Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Drogie mamusie w końcu udało mi się was nadrobić
Gratulacje dla świeżo upieczonych mam!
U nas w szpitalu było mleko Nan pro 1 małej pasowało więc wzięłam to samo. Od dwóch dni karmię tylko moim mlekiem(wcześniej dawałam 1 porcję na noc) z butli po odciagnieciu laktatorem. Tak mi jest wygodnie, boje się małej karmić piersią bo mamy problem z przystawianiem do piersi i jest ryk
Koło 18 dziś chwilke karmilam, ale puszcza mi cyca,potem nie może złapać lub porzysnie i w ciągu pół godziny mało co zje. A ja w pól godz odciagam 120 ml i potem maz może i dać butli. Nic na siłę u nas. Chociaż mam wokół siebie pełno kobiet które naciskają na mnie żeby piersią karmić wyłącznie.
Co do lezaczka my mamy taki
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-mis-kolysanki-bright-starts-24h-i5850917895.html ale narazie go nie używamy, poki co mała w dzień spi w łóżeczku turystycznym.
A co do kładzenia na plecach... Moja szwagierka mówi żeby klasc na boku bo od leżenia na plecach robi się płaska głowa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 19:00
Natalia27.03.2016
-
nick nieaktualnyZdaje sie ze kilkanascie stron temu była mowa o tym ze dziecko nje trzyma jeszcze glówki wiec nie moze jej miec na prosto tylko na jeden lub drugi bok nawet jesli lezy na plecach- to jak moze glówka splaszczyc skoro lezac na boku glówka tez bedzie na boku. To co za roznica
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 21:20
-
kasieńka 1985 wrote:dziewczyny co robiłyśce z pępkiem bo małemu zaczął śmierdzieć i już nie wiem jednoi mówią że wodą inni że spirytusem a jeszcze inni żeby octeniseptem co wy stosowałyście
help
Kochana ja psikałam przez tydzień octeniseptem i nie było żadnej poprawy. Położna mnie ochrzanila że po octenisepcie pępek zaczyna śmierdziec właśnie i mam używać spirytusu.
Spirytusem wyczyściliśmy może ze 3 dni i pępek pięknie odpadł i nic się nie działoSynuś Antoś - 23.03.2016r. -
nick nieaktualnykasieńka 1985 wrote:dziewczyny co robiłyśce z pępkiem bo małemu zaczął śmierdzieć i już nie wiem jednoi mówią że wodą inni że spirytusem a jeszcze inni żeby octeniseptem co wy stosowałyście
help
My smarowaliśmy octaniseptem i ładnie się zagoił. A jak go czyścisz? Bo ja na początku źle to robiłam i też coś tam podśmierdywało a dopiero położna mi pokazała, że trzeba patyczkiem dokładnie dookoła tego kikutka przemywać a później jeszcze czystym patyczkiem osuszyć. I nie bać się włożyć ten patyczek głębiej bo to dziecka nie boli. I od tamtej pory jak się zaczęłam do tych rad stosować to tydzień może minął i pępek odpadł.
Vira - no parenting i wikipedia to bardzo wiarygodne źródłaNie czytaj w necie tylko kieruj się zaleceniami od lekarza skoro zabronił Wam kłaść małej na boczku. Ja mojego układałam z klinem między nóżkami bo tak mu było wygodniej. Teraz z kolei on sam decyduje jak chce leżeć. Generalnie większość czasu spędza na plecach, ewentualnie na brzuchu. Na boku jakoś mu przestało odpowiadać, kładę go tak tylko wtedy kiedy w żadnej innej pozycji nie może zasnąć.
Domii - podziwiam Ciebie i wszystkie dziewczyny, które mają takie absorbujące pociechyMój niemal cały czas śpi a i tak się nie zawsze ze wszystkim wyrabiam. Z tym, że jestem mega pedantką i wiecznie ze ścierą latam
Chyba muszę trochę odpuścić bo bałagan się kiedyś posprząta a Tymi szybko urośnie i pewnie za jakiś czas będę żałowała, że nie nacieszyłam się nim gdy był malutki...
