X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Poddaje się.
    Walczę z tą moją laktacją i walczę i przystawiam małą jak najczęściej i pije ile wlezie herbatek laktacyjnych i nawet preparat z sodem jęczmiennym i dupa. Mała jest ciągle głodna. Muszę ją karmić co ok 1,5 do 2 godzin.
    3 tyg temu wprowadziłam na wieczór mm. Teraz już muszę w ciągu dnia też się posiłkować :-(
    Ile można.
    Dzwonie po jakiegoś doradcę laktacyjnego - może mi coś podpowie.

Ale Vira, mi neonatolog mówiła, że przy piersi karmienie co 1,5-2h jest normalne...

domiii, Mania1718, Karolina@ lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie podalam co prawda takich kakretow jak A.Kasia --- ty odealilas ladba recenzje:)

Ale dzieeczyby do dupki polecam maść na posladki z ziaji za 5,90 50 ml, nam wytrzymuje 10 dni, jesmt tani tanszy od sudokremu, pieknie pachnie i jest rewelacyjny serio serio:) z balsamow i emulsji to seria emolium spiro kosztuje ale wszystkie krostki malej zniknely po 1 kapieli. Na pieluszki moja Zuza nie ma wogole uczulenia wszystko ladnie pięknie :) nie mamy tez problemy z chusteczkami mokrymi ( kazde najtansze auchan, biedronka, lidl) i proszkiem ( lovela) wszystko nam pasuje, mleko uzywamy bebilon 1

• kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vira ja tez piersia karmie co 1,5 - 2 h i lekarze mówią ze tak ma byc bo nasz pokarm dzieci tak nie zapycha na długo jak mm

Mania1718, Karolina@ lubią tę wiadomość

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwszego syna karmiłam mm i też miałam luzu te minimum 3h ale to wolniej sie trawi, nie rezygnuj jak masz pokarm

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też karmię co 1,5 - 2 godziny, no chyba że śpi.

Mania1718, Karolina@ lubią tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez to samo z Kp, najgorsze sa noce:/ mala ma 1 dluzsza drzemke, czyli 3h, a potem, co 2h, a od 4-5 rano to juz wigole wydziwia I by wisiala non stop.

Przetrwalismy lekarza:D o dziwo w nosidle mala spala grzecznie, teraz obzarla sie jak baczek I usnela:)

A no I przytylismy w 3t2d od wagi urodzeniowej 640g :) czyli bardzo ladnie I wazymy juz 3750:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 15:17

A.Kasia, M+M+?, salomea, Karolina@ lubią tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jeny, Basia, widzę że ty też w stresie wszystko robisz na czas. Ja muszę mieć wszystko wyliczone. Nawet przed chwilą wpadła koleżanka, a to już wymagało logistyki od samego rana...żeby akurat tak trafiła, abym nie musiała karmić i aby mały był względnie spokojny.
    Przy karmieniu piersią takie planowanie jest ciężkie, bo nigdy nie wiadomo ile dziecko wcześnuej zjadło i kiedy poczuje głód. Nawet spacery robię wokół domu. No a z karmieniem w miejscu publicznym nie jest tak łatwo, zresztą sama bym nie chciała.

• baassiia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    O jeny, Basia, widzę że ty też w stresie wszystko robisz na czas. Ja muszę mieć wszystko wyliczone. Nawet przed chwilą wpadła koleżanka, a to już wymagało logistyki od samego rana...żeby akurat tak trafiła, abym nie musiała karmić i aby mały był względnie spokojny.
    Przy karmieniu piersią takie planowanie jest ciężkie, bo nigdy nie wiadomo ile dziecko wcześnuej zjadło i kiedy poczuje głód. Nawet spacery robię wokół domu. No a z karmieniem w miejscu publicznym nie jest tak łatwo, zresztą sama bym nie chciała.
    No dokladnie to samo u mnie! 2dni temu byly kolezanki I trafily na zly humor malej... skonczylo sie tak ze siedzialy z mezem a ja w pokoju obok z cycem na wierzchu:( nic prawie nie pogadalysmy. Licze, ze z czasem sie wyrobi I przerwy na jedzenie beda dluzsze, jesli nie to na sztuczne przejde czesciowo, bo ja tez chce miec jakies zycie:/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moja to chyba teściowa duchem weszła, bo tak daje popalić od 3 rano, śpi po 15 min. i płacz, grymaszenie i je tyle że cyce już nie wyrobiły więc musiałam dokarmiać. AAA i bąki non stop nic nie pomaga ;/
    Oby noc była łaskawa :)

28whyx8d41olhvnv.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    W moja to chyba teściowa duchem weszła, bo tak daje popalić od 3 rano, śpi po 15 min. i płacz, grymaszenie i je tyle że cyce już nie wyrobiły więc musiałam dokarmiać. AAA i bąki non stop nic nie pomaga ;/
    Oby noc była łaskawa :)
    Od 4tyg mozna podawac espumisan w kropelkach, moze pomoze?

