Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, znalazłam taką poradę dot. podnoszenia główki
Połóż dziecko na brzuszku na dość wysokiej poduszce, tak by główka była poza jej krawędzią (maluch powinien opierać się na poduszce całym ciałem do wysokości przedramion). Ułóż kilka kolorowych, a najlepiej wydających także dźwięki przedmiotów w zasięgu wzroku niemowlęcia. Pokazuj mu po kolei przedmioty, unosząc je nieco do góry. Zachęcisz w ten sposób malca do unoszenia głowy. To dobre ćwiczenie dla mięśni karku i pleców. Nie przeciągaj jednak zabawy zbyt długo, bo dziecko w tej pozycji szybko się męczy.Vira lubi tę wiadomość
-
baassiia wrote:Znajdz dobrego pediare, bo ci w przychodniach to zlewaja. Ja poza tym bylam w poniedzialek tez na wizycie na nfz I dostalam krople na trawienie... eh...
Ja mam przepisane mleko nutrimagen, jest czesciowo refundowany. 1 puszke kupilam w akcie desperacji po normalnej cenie bez recepty w aptece stacjonarnejl 47zl:/ w gemini za 36 jest. Teraz mam recepte na 2 puszki ale jeszcze nie realizowalam wiec nie wiem ile zaplace.
Powiem ci ze u nas z dnia ba dzien bylo gorzej:/ mala juz strasznie nerwowa byla, teraz pomalu sie normuje, 1.5doby narazie minelo. Lekarka mowila ze po 3-4 powinna widziec roznice.
Nie czekaj bo jesli rzeczywiscie to jest alergia, to stan sie bedzie pogarszac.
U mnie tez byla polozna I mowila ze to potowki itp, ze dziecko przegrzane. A u nas 20 st a mala w body bez rekawkow I pajacu. Ta ordynator jak tylko mala zobaczyla to wiedziala ze to alergia!
my też już od 2 tyg na nutramigenie, u nas też była wysypka ala potówki która była coraz gorsza a po mleku od razu zanikała i przeszła w skorupke. A mleko na recepte Nutramigen lgg jest po 29,99. U nas nadal refluks, uszka czyste osłuchowo ok, mamy skierowanie do poradni alergologicznej i na usg brzuszka i recepte na 10 puszek mleka.
-
Martka89 wrote:Mam pytanie do dziewczyn które biorą tabletki anty dla kobiet karmiących piersią. Boje sie ze mogłoby to zakłócić laktację albo jakos wpłynąć na dziecko, libido albo mój nastrój. Czy któraś mogłaby sie wypowiedzieć?
Ja biore. Koncze 1 opakowanie i nie widze zadnego wplywu na dziecko. Po pierwszym porodzie tez bralam i tez sie nic nie dzialo, z powodzeniem karmilam przez rok, potem przestalam bo sama uznalam, ze wystarczy,a nie dlatego ze pokarm sie skonczyl. Synkowi nic nie bylo, rosl i rozwijal sie jak trzeba. Teraz w wieku 4 lat m.in. czyta, pisze, liczy, zaczyna sie uczyc tabliczki mnozenia:-P wiec nic mu raczej nie zaszkodzilo:-P A jesli chodzi o samopoczucie to libido generalnie na tabsach anty jest mniejsze, bo nie ma owulacji, a wiadomo, ze wtedy jest najwieksza ochota:-P Poza tym cera super, apetyt moze ciut wiekszy, czasem silny bol glowy. Po tych, ktore zaczelam teraz brac mialam dosc duze krwawienie na poczatku, ale wracam do tych, ktore bralam po pierwszym porodzie i mysle, ze bedzie ok. Dla mnie nie wchodzi w gre inna forma antykoncepcji wiec musi byc ok:-) -
baassiia wrote:Ja mam na mojej refundacje 30% czyli jak kosztuje normalnie 50zl to powinno z recepta okolo 15zl. Czemu ty tak duzo placisz?
