze zmęczenia..

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Ad. soli fizjologicznej - jak otworzycie ampułkę i zużyjecie te 2-4 krople to trzymacie taką otwartą sól dalej czy już wyrzucacie?

Ja zostawiam, gdzieś kiedyś przeczytałam, że najwyżej sól wyparuje i zostanie sama woda.
    Do zwilżenia noska wystarczy :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    u nas też nosek okej, sól fizjologiczny wystarcza. A i ad zatykania noska przy karmieniu, to położna mówiła, że takie maleństwa mają specjalnie takie jakby szerokie noski na dole, aby sie od cycka nie dusić i spokojnie można dostawiać, nie trzeba rękami robić ujścia na powietrze.

U mnie za to problem z oczkiem, bo nam ropieje :/ i tak z 2 dni jest dobrze, a potem mała wstania i całe zaklejone. Płucze solą i masuje ten kanalik, ale jakoś tak powraca, to dziadostwo :/

Ja myślałam, że będę jakoś bardziej wyluzowana ad zostawiana małej, ale jak wychodzę gdzieś na 1-2h i zostawiam z mężem, to pod koniec tylko myślę, czy mała tam nie cierpi, nie głoduje beze mnie :(

W szpitalu też jak byłam słaba po porodzie i w nocy oddałam do położnych na 4h to zamiast spać, myślałam, czy ona tam na pewno ma dobra opiekę... więc mania prześladowcza u mnie jest :/

U nas sprawa wygląda tak, że pod koniec macierzyńskiego chcemy się starać o 2 dziecko (chociaż teraz, myślę, sobie, że nie dam rady z dwójka :( ) więc wtedy nie dawałabym do żłobka, weźmiemy ewentualnie kogoś do pomocy na 3-4h w domu, żebym mogła odsapnąć.

Kochana też tak mam. Jak miałam leczenie kanałowe u dentysty i chyba z dobre 50 minut byłam na fotelu to po jakiejś pół godzinie chciałam krzyczec na tego dentyste ze niech mnie puści bo ja chce do mojego dziecka, które zostało z ojcem ( który sam też jest jeszcze dużym dzieckiem mam wrażenie ). I też się zastanawiałam czy ojciec nakarmił, odbił czy poprawnie trzyma główkę czy nie zostawił jej samej na przewijaku etc.
    Ja chciałabym sie starać o drugie ale mój M nie i twierdzi, że sobie nie poradzimy z dwójką. Wyśmiałam go bo 95% czasu ja spędzam z Oliwią więc to ja musze mieć siłe na dwójkę dzieci a nie on. No ale wiadomo dziady zawsze chcą być mądrzejsi. Będę się starać go urabiać jeszcze bo nie wyobrażam sobie zostawiać małej za rok w żłobku - chyba się zaryczę jeśli będe musiala to zrobić.

• domiii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:

ja zostawiam do zużycia całej ampułki, czasami stoi otwarta nawet 2-3 dni :)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, a ja mam wrażenie, że mój mąż jest lepszym rodzicem niż ja. Mały jest przy nim spokojniejszy, w ogóle mój mąż jakoś lepiej sobie z nim radzi... Ja to nawet z trzymaniem mam problem, bo jak go wezmę do odbicia to on się tak giba, przekrzywia i się boję że skrzywienia jakiegoś dostanie albo bioderka mu uszkodzę... A jak uleje w tej pozycji, to w ogóle wygibasy muszę z nim robić żeby go wytrzeć, boję się że go uszkodzę. Taka nieporadna jestem :(

A do karmienia używacie poduszki? Bo ja inaczej nie umiałabym go nawet złapać żeby nakarmić... W ogóle nawet na tej poduszce jak go układam to też się boję że mu krzywdę zrobię...
    Mój mąż gada o drugim dziecku, mi się niestety odechciało :( :( :(

• domiii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gratulacje Falonku!!! :) wygląda na to, że zamknęłaś listę Marcówek! :)

chyba, że ktoś coś wie o tych dziewczynach:
    IKA89 - TP 16 marca - Karol
    motylek1909 - TP 19 marca - chłopczyk
    doti77 - TP 23 marca - Fabian
    aniek_m - TP 23 marca - bliźnięta
    vikus001 - TP 27 marca - Antoś
    noelka - TP 29 marca - Janek
    polin - TP 30 marca - dziewczynka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 16:06

Falon lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a do czego ta sól fizjologiczna? Bo ja mam ale nie używam. Kiedyś się tym oczka przemywało, ale położne na SR mówiły żeby tego nie robić, że tylko wodą przegotowaną, a do noska to mam takie coś do psiukania.