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś stosuje krople Bobotic?
    Wczoraj malutki płakał i był niespokojny, przechodziło mu dopiero po kupce. M pojechał do apteki i kupił te krople. Wydaje mi się, że synek dziś spokojniejszy. Teraz śpi już 2h co wcześniej mu się nie zdarzało. Ale czy takie kropelki są zdrowe dla dziecka?

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Od 4tyg mozna podawac espumisan w kropelkach, moze pomoze?
    Basiu podawałam, działa przez chwile, a potem znowu :(
    Dziewczyny jeszcze mam kryzys laktacyjny, ktoś wiec co może skutecznie pobudzić laktacje? Jejciu oby jednak mi całkiem mleczko nie zanikło, tyle się namęczyłam najpierw z sutkami potem zapalenie, i to wszystko na marne? :(

28whyx8d41olhvnv.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Poddaje się.
    Walczę z tą moją laktacją i walczę i przystawiam małą jak najczęściej i pije ile wlezie herbatek laktacyjnych i nawet preparat z sodem jęczmiennym i dupa. Mała jest ciągle głodna. Muszę ją karmić co ok 1,5 do 2 godzin.
    3 tyg temu wprowadziłam na wieczór mm. Teraz już muszę w ciągu dnia też się posiłkować :-(
    Ile można.
    Dzwonie po jakiegoś doradcę laktacyjnego - może mi coś podpowie.

Moze sie za bardzo spinasz. Wiem to po sobie. A przerobiłam juz kryzys laktacyjny, gorączke u mnie 39st na ktora brałam antybiotyk i karmiłam i karmie. Tez miałam rozterki ze Franek nie dojada, bo czasem po karmieniu był niespokojny, popłakiwał i pakował rączki do buzi.zaczelam sie posiłkować mm. Mało tego, mam wagę, zaczelam jak idiotka ważyć małego przed i po piersi. Wpadłam w jeszcze większa paranoje, nieraz zjadał tylko 40, zwykle 80-90, No ale na butli jadał wiecej. Jedyna różnica była taka ze na butli karmien było 7 a na piersi 9-10. Ale moja neonatolog powiedziała ze naprawdę niedobór pokarmu zdarza sie wyjątkowo rzadko a dziecko przybiera na wadze i je tyle ile potrzebuje, żebym przestała sobie ryć psychikę. Dając mm juz nie stymulujesz piersi do produkcji wiec bedziesz mieć mniej pokarmu, prosta sprawa. A jak nie przestaniesz sie schizowac to stracisz pokarm. Dzieci maja okresy aktywności, a rączki pakują do buzi bo to ich główne narzędzie poznawania świata. Od tyg odpuściłam i w ogole nie mysle ile zjadł. W dzien je co 2-3godz w nocy jak w zegarku co 3. Przybiera, nadal miewa momenty marudzenia ale generalnie jest pogodnym dzieckiem. Nadal mam takie myśli zeby dać mm ale sie powstrzymuje i mimo marudzenia i płaczu mały potem zasypia i spi swoje +/- 3h. Wszystko siedzi w Twojej głowie :) Powodzenia!

Mania1718, domiii, d'nusia, edyś, salomea, Karolina@, Madness!, Andriel lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie jesli jednak mała nie przybiera to inna sprawa. W takiej sytuacji obowiązkowo mm No i pomoc fachowa.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    Hej dziewczyny,
    to co robicie z dzieciaczkami cały dzień? U nas już zaraz 8 tydzień, na chwilę może Jasia zając bujaczek, czasami na 15 min karuzela, poleżenie na brzuchu też z 15 min i później już tylko noszenie na rekach :( do następnego karmienia... i tak w kółko.

