X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Dzięki Basiu, bo moja mnie martwi ostatnio wygląda jak by miała problemy przy puszczaniu bączków i robieniu kupki, robi je często ale czasami nawet zapłacze jak je robi. Od kilku dni bardzo płaczliwa się zrobiła. Poczekam jeszcze ale mam wrażenie że dzieje się z nią coś niedobrego.
    Madlene, spróbuj kłaść ja więcej na brzuszek to pomoże wygniesc gazy z brzuszka i ułatwi kupki.
    A dajesz jej jakieś probiotyki?

Madlene.:) lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie u pediatry,. Wyniki krwi są ok więc szczepimy jutro 5w1- -u nas zapewnia szczepionkę przychodnia. Chciałam jeszcze rota ale poczekam aż się unormuje sytuacja z karmieniem.

Co do mm to przechodzimy bo ja biorę leki na serce, które musiałam odstawić żeby móc małego karmić piersią. Niestety czuję się co raz gorzej i nie chcę dłużej ryzykować więc muszę wrócić do leków ale przestać karmić. Lekarka uważa, że jak będę co raz mniej małego przystawiac i dodatkowo po trochę odciągac to laktacja sama wygaśnie i ja się z nią zgadzam. A dodatkowo będę miała trochę zamrożonego trochę mleka na dłużej.

Vira ja któregoś razu upuścilam telefon Tomkowi na głowę jak go karmilam. Też byłam cala w stresie ale na szczęście nic złego się nie stało.

• edyś Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)
    Powiedzcie mi czemu wybieracie 5w1 a nie 6w1?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M mój też macha rączkami i nóżkami i ma przy tym wesołą minkę więc ok :) To narmalne. Jeśli towarzyszą temu rzeczy o których pisze Basia, wtedy można się niepokoić.

Edyś nie wiem czemu ale właśnie ta 5w1 jest bardziej popularna, kiedyś ktoś mi mówił dlaczego, ale nie pamiętam ;) No i my właśnie wybraliśmy 5w1 plus rotawirusy. Za 3 tygodnie idziemy jeszcze na pneumokoki.

M+M+? lubi tę wiadomość

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko kładę ją codziennie na brzuszek i widzę że od razu jest ulga. Będziemy się jeszcze więcej brzuszkować i musi być dobrze.Daje jej dicoflor.

ksanka lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ja jestem zapisana na 6w1 bo to jedna wizyta mniej. Ale moze ta 5w1 jest lapsze. Doradzcie

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia - cieszę się, że w końcu ktoś zdiagnozował problem :) W końcu mała odetchnie a Ty będziesz mogła cieszyć się urokami macierzyństwa :)

Est - haha, no ja bym się chętnie pisała gdyby nie to, że muszę jeszcze przynajmniej do czerwca z ćwiczeniami poczekać ;) Już sobie nawet znalazłam opiekunkę do Tymka na te 2x w tygodniu, kiedy będę jeździła na basen :) A na plusie u mnie 2,5 kg :/ Jakoś ostatnio mam wrażenie, że zamiast chudnąć to puchnę :P

Vira - przestań się dręczyć bo przecież specjalnie dziecka nie uderzyłaś ;) Zdarzy się jeszcze nie raz a później w miarę rozwoju nie raz uderzy się głową o podłogę czy ścianę. Dzieci mają główki tak ewolucyjnie przystosowane, żeby nic im się w takich sytuacjach nie stało.

Powiem Wam, że mój syn to jednak tatowy jest :P Do Piotrka śmieje się za każdym razem jak go widzi i to wręcz zanosi się śmiechem. Za to żeby do mnie się uśmiechnął to muszę na rzęsach stawać. Pewnie to dlatego, że tato jest zawsze w tych przyjemnych czynnościach jak np kąpiel czy zabawa a mama jest od samych niefajnych a nieraz i nieprzyjemnych ;)

Tymek jakiś czas temu zorientował się, że ma ręce :) Świetnie opanował łapanie za smoczek i wyciąganie go z buzi, szkoda tylko, że nie potrafi go tam z powrotem wsadzić bo już mnie cholera bierze jak przy każdym usypianiu muszę co chwilę do niego latać bo krzyczy żeby mu smoka dać :P A on ma taki mocny odruch ssania, że musi przy usypianiu mieć coś w buzi, jak nie smoczek to swoje rączki. Już się zastanawiałam ostatnio czy mu czasem zawiązki zębów nie idą bo nawet kiedy nie jest głodny a włożę mu palec do buzi to gryzie dziąsłami jakby chciał go pożreć.

