X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ dziś jest dzień! Po prostu lato.
    Chodziliśmy z mala 3h po lesie i w domu podczas karmienia obydwie usnelysmy po powrocie.
    Zrobiliśmy chyba z 10km, ale jakie to cudowne uczucie.
    Jak na taki dzień ubieracie maluszka?
    Bo ja miałam dziś problem.

Izoleccc u mnie niestety ale mała też wybrała łóżko dorosłe ;)
    Kładę ja tam do karmienia i sobie usypia jak aniołek.
    Jak przenoszę do łóżeczka od razu oczka jak 5 zł i ryk.
    Najciekawszym elementem jest przytulnie się małej na karmienie - koniecznie brzuszek do brzuszka i Nozki do nóżek.
    A zwłaszcza jedna stopka na moja nogę, bez tego mleko nie smakuje.
    A kolejny element to to że już kolejny raz mała sama się przystąpiła do cyca a ja spalam ( i się obudzilam że smokiem przy cycu to wiem)
    Na początku się bałam że coś jej zrobię a teraz nie wyobrażam sobie inaczej.

Co do mojego zastoju to do rana daliśmy sobie radę.
    Była gorąca pieluszka przed karmieniem, zimna kapuchy po karmieniu i mała w nocy przy cycu co 1,5-2 h.
    I rano po gorącym prysznicu już nic z balonika nie zostało.

Dziś przyjechała do mnie chusta i pierwsze pranie poszło. Zobaczymy jak moja złośliwa polubi chustowanie. Wiązania będę się uczyła na małej ;)
    Zobaczymy jak nam pojdzie,

Co do kupek to u nas dalej ok 4-5. W nocy nie ma kupy.
    Ale pierwsza kupę ma 3 strzalowa ;) często z przeciekiem. Tak myślę że moja modelka znalazła sposób na częste zmiany ubranek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 19:06

Falon lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka od 3 dni tak robi. Dziś pytałam właśnie o to pediatry to powiedział że to się unormuje jeszcze. Mam go przepajać.
    Zobaczymy bo ogólnie nie płacze ani nic więc może taki jego urok :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perła ziemi gratulacje!
    Danusia daj znać co u was z Jasiem.

Dziewczyny i muszę pochwalić moja pociechę.
    Ma już 4700, w 5,5 tygodnia przybrała eleganckie ok ,1700
    Wyroslysmy też że wszystkich 56 ;)
    Od kilku dni ćwiczymy mięśnie karku i trzymamy głowę już ok 1-2 minut. Dzis polizna była zaskoczona - nie widziala małej 2 tyg a tu taka zmiana

Na początku kładlam malutka od razu na brzuszek to się wkurzala i płakała ale od 1 miesięcznych urodzin wprowadziłam inne podejście - najpierw na plecki, później obroty na brzuszek przez bioder ( na 2 strony), najpierw obrót do lezenia na boczku, powrót na plecki. Następnie obrót przez bioder na boczek i dalsze wyciągnięcie aż do lezenia na brzuszku. Później ćwiczymy podnoszenie główki i układanie raz na jedną raz na drugą stronę - przekladam się i do Zosi rozmawiam a ta lejek podnosi i przekreca pyszczek w moja stronę. Jak zacznie narzekać powrót na plecki i po odpoczynku jedziemy z drugą stroną. Najlepsze jest ze mała rano jak się obudzi ok 8 to próbuje się przewraca na boczek to ja biorę na dywan i zaczynamy dzień od ćwiczeń. I zaraz potem mamy piękna 3 strzalowa kupę ;) miękki brzuszek i uśmiechnięte dziecko

Czy któraś z was korzysta też z przepocenca pieluszki jako uspokajacza dziecka. Ja już teraz na każdy spacer obowiązuje się pod biustem pielucha by mała do snu bez mamy miała "świeża" mamę zastępcza.

Mam jeszcze jedno pytanie do was a propos spacerów, jak podchodzić do słońca? Czy pozwalać słońcu padać bezpośrednio na twarzyczke dziecka, czy też przyslaniacie buzke by nie była wystawiona na bezpośrednie słońce?
    Ja zarzucam pieluszke na budzę by mała była w cieniu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 23:25

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie fundamentów forum to czy ktoś wie co u Gośśś? Dawno nie widziałam zadnego jej wpisu.
    Odnośnie szczepionek to my tez szczepimy 5w1. Głownie chodzi mi o ilość wkłóć. Przez to ile mała wycierpiała w szpitalu przez ten antybiotyk i wenflony to jestem przewrażliwiona i najchetniej ten cały ból wziełabym na siebie żeby jej oszczedzić.
    Nie wiem co z ta moja laktacja. Dzis jak wrociłam od dentysty to odciagnęłam laktatorem 100ml w 15min. Prze tego dentyste i przez to ze przed wyjsciem mała spała to nie karmiłam przez 7godzin. Mam nadzieje ze efekt nie bedzie taki ze mi sie laktacja zatrzyma? Któraś sie orientuje? Martwie sie bo w nocy karmie co ok 5godzin a teraz jeszcze w ciagu dnia taka przerwa dluga.

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko, ja również zasłaniam małą jak ją razi słoneczko, moim zdaniem ma za delikatną skórę żeby wystawiać ja na działanie promieni. Wiadomo jak przez kilka sekund złapie słońce to nie panikuje,ale jak idziemy pod i ją razi też zarzucam pieluszkę.

ksanka lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z mam już czynnie ćwiczy? Mi jutro mija 4 tygodnie po porodzie i chyba biorę się za brzuszki :)
    Mam problem po ciąży z kolanami, chyba były za bardzo obciążone i teraz je muszę "wyrobić" Bądź co bądź przytyłam prawie 20 kilko i wszystko w brzuchu więc miały co dźwigać, ale mam problem jak kucnę i wstaje to mnie bolą.

