X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wit. K to od marca są te nowe zalecenia. W aptekach już się powoli pojawiają nowe kapsułki. Ja póki co wykorzystuję łączone k+d tam jest 25 wit k. Podaję Tomkowi 2 dziennie. Jak skończę to opakowanie to będę dawać już ta większą dawkę.

• baassiia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ta witaminą K to jest absurd, ja też mam na wypisie 150ug, pytałam o to pediatrę to oczy zrobiła i kazała dawać 25. Znowu położna doczytała i rzeczywiście są to nowe zalecenia, śmieszne jest to, że lekarze nic nich nie wiedzą... w aptekach też takiej dawki nie kupi. A no i położną nie polecała dawać 6x 25ug ze względu na substancje pomocnicze w tych kapsułkach, jakieś oleje itp, nie sa to witaminy dostosowane do tego, aby ich 6 na dobę pakować. Także ja daje 25

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też daję 25 i takie jest zslecenie mojego pediatry do czasu pojawienia się w aptece nowej dawki.

domiii lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej! Ja też lubiłam karmienie piersią :D Ja nie miałam problemu z bólem bo Tymek od początku prawidłowo się przystawiał no i widocznie mam jakieś pancerne brodawki (albo zaprawione w boju po odciąganiu laktatorem), więc dla nas karmienie było przyjemne no ale co z tego skoro wyszło jak wyszło i i tak jesteśmy na MM.

Dziewczyny czy któraś z Was ma tak kiepskie samopoczucie jak ja? Mały jest dla mnie wyjątkowo łaskawy, w ciągu dnia może ze 2-3h wymaga uwagi a tak to śpi, w nocy też daje mi wypocząć a ja chodzę jakbym wróciła po 12h prac w kamieniołomie :/ Kiedyś jedna słaba kawa dawała mi kopa, teraz mogę ze 3 mocne wypić a i tak chodzę na automacie. Czasami zapominam zupełnie co miałam zrobić, idę do sklepu po płyn do płukania a w sklepie totalnie nie wiem po co ja tu przyszłam. Jestem tak rozkojarzona, że nie potrafię sobie przypomnieć co gdzie położyłam a czasami, że w ogóle coś zrobiłam. Twarz mam szarą i zmęczoną, pod oczami wory do pasa... I te okropne migreny na zmianę z punktowym silnym bólem głowy. Mam też wrażenie, że nie panuję nad swoją prawą dłonią, często upuszczam z niej różne rzeczy chociaż wydaje mi się, że trzymam mocno. Wiem, że muszę iść z tym do lekarza ale jakoś nie specjalnie mnie ta opcja raduje :/

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia - a bierzesz jakieś witaminy? Tak sobie myślę, może organizm w ten sposób zareagował, po tak długim okresie faszerowania się różnymi lekami? U mnie takie rzeczy poważne się nie dzieją jak piszesz z dłonią. Jedynie co to jak przychodzi godzina 21:00 to czuję się wyczerpana jak koń po westernie... Ale też jestem taka, że oprócz kawy którą piję przy kompie to sobie nie usiądę, tym bardziej że muszę sama ogarnąć cały dom bo mąż wychodzi z domu o 6:00 a wraca ok. 20:00 - 21:00 :(

Wanna - ja również na wypisie mam dawkę 25 i na razie tak zostanę, bo i tak kupiłam już zapas tych witaminek na 3 miesiące. Nie wiem czy ta dawka 150 to nie jest przegięcie...

Baassiia - kochana jeżeli to mogłoby Cię pocieszyć, to ja też tak kiedyś zrobiłam, jak synek miał bodajże 3 tygodnie. Wtedy jeszcze nie rozpoznawałam jaki jest powód jego płaczu, a że było to ok. 20:00 to zwaliłam to na kolkę. Mąż już szukał aptek całodobowych żeby jechać po preparat na kolkę, aż nagle wpadłam na pomysł żeby dać cyca. No i to było to :D

domiii, baassiia lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a u mnie karmienie lewą piersią pikuś, za to z prawą wieczny problem z przystawieniem i sutek poraniony, więc narazie lewy cyc idzie w ruch, a mleko z prawego odciagam laktatorem i podaję z butli (z medeli).Ile ten cyc może się mniej więcej goić? 2? 3dni? Dłużej? Miała któraś podobnie?

d'nusia lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    No właśnie ta kuleczka. " Do czasu kiedy znikła" tzn ?
    Sorki Vira nie miałam wczoraj neta. Chodzi o to że pepuszek się domknął. I jest już jak u doroslych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 12:51

bl9cuay3kworwxbg.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, a badalas tarczyce po porodzie?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Kasiu, a badalas tarczyce po porodzie?