U mnie podobnie jak u A.Kasi mały śpi i je. Jak ma porę aktywności to grzecznie leży w bujaczku. Wtedy jednak domaga się uwagi i muszę z nim rozmawiać i w ogóle :) od dwóch dni interesuje go też miś grający. Próbuje do Niego gadać :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Basiu podawałam, działa przez chwile, a potem znowu :(
    Dziewczyny jeszcze mam kryzys laktacyjny, ktoś wiec co może skutecznie pobudzić laktacje? Jejciu oby jednak mi całkiem mleczko nie zanikło, tyle się namęczyłam najpierw z sutkami potem zapalenie, i to wszystko na marne? :(

Na kryzys piłam femaltiker i karmi albo Bawarię 0%. O piwie mowila mi położna :) kazała odgazowac i piłam :) do teraz co drugi dzien pije :) ponoć po karmi jest pyszne mleczko :)

Madlene.:) lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny super pomysł z postami z recenzjami!:)
    Może też niedługo coś takiego wytworze:)

Mój mały po kąpieli po 19-20 zje mleczko,trochę go ululam i zasypia.
    Budzi się ok.2 potem pobudka ok.5 także jest dobrze.
    W dzień też w miarę śpi jak zje to dwie godzinki czasem godzine.
    Jak nie śpi to leży trochę w bujaczku,trochę go noszę i pokazuje mu świat;)
    Jedynie wczoraj miał taki dzień,że popłakiwał i marudził chyba go brzuszek bolał:(

A co do bujaczka ja mam taki,że mały leży całkiem płasko na kocyku:)

Filip 28.03.2016 <3
  • Pass Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym karmieniem częstym to ja też się stresowałam ostatnio, ale dlatego że Mały jadł dosłownie co godzinę lub częściej, tylko w nocy robił mi dwie przerwy 2-3 godzinne. Cycki miałam jak jakieś flaczki i bałam się, że mam jakiś kryzys laktacyjny, że Mały się nie najada, a ja nie będę miała życia karmiąc tak często, bo z domu nie wyjdę przecież. Ale jak naciskałam na cycki to mleko leciało, czyli miał co jeść, a że ma zachciankę pociumkać sobie trochę mleka, no to jako "męczennica ;) matka" poświęcę się i dam mu co godzinę...chcę również zaznaczyć, że on je dosłownie przez 3 min i idzie spać (z butli jak dostawał odciągnięte mleko to samą butle potrafił wydudnić w 10-15 min - ale jadł co 3h). Niestety ale kp jest troszkę uciążliwe, szkoda że nikt o tym nie uprzedzał ;) Dziewczyny nie poddawajcie się i nie martwcie się, natura tak nas zrobiła, że dzieciaki sobie pojedzą, raz częściej raz rzadziej,ale jakoś rosnąć będą - naszym kosztem ;)

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tylko KP i jest to karmienie na żądanie. Tomek ma dni kiedy musi zjeść nawet co 1h-1.5h, a czasami w dzień utnie sobie nawet 5h drzemki. I jest to całkiem normalne. Co do logistyki karmienia to podobnie jak M+M+? też staram się to logicznie ogarniać. Tzn. jeżeli wiem, że ktoś wpadnie na kawę o konkretnej godzinie to staram się nakarmić małego przed samymi odwiedzinami. Tak aby przy gościach na cycku nie wisiał. Dzisiaj np. miałam do załatwienia kilka spraw i musiała to zrobić z małym. Wymęczyłam go, nakarmiłam, spakowałam do auta i tak jeździł ze mną 3 godziny :)

Aby utrzymać laktację piję codziennie 2-3 kawy zbożowe. Póki co to jest okej.

domiii, A.Kasia, Madlene.:), M+M+?, Andriel lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny.

U nas podobnie jak u Kasi. Judytka jest naprawdę bezproblemowym dzieckiem.
    Noc traktuje jak noc więc zasypia zaraz w locie :D
    Jeśli w ciągu dnia jest aktywna a w sumie między 8:00 a 19:00 jest aktywna około 4-6 h to nie jest absorbująca.
    Wtedy staramy się by poczytać jej, zrobić masaż, poćwiczyć na piłce, śpiewamy, klaszczemy... oczywiście sama też leży i obserwuje świat...
    Dziś przyszła nam polecona przez was książka odnośnie zabaw z dzieckiem w pierwszym roku :D więc zobaczymy co dalej.
    Mała je regularnie w ciągu dnia ... w nocy ma dłuższe przerwy.

Dziś dostałam miesiączkę pierwszą po 4 tygodniach od porodu. Mam dziwne wrażenie że zaraz macica mi wypadnie. Odczuwam bolesne kłucia poniżej jajnika... mdli mnie od rana.
    Dziś też przyszły pierwsze wyniki. Mam CRP - 120 , leukocyty powyżej normy... hmmm ... na październik mam rezonans zaplanowany ale w przyszłym tygodniu idę prywatnie więc zobaczymy co dalej. Na chwilę obecną jadam zdrowo, spacery, zlikwidowałam całkowicie cukier z swojej diety, łykam garściami witaminę c oczyszczoną oraz d :D więc będzie dobrze.

Już nie mogę dziewczyny doczekać się wakacji :D

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

‹‹ 2227 2228 2229 2230 2231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