X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wylewajcie mleka. Mi położna powiedziała ze jesli nie mrożę to mam nadmiar mleka wlać do kapieli dziecku :) bedzie miało gładka ładna skórkę :) Kleopatra tez sie kapała w mleku! :)

domiii, alinalii, Izoleccc lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie znoszę kp, dla mnie to koszmar :/ Ale boję się, że jak przejdę na mm stracę moc uspokajania Małego. No i byłaby to moja osobista porażka gdybym się tak poddała... Ale sutki wciąż bolą, już w tamtym tygodniu myślałam, że jest lepiej, ale w tym tygodniu jest znowu gorzej :/ Po prostu zero nadziei, że to kiedyś minie... A wizja karmienia poza domem mnie przeraża. Karmię tak, że kładę Małego na rogalu na podusi i trzymam mu pierś, inaczej nie potrafię, a przecież nie będę ciągała całego tego ekwipunku ze sobą... Ehh, w ogóle przeraża mnie sama wizja spędzenia tak roku... Może pomyślicie o mnie źle, kocham mojegó Synka, ale zajmowanie się nim cały dzień mnie już po prostu wkurza, nie wiem co z nim robić, a jak płaczę, to chociaż wiem że nie robi tego celowo, to jestem na niego wściekła i mam dość :/ Jakaś deprecha mnie dopada, zamiast się cieszyć, to chodzę zdołowana i zniechęcona...

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś pierwsza noc z monitorem oddechu. Pożyczyłam od koleżanki AngelCare - ciekawe jak się sprawdzi :-) trochę się boję.
    Co ja mam zrobić jeśli zawyje - poza tym, że muszę się upewnić czy dziecko oddycha ?

• baassiia Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Dziś pierwsza noc z monitorem oddechu. Pożyczyłam od koleżanki AngelCare - ciekawe jak się sprawdzi :-) trochę się boję.
    Co ja mam zrobić jeśli zawyje - poza tym, że muszę się upewnić czy dziecko oddycha ?
    Tyle zylas bez I bylo ok, to moze teraz nie ma sensu? Kolejne utrspienie I stres tylko. Z tego co sie orientuje, to uzywanie tego monitora ma sens przy wczesniakach I w pierwszych dniach zycia ewntualnie jak dziecko ma np zapalenie pluc

A.Kasia lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Tyle zylas bez I bylo ok, to moze teraz nie ma sensu? Kolejne utrspienie I stres tylko. Z tego co sie orientuje, to uzywanie tego monitora ma sens przy wczesniakach I w pierwszych dniach zycia ewntualnie jak dziecko ma np zapalenie pluc

Pytałam o to położną to powiedziała, że warto zwłaszcza, że mała ma skierowanie do Kardiologa bo ma jakiś otwór w przegrodzie międzykomorowej na sercu.
    Pożyczyłam więc nic mnie to nie kosztowało. A strzeżonego Pan Bóg strzeże.

muminka83, ksanka lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:

Dokładnie ma sens u dzieci co urodziły się za wcześnie lub z niską masą urodzeniową. Nam polecił to neonatolog jak młoda się urodziła i dobrze że mieliśmy zakupiony wcześniej bo kurcze teraz wyje w nocy :/

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Dokładnie ma sens u dzieci co urodziły się za wcześnie lub z niską masą urodzeniową. Nam polecił to neonatolog jak młoda się urodziła i dobrze że mieliśmy zakupiony wcześniej bo kurcze teraz wyje w nocy :/

I co trzeba zrobić jak zawyje?

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam monitor oddechu i używam go nawet jak kładę małego na chwilę. Nigdy nie zawył (tzn ciągle wyje bo zapominamy go wyłączyć jak wyjmujemy synka z łóżeczka). Ja kupiłam z obawy o syndrom nagłej śmierci łóżeczkowej, a z tego co się orientuję największe zagrożenie jest 2-4 miesiąc.
    Tak naprawdę to kupując ten monitor kupiłam sobie spokojne, przespane noce. Nie denerwuję się o synka, bo nawet gdyby się zachłysnął w nocy i przestał oddychać to monitor mnie wybudzi. Ja zakupu ne żałuję.

Andriel lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powuedzcie czy tak robicie bo ja akurat mam chyba faze na tym punkcir.. Ja nie karmie piersia bo niewiem czy dziecko pije, tzn ogolnie pokarmu nir mam jakos super full, ale ja go odciagam laktatorem i wtedy podaje bo wiem ilr wypika przynajmnirj.. No i dociskam mm jak trzeba, dzis mam 11 dni od poridu szalu nie ma z iloscia mleka serio bo odciagam. Akurat dzisiaj 260 ml ale dziennir mam wiecej troche, myslicie ze sie rozkrece, pije te jakies herbatki rosmanowskie femaltiker tez czy jakos tak + karmi czy bawarka.. Ale z cyca dziecku bum nie dala bo wole miec kontrole ile zje mloda, ona w szpitalu nam z wagi spadla mocno i. Teraz to moj priorytet zeby sprawdzuc ile zjadla i ewebtualjie docisnac mm. Ogolnie to jakie mm podahecie dziecia? Ja daje bebilon 1