Nie, ale ja nie miałam wcześniej kłopotów z tarczycą... Myślisz, że mogło mi się coś po porodzie popierdzielić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Dziewczyny a u mnie karmienie lewą piersią pikuś, za to z prawą wieczny problem z przystawieniem i sutek poraniony, więc narazie lewy cyc idzie w ruch, a mleko z prawego odciagam laktatorem i podaję z butli (z medeli).Ile ten cyc może się mniej więcej goić? 2? 3dni? Dłużej? Miała któraś podobnie?
    Miało być cytuj a nie lubię :/

Falon a próbujesz rożnych pozycji karmienia? Wtedy od innej strony dzidzie łapią brodawki.
    Tez spróbuj smarować mleczkiem swoim, bo to ułatwia gojenie.

• Madzik90 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Nie, ale ja nie miałam wcześniej kłopotów z tarczycą... Myślisz, że mogło mi się coś po porodzie popierdzielić?
    Ja tez miewam bóle glowy i kregoslupa. Wydaje mi sie, ze dzwigamy skutki cc i znieczulenia :)

p655l6d8b2kubuqj.png
    Ur. 11.03.16, 4300g, 56cm ;*
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę przydżumiona, ale to przez ciągłe niedospanie. W domu jescze jakoś kontaktuje, ale jak wyjdę do sklepu to się czuje jakbym wypiła 2 piwa i na słońcu posiedziała godzinę. Po schodach jak wychodzę to też mi słabo i zaraz cała zlana potem. No ale zwalam to wszytko na kark zarwanych nocy

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś po wizycie u pediatry, mała ma już 5.1 (urodzeniowa 2960, najniższa 2760) kg pokazała się dr od najlepszej strony, nawet aparatu teściowej nie włączając na chwilę.
    Pierwsze szczepienie WZW robimy w maju po wizycie u neurologa, a później DTP.
    I tak robię wszystko płatne więc nie ma problemu ;)

Muminko - po przytoczeniu twojego przypadku dr przestał dyskutować o szczepieniu bcg :) ale umówiliśmy się z dr że w późniejszym czasie skieruje nas na badania by ocenić czy bcg jest bezpieczna dla małej.

Salomea ja też jestem za kp, a hymnmatki karmiącej stał się dla Zosi jedna z ulubionych kolysanek.

Co do spacerów to my chodzimy codziennie i robimy jakieś 9 km co jest dobre i dla mnie i dla kropki. Chodzimy po lesie opowiadam jej co widzimy, drzewka, ptaszki, syrenki, wiewiórki i jest świetnie! Po powrocie opowiadamy tacie co robiliśmy a mała tak się stara gadać! Świetnie to wygląda.
    Ja też czuje ze wracam wtedy do życia.
    A i zaliczyłysmy już pierwsze karmienie plenerowe na ławeczce.

Poza tym Zosia zaczyna gadać już na całego a-guu, keh, geee, i śmieje się głośno.
    Wczoraj udało zaśmiac się jej głośno po raz pierwszy i aż się przestraszyla a dziś od rana hihala się do zabawek.

