X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    My dziś po wizycie u pediatry, mała ma już 5.1 (urodzeniowa 2960, najniższa 2760) kg pokazała się dr od najlepszej strony, nawet aparatu teściowej nie włączając na chwilę.
    Pierwsze szczepienie WZW robimy w maju po wizycie u neurologa, a później DTP.
    I tak robię wszystko płatne więc nie ma problemu ;)

Muminko - po przytoczeniu twojego przypadku dr przestał dyskutować o szczepieniu bcg :) ale umówiliśmy się z dr że w późniejszym czasie skieruje nas na badania by ocenić czy bcg jest bezpieczna dla małej.

Salomea ja też jestem za kp, a hymnmatki karmiącej stał się dla Zosi jedna z ulubionych kolysanek.

Co do spacerów to my chodzimy codziennie i robimy jakieś 9 km co jest dobre i dla mnie i dla kropki. Chodzimy po lesie opowiadam jej co widzimy, drzewka, ptaszki, syrenki, wiewiórki i jest świetnie! Po powrocie opowiadamy tacie co robiliśmy a mała tak się stara gadać! Świetnie to wygląda.
    Ja też czuje ze wracam wtedy do życia.
    A i zaliczyłysmy już pierwsze karmienie plenerowe na ławeczce.

Poza tym Zosia zaczyna gadać już na całego a-guu, keh, geee, i śmieje się głośno.
    Wczoraj udało zaśmiac się jej głośno po raz pierwszy i aż się przestraszyla a dziś od rana hihala się do zabawek.

Do dziewczyn których maluszki nie lubią lezenia na brzuszku:
    1. Możecie ćwiczyć kark nosząc maleństwa w pozycji na lotnika
    2. Bawcie się z dzieciakami na podłodze lub łóżku turlajac je z jednej na drugą stronę, aż do postawy na brzuszku
    Podczas zabawy dzieci nawet nie zauważa kiedy będą na brzuszku i oczywiście tylko do momentu gdy zaczną płakać to wówczas trwanie do pozycji na boczku lub na plecki.
    Ćwiczenie karku jest dla nich bardzo ciężkie i czasem zamiast 0,5h na raz na brzuszku lepiej przed każdym karmieniem nawet pokulac się po 2 minuty. Dzięki temu brzuszek się porusza, baczki się uwolnia i kupka łatwiej wyjdzie przed czy w trakcie karmienia.
    Mówię to z prywatnego doświadczenia bo Zosia też nie lubiła leżeć na brzuszku aż do 4tyg

Kasia ja też na autopilocie z pełnym roztargnieniem za pazucha. Dzis mąż się śmiał że nie pamiętam czy dziecko przewinęło czy nie ;)

Jakie to badanie?

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólne neuroligiczne

muminka83 lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się pochwalić. Robiłam wczoraj morfologię bo wyniki po porodzie poleciały mi na łeb na szyję i miałam sporą anemię. Teraz wszystkie wyniki mam w normie :-) hihihi

Odnośnie antykoncepcji bo jakiś czas temu był poruszany ten temat.
    Zarówno tabletki antykoncepcyjne plastry czy też kształtka o której wspominałam, że mi ginekolog polecał należy zastosować w pierwszy dzień miesiączki. Tyle, że nie wiadomo kiedy ona może wystąpić jeśli się karmi cycem.
    Otrzymałam jakiś nowy lek o nazwie Azalia, który można brać bezpiecznie podczas kp i nie trzeba czekać na okres ( mimo że na ulotce pisze że zaleca się rozpocząć w pierwszy dzień okresu branie ). Ma tak małą dawkę hormonów, że niewiele z nich przenika do mleka i nie szkodzi dziecku. Dwa, że bierze się to codziennie non stop - nie tak jak w przypadku tabletek antykoncepcyjnych 21 tabletek i 7 dni przerwy.
    Acha gin mi jeszcze podpowiedział, że podczas kp podwozie może być suche więc podczas współżycia zaleca stosowanie żelu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik90 wrote:
    Trzeba pomyśleć zanim się cos napisze a nie potem wszystkich non stop przepraszac ;)

Też racja.
    Ale to już musicie się przyzwyczaić, że ja najpierw pisze potem myślę.

edyś, muminka83, ksanka lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaagaaatka wrote:
    Jakie to badanie?
    Ja za względu na to że moje dzieci są neurologiczne to konsultacje u neurologa i genetyka bo ja mam chorobę z zakresu genetyki i neurologi jak i onkologi oraz crp przed każdym szczepieniem. Przypominam że dzieci rodziców gdzie choć jedno z nich ma SM powinny mieć te lepsze szczepienia za darmo jak 5 w 1. Wystarczy zaświadczenie od lekarza prowadzącego.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Też racja.
    Hihi no tak. To znak rozpoznawczy hihi

ksanka, Vira, A.Kasia, Izoleccc, Renka88 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Muszę się pochwalić. Robiłam wczoraj morfologię bo wyniki po porodzie poleciały mi na łeb na szyję i miałam sporą anemię. Teraz wszystkie wyniki mam w normie :-) hihihi