A co do gili, to mój sporo ich produkuje, codziennie wieczorem jest co wyciągać, a często również rano.

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola mój też dziś jakoś niespokojny i marudny jest. Dopiero w samochodzie mi usnął...

Co do Twoich odczuć to chcesz po prostu być najlepsza mamą dla swojej kruszynki i to dlatego pewnie :) ja też boję się czasem że coś źle robię bo chce żeby miał jak najlepiej.
    A co do drugiego dziecka to ja też na razie po dziękuję...

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pozycji do spania to powiem Wam że jak leżałam w szpitalu to w nocy weszła do mnie i do takiej dziewczyny z którą leżałam ordynator neonatologii. Ceniona pediatra. Dziecko tej dziewczyny leżało na boczku. Ona powiedziała że nie wolno dziecka kłaść w ten sposób bo ta pozycja nie uchroni dziecka przed śmiercią lozeczkowa!No mnie aż zmroziło... Ze tylko wolno na plecach.

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola, jakbym czytała o sobie.
    Ja potrafię uspokoić małego tylko jak przystawię do piersi. Reszta to mój M....może za nerwowo do tego podchodzimy i dziecko to wyczuwa?

• baassiia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Hmm, a ja mam wrażenie, że mój mąż jest lepszym rodzicem niż ja. Mały jest przy nim spokojniejszy, w ogóle mój mąż jakoś lepiej sobie z nim radzi... Ja to nawet z trzymaniem mam problem, bo jak go wezmę do odbicia to on się tak giba, przekrzywia i się boję że skrzywienia jakiegoś dostanie albo bioderka mu uszkodzę... A jak uleje w tej pozycji, to w ogóle wygibasy muszę z nim robić żeby go wytrzeć, boję się że go uszkodzę. Taka nieporadna jestem :(

A do karmienia używacie poduszki? Bo ja inaczej nie umiałabym go nawet złapać żeby nakarmić... W ogóle nawet na tej poduszce jak go układam to też się boję że mu krzywdę zrobię...
    Mój mąż gada o drugim dziecku, mi się niestety odechciało :( :( :(
    Mysle ze twoje emocje I strach moga sie troszke dziecku udzielac stad te placze.

Moja mala jest mega nerwowa I kazde zabiegi pielegnacyjne, wybijaja ja ze snu I potem meka zeby usnela. Na spacerach czesto krzyki. Niektore dziewczyny tu pisza, ze po pare h na spacersch, u mnie 1h to sukces, bo zaraz czarna rozpacz:p Na pupie zrobily jej sie krostki I staram sie czesto pampersy zmieniac+ myc woda przy kazdej zmianie, wiec potem wojna:p takze nie doluj sie, bo duzo z nas ma male nerwóski:)

Do karmienia ja sobie taka sztywna flanelowa pieluche pod glowe podkladam, mam takie usztywnienie dla szyjki+ glowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 14:31

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krówka_muffka wrote:
    Co do pozycji do spania to powiem Wam że jak leżałam w szpitalu to w nocy weszła do mnie i do takiej dziewczyny z którą leżałam ordynator neonatologii. Ceniona pediatra. Dziecko tej dziewczyny leżało na boczku. Ona powiedziała że nie wolno dziecka kłaść w ten sposób bo ta pozycja nie uchroni dziecka przed śmiercią lozeczkowa!No mnie aż zmroziło... Ze tylko wolno na plecach.

trudno mi się do tego odnieść bo nam monitor włączył się kilkukrotnie już i jak podchodziliśmy do małej by zobaczyć co się stało to nie oddychała i zawsze była w pozycji leżącej. Pozycja na boku chroni dziecko przed zadławieniem jeśli ulewa.
    Ja w pozycji na pleckach kładę w dzień tak jak na BRZUSZKU.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 2215 2216 2217 2218 2219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