X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    To ja też może coś wrzucę. Vira, może Ci się przyda.
    http://antoonovka.pl/2015/08/nie-ma-mleka/
    http://antoonovka.pl/2015/11/jak-skutecznie-pobudzic-laktacje/
    http://antoonovka.pl/2015/09/za-malo-przybiera-musi-pani-zaczac-dokarmiac/

Dzięki. Super :-)

• baassiia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój grubcio, kolejne 200g przybrał od poniedziałku :) i teraz już 3950g waży, czyli +850g od urodzenia w niecałe 4 tygodnie. Wielka ulga, bo przez pierwsze 2 tygodnie było kiepsko przez żółtaczkę. A i położna pokazała nową pozycję do karmienia, aby mała nie połykała powietrza. Ja leżę na plecach, a mała jakby na mnie, tak aby była brzuszkiem w dół. Ciężko się usadowić samej, ale popróbuje. A no i zdrzemnąć się można w trakcie :)

Mania1718 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Kasmira Przyjaciółka

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od wczoraj próbuje pobrać małej mocz do badania....i nie ogarniam. Mam już obsikane 4 pary spodni, pół łóżka i całą podłogę a do badania nic. Woreczki się odklejają jak mała wierzga nogami a do pojemnika ciężko mi trafić trzymając ją płaczącą i pojemnik. Ehh. Może któraś ma jakiś sposób?

relggu1r2zuga2rf.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Myślałam o tym by podawać tzn dokarmiać tym mm ale nie od dziś wiadomo, że dziecko jak poczuje łatwość picia w butli to prędzej czy później odrzuci pierś. Tego się boję i chciałabym uniknąć. Póki co przez te 2 tygodnie piersi nie odrzuciła ale każdego dnia może. Do wizyty u pediatry ( za tydzień ) powalczę samym cyckiem i zobaczymy. No chyba, że nie będę wyrabiać a ona będzie marudna. Podobnie jak Pass - nie jestem jeszcze gotowa by się poddać.
    Zalecenia dokarmiać mm są od położnej a nie od pediatry więc można to wsadzić między bajki.

Mój maluch na początku przybieral ok 100g/tydz i znana doradczyni laktacyjna zaleciła dokarmianie mm do czasu prawidłowych przyrostów i jednoczesne stymulowanie laktacji przez odciąganie laktatorem. Twierdziła, że to nie wpływa dobrze na rozwój. Minimum to 150g/tydz. Też polemizowałam, ale nastraszyła mnie i zastosowałam się jednak. Później ściągałam pokarm i dosypywałam takie saszetki bebilon hmf-dodatek kaloryczny do mleka matki dla dzieci słabo przybierających. Teraz po 7 tyg juz tylko pierś bo mały ładnie ściąga i rośnie 200g tygodniowo. Pamiętaj, ze pobieranie pokarmu z piersi moze przekraczac mozliwosci i umiejetnosci dziecka na poczatku. Ale to Twoja decyzja, ty jesteś matką.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon ja wywołuję zawsze przez empikfoto i jestem zadowolona.

Falon lubi tę wiadomość

• Madness! Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Brak lub niedobór pokarmu - pokarm małowartościowy
    http://www.mlecznewsparcie.pl/2015/01/brak-pokarmu-i-pokarm-malowartosciowy/

Bardzo fajny artykuł, dzięki za niego :)

Vira lubi tę wiadomość

xyaaa.gif

wniddf9h3d3onolh.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    perła ziemi wrote:
    Cześć! Dziewczyny przepadlam w tym całym macierzyństwie;) karmię piersią i za każdym razem jak to robię spływa na mnie fala miłości ;) ale Mam tak dopiero od kilku dni...doskonałe rozumiem dziewczyny które decyduja sie na mm. Nawal pokarmu, bolace sutki, t wardnienia, stres związany z odzywianiem- kosmos! Ja na szczęście wytrwalam ale jakby nie było pamiętajcie, ze mama i jej samopoczucie jest bardzo ważna. Nie dajcie zepsuć sobie tego przecudnego czasu parciem otoczenia na kp ponad wszystko.

Muminko możesz jeszcze raz polecić ten pas pociazowy? Kiedy zaczelas to nosić? Ja jestem 2 tyg po cc i chyba jeszcze się wstrzymam ale kupić już bym chciała.

I mam jeszcze prośbę i polecenie jakiegoś fajnego albumu na początek dla malucha. Priwadzicie takie? Będę kupowała w sieci i boję się ze się natne tak bez oglądania.

Miłego dnia dla Was i Waszych pociech :)

Oczywiście - noszę od 2 tygodnia od cesarskiego cięcia. Teraz już rozmiar s wcześniej m

http://allegro.pl/babyono-pas-poporodowy-brzuszny-xs-xxl-i5670307537.html

perła ziemi lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Dziewczyny! a ja tu mam pytanie z kosmosu :-) chciałabym wywołać trochę zdjęć, ale drogą internetową. Ma któraś namiar na kogoś sprawdzonego? Korzystałyście z takiej usługi?

