Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
paola87 wrote:Dziewczyny czy ma któraś problem z hemoroidem? Od kilku dni u mnie masakra, boli tragicznie i w trakcie i po, krwawi, jak siedzę boli, jak chodzę boli
Kochana ja miałam zaraz po porodzie. W szpitalu dali mi czopki hemorol 2x dziennie i proctoglivenol. Zmienijszyły się od razu, ale ciągle mam problem z wypróżnianiem, co niestety powoduje, że problem powraca, dlatego co jakiś czas używam czopki glicerynowe.
Położna poleciła jeszcze w ziołowym maść rectostop. -
Hej Kochane
Czas strasznie szybko leci przy dzieciach:) jutro moja córcia skonczy 3 tyg.
w dzień śpi coraz mniej. ssak z niej straszny - więc żeby nie wisiała mi ciągle na piersi to wprowadziliśmy smoka i jest lepiej
w nocy jest aniołkiem i śpi po 3,5-5,5 h
Paola87 w nocy biorę ją do Naszego łózka jak się obudzi i karmie na leżąco, ona przysypia sobie. potem zmiana pieluchy i druga pierś. zazwyczaj odpada i odkładam ją do łóżeczkaraczej nie odbijamy, bo mała spokojnie je i chyba nie łapie powietrza. zdarzyło się jej może ze 2 razy że sobie beknęła leciutko
co do naszych partnerów to mój mąż bardzo czuły w stosunku do mnie. już 3 razy od porodu dostałam bukiet tulipanówpowtarza mi cały czas że mnie kocha i że jestem super mamą i wspiera mnie bardzo w opiece nad córcią. jak jest w domu to przewija/przebiera/lula no i codziennie tylko on kąpie
ani razu nie kąpałam jeszcze malutkiej. pierwszy raz pokazałam mu tylko jak robić te zabiegi pielęgnacyjne na przewijaku przed włożeniem małej do wanienki - przemywanie wacikami z przegotowaną wodą oczek, twarzy itp, pielęgnacja pępka, a potem już on się tym zajmował.
wczoraj pierwszy raz "wyszliśmy" na imprezę do znajomychpiszę w "" bo wyglądało to tak, że najpierw na 3 h pojechałam ja, potem wróciłam i pojechał mój mąż hehe
ale wyjście zaliczone
Ściskam Was mocno i życzę wszystkim mamusiom spokojnego wieczoru i przespanej nocy!muminka83, Mania1718 lubią tę wiadomość
-
Witajcie dziewczyny,
u mnie ostatnio totalny brak czasu i zaległości forumowe mam od Wielkanocy... Nie wiem czy uda mi się je nadrobić, M w pracy, a ja ogarniam starsze z Małym na rękach lub przy piersi, jak śpi, to oczywiście nadrabianie zaległości w praniu, prasowaniu, czy wózek i zakupy. W każdym razie rośniemy póki co zdrowo, od dwóch dni uśmiechamy się do mamy i śpimy w nocy na dwie pobudki ok 1-2 i potem 4-5
Buziaki dla Mam i Maluszków :*
-
Gośśś wrote:
Na odparzenia moge wam polecic masc TormentiolPiotrusiowi raz zrobila sie czerwona pupcia, ale nie cala tylko miedzy posladkami, zmienilam mu wszystko pampersy, masc i chusteczek przestalam uzywac tylko mylam woda, ale nic to nie dalo, bo mial po prostu od kupki takie czerwone i dopiero ta masc pomogla
http://www.srokao.pl/2013/02/uwaga-szkodliwy-tormentiol.html
Znalazłam przez przypadek
-
nick nieaktualnyedyś wrote:http://www.srokao.pl/2013/02/uwaga-szkodliwy-tormentiol.html
Znalazłam przez przypadek
Niestety na naprawdę babrzące się odparzenia czasami tylko tormentiol pomagaSama tego doświadczyłam kilka tygodni temu. Stosowaliśmy wszystkie możliwe preparaty apteczne, mąkę ziemniaczaną i cuda na kiju a przeszło dopiero po tormentiolu. Pediatra i położna mnie uspokoiły, że krótkotrwałe stosowanie nie zaszkodzi, byleby odstawić jak tylko skóra się załagodzi.
