Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyanalii - nie musi się nic dziać po chusteczkach.
Generalnie ja wyznaję zasadę, że im mniej chemii tym lepiej. Jesli woda nie daje rady i pupa jest nadal żółta od kupy to przemywam te miejsca oliwką a chusteczki mam na wyścia. Dużo tańsze rozwiazanie
Ale to Ty jesteś mamą i Ty podejmujesz decyzję względem swojego dziecka.alinalii, Karolina@ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW czwartek pierwsze szczepienie.
Bierzemy 5w1 oraz rotawirus. Łącznie 485zł - maaaasakra.
A jeszcze większa będzie gabinecie - będę ryczeć bardziej niż moja córka.
Jejku gdybym mogła ten ból wziąć na siebie i jej tego oszczędzić to bym się nawet nie zastanawiała. -
nick nieaktualnyRenka88 wrote:Dziewczyny, gdzie online można kupić jakieś fajne kiecki na chrzciny?
Sama się rozglądałam i na mój gust nigdzie nie ma nic ciekawegoTak więc pozostało mi 1,5 tygodnia na zgubienie pociążowego brzuszka bo wszystkie moje kiecki są mocno dopasowane i wyglądam w nich jak w 3 miesiącu ciąży
-
A.Kasia no właśnie nie ma nic ciekawego.
Ja akurat myślałam o sklepach w których kupowałam wcześniej. Nie ma nic fajnego, a może po prostu boje się kupić bo cyce mam jak donice, a brzuch jak przed ciążą. Jaki wybrać rozmiar
Chyba zrobię przegląd szafy. Ale na święta w cyckach się w nic nie dopięłam
-
Vira wrote:Co do podmywania pupy płatkami kosmetycznymi kwadratowymi babydream.
Ja polecam płatki owalne dostępne w Lidlu ( w rossmanie też są ale innej firmy ). Są większe niż standardowe okrągłe ale mniejsze niż te kwadratowe babydreamu. Osobiście uważam, że te kwadratowe są póki co za duże jak na tak małą pupkę.
Odnośnie przemywania pupki wodą ja mam przy łóżeczku termos tak by zawsze podmywać ciepłą wodą
U mnie też na komodzie stoi non stop termos z ciepłą wodą
Jak będę w Lidlu, to zobaczę te płatki kosmetyczne. U mnie tego idzie dużo, bo chusteczek nawilżających nie używam w ogóle, jedynie na wyjścia Początkowo używałam płatków Kindii, ale tak jak piszesz - są za duże. Teraz kupuję płatki Cleanic w auchan (tam są najtańsze) i są okejVira, edyś lubią tę wiadomość
-
Vira wrote:W czwartek pierwsze szczepienie.
Bierzemy 5w1 oraz rotawirus. Łącznie 485zł - maaaasakra.
A jeszcze większa będzie gabinecie - będę ryczeć bardziej niż moja córka.
Jejku gdybym mogła ten ból wziąć na siebie i jej tego oszczędzić to bym się nawet nie zastanawiała.
Szybko na te szczepienie idziecie? Pediatra mówił, że pierwsze szczepienie jak skończy 2 miesiące? -
nick nieaktualnyKarolina@ wrote:U mnie też na komodzie stoi non stop termos z ciepłą wodą
Jak będę w Lidlu, to zobaczę te płatki kosmetyczne. U mnie tego idzie dużo, bo chusteczek nawilżających nie używam w ogóle, jedynie na wyjścia Początkowo używałam płatków Kindii, ale tak jak piszesz - są za duże. Teraz kupuję płatki Cleanic w auchan (tam są najtańsze) i są okej
Te których używam są w Rosssmanie firmy Isana zdaje się, że te z Lidla firmy Cien. Wszystko jedno - rozmiar ten sam. Cenowo wychodzą ciutek taniej niż babydream.
U mnie to idzie jak woda -
nick nieaktualnyKarolina@ wrote:Szybko na te szczepienie idziecie? Pediatra mówił, że pierwsze szczepienie jak skończy 2 miesiące?
A ja słyszałam, że szczepi się jak bobo skończy 6 tygodni. No i nasz pediatra to potwierdził.
