X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka, wydaje mi się że za dużo śpi w dzień. Sen w dzień do 4 tyg nie powinien przekraczać 5 h, a później 4h. Mój synek śpi tak 4-5 h i o 19 po kąpieli ładnie zasypia.

domiii lubi tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszedl bujaczek dzis, kinderkraft easyswing I wszystko pieknie mala w nim zasypia, ale mam wrazenie, ze nawet w tej opcji lezacej jest jakas pokrzywiona:/ jakby jeszcze to za duze bylo na nia. Na pudelku jest 3-9kg no ale nie wiem:/

Podlozylam pod tylek recznik I pieluszke, zeby sie tak nie zapadala I pozniej jeszcze raz sprobuje.

A jak u Was w tych bujaczkach dzieci siedza? Wygladaja jakby im wygodnie bylo?

Barbaraka lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    ja to w ogóle jestem inna ;P krwawienie zaledwie jakieś 5 dni moze.. a potem brudny śluz , to zakłądałam cieniutkie wkłądki , takie jak nosze na codzień

Ogólnie u mnie też tak. Krwawienie zaledwie 5 dni a potem co dwa dni taki brudny śluz. Raz czerwony, rqs brązowy. No ale jednak wkładkę czy cienką podpaske założyć trzeba i już mnie to dobija :) zwłaszcza w nocy.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze dzieci mają biały nalot na języku?

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:

Mój ma. Póki nie ma pleśniawek położna kazała przecierac język palcem zawinietym w mokrą pieluszke.

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Moja ma po jedzeniu, ważne żeby to nie była gruba warstwa i jeszcze na ściankach, bo wtedy mogą to być pleśniawki. Pytałam położnej na ostatniej wizycie bo też się schizowałam..

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Renka, wydaje mi się że za dużo śpi w dzień. Sen w dzień do 4 tyg nie powinien przekraczać 5 h, a później 4h. Mój synek śpi tak 4-5 h i o 19 po kąpieli ładnie zasypia.

M+M ale co mam zrobić jak ona jest śpioszkiem? Ona ma rytm je, pogada i śpi. ale to na bank jest wiecej jak 4-5h. :(

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    to co robicie z dzieciaczkami cały dzień? U nas już zaraz 8 tydzień, na chwilę może Jasia zając bujaczek, czasami na 15 min karuzela, poleżenie na brzuchu też z 15 min i później już tylko noszenie na rekach :( do następnego karmienia... i tak w kółko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 11:26

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie wiem co robić z dzieckiem jak nie śpi... Synek jest dużo przy piersi, bo jedzenie mu sporo zajmuje. Przewijanie pieluszki to ok 15 bo zawsze przy tym sika i robi kupe. Potem jakiej 10-15 minut z jakaś piosenką i wyczerpuje się bank pomysłów... Wyczerpuje się też matka i syn. Ten drugi może przynajmniej sobie popłakać, a matce nie wypada... Synek nie umie leżeć ot tak sobie.

• baassiia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    Hej dziewczyny,
    to co robicie z dzieciaczkami cały dzień? U nas już zaraz 8 tydzień, na chwilę może Jasia zając bujaczek, czasami na 15 min karuzela, poleżenie na brzuchu też z 15 min i później już tylko noszenie na rekach :( do następnego karmienia... i tak w kółko.
    Moja ma 3tygodnie a tez daje w palnik, jej nawet noszenie nie pasuje, bo kweka. Jak usnie na chwile, to tez sie przebudza I cos tam narzeka:/ dzis od 3 rano wojowala I teraz ciag dalszy. Eh, idzie sie wykonczyc:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 11:45

Różyczka lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    saya16 świetny pomysł z tą recenzją! Naprawdę przydatna rzecz :) To i ja napiszę co nam się najlepiej sprawdziło a co okazało się bublem totalnym :) Podam konkretne marki, za które mogę osobiście ręczyć:

HITY

Termometr bezdotykowy Beurer - niezastąpiony, zwłaszcza do mierzenia temp wody w czasie przygotowywania MM.
    http://www.ceneo.pl/16793043