Walczymy za to z podnoszeniem i trzymaniem główki bo mały to leniuch straszny :/ No i druga rzecz, że trudno go w ciągu dnia kłaść na brzuchu żeby ćwiczył bo on prawie cały czas śpi a jak nie śpi to je, więc nie bardzo mogę go kłaść zaraz po jedzeniu :/ Tak sobie wymyśliłam, że będę go wybudzać przed każdym karmieniem, żeby chwilę poleżał w ten sposób bo za niecały miesiąc mamy kolejne szczepienie i jeśli nie będzie sobie radził z trzymaniem główki to czekają nas wizyty u rehabilitanta w DSK na Chodźki :/ Nie uśmiecha mi się to wcale bo to tam leżał mój pierwszy syn i nie mam stamtąd miłych wspomnień...

baassiia, Madlene.:), muminka83 lubią tę wiadomość

• Kasmira Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyś ja szczepiłam 6w1 bo taką poleciła mi pediatra ale też część moich znajomych szczepiło tą 5w1.
    Ja dodatkowo dawałam pneumokoki i rotawirusy. Następne szczepienia rozłoże raczej na raty, bo uważam że mamy NOPa po rotawirusie a pediatra upiera się że nie...

relggu1r2zuga2rf.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Weroniki tez raczki w ruchu caly czas. Tez ciagle by je trzymala w buzi, pozera wrecz cale piastki. Czasem tez i cyca mi zagryzie konkretnie. Do tego zaczela sie slinic. I zaczelam sie jak Kasia zastanawiac czy to nie zeby. Ale przy dwumiesiecznym dziecku to chyba za wczesnie.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    U Weroniki tez raczki w ruchu caly czas. Tez ciagle by je trzymala w buzi, pozera wrecz cale piastki. Czasem tez i cyca mi zagryzie konkretnie. Do tego zaczela sie slinic. I zaczelam sie jak Kasia zastanawiac czy to nie zeby. Ale przy dwumiesiecznym dziecku to chyba za wczesnie.

Ponoć najpierw się zawiązki tworzą i to też swędzi :)

• She86 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Ogolny niepokoj u dziecka np machanie raczkami, glowka, takie fukanie noskiem. Poza tym sucha skorka na tulowiu. Na policzkach mala ma krostki ktore wygladaly z poczatku jak potowki a teraz przysychaja na szorstkie.

Z ciekawostek powiedziala, ze takie uczulone dzieci to stradzne zarloki, bo odruch ssania ukaja ich bol:( dlatego czesto mimo bolow brzuszka waga rosnie ok...

Pocieszyla mnie kobieta, taki lekarz z prawdIwego zdatzenia.

Basiu jakbyś opisywała moje dziecko :( Dodatkowo Twoj kolejny post w którym piszesz że mała rzuca się przy jedzeniu, jest nerwowa, dodatkowo moja je łapczywie, ksztusi się, w dzień ostatnio mało co śpi, ma na twarzy pełno potówek i własnie przechodzą w suchą skórkę. Odruch ssania u nas tez mocny, próbujemy ze smoczkiem, ale płacze wypłuwa go z buzi.

Dlatego chcę zrezygnowac z tego odciągania, bo po prostu nie mam czsu nawet go odciągnąć, mala spi ostatnio po 3 godzinki dziennie, a jak nie śpi to płacze i trzeba ją tulić, nosić, uspokajać smoczkiem,który musze przytrzymywać bo wypłuwa.

Kurcze nie wiem co robić :( poobserwujemy jeszcze trochę i zobaczymy. Położna która do nas przychodzi bagatelizuje problem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 10:35

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    Basiu jakbyś opisywała moje dziecko :( Dodatkowo Twoj kolejny post w którym piszesz że mała rzuca się przy jedzeniu, jest nerwowa, dodatkowo moja je łapczywie, ksztusi się, w dzień ostatnio mało co śpi, ma na twarzy pełno potówek i własnie przechodzą w suchą skórkę. Odruch ssania u nas tez mocny, próbujemy ze smoczkiem, ale płacze wypłuwa go z buzi
    Znajdz dobrego pediare, bo ci w przychodniach to zlewaja. Ja poza tym bylam w poniedzialek tez na wizycie na nfz I dostalam krople na trawienie... eh...

Ja mam przepisane mleko nutrimagen, jest czesciowo refundowany. 1 puszke kupilam w akcie desperacji po normalnej cenie bez recepty w aptece stacjonarnejl 47zl:/ w gemini za 36 jest. Teraz mam recepte na 2 puszki ale jeszcze nie realizowalam wiec nie wiem ile zaplace.

Powiem ci ze u nas z dnia ba dzien bylo gorzej:/ mala juz strasznie nerwowa byla, teraz pomalu sie normuje, 1.5doby narazie minelo. Lekarka mowila ze po 3-4 powinna widziec roznice.

Nie czekaj bo jesli rzeczywiscie to jest alergia, to stan sie bedzie pogarszac.

U mnie tez byla polozna I mowila ze to potowki itp, ze dziecko przegrzane. A u nas 20 st a mala w body bez rekawkow I pajacu. Ta ordynator jak