Paola87 - my nie mamy problemu z nocnym usypianiem. Tymek na szczęście zdaje się odróżniać dzień od nocy i tak jak w ciągu dnia czasami zdarza mu się marudzić i trzeba go tulić do snu tak w nocy po karmieniu, odbiciu i przewijaniu pada w 3 sekundybaassiia, muminka83 lubią tę wiadomość
-
Edys heh w ulotce tej masci tez pisze zeby nie stosowac u dzieci i niemowlat, ale znam wiele osob ktore ja stosuja i ktore mi ja polecaly i jakos nic sie nie dzieje, a szczerze mowiac to gdybysmy mialy tak szczegolowo patrzec na wszystkie sklady rzeczy, ktore uzywamy dla dzieci to chyba przyszloby nam myc je w samej wodzie, a i ona pewnie by sie okazala niezbyt zdrowa...
muminka83 lubi tę wiadomość
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Dziewczyny dostalam pierwszy okres po porodzie. 7 tygodni po porodzie. Z piersi nie odciagam nic od tygodnia gdzies. Masakra znow co miesiac meczarnie. Ciekawe jak to bedzie, mowia ze po porodzie tak nie boli i jest mniej intenstywny. No zobaczymy.jusiakp
-
jusiakp wrote:Dziewczyny dostalam pierwszy okres po porodzie. 7 tygodni po porodzie. Z piersi nie odciagam nic od tygodnia gdzies. Masakra znow co miesiac meczarnie. Ciekawe jak to bedzie, mowia ze po porodzie tak nie boli i jest mniej intenstywny. No zobaczymy.
Oj powiem Ci szczerze że sama na samą myśl że lada tydzień mogę dostać miesiączkę bierze mnie ... hmmm ... wściekłość.
Te 9 miesięcy bez miesiączki było jak wybawienie choć ja nie mogę narzekać bo u mnie to krótko i praktycznie plamienie.
Też słyszałam że podobno po porodzie powinny być miesiączki mniejsze i mniej bolesne ale praktyce to różnie bywa.
-
U mnie rowne 6tyg plamien bylo
teraz mam spokoj, ale jak przestanie mi mleko leciec to pewnie i @ przyjdzie
a taki spokoj byl bez tego
ja zanim zaszlam w pierwsza ciaze to umieralam z bolu przy okresie, po poronieniu i lyzeczkowaniu nawet nie czulam, ze mam okres i tak zostalo juz do tej pory, zobaczymy jak teraz bedzie...
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
nick nieaktualny
-
niecierpliwaa wrote:Mamusie a apropo krwawienia to jak długo trwało ono u Was po CC ?
ja to w ogóle jestem inna ;P krwawienie zaledwie jakieś 5 dni moze.. a potem brudny śluz , to zakłądałam cieniutkie wkłądki , takie jak nosze na codzień -
U mnie w niedziele minęło 4 tygodnie i jestem na etapie cueniutkiej wkładki jakoś od tygodnia, bo plamienia ciągle są. Za to szwy tak mnie swedza tam w środku, że mam już ochotę włożyć szczotkę do butelek!!
No i po dłuższym spacerze na tylek nie mogę usiąść. -
Jeśli chodzi o zarys dnia to Basia budzi mi się w dzień co 2,5-3h. Kąpiel ma kolo 19-20 i tu się zaczyna meksyk bo Basia jest aktywna do 22-22.30 tak zwykle zasypia. Śpi do 1-2 później pobudka kolo 4-5 czasem jest wszystko obsuniete koło godziny.
Wieczorem ciężko jej zasnąć. Nie wiem co robię źle?