Śpiworek - żadne otulacze przy naszym Tymku się nie sprawdzają gdyż nie lubi być skrępowany. Kocyk czy kołderka niestety odpadają bo młody wierzga nogami i się rozkopuje, więc śpiworek sprawdza nam się świetnie. My akurat dostaliśmy w prezencie francuskiej firmy DPAM, można go zapiąć pod samą szyjkę ale nigdy tego nie robiliśmy. Do kupienia tutaj:
    http://lemelimelo.eu/akcesoria/507-spiworek-zimowy-becik-niemowlecy-dpam.html

ochraniacze na szczebelki - Tymek ma długie ręce, śpi rozwalony na całe łóżeczko i zdarza mu się uderzyć rączką o szczeble. Wczoraj dwukrotnie przekręcił się (zapewne przypadkowo) z brzucha na plecy też uderzając o szczeble i dzięki ochraniaczom ma mięciutkie lądowanie. Plusem jest, że są modułowe bo dzięki temu widzę małego przez szczebelki w nocy z mojego łóżka, nic mi go nie zasłania. Do kupienia tutaj:
    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6045399399&reco_id=0e3bb397-ffc2-11e5-bb99-
    02dc9f0d2bc7&ars_rule_id=201

termos SMILE - termos ratuje mi tyłek szczególnie nocą, kiedy wpół śpiąca muszę robić mojemu głodomorowi mleko. Dzięki niemu nie muszę czekać aż zagotuje się woda bo zawsze mamy gorącą pod ręką. Gorąca woda nalana wieczorem do rana trzyma temperaturę. Wielki plus za blokadę otwierania, która świetnie się sprawdza w podróży, nie zdarzyło się aby wieczko samo się otworzyło. Do kupienia tutaj:
    http://www.mediaexpert.pl/termosy/termos-smile-stt-1-1,id-338415

Suszarka do butelek i akcesoriów MUNCHKIN - fakt, nie jest najtańsza i można kupić suszarkę robiącą to samo za dużo mniejsze pieniądze ale ta jest po prostu śliczna ;) Sprawdza się nam świetnie, jest obrotowa, więc zajmując mało miejsca zapewnia łatwy dostęp do wszystkich suszących się elementów. Można ją myć w zmywarce. Do kupienia tutaj:
    http://www.e-swiatdziecka.com.pl/munchkin-suszarka-do-smoczkow-i-butelek-sprout

przewijak na łóżeczko z zabezpieczeniem - duży, miękki i łatwy w czyszczeniu a do tego dzięki zabezpieczeniom nie ma możliwości aby zsunął się z łóżeczka. Nie wyobrażam sobie przewijania np na łóżku, mój kręgosłup wysiadłby już kompletnie :/ Używamy go odkąd mały skończył 1,5 tygodnia i sądzę, że posłuży nam jeszcze długo bo miejsca jest na nim sporo. Do kupienia tutaj:
    http://www.mamaipapa.pl/pl/152-miekki-przewijak-na-komode.html

Ręczniczki z IKEA - mamy je zawsze pod ręką, przydają się wszędzie tam gdzie zwykła tetra jest za duża lub zbyt mało chłonna - do wycierania buzi przy ulewaniu, do położenia na ramię przy odbijaniu, do wytarcia rączek itp. Szczególnie przydatne w podróży bo zabierają mało miejsca i można ich zabrać kilka.
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538/

Woda micelarna LE'MAADR łagodządza - od czasu kiedy zaczęłam przemywać Tymkowi buzię tą wodą nie mamy kłopotu z potówkami. W aptece Gemini można też kupić pojedynczo pakowane chusteczki nasączone tą wodą i zawsze mam ich kilka w torbie podróżnej.
    http://www.aptekagemini.pl/le-maadr-a-woda-micelelarna-lagodzaca-500ml.html
    http://www.aptekagemini.pl/le-maadr-a-woda-micelarna-lagodzaca-w-chusteczkach-do-skory-wrazliwej-4ml.html

Tormentiol - niestety jedyne, co pomogło nam wyleczyć okropne, babrzące się
    podrażnienie po pieluszkach HAPPY :/ Na awaryjne sytuacje - niezastąpiona ale nie do użytku na codzień.

KITY

Otulaczek - u nas kompleta klapa, młody nie dał się w niego włożyć nawet raz.

Bepanthen maść - nie zapobiegła odparzeniom a już powstałym wcale nie pomogła się goić. Mam wrażenie, że tworzy na skórze taki klajster i nie pozwala jej oddychać. Za to Bepanthen Extra jest super - ma dobry, naturalny skład i świetne działanie. Używamy go do wszystkiego - i na pupcię i na buzię. A ja czasem kładę go sobie pod oczy :D

Pieluszki HAPPY - wywołały uczulenie i mega podrażnienia. Nigdy więcej.

