X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danusia gratuluję ;) witaj Jasiu :)

Co do przebierania to ja mojego przebieram zwykle kilka razy dziennie i czesto też kilka razy w nocy. Taką mamy zabawe w obsikiwanie mamy i robienie kupy na przewijak ;) ubierany jest podobnie jak my- tyle samo warstw ewentualnie czymś go okrywam.

d'nusia, Teresa1992 lubią tę wiadomość

• Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jeny wchodzę a tu takie nowiny;)

Danusia Kochana ogromne gratulacje!:*
    Witamy Jasia!

Falon nie bój się powodzenia daj znać koniecznie
    Trzymam mocno kciuki:*

Niecierpliwa super,że woda pomogła na kupki:)
    Z kolei mój od rana nie robił kupki i już się martwię:/
    Wodę już pił i nadal nic
    Ehh oby zrobił

d'nusia, Falon lubią tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • Est Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Pytanie za 100 punktów :):) Mamy czy wy zawsze przebieracie dzieciaki do spania i rano zmieniacie strój na dzienny?

Ja tak :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W h&m jest 20% na wszystkie dzieciece ciuszki, po polubieniu i pokazaniu fb na tel. I skusilam sie na pajace. Wzielam rozmiar 56, ale jak przyszlam do domu I porownalam z innymi, to sa mega duze, cos jak rozmiar 62-68 :/ a chcialam miec na teraz je:( takze ostrzegam przed ich rozmiarowka

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domii a jak to jest z tym jedzeniem? No bo jeśli zakładamy że to co jemy nie przenika do mleka, to czemu unikamy tego co może uczulić, np. cytrusy właśnie? Przecież takie rzeczy też nie powinny wpływać na mleko. No to w końcu to co jemy ma wpływ czy nie? Bo ja już nie ogarniam tego wszystkiego, może Ty mi to wytłumaczysz. A ja mam taką chcicę na Snickersa...

Mój Synek dziś od rana nie spał tylko płakał, zasnął dopiero wymęczony ok 15 i spał 4 godziny. On tak raz zasypia o 9 na 3 godziny, raz na 10 minut, innego dnia zaśnie o 12, jeszcze innego w ogóle...
    A czy u Was pojawia się jakaś regularność? Bo u mnie każdy dzień jest inny, zero rytmu, nie wiem czy to normalne?
    A kiedy wychodzicie z Dzieciaczkami na spacer? Po spaniu, przed spaniem?

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola my raczej mamy regularny rytm dnia ze względu na karmienie mm. Aczkolwiek chodzi mi tu o jedzenie, kąpanie i spanie wieczorne. W dzień raz mi śpi, a raz sobie lubi popatrzeć i pogadać ;)

Co do wychodzenia na dwór my wychodzimy na dwór ok 30 min-1h po jedzeniu. Mały z reguły wtedy śpi takim lekkim snem i muszę go ubierać na śpiocha, ale na dworzu cały czas śpi.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wychodze okolo 30 min po jedzeniu, bo moja czesto w dzien je I inaczej by nie dalo rady, bo straszny bunt jak nie ma cyca na czas:)

My rytmu raczej nie mamy, jedynie tak kolo 19-20 mamy zawsze dluzsze karmienie, a potem mala ladnie spi pare h

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję że podzieliłyście się swoimi opiniami w kwestii ubioru ;) Ja często mała przebieram, a czasami nie wiem przebierać, nie przebierać.
    Mała ma dzisiaj dzień świra, od rana cyc i nic więcej:D Matka nie długo sfiksuje w takim trybie, nawet czasu nie mam żeby jeść, oby noc była dla nas łagodna.

28whyx8d41olhvnv.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Domii a jak to jest z tym jedzeniem? No bo jeśli zakładamy że to co jemy nie przenika do mleka, to czemu unikamy tego co może uczulić, np. cytrusy właśnie? Przecież takie rzeczy też nie powinny wpływać na mleko. No to w końcu to co jemy ma wpływ czy nie? Bo ja już nie ogarniam tego wszystkiego, może Ty mi to wytłumaczysz. A ja mam taką chcicę na Snickersa...

Mój Synek dziś od rana nie spał tylko płakał, zasnął dopiero wymęczony ok 15 i spał 4 godziny. On tak raz zasypia o 9 na 3 godziny, raz na 10 minut, innego dnia zaśnie o 12, jeszcze innego w ogóle...
    A czy u Was pojawia się jakaś regularność? Bo u mnie każdy dzień jest inny, zero rytmu, nie wiem czy to normalne?
    A kiedy wychodzicie z Dzieciaczkami na spacer? Po spaniu, przed spaniem?