Może MeAmerie coś podpowie? ;-)

uwolnijkolory na allegro.

Falon lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Mój maluch na początku przybieral ok 100g/tydz i znana doradczyni laktacyjna zaleciła dokarmianie mm do czasu prawidłowych przyrostów i jednoczesne stymulowanie laktacji przez odciąganie laktatorem. Twierdziła, że to nie wpływa dobrze na rozwój. Minimum to 150g/tydz. Też polemizowałam, ale nastraszyła mnie i zastosowałam się jednak. Później ściągałam pokarm i dosypywałam takie saszetki bebilon hmf-dodatek kaloryczny do mleka matki dla dzieci słabo przybierających. Teraz po 7 tyg juz tylko pierś bo mały ładnie ściąga i rośnie 200g tygodniowo. Pamiętaj, ze pobieranie pokarmu z piersi moze przekraczac mozliwosci i umiejetnosci dziecka na poczatku. Ale to Twoja decyzja, ty jesteś matką.

Gdzie tego bebilona można kupić?

• baassiia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta pozycja do karmienia na lezaco to bedzie chyba hit u nas:) wlasnie sie karmimy, ja mam 2rece wolne, leze wygodnie, mala sie nie krztusi, nie kreci dupskiem, oczka zamkniete:) jedyny minus to ciezko sie usadowic I te poduchy popodkladac. Zobaczy jak bedzie z brzuszkiem, czy bedzie miec ulge. A no I chyba dluzej nam schodzi, bo jej tak szybko nie leci mleczko

M+M+? lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Dziewczyny! a ja tu mam pytanie z kosmosu :-) chciałabym wywołać trochę zdjęć, ale drogą internetową. Ma któraś namiar na kogoś sprawdzonego? Korzystałyście z takiej usługi?

Może MeAmerie coś podpowie? ;-)

Najlepszefoto.pl

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia mój syn też się krztusi w czasie jedzenia. Czyli to od połykania powietrza? Ale on nigdy nie odbekuje, więc myślałam, że tego powietrza nie łyka..

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon - zawsze zamawiałam w Rossmanie i byłam zadowolona. Ostatnio skusiłam się na empik i również miłe zaskoczenie. Zawsze poluję na groupon albo podobnym portalu, aby było tanio :)

Baassiiaa - Gratuluję takiego przyrostu wagi :) próbowałam tę pozycję o której piszesz, ale mi się nie udało. Młody krztusił się - prawdopodobnie źle go ułożyłam. Jest gdzieś na necie zdjęcie jak ta pozycja powinna prawidłowo wyglądać? Ja do odbicia trzymam ok. 5 minut. Jak po tym czasie mu się nie odbije to kładę go na brzuszku, a wtedy bączki gwarantowane :)

Kasmira - ja pobierałam ostatnio synkowi, tylko u tej płci podobno łatwiej. Pierwszy raz założyłam do pampersa taki specjalny woreczek do pobierania moczu w aptece - dziadostwo jakich mało. Na drugi dzień rano karmiłam synka na leżąco i jedną ręką trzymałam kubeczek na mocz i czekałam. Udało się - synek jadł spokojnie i nawet nie wiedział o operacji :)

Salomea - fajnie, że znalazła się kolejna nieliczna osoba, które podziela moje zdanie o przyjemności kp :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 14:42

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Gdzie tego bebilona można kupić?
    Mnie ściągnęli w aptece. Bebilon-HMF w saszetkach.

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira tutaj znalazłam:

https://www.doz.pl/apteka/p53823-Bebilon_HMF_dodatek_do_mleka_proszek_50_saszetek

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak jak mała się krztusi, to znak, że mleko za szybko leci i dziecko nie nadąża, skutek uboczny to połykanie powietrza. U mnie dopiero to jest od kilku dni, gdzie mi się zaczęło strasznie mleko lać. Z drugiej strony jak Twój nie beka i brzuszek nie boli, to mysle, że nie masz się czym przejmować :)

O to wygląda mniej więcej tak. Jak karmie np z lewej piersi, to jeszcze z lewej strony podkładam rogalika/ poduszkę i mała lezy częściowo na mnie a częściowo na tym rogalu. Ważne, żeby buzia obejmowała brodawkę tak jakby od góry, tak aby dziecko miało ciężej ssać. AAA no i brodawka w ogóle mnie nie boli po takim karmieniu :)
    ape8ll.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 15:03

Karolina@, M+M+? lubią tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki baassiiaa. Po tym obrazku widzę już jaki błąd zrobiłam :)

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Salomea - fajnie, że znalazła się kolejna nieliczna osoba, które podziela moje zdanie o przyjemności kp :)

i ja! i ja! :)

Karolina@ lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    i ja! i ja! :)
    I ja też! :)

Karolina@ lubi tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mleka mm mozna podawac zagestnik z bebilona,fajnie macie ze wam leci duzo pokaarmu z piersi mi nie za duzo i musze mm dokarmiac

‹‹ 2238 2239 2240 2241 2242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