Chusteczki pampers sensitive - są zbyt mokre przez co bardzo zimne. Żeby zużyć paczkę musiałam kłaść ją na kaloryferze bo inaczej był pisk przy przewijaniu. Z HIPPem nie ma tego problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 11:56

Czarodziejka87, Karolina@ lubią tę wiadomość

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu ten termos jest super. Coś takiego właśnie jest mi potrzebne :)

A.Kasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    Hej dziewczyny,

Ja nic nie robię bo mój tylko śpi i je :/ Jak ma dłuższą chwilę aktywności to staram się do niego mówić i go tulić/kołysać/głaskać żeby cokolwiek czułości od mamy zaznał. Bujania nie lubi, maty edukacyjne/bujaczki/grzechotki go nie interesują jeszcze. Jedyne co go ciekawi to nasze twarze i głosy oraz wszelakie dźwięki. I tak sobie myślę, że niektórzy pewnie mi zazdroszczą bezproblemowego dziecka ale ja zazdroszczę Wam tej interakcji z dzieciakami.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    M+M ale co mam zrobić jak ona jest śpioszkiem? Ona ma rytm je, pogada i śpi. ale to na bank jest wiecej jak 4-5h. :(
    Ja bym się cieszyła z takiego śpiocha. Z moim walczę od 6 rano i dopiero zasnął, i to pewnie na jakieś 20 minut. Ja już naprawdę nie wiem co z nim robić...

Dziewczyny mi się właśnie wydaje, że mój Synek ma pleśniawki :/ Ten nalot nie schodzi nawet po kilku godzinach nocnego snu i jest dość mocny. Co robić?

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tez mozna powiedziec z Lusia problem,bo tez jest spioszkiem... muszę ją wybudzac na jedzenie,raptem parę razy sama sie wybudzila, rozne metody stosujemy czasami nawet waciki z woda nie działają,ale gorsze jest to,ze jak juz ja wybudze i przystawie do piersi to ssie 3 minuty i zasypia,wieczorami jest troszkę dluzej nieraz 25 minut sie zdarzy,ale w dzien jest tragedia... jak dam jej butle to bez problemu ja zjada,czyli jest glodna. Miala ktoras z Was tak?

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka87 wrote:
    Ja mam tez mozna powiedziec z Lusia problem,bo tez jest spioszkiem... muszę ją wybudzac na jedzenie,raptem parę razy sama sie wybudzila, rozne metody stosujemy czasami nawet waciki z woda nie działają,ale gorsze jest to,ze jak juz ja wybudze i przystawie do piersi to ssie 3 minuty i zasypia,wieczorami jest troszkę dluzej nieraz 25 minut sie zdarzy,ale w dzien jest tragedia... jak dam jej butle to bez problemu ja zjada,czyli jest glodna. Miala ktoras z Was tak?

Ja miałam przy przedłużającej się żółtaczce mleka kobiecego. Odkąd zeszła to już sam się wybudza no ale teraz i tak jesteśmy na butli.

• jusiakp Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dajecie zaproszenia na.chrzest ? Ja mam tylko 16 osob, najblizsza rodzina, babcie, rodzice, rodzenstwo w tym chrzestni. Nie wiem ale chyba bez sensu co

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas brak kupy :(
    Za mało Jasiek je??
    Na początku dokarmialismy mm jak nie miałam pokarmu. Teraz tylko karmie piersią.

Edit: wywołałam wilka z lasu :D jednak dobrze je

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2016, 15:10

Izoleccc lubi tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomylilam godziny I przyszlam pol h za wczesnie do pediatry:( na szczescie mala ma litosc nademna I sie nie drze. Odliczam minuty modlac sie zeby nie bylo ryku, bo mala dzis zla jak osa:/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poddaje się.
    Walczę z tą moją laktacją i walczę i przystawiam małą jak najczęściej i pije ile wlezie herbatek laktacyjnych i nawet preparat z sodem jęczmiennym i dupa. Mała jest ciągle głodna. Muszę ją karmić co ok 1,5 do 2 godzin.
    3 tyg temu wprowadziłam na wieczór mm. Teraz już muszę w ciągu dnia też się posiłkować :-(
    Ile można.
    Dzwonie po jakiegoś doradcę laktacyjnego - może mi coś podpowie.

‹‹ 2226 2227 2228 2229 2230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