Kochana, to co jemy i pijemy jak najbardziej przenika do mleka matki... dowodem są różne kolory, konsystencje i zapachy kupek :) lub to, że nie powinno pić alkoholu podczas karmienia piersią.
    ostatnio nawet była taka kampania "Twoje dziecko jest tym co jesz".

Myślę że odwieczny spór toczy się o kolki, za ktore obwiniane sa matki i to co jedzą. Ja wychodzę z założenia, że przyczyną bóli brzuszka jest niedojrzałość ukladu pokarmowego Maluchów i że nie ma diety matki karmiącej, czego dowodem jest zdrowie mojego Syna. Cytrusy mogą powodować alergie skórne, stad moja obawa na tym etapie.

Co do rytmu - u mnie jakis sie rysuje, przynajmniej ta część nocna, ale do rytmu dobowego Giny Ford jeszcze mi daleko, ale pracuje nad tym każdego dnia :)
    Jeśli u Ciebie kazdy dzień jest inny to powinno sie jednak kroczek po kroczku wprowadzać zmiany i pomoc Maluchowi unormować to wszystko, i on będzie zadowolony i Mama. :)

a na spacer wychodzę po karmieniu i przed spaniem, bo mój Syn śpi właśnie na spacerze :) i to jego jedyny dłuższy sen w ciągu dnia, bo poza tym ma tylko 2-3 drzemki 15-minutowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2016, 22:03

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za wszystkie słowa pocieszenia. Było mi na prawdę bardzo miło to czytać :-)

A nasza Julcia od 18:30 już z nami. Waży 2800 a mierzy 51cm, nasza słodka kruszynka! Udało się SN! Domiii bardzo trafnie oceniła że po ZZO jest bosko! :-) ale finał to był dla mnie trochę hardcore. Zostałam nacięta i czułam to konkretnie! Bolało. I bardzo cierpiałam przy zszywaniu. Ale było-minęło! Teraz jest super! Zasypiam. ;-)

RudyTygrysek, baassiia, Mania1718, ksanka, d'nusia, edyś, Est, kleo2426, Czarodziejka87, domiii, perła ziemi, Izoleccc, mychakruszyna, M+M+?, Renka88, salomea, Lilou1984, Teresa1992, muminka83, foxica, She86, aaagaaatka, kamenkaa lubią tę wiadomość

201604051765.png
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wymiekam, wczoraj mala miala szczepienie i dzis od rana masakra, nie chce jesc, wypije dwa lyki i przerwa bo wypluwa smoczek i sie wygina, prezy, i tak przez cale 60 ml, a wczesniej zjadala 120 bez problemow. Herbatke pije spokoniej. Dodatkowo klada raczke do buzi, to myslalam ze to gardlo ale kurde wczoraj przed szczepieniem ja badano i wszystko ok bylo. Bardziej sie slini slysze jak przelyka sline dosc ciezko. W dodatku kich i ma wtedy zatkany nos, kaszle troche no i nie chce spac. Dzis moze pol godz spala, teraz tez nie moze zasnac, ja juz padam z nog. Nawet kolacji nie jadlam a jeszcze starszego synka ogarnac ktorego jutro na 8 do szkoly musze zaprowadzic i to z mala bo nie ma mi jej kto przypilnowac. Zalamka..

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon super gratulacje!!!
    No widzisz jak ładnie!

Falon lubi tę wiadomość

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 03:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    falon gratulacje, i widzisz juz po strachu ;)

Falon lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie przebiram małej jakos specjalnie na noc chyba ze sie ubrudzi lub ma strój taki ze zeby sie dobrac do pieluszki trzeba rozpiąć milion guzików- po co ją wybudzac dodatkowo nadmierną iloscią zapięć.
    Bylismy na usg bioderek. Ortopeda kazał ćwiczyć z małą 6razy dziennie bo Oliwka ma ulubiony bok na który trzyma główkę i przez to ciągnie jedno biodro bardziej do srodka. Musze jej odchylać nóżki na żabkę tak w skrócie. Musiałam też zmienić jej strony w łóżeczku- tzn teraz ma główke tam gdzie wczesniej miała nóżki i zeby po tym jej ulubionym boku była ściana i nic sie nie działo a po tym drugim były ciekawe rzeczy. Ortopeda pyta£ te czy spi na boczku- powiedziałam, ze wyłącznie na boczku ( polozne w szpitalu tak kazały bo to bezpieczniejsza pozycja a środowiskowa też nie zgłaszała sprzeciwu wiec mała spała na boczku-nie wiedziałam ze nie mozna). Na szczescie zgłosiliśmy sie na tyle wczesnie na usg bioderek ze jeszcze ta pozycja nie zrobiła u niej spustoszenia no ale musi już spac na pleckach cały czas. Zaden boczek.

