X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Pytanko jak u Was ze chrzcinami było w kościele. Ja wczoraj się byłam dopytać to wymagają od rodziców chrzestnych zaświadczenia, że są wierzący i praktykujący pi dodatkowo my i rodzice chrzestni musimy iść na jakieś nauki.
    Zaświadczenie powiedzmy rozumiem ale nauki ? Jak rodzice i chrzestni są wierzący to po ch** jakieś nauki?
    Wqrzona jestem bo u mnie w parafii te chrzciny są zawsze takie fajne a tak to mąż powiedział, że szukamy innego kościoła bo on na nauki chodzić nie będzie.

Pierwsze słyszę, aby gdzieś nie było nauk przed chrztem. Osobiście uważam za nauki przed chrztem dziecka za badzo przydatną rzecz, ponieważ u nas ksiądz mówił po kolei jak będzie wyglądała msza, w którym momencie mamy się odzywać, co powiedzieć, kiedy podejść do ołtarza, chrzcielnicy itp. Gdyby tych nauk nie było to skąd będziesz wiedziała kiedy się odezwać, podejść do ołtarza itp? I to nie ma nic wspólnego z tym, czy ktoś jest wierzący. U nas dla rodziców to było obowiązkowe, ale już dla chrzestnych nie.

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Niecierpliwaa - a gdzie kupiłaś ten komplecik? Ostatnio szukałam czegoś takiego na allegro, ale nic sensownego nie wpadło mi w oko...

Baassiiaa - mi z nawało pomogła wyjść kapusta i zimne okłady po karmieniu.

W hurtowni dziecięcej u mnie w mieście. Nie był tani bo 100 zł ale powiem Ci, że mój Antoś wszystko co kupiłam w ciąży to ma za duże. Jest tak szczupły i długi, że musiałam mu coś w końcu normalnego kupic.
    Jutro się pochwalę.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • *Beacik* Przyjaciółka

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam co piszecie o chrzcinach i powiem że troche mnie to dziwi.U mnie jeśli ksiadz bedzie wymagał aby maz chodził na nauki to musi prowadzic je chyba w j.angielskim bo maz nie mowi po polsku.
    A ja zreszta chciałabym chrzcić po mszy w sobotę albo na tygodniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 16:08

mhsv3e5ehjywnm6i.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ratunku! Co na ból głowy przy kp?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Ratunku! Co na ból głowy przy kp?

paracetamol

d69c2n0azl70dnw1.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój M też się dużo zajmuje synkiem. To on go kąpie i po powrocie z pracy na niego spada przewijanie. Mały uspakaja się w jego ramionach. Na wspólnych spacerach jeszcze się nie zdarzyło abym to ja pchała wózek... A musicie wiedzieć, że był przeciwnikiem posiadania dzieci i ten cały ambaras z ciążą mu się nie uśmiechał...

Natomiast w nocy przy synku wszystko robię ja. Uznałam, że skoro tylko ja mam pierś karmiącą i nikt mnie nie może zastąpić, to pozbawione sensu jest, aby dwie osoby musiały się budzić. Rano jak mały zje z jednej piersi, to idę się umyć, umalować i ułożyć włosy, a chłopaki radzą sobie sami. To jest ich czas. Ja wracam na karmienie drugą piersią i mały idzie spać.

A jak idę w dzień na spacer to zachaczam o pracę M. Wychodzi, musi sobie pogadać do wózka "mój kochany mały misiu" i potem ruszam dalej.

Generalnie M obecnie sprawdza się jako ojciec. Zresztą miał dobry przykład z góry, jego ojciec też jest dobrym, zaangażowanym rodzicem.

Jeżeli chodzi o obowiązki domowe to u nas te zawsze były podzielone po równo. Oboje mamy trudne, odpowiedzialne i czasochłonne zawody. Pomagamy sobie wzajemnie. Pełne równouprawnienie. Ba ja chyba nawet robię mniej, bo ze mnie trochę leniuszek. Tak więc jak M chce mieć umyte okna to albo musi zakasać rękawy, albo zamawia sprzątaczkę (to częściej). Ja przy swojej pracy nie miałam na to czasu i M nigdy nie wymagał ode mnie krystalicznego porządku. Oboje lubimy czystość i ogólnie dbamy o porządek, ale ułatwiamy sobie życie korzystając ze sprzątaczki, wspólnym ogarnianiem domu w soboty, a w tygodniu np po podłodze puszczamy robota myjącego i tyle. Gotuje ten kto ma akurat na to ochotę, a jak nie to zamawiamy jedzenie lub jemy na mieście. Lub kanapki :-) Nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 17:16

Madlene.:) lubi tę wiadomość

• Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kościele w którym będziemy chrzcić Filipa nie ma nauk przed chrztem.
    Mój narzeczony nawet by nie miał czasu chodzić.

A tak informacyjnie.Kupiłam na próbę chusteczki Dada lavender bo Sroka polecała i miały fajny skład.
    Patrze a tam skład zmieniony,silikon na początku także chyba nie warto.

Filip 28.03.2016 <3
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas tez nie ma zadnych nauk..