Ale czytam teraz w necie i różnie podają źródła. Jedni ze po skończonym 6 tygodniu a drudzy ze po 2 miesiącu życia. Może za wcześnie się zapisałam. Oliwka w dniu szczepienia będzie miała 6 tygodni i 1 dzień. Może przemówię się na później ? No bo chyba im później tym lepiej.
Dziewczyny, które rodziły w lutym - kiedy szczepiłyście ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 15:26
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Vira ja uzywam przy karmieniu. z drugiej piersi płynie mi pokarm więc zbieram go do muszli. ale sprawdza sie tylko pozycja siedząca, bo już mi się udało kilka razy zalać cała mlekiem z muszli. kupiłam muszle AVENTU. raczej po domu chodze w tradycyjnych wkładkach bo wygodniejsze i piersi nie zniekształcają
A co do bólu piersi to nic takiego nie czuje.
dziewczyny martwiące się o to czy mają wystarczającą ilość pokarmu. nie wiem czemu się tak tym stresujecie i odmierzacie dawki laktatorem. życia na to nie starczyjeżeli macie watpliwości ile wasze dziecko wypija z piersi można wypożyczyć wagę i zważyć dziecko przed i po karmieniu. ja tak zrobiłam na początku Naszej przygody z KP i wtedy zjadała po 40 ml z każdej piersi, teraz już zapewne więcej, waga nadal stoi (bo na 3 tygodnie wzieliśmy), ale juz jej nie waże do karmienia. laktatorem odciągałam maxymalnie po 20 ml, ale wiem że moje dziecko się najada bo spi po 4-5h w nocy po KP wiec to jest chyba najlepszy wyznacznik
w dzien karmie mniej wiecej co 3 h (sama się co tyle domaga). Pamietajcie że zadowolona, spokojna mam to spokojne dziecko
życzę powodzenia i nie odmierzajcie miarkami tego mlekassaki najlepiej z piersi wyciągają co im się należy niż najlepszy laktator. Jeżeli dziecko przybiera to wszystko jest ok
PS: ja do przemywania dziecka na przewijaku używam podgrzewacza do pokarmu z naczynkiem z przegotowaną wodą w środku. woda zawsze cieplutka do pupki:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 16:09
edyś, A.Kasia, Karolina@, Andriel lubią tę wiadomość
-
wrzucałam już na fejsa, podrzuce i tutaj;)
długie, ale warto obejrzeć dla odmiany coś, co odbija argumenty ruchu antyszczepionkowego:
https://www.youtube.com/watch?v=k3TBGxVbI-Q&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=x3Jv_S9ZepY&nohtml5=False
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 16:09
-
Vira wrote:Te których używam są w Rosssmanie firmy Isana zdaje się, że te z Lidla firmy Cien. Wszystko jedno - rozmiar ten sam. Cenowo wychodzą ciutek taniej niż babydream.
U mnie to idzie jak woda -
nick nieaktualnyedyś wrote:Vira, to ile kosztuje szczepionka na rota?
U mnie w przychodni 330zł jedna dawka. I 5w1 155zł.
Rozmawiałam z mężem przed chwilą i stwerdziliśmy, że odwleczemy to szczepienie troche. 6tygodni i 1 dzień to za wcześnie. Chcemy żeby trochę jeszcze przybrała na wadze. Zaszczepie ją w 8 tygodniu może. -
nick nieaktualnyVira wrote:A ja słyszałam, że szczepi się jak bobo skończy 6 tygodni. No i nasz pediatra to potwierdził.
Ale czytam teraz w necie i różnie podają źródła. Jedni ze po skończonym 6 tygodniu a drudzy ze po 2 miesiącu życia. Może za wcześnie się zapisałam. Oliwka w dniu szczepienia będzie miała 6 tygodni i 1 dzień. Może przemówię się na później ? No bo chyba im później tym lepiej.
Dziewczyny, które rodziły w lutym - kiedy szczepiłyście ?
Ja dziś Tymka szczepiłam, czyli 6 tyg od pierwszej dawki. U nas wyszło tydzień później bo ze względu na infekcję w szpitalu szczepili małego dopiero w dniu wypisu. Tymi świetnie zniósł a szczepiliśmy szczepionką refundowaną, czyli dostał 3 wkłócia. Praktycznie wcale nie płakał, coś tam tylko zakwilił w momencie wbijania igły. Teraz spokojnie śpi, zobaczymy czy pojawi się gorączka.