Aaaaa i przed kapaniem dostaje cyca, chwile odlezy, kąpiel i przed spaniem mm, bo przy cycku jest strasznie nerwowa!
Może jesteście w stanie mi napisać czy w tym schemacie powinnam coś zmienić?
-
ja chcialam z mala podjesc na dzieci zdrowe bo mala nie chce mleka pic, od poczatku podaje jej bebiko i zero problemow, od tyg jak pije to sie prezy, kreci, wije, wypina, pluje tym mlekiem, pierdzi, w brzuchu jej bulgocze, no a ta pielegniara do mnie ze nasza doktor kogos zastepuje i nie da rady ogarnac wszystkich i mam zadzwonic przed 13 i porozmawiac z nia, to juz ktorys raz jest ze albo tam nie ma miejsc albo cos, no masakrajusiakp
-
nick nieaktualnyRenke- ja bym przesunęła przede wszystkim kąpiel na godzine wczesniej na przykład. Ja Oliwce tak po 18:30 juz nie pozwalam spac - chyba ze na kilka minutek, ale raczej staram sie ją czymś zająć. O 20 kąpiel, potem mm i ewentualnie cyc jesli po mm nie usnie. Przy cycku zawsze zasypia. No i do odbicia nie klade jej przez ramie ale sobie na torsie languruje az beknie a w trakcie kangurowania ona przysypia. Mam juz tez atmosfere wyciszenia. Staram sie do niej nie mówić a jesli tak to szeptem. Zamykam się z nią w sypialni i zapalam małą lampkę którą mała ma na podłodze pod łóżeczkiem. Jak mam duzy problem to włączam głośno szumisia albo nosze Oliwke w chuscie. W chuście zawsze usypia niemal natychmiast. Tyle ze i tak ją nosze przez pol godziny w chuscie bo chce by złapała głęboki sen i nie wybudziła sie podczas rozwiązywania.
Renka88, skowroneczka87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZ moja 11 dniowa corcia postanowilysmy wam zdac recenzje naszego sprzetu;
* szumis u nas sie sprawdzil w 100% bardzo fajnie uspokajani wycisza malutka ( koszt 218 zl z wysylka, kupili dziadkowie ja szczescie)
* pidgrzewacz do mleczka- u nas klapa totalna, ale mysle ze dla mam ktore maja mnustwo swojego mleka to bd strzal w 10 ( koszt - urzywany sprzet 25zl)
* wyparzacz strzal w 10 zamiast sta nad garnkiem zeby sie zagotowala wida i potem wszystko zanurzam eylawuam i sie parze to ukladam wszystko na puleczki wyparzacza wlewam odrobine wody zamykam wlacAm i wszystko bespueczniebsiebrobi w 8 min:) ( koszt urztwany wyparzwcz avent 64zl)
* termometr elektrycNy ( zeby namieszac temperaturke idpowiedniabwody do mm) super sprawa bo ja jestem debiutantka w roki mamy to jeszcze nienogsrniam tej temperatury na wyczucie, termometr kupilismy w praktikerzr za jakirsz szumne 35 zl, jesli macie watpliwosci co do goraca posilku kupcie termometr warto:) a potem sie przyda do wedzenia albo do karmelu:)
* laktator reczny avent, no u mniebsiebsprawdzil bo ja mam malo pokwrmu, ja te moje250 ml to raz dwa se to odciagam, jestem zadowolona ( uzywany kupilismy od sasiadki koszt 25 zl)
* do tego dolaczam termos ktory kupilismy na noc na wrzatek do mm i butelke z zimna przegotowana woda zeby latwo w nocy bylo namirszac mleczka, termin szklany z auhana za 39,99
U mnie wszystko sie sprawdzilo po za podgrzewaczem, ale tj mowie moze jak bum miala duzo mpeka to bym byla zadowolina, albo moze pitem zaczne go urzywac przy podgrzewaniu zupek przecieranekA.Kasia lubi tę wiadomość