Odnośnie antykoncepcji bo jakiś czas temu był poruszany ten temat.
    Zarówno tabletki antykoncepcyjne plastry czy też kształtka o której wspominałam, że mi ginekolog polecał należy zastosować w pierwszy dzień miesiączki. Tyle, że nie wiadomo kiedy ona może wystąpić jeśli się karmi cycem.
    Otrzymałam jakiś nowy lek o nazwie Azalia, który można brać bezpiecznie podczas kp i nie trzeba czekać na okres ( mimo że na ulotce pisze że zaleca się rozpocząć w pierwszy dzień okresu branie ). Ma tak małą dawkę hormonów, że niewiele z nich przenika do mleka i nie szkodzi dziecku. Dwa, że bierze się to codziennie non stop - nie tak jak w przypadku tabletek antykoncepcyjnych 21 tabletek i 7 dni przerwy.
    Acha gin mi jeszcze podpowiedział, że podczas kp podwozie może być suche więc podczas współżycia zaleca stosowanie żelu.
    Hmm nie słyszałam o tym leku. Ja obawiam się jak z tyciem po nim. Ja po tabletkach czasem tyje yyyyyy

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Paulina2344 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maly przybrał w tydzień na kp 400 g . Nie mogę uwierzyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2016, 10:05

baassiia, d'nusia, domiii, A.Kasia, Izoleccc, Madness!, Renka88, Mania1718, She86 lubią tę wiadomość

atdcqtkf1uunb23q.png

Czekam:
    m3sxqqmzwxgpsrli.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina2344 wrote:
    Mój maly przybrał w tydzień na kp 400 g . Nie mogę uwierzyć.

wow :D

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Czy wasze dzieci też mają takie maratony przy cycu? Moje dziecko spalo caly dzien, po ostatnim karmieniu spala do 19 i do teraz wisi przy piersi z drobnymi przerwami na kąpiel i 5 minutowe drzemki. Po wczorajszym maratonie zgięło mnie w pół i nie mogę się wyprostowac :(
    u mnie też się to zdarza, szczególnie wieczorami :/ a tej nocy niestety też nam sie to przytrafiło, także ja prawie w ogóle nie spałam ;/

Ponawiam pytanie co robicie, jak dziecko witaminy wypluje? dajecie kolejną kapsułkę ? Ja się zastanawiam, bo w sumie nigdy nie wiem ile przełknęła a ile po brodzie ściekło :/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Też racja.

szczerze mówiąc wolę przyzwyczajać się do bardziej przyjemnych rzeczy.

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Hmm nie słyszałam o tym leku. Ja obawiam się jak z tyciem po nim. Ja po tabletkach czasem tyje yyyyyy

Na uloce piszą o skutkach ubocznych i sa takie same jak przy normalnych tabletkach antykoncepcyjnych. Tyle ze te które mi zapisano maja tylko jeden hormon a nie dwa jak to zwykle bywa. Zależy co dokladnie powodowalo ze tylas.

• edyś Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, ja bym nie dawala kolejnej porcji. Ja czasami w ogole zapominam dac

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    u mnie też się to zdarza, szczególnie wieczorami :/ a tej nocy niestety też nam sie to przytrafiło, także ja prawie w ogóle nie spałam ;/

Ponawiam pytanie co robicie, jak dziecko witaminy wypluje? dajecie kolejną kapsułkę ? Ja się zastanawiam, bo w sumie nigdy nie wiem ile przełknęła a ile po brodzie ściekło :/
    Basiu moja to potrafi strzelać tymi witaminami tak wypluwa :) Jak wypluje to nie podaje nowej, trudno zawsze coś w tej buźce zostanie.

28whyx8d41olhvnv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:

Jeśli coś tam mu spłynie po brodzie to nie podaję kolejnej kapsułki. No chyba, że wszystko by wypluł. Ja witaminy podaję na głoda, czyli jak młody czeka na butlę bo wtedy wszystko by pożarł ;)

Dziewczyny jak tam Wasze pępki ;) Bo mój to krater, mam nadzieję, że mi się zmniejszy bo póki co jest okropny :D

• edyś Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Dziewczyny jak tam Wasze pępki ;) Bo mój to krater, mam nadzieję, że mi się zmniejszy bo póki co jest okropny :D

U mnie podobnie, chociaż ja mam dużego flaka jeszcze :/ Co dziwne tam na dole też wszystko jest większe, chociaż jestem po cc.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pępek też mam ogromny :/

Ciekawe czy wy tez tak macie ale u mnie w biodrach 5 cm więcej niż przed ciążą a waga już prawie w normie. Ciekawe ile z tego to tłuszczyk ale wygląda na to, że będę musiała wymienić prawie całą garderobę :/

• ksanka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy pozbylyscie się sapki u maluszków, i kolejne pytanie jak często czyścić noski maluszków.
    U nas zawsze rano siedzi Koza.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc wrote:
    Pępek też mam ogromny :/

Ciekawe czy wy tez tak macie ale u mnie w biodrach 5 cm więcej niż przed ciążą a waga już prawie w normie. Ciekawe ile z tego to tłuszczyk ale wygląda na to, że będę musiała wymienić prawie całą garderobę :/

Pewnie kości się jeszcze nie zeszły :) Ja się po poprzedniej ciąży troszkę w biodrach rozeszłam i też jestem ciekawa czy po tej mi jakiś dodatkowy cm zostanie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Dziewczyny czy pozbylyscie się sapki u maluszków, i kolejne pytanie jak często czyścić noski maluszków.
    U nas zawsze rano siedzi Koza.

My codziennie czyścimy Fridą ale to dlatego, że gdy się małemu ulewa to i nosem czasami pójdzie :/

‹‹ 2243 2244 2245 2246 2247 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