Pochwalę się, że zrobiłam sobie dziś u kosmetyczki hybrydyMąż został na godzinkę z małym a ja w końcu zrobiłam coś dla siebie. Od razu czuję się lepiej! Musiałam sobie jakoś poprawić humor po tym jak mierząc swoje sukienki (chciałam coś na chrzciny wybrać) w żadną się nie zmieściłam
To znaczy dopiąć się dopięłam ale ja mam wszystkie kiecki obcisłe i w brzuchu jeszcze średnio wyglądają... Do tego kupiłam sobie on-line spodnie w MANGO, wzięłam ten sam rozmiar co zawsze, dziś przyszły i się nie mieszczę! A tylko tam kupuję spodnie i zawsze się mieściłam
Nie wiem jak to się dzieje, ale zamiast tracić po ciąży kilogramy to wydaje mi się, że waga idzie w górę
muminka83 lubi tę wiadomość
-
Laski help! Juz nie wiem Co mam zrobic z prawym cyckiem, produkuje mi chyba 2 razy wiecej mleka niz lewy, a w lewym wcale.nie brakuje. Staram sie dawac na przemian po rowno, ale w nocy budze sie z takim kamieniem, ze musze dac z prawego. Poza tym ona na raz nie jest w stanie go wyjesc, mam wrazenie ze jeszcze drugie dziecko by sie najadlo... nie chce odciagac laktatorem bo pewnie jeszcze bylo.by gorzej. Probowalam zimnych okladow ale efektow nie widze:/ ta kapusta tak pomaga rzeczywiscie? (Karmie co 2-2.5h takze w nocy)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 03:01
-
muminka83 wrote:Traci oddech od kilku nocy po 2 średnio razy. Wtedy po 20 sekundach włącza się monitor na całego.
Już konsultowałam się z pediatrą. Podobno u wcześniaków to może się zdarzać. Osłuchowo jest czysta. Mało przybrała wagowo ale nie traci.
Pediatra mówi ze dzieci czasem bardzo płytko oddychają i na chwilę obecną musimy obserwować. Tak wiec każdemu polecam monitor oddechu. Bo nigdy nie wiesz na jakim etapie będzie ci potrzebny.muminka83 lubi tę wiadomość
-
baassiia wrote:Laski help! Juz nie wiem Co mam zrobic z prawym cyckiem, produkuje mi chyba 2 razy wiecej mleka niz lewy, a w lewym wcale.nie brakuje. Staram sie dawac na przemian po rowno, ale w nocy budze sie z takim kamieniem, ze musze dac z prawego. Poza tym ona na raz nie jest w stanie go wyjesc, mam wrazenie ze jeszcze drugie dziecko by sie najadlo... nie chce odciagac laktatorem bo pewnie jeszcze bylo.by gorzej. Probowalam zimnych okladow ale efektow nie widze:/ ta kapusta tak pomaga rzeczywiscie? (Karmie co 2-2.5h takze w nocy)
-
Dziewczynki a jak Wy robicie rano? Bo ja to nawet jak Mały śpi, to wstaję między 6 a 7 jak się mąż szykuje do pracy i się myję chociaż, a potem czekam aż Synek wstanie. Wkurza mnie to, ale jakbym wstawała razem z nim, to musiałabym czekać aż znowu zaśnie żeby cokolwiek zrobić, a to czasem trwa kilka dobrych godzin jak on nie chce spać. A potem zaśnie czasem tylko na 15 minut, to nawet śniadania nie zdążę zjeść.
-
ten pępek to chyba przez położnąktóra u nas była bo wszystko było ładnie a ona tak jakby naderwała ten kikut i kazała octenisept tam w ta dziure pakować i zaczeło śmierdzieć, dziś użyje spirytusu. przy synu pierwszym nie ruszałam wcale i pępek odpadł po tygodniu fuck.