28whyx8d41olhvnv.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno też nie odzywała się Kate84. Pamiętam, że córa dawała jej w kość....a potem cisza...

• domiii Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Czy któraś z mam już czynnie ćwiczy? Mi jutro mija 4 tygodnie po porodzie i chyba biorę się za brzuszki :)
    Mam problem po ciąży z kolanami, chyba były za bardzo obciążone i teraz je muszę "wyrobić" Bądź co bądź przytyłam prawie 20 kilko i wszystko w brzuchu więc miały co dźwigać, ale mam problem jak kucnę i wstaje to mnie bolą.

Uważaj Słońce z tymi ćwiczeniami, szczególnie brzuszkami na tym etapie. nie bez powodu połóg trwa 6 tygodni, czasami dobre samopoczucie jest złudne. to był mega wysiłek dla organizmu ciąża i poród, trzeba dać mu czas.
    mnie też korci od dawna, bo się teoretycznie dobrze czuję, ale dopiero w czwartek idę do gina na kontrolę po 6 tygodniach i jak wszystko będzie ok to wtedy zacznę ćwiczyć brzuch.

Madlene.:) lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wystawiania buzi na słońce - u mnie to nie do zrobienia, bo Młody od razu się budzi i krzywi, bo go razi... więc robię mu cień pieluszką.

ksanka lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Miałam dziś wizytę :-( Julka prawie wcale nie urosła:-( Mam jutro rano wstawić się na szpital czyli sprawdza się mój najgorszy sen. Nie ma samoistnej akcji porodowej i będą mi ją sztucznie wywoływać. Tak bardzo nie chciałam indukcji... Z tego co tu wyczytałam ból gorszy od normalnego porodu :( Najpierw balonik, następnie oxy, a potem jeśli nie będzie postepu to i tak zakończą to cięciem :-( płakalam już dziś z 500razy. M mnie pociesza jak może ,a ja jestem totalnie przygnębiona. Najgorszy możliwy finał :-( Sądziłam, że jestem twarda... a jestem total przerażona. Jutro dam znać co i jak. Trzymajcie kciuki.

201604051765.png
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon nie bój się! Ja też miałam poród indukowany i nie bylo tak źle! Myśl pozytywnie,bo to połowa sukcesu! Powodzenia :)

Falon lubi tę wiadomość

• ksanka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon, może nie będzie tak źle i malenstwo zadecyduje że pomoże mamie i ruszy z akcja.
    Trzymam kciuki żeby było dobrze

Falon lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra !
    Dzis na świat przyszedł Jaś - godzina 18:30 chyba...
    3320 g 56 cm SN

Falon, Dorka87, ksanka, baassiia, salomea, Vira, kleo2426, domiii, M+M+?, Renka88, A.Kasia, Madlene.:), Mania1718, RudyTygrysek, alinalii, Lilou1984, perła ziemi, edyś, Izoleccc, Czarodziejka87, Est, Teresa1992 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon mi bardzo dzis pomogla oksytocyna! Miałam od 3 do 15 skurcze krzyżowe które bolały jak cholera.
    Bez oksy to byłby dramat!
    Trzymam kciuki

Falon lubi tę wiadomość

• Falon Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam bardzo kochane!!! Zasypiam. Dam znać. Dobrej nocki.

201604051765.png
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 04:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon ja postraszyłam moim porodem ale pamietaj, że każda z nas ma inny próg bólu i inny organizm. Moja koleżanka jak pojechała na wywoływanie porodu to w nocy ze strachu chyba dostała naturalnych skurczy i bardzo szybko urodziła. Jeżeli to Twój pierwszu poród to jeszcze nie wiesz jak go zniesiesz a ja Ci życzę szybkiego i jak najmniej bolesnego porodu. Oxytocyna to nie koniec świata. Powodzenia :-)

Falon lubi tę wiadomość

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja te dostalam sporo oxy I mimo, ze skurcze byly silne a ja nie mialam zzo, to gorzej wspominam rane po nacieciu :p

Falon lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana Falon- najgorszy możliwy finał? Chyba przesadzasz. To najlepszy możliwy finał bo inikniesz zielonych wód płodowych czy tez strachu ze łożysko siądzie. Ja tego sie bałam najbardziej- ze coś będzie nie tak w ciąża na koniec i ucierpi maluszek, a ból mija. Ból mija i potem masz te najwieksza nagrodę. Wiele z nas miało podaną oksy więc nie załamuj się. Ja tam nie wierze w to ze po oksy bardziej boli. Każdy ma inny próg bólu. Uszy do góry. Moja kolezanka chuda jak słomka- bioder nie ma wcale, rodzila naturalnie i powiedziała ze to boli jak taki intensywniejszy okres :-) moze tez tak to odczujesz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2016, 05:26

Falon lubi tę wiadomość

• Falon Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze raz dziękuję dziewczyny. Wskakuję pod prysznic i jedziemy. Na 7:30 mam być na IP. Jeszcze jestem spokojna. Oby poszło w miarę w porządku ;-)

Lilou1984, muminka83, Izoleccc lubią tę wiadomość

201604051765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Dobra !
    Dzis na świat przyszedł Jaś - godzina 18:30 chyba...
    3320 g 56 cm SN
    Gratuluję, witaj maleńki :-)

d'nusia, muminka83 lubią tę wiadomość

‹‹ 2212 2213 2214 2215 2216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