Oliwka przeszla wczoraj samą siebie. W ciągu dnia miała moze ze 4pół godzinne drzemki. Tesciowa do mnie przyjechała zeby zabrać małą na spacer i zebym mogła sobie w miedzyczasie pospać to nie pospałam za długo bo mała na spacerze nie spała tylko była na czówaniu a na koniec sie rozpłakała ( jak ja z nia byłam na spacerze to to sie nigdy nie zdarzyło). Takze miałam odpocząć i nie dane mi było :-( ale przez to ze caly dzien nie miała dłuższej drzemki to jak usnęła o 21:30 tak o 4:15ja obudziłam na karmienie i przewinięcie a jeszcze by spała. Tyle ze juz miałam lekko twardawe piersi i mi z nich ciekło wiec musiałam ją obudzic. Ale generalnie Oliwka ładnie sypia w nocy. Nawet ponad 6-7h w związku z czym mam pytanie - czy jak mam tak długie przerwy w karmieniu to mi się laktacja nie zatrzyma?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 05:50

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon gratuluję, kruszynko witaj i rosnij zdrowo :-)

Falon lubi tę wiadomość

• Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon Kochana ogromne gratulacje!!:* <3
    Nareszcie się doczekałaś:)
    Witaj kruszynko <3

Falon lubi tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domii tylko jak takie zmiany wprowadzać? Jak chciałabym go uśpić to on nie chce, jak go nakarmię to raz nie chce więcej, a innym razem za 20 minut kwęka o więcej... Jak mu wprowadzać zmiany?

No to jak w końcu z tym spaniem na boczku? Nam też położne tak kazały i tak kładziemy.

Vira, nasz Synek też przesypia tyle godzin w nocy i nie wpływa to raczej na moją laktację, po prostu jak je regularnie to mam cycki miękkie cały czas, a w nocy już trochę nabrzmiałe po dłuższej przerwie.

Falon serdeczne gratulacje!!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon- w końcu sie doczekałaś. Grstuluje. To co jeszcze ktos zostsł z marcówek co są czynne na gorum.

Falon lubi tę wiadomość

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Oczyszczacie noski?
    My kupiliśmy taki elektryczny odciągacz (z muzyczką :-) i codziennie rano mały ma sporo gili... Hmmm zastanawia mnie, czy to normalne...

My usg bioder mamy zlecone dopiero 6-8 tydz.

Ksanka wypróbowałam twój sposób z karmieniem na leżąco. Fajnie, tylko nie wiem ile zjada... No i mokro pod główką, więc podkładam pieluszkę. Trochę ciężko z noskiem bo mu pierś przygniata, a w tej pozycji ciężko tę pierś odsuwać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Czy Oczyszczacie noski?
    My kupiliśmy taki elektryczny odciągacz (z muzyczką :-) i codziennie rano mały ma sporo gili... Hmmm zastanawia mnie, czy to normalne...

My usg bioder mamy zlecone dopiero 6-8 tydz.

Ksanka wypróbowałam twój sposób z karmieniem na leżąco. Fajnie, tylko nie wiem ile zjada... No i mokro pod główką, więc podkładam pieluszkę. Trochę ciężko z noskiem bo mu pierś przygniata, a w tej pozycji ciężko tę pierś odsuwać.

Też mam aspiratorek na baterie ale używałam go może ze dwa razy bo mała ma nosek czysty. Krople nosek codziennie solą fizjologiczną - dosłownie ze dwie czy trzy kropelki do każdej dziurki.

I nie martw się że pierś przygniata nosek - jeśli dziecko będzie miało za mało powietrza to się odsunie lub puści pierś.

M+M+? lubi tę wiadomość

‹‹ 2214 2215 2216 2217 2218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