-
paola87 wrote:Dziewczynki a jak Wy robicie rano? Bo ja to nawet jak Mały śpi, to wstaję między 6 a 7 jak się mąż szykuje do pracy i się myję chociaż, a potem czekam aż Synek wstanie. Wkurza mnie to, ale jakbym wstawała razem z nim, to musiałabym czekać aż znowu zaśnie żeby cokolwiek zrobić, a to czasem trwa kilka dobrych godzin jak on nie chce spać. A potem zaśnie czasem tylko na 15 minut, to nawet śniadania nie zdążę zjeść.
-
baassiia wrote:Laski help! Juz nie wiem Co mam zrobic z prawym cyckiem, produkuje mi chyba 2 razy wiecej mleka niz lewy, a w lewym wcale.nie brakuje. Staram sie dawac na przemian po rowno, ale w nocy budze sie z takim kamieniem, ze musze dac z prawego. Poza tym ona na raz nie jest w stanie go wyjesc, mam wrazenie ze jeszcze drugie dziecko by sie najadlo... nie chce odciagac laktatorem bo pewnie jeszcze bylo.by gorzej. Probowalam zimnych okladow ale efektow nie widze:/ ta kapusta tak pomaga rzeczywiscie? (Karmie co 2-2.5h takze w nocy)
Ja właśnie mam tak samo. Przez 2 dni mala super jadła w trybie : prawa-pielucha-lewa, ale wystarczyło raz żeby zjadla z jednej piersi i juz druga pelna i twarda. Odciagam laktatorem do uczucia ulgi, bo boję się stanu zapalnego. Dzisiaj będzie polozna to zapytam. A kapusty używałam jak miałam nawal i fakycznie zdzialala cuda z tym że ja okladalam się nia cały dzień i zatrzymała mi się produkcją pokarmu na dobre pół dnia więc wszystko trzeba robić z głową
-
marzenka06 wrote:Muminka ja jestem z majówek i chciałam się podpytać, jaki masz monitor oddechu?
Angelcare AC 601 z nianią.
Ja kupowałam na ebey i za nowy zapłaciłam na nasze 200 zł.
Normalnie kosztuje dużo więcej np. http://archiwum.allegro.pl/oferta/angelcare-ac601-monitor-ruchu-nowy-ac401-i5610490639.html -
Ja podobnie jak Kasia nie mam większego problemu z małą.
Mała wstaje regularnie na jedzonko... nie płacze i nie jest absorbującym dzieckiem.
Bez problemu sprzątam, gotuję i wychodzę na spacery.
Jeśli jest aktywna to patrzy się... komunikując się moim e.
Bawimy się poprzez delikatne ćwiczenia, czytanie książeczek i słuchanie muzyki.
Te zabawy wykonuję przy okazji z starszym synem.takie dwa w jednym ... zobaczymy co będzie za 6 msc na chwilę obecną mam anioła
-
A teraz mykam bo muszę się zrobić by nie straszyć
i mam plan upiec makowca
bo dziś mam gościa wyjątkowego i nareszcie odbieram całość sesji :d bo te 5 zdjęć to tylko na smaka
Potem będę robić fotoalbum na pamiątkęon line
i muszę coś pomyśleć co na jutro na obiad bo ma być moja mama
a nie mam wyjątkowo pomysłu.
No cóż
Ps. <@3 -
Mój Antek zależy kiedy ale z reguły też ładnie śpi. Jak nie śpi to też grzecznie sobie patrzy ale wymaga ciągłego mówienia do Niego. Jak przestanę to marudzi
taki towarzyski chłopczyk z Niego.
Jeżeli chodzi o jedzenie to też co 3h równo wiem o co chodziSynuś Antoś - 23.03.2016r.