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OK.My już po wizycie. Mały waży ponad 4300 więc od najniższej wagi w mniej niż miesiąc przybrał parwie kilogram. Świadczy to o tym, że laktację mam OK :) Nie ma potrzeby dokarmiania MM. Problemem rzeczywiście jest sposób w jaki go przystawiam, pokazała jak to poprawić i "włączanie" go jak przysypia przy cycku. I zostaje problem brzuszkowy- najpewiej laktoza- dobrze więc, że odstawiłam nabiał i tak zostaje do 3 miesiąca. Dodatkowo jeśli jest potrzeba nakarmienia go z 2 piersi to mam odciągać pierwszych 10 ml, żeby nie zjadał za dużo pokarmu bogatego w laktozę.
    Ogólnie sporo dobrych rad, ale trochę pracy przede mną. Najważniejsze, że mimo tego, że źle go przystawiałam to Tomek i tak ładnie rośnie, powyżej średniej.

edyś, M+M+?, A.Kasia, Karolina@, Renka88, d'nusia, Lilou1984, Andriel, ksanka lubią tę wiadomość

• edyś Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saya ja nie wiem czy bym uzbierala 260 ml laktatorem. A moje dziecko jak ciagnie to az mu bokiem sie wylewa i nie raz się zakrztusi. Laktator dziecku nie rowny, takze mysle ze z Twoja laktacja jest ok.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izmoleccc jak się włącza malucha?

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saya jak dla mnie 260ml to dużo.
    Ja naprawdę miałam mała ilość pokarmu bo dziennie 40-60 ml .

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:

Jeśli zawyje to jest bardzo duża szansa, że już sam dźwięk rozbudzi dziecko i "przypomni mu" o oddychaniu. A jeśli nie to po prostu musisz je rozbudzić, profilaktycznie możesz przełożyć przez kolano i klepać po pleckach na wypadek, gdyby powodem bezdechu było zakrztuszenie.

Mała ma ubytek przegrody międzykomorowej czy międzyprzedsionkowej?

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj w nocy o mało zawału nie dostałam. Na początku nastawiałam sobie w nocy budzik co 3h i wstawałam do karmienia małego. Bodajże po 3 tygodniach przestałam to robić, a Tomek budził się co 4-5h na karmienie. Wczoraj synek zjadł o 20:00 i poszedł spać. W nocy budzę się o 04:30 (!!!) spanikowana, że jeszcze nie było karmienia nocnego. Wyskoczyłam z łóżka do małego z wizją, że coś się stało, a ten sobie słodko śpi... Spał 8.5h, a wyrodna matka zamiast dać mu spać, obudziła go na zmianę pieluchy i cycka :D

alinalii, Lilou1984, domiii, ksanka lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • 28latkaa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem z kwietniowek ale urodziłam dziecko z marca w 33 tyg 6 dniu ciąży. Moja Zosia urodziła sie z zapaleniem płuc i przez pierwsze dni miała bezdechy. Leża w inkubatorze. Mam monitor oddechu babysense na szczęście nigdy sie nie włączył jak córka była w łóżeczku a ma już prawie 6 tyg. Lekarze instruowali mnie co robić na wypadek bezdechów : trzeba mocno masować brzuszek,policzki dziecka tak zeby przypomnieć o oddychaniu. Jezeli to nie pomoże trzeba obiac ustami nosek i usteczka dzieciaczka i mocno dmuchać. Takie bezdechy sa zazwyczaj u wcześniaków i dzieci o małej wadze i pomogą pojawiać sie do 3miesiecy. A z innej beczki zawsze lubiłam was podczytywać przez cała ciąże i na sam koniec okazuje sie ze jestem marcowa mama. Pozdrawiam ;)

M+M+?, A.Kasia, edyś, Renka88, Karolina@, d'nusia, Vincent, krówka_muffka, Vira, Lilou1984, domiii, Andriel, ksanka lubią tę wiadomość

km5smg7yv4tozota.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Izmoleccc jak się włącza malucha?
    Jak mi mały przysypia w czasie jedzenia mam mu ucisnac taki dołek pod brodą - dolek gnykowy. Można najpierw u siebie wybadać. I takie wciśnięcie guzika powoduje że dziecko zaczyna ssać :)

Pierwsza noc super nawet spał trochę w swoim łóżeczku. Od 5 co prawda przeszkadzal brzuszek ale i tak noc lepsza od poprzednich.

A ja przez moją głupote i panikę nabawiłam się kolejnego nawalu więc mały będzie pasiony aż pęknie.

• alinalii Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Dzisiaj w nocy o mało zawału nie dostałam. Na początku nastawiałam sobie w nocy budzik co 3h i wstawałam do karmienia małego. Bodajże po 3 tygodniach przestałam to robić, a Tomek budził się co 4-5h na karmienie. Wczoraj synek zjadł o 20:00 i poszedł spać. W nocy budzę się o 04:30 (!!!) spanikowana, że jeszcze nie było karmienia nocnego. Wyskoczyłam z łóżka do małego z wizją, że coś się stało, a ten sobie słodko śpi... Spał 8.5h, a wyrodna matka zamiast dać mu spać, obudziła go na zmianę pieluchy i cycka :D

lubie za ostatnie zdanie ;P

Karolina@ lubi tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołek gnykowy? A możesz bardziej sprecyzować gdzie to jest?

• baassiia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja sie rano obzarla I przed chwila puscila mi fontanne:/ normalnie kauluza na podlodze.

Kurcze ja mam duzo pokarmu I jak ona wola, to mam jej ograniczac? Zawsze takie dzikie glody u niej rano I wieczorem. W czasie takiego karmienia robimy zazwyczaj przerwy na odbicie, ale I tak srednio to pomaga:/ karmimy sie czesto, ale w nocy jej sie przysypia wiec dlatego rano taki zarlok.

Sprobuje z ta brodka w nocy, bo u mnie z wybudzaniem ciezko, ruszanie policzka nie dziala:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 10:24

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
‹‹ 2229 2230 2231 2232 2233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