Do dziewczyn których maluszki nie lubią lezenia na brzuszku:
    1. Możecie ćwiczyć kark nosząc maleństwa w pozycji na lotnika
    2. Bawcie się z dzieciakami na podłodze lub łóżku turlajac je z jednej na drugą stronę, aż do postawy na brzuszku
    Podczas zabawy dzieci nawet nie zauważa kiedy będą na brzuszku i oczywiście tylko do momentu gdy zaczną płakać to wówczas trwanie do pozycji na boczku lub na plecki.
    Ćwiczenie karku jest dla nich bardzo ciężkie i czasem zamiast 0,5h na raz na brzuszku lepiej przed każdym karmieniem nawet pokulac się po 2 minuty. Dzięki temu brzuszek się porusza, baczki się uwolnia i kupka łatwiej wyjdzie przed czy w trakcie karmienia.
    Mówię to z prywatnego doświadczenia bo Zosia też nie lubiła leżeć na brzuszku aż do 4tyg

Kasia ja też na autopilocie z pełnym roztargnieniem za pazucha. Dzis mąż się śmiał że nie pamiętam czy dziecko przewinęło czy nie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 11:02

baassiia, Falon, muminka83, Mania1718 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Miało być cytuj a nie lubię :/

Falon a próbujesz rożnych pozycji karmienia? Wtedy od innej strony dzidzie łapią brodawki.
    Tez spróbuj smarować mleczkiem swoim, bo to ułatwia gojenie.

D'nusia będę próbowała innych pozycji jak ten wkurzający mnie prawy cycol się zagoi, a na razie za bardzo się boję i do tego nie chcę dodatkowo małej stresować ;-/ a jak Ty sobie radzisz?

Śpię po3h. Mąż "krzyczy", że mam spać jak Julcia śpi, a ja latam po mieszkaniu,ogarniam chatę, tu coś uprasuję, itd itp ... no ja po prostu nie potrafię usiedzieć na dupie!! :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 11:15

domiii lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciągłe zmęczenie, kłopoty z pamięcią, bóle głowy - u mnie tak się zaczynały problemy z tarczycą.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    D'nusia będę próbowała innych pozycji jak ten wkurzający mnie prawy cycol się zagoi, a na razie za bardzo się boję i do tego nie chcę dodatkowo małej stresować ;-/ a jak Ty sobie radzisz?

Śpię po3h. Mąż "krzyczy", że mam spać jak Julcia śpi, a ja latam po mieszkaniu,ogarniam chatę, tu coś uprasuję, itd itp ... no ja po prostu nie potrafię usiedzieć na dupie!! :-P
    Falon, mąż ma rację. Śpij jak malenstwo spi, u mnie też pierdolowatoscia w domu ale priorytety to priorytety, mąż też może coś zrobić a ty musisz odpocząć bo die to odbije i na tobie i na maluszka i na mężu.
    Nie rumakuj tylko zwolnij jeszcze się napracujesz;) i na garb zapracujesz.

Na bolaca sutek też polecam mleczko,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 11:26

Falon lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Ja miałam tak, i z każdym przystawieniem mały odnawiał mi tą ranę przez zrwanie strupa i nie goiło się, a było coraz gorzej. Skończyło się wysoką gorączką i antybiotykiem. Odstawiłam małego na 4 dni, odciągałam delikatnie laktatorem i sie wygoił. Żałowałam, że wcześniej tego nie zrobiłam, bo strasznie mnie to bolało, miałam ochotę wyć jak się mały przystawiał, uciekałam odruchowo z piersią i były niepotrzebne nerwy nas obojga :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Falon Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 identycznie to właśnie u mnie wygląda. A potem beczę, że jestem niedobra matka i dziecku stresy ładuję i winię siebie za tą beznadziejność... och boshe, boshe.. Więc lewy cyc na razie będzie aktywny, a tego prawego skurczybyka będę męczyć laktatorem, aż całkowicie się wygoi i spróbuję od początku ;-)

Dzięki Ksanka! przyznaję Ci rację i idę się położyć... mąż śpi sobie smacznie to potem niech troszkę ogarnie chatę! O! ;-)

ksanka lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon mi położna na poranioną brodawkę zaleciła psikać octaniseptem, oprócz tego smarowałam mlekiem i lano-maść z ziajii, po dwóch dniach było już dużo lepiej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:

U nas po stresach porodowych nie miałam mleka, ale przystawialam. Dokarmialismy mm. Pózniej wszystko minęło i teraz karmię tylko piersią.
    Z każdym dniem jest lepiej, ale tez chodzę wymęczona. Próbuję spać w dzień, ale średnio mi idzie :/
    Płaczę sobie czasami ot tak.
    Wczoraj była u nas położna i wszystko jest Ok.

‹‹ 2240 2241 2242 2243 2244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