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostalismy w prezencie misia szumisia firmy whisbbear I u nas sie nie sprawdza, za cicho chyba, za to wlaczam jej okurzacz na youtubie I efekt super:D zorientowalam sie ze mala to lubi jak jej dzis kozy wyciagalam ta maszynka podpinana do odkurzacza:)

Druga sprawa. My sie karmimy tylko KP I mala duzo kupek sadzi, przez co dostala czerwonych krostek. Juz cudowalam I nic nie pomagalo, a w koncu taki zestaw sie sprawdzil: zamiast mokrych chustevzek, przemywam woda, potem osuszam, maka ziemniaczana a na to sudokrem. Moze komus sie kiedys przyda, ta maka to hit:)

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mamusie :) Poczytuje Was na bieżąco, ale nigdy nie mam czasu przysiąść i napisać.

Jeśli chodzi o kładzenie małej to u nas jest to pozycja na plecach z główką w bok. Mała ma tak silną głowę, że sama sobie ją odwraca.
    Przy kładzeniu na brzuszku również podnosi ją bardzo wysoko i żeby zmienić strony nie musi szurać noskiem o materac.

A pamiętacie jak pisałam, po szkole rodzenia, że babeczka nam zalecała kładzenie na plecach? Bo na boczku może to zaszkodzić bioderkom? Może coś w tym jest.
    Moja niestety po odbiciu ulewa, a czasem nawet po 3h snu wycieknie jej strawione mleczko. Nie jesteśmy w stanie obserwować bacznie po każdym karmieniu reakcji dziecka, bo byśmy 24h nie spały.

Mała grymasi nam tylko przed spaniem, potrzebuje dużo miłości po kąpieli. Mąż ją kanguruje i sie uspakaja :)
    Męża mam kochanego bo pomimo wielu obowiązków, zawsze dla nas znajduje czas. Robi jedzenie, przewija mała, gdy trzeba podać mm (a zdarzyło się pare razy) to też poda butle. Największa kupa nie jest mu straszna!
    Ja za to wolną chwilę spędzam przy praniu, prasowaniu, uzupełnianiu zapasów w przyborniku, wycieraniu kurzy.

aaa zapomniałam się pochwalić moja mała od wyjścia ze szpitala 3200g do dziś przytyła 1,2kg :D Mamy nasze 4400g :D
    Chyba będzie małym bobasem :D

Co do chrzcin, ja byłam na takich naukach jeszcze jak nie były obowiązkowe, więc nie wiem czy teraz będę musiała chodzić. Nie mam na to żadnego zaświadczenia! Zobaczymy co Mąż załatwi.
    Miłego Wieczorku Mamusie!

M+M+?, baassiia lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Druga sprawa. My sie karmimy tylko KP I mala duzo kupek sadzi, przez co dostala czerwonych krostek. Juz cudowalam I nic nie pomagalo, a w koncu taki zestaw sie sprawdzil: zamiast mokrych chustevzek, przemywam woda, potem osuszam, maka ziemniaczana a na to sudokrem. Moze komus sie kiedys przyda, ta maka to hit:)

Też walczymy z krostkami! od tygodnia woda przegotowana! Jeszcze troszkę ich mamy. Ja smaruje na przemian linomag i bephanten.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa jeszcze jedno jaki macie pomysł na prezent na roczek dla chłopca?

Rowerek odpada chrzestna kupiła. Musimy coś kupić od chrzestnego. Mądre głowy Pomocy!

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia mój też lubi odkurzacz;)
    Dziś moja mama jeździła odkurzaczem i młody prawie zasnął;)
    A whisbear nie ma regulowanej głośności?

Kurcze mój mały dostał dziś czerwonych krostek ale nie na pupie tylko mniej więcej na bioderku nie wiem od czego:/
    Chyba też użyje mąki

Filip 28.03.2016 <3
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na początku używałam wody przegotowanej tylko, ale położna powiedziała żeby tego nie robić bo wysusza skórę. A na odparzenia super sprawdził się u nas sudocrem, efekty były jeszcze tego samego dnia. Basia myślę że wystarczyłaby albo sama mąka albo sudocrem, nie ma sensu chyba stosować razem.

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka a może namiot/tipi, klocki Lego albo jakaś kolejka/ wypasiony samochód zabawka;)
    To mi przyszło do głowy:)

Renka88 lubi tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie nie ma regulacji:/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 wrote:
    Basia mój też lubi odkurzacz;)
    Dziś moja mama jeździła odkurzaczem i młody prawie zasnął;)
    A whisbear nie ma regulowanej głośności?

Kurcze mój mały dostał dziś czerwonych krostek ale nie na pupie tylko mniej więcej na bioderku nie wiem od czego:/
    Chyba też użyje mąki

Moja tez miala z jednej strony, może obtarte od pieluszki lub z przegrzania. Posyp przy każdej zmianie pudrem lub mąka. Mojej zeszło od razu.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • edyś Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakich pieluch używacie i w jakim rozmiarze?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu a jak się przytrzyma dłużej to urządzenie to nie zmienia natężenia dźwięku?

baassiia lubi tę wiadomość

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim szumisiu właśnie tak jest,że przytrzymuje albo ściszam albo podgłaśniam.

Edyś my pampers premium care 1 i dada.
    Mamy ostatnią małą paczuszke premium care i chyba przejdziemy na 2 pampers new baby dry zielone:)

Filip 28.03.2016 <3
‹‹ 2220 2221 2222 2223 2224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