Basiu bo taka jest stała refundacja, jeszcze nie dawno był zwykły Nutramigen i kosztował na recepte ok 17zł, moja starsza córka też alergiczka i tyle płacilismy, a teraz wprowadzili ten nowy Nutramigen LGG a stary wycofali i niestety jest drożej to jest link do refundacji
http://bazalekow.mp.pl/lek/61910,Nutramigen-1-LGG-proszek-do-sporzadzania-roztworu
-
baassiia wrote:A I nie daj sobie wmowic, ze jak dziecko cierpi to jest normalne, ze niemowlaki tak maja... to nie jest normalne jak 5tyg niemowle spi na dobe 4-5h.
Oczywiscie to moze nie byc alergia a np zapalenie pecherza itp, dlatego dobry pediatra to koniecznosc.
A jak u Ciebie kupki? U mnie byly rzadkie z takim serkiem, bardzo czesto.
Dzięki, kupki u nas rzadkie z takimi grudkami, ponoć są ok. No właśnie położna powiedziała, że to potówki, a też nie przegrzewamy dziecka. U nas teraz lepiej z tymi krostkami bo stosuję sudokrem. Własnie chyba żeby zacząc od delicolu, bo podawaliśmy narazie probiotyk i nie ma efektów. Mała jak tylko się obudzi to drze się ile ma tchu tylko, makabra
Co do laktacji, ja próbowałam odciągać mniej i rzadziej ale zatykają mi się kanaliki i muszę ściagnac wszystko żeby pierś była miękkaNatalia27.03.2016
-
Witam sie i ja jako mama alergika, właśnie wróciłam od lekarza i stwierdzono skaze bialkowa u Janka, od dzis koniec kp troche szkoda ale tej diety bym nie wytrzymała, dostaliśmy bebilon pepti, mam nadzieje ze pomoże i nie będzie sie juz tak meczyl
-
Dxis bylo apogeum spal w ciagu dnia moze w sumie godzinę, wybudzal sie z płaczem przeokrutnym, widac bylo ze go brzuch boli, wysypka na twarzy i szorstkie policzki a polozna powiedziała ze to potowki, delicol nie pomógł a przy każdej kupie i baczku mega meczarnie przzechodzil. Lekarz tylko spojrzała na jego twarz i od rsszu dtwierdzila ze to to. Ponoc po 4 tyg zycia sie to lubi objawić u niemowląt u mnie się sprawdzilo bo Janek ma 4 tyg i 1 dzien
-
Witamy w klubie:p powiem Ci ze ja juz po 1 dobie duza roznice w zachowaniu widzialam. Mala jakby odsypiala cale smutki:) nie wiedzialam co tu robic, czy budzic na jedzenie czy dac spac:)
My na nutrmigenie. To "mleko" jest zapachu paszy dla kur:p ale mala zlopie, chociaz widze po niej, ze cycora ze slodkim mleczkiem jej sie chce:p U nas identyczne objawy. Zaczelo sie kolo 2 tyg.
Teraz juz ponad 2 doba I wlasnie w nocy wciskam butle na sile, bo tylko spanko I spanko w glowie, gdzi wczesniej spazmy cala noc:p
Pomyslec, ze kiedys dzieciaki tak sie z tym meczyc musialy, bo diagnozy potowki + kolki.
Ja walcze z laktacja teraz, cycki bola I kamienie sie ribia:( pomagaja zimne oklady w miejsach zastoi. Nie wiem czy nie pojde po tabsy na zatrzymanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 00:45
-
Moja lekarka powiedziala, ze jak bardzo mi na kp zalezy, to za 2 tygodnie mozemy sprobowac mieszane. Z tym, ze ona nie poleca, bo na dluzsza mete takie dzieci staja sie alergikami rowniez na inne produkty spozywcze, podatne sa na astme czy AZS. Ciagly kontakt z alergenem rozwala caly uklad immunologiczny.
Mowila tez, ze ma przypadki takich rodzicow zakochanych w kp, gdzie ona dzieci prowadzila I po latach Ci rodzice racje jej przyznawali, bo u takich dzieci ciagle "cos".
Ja nie bede ryzykowac z mieszanym, bo to jakbym jej trutke do buzi lala. Chce miec zdrowe, szczesliwe dziecko:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2016, 00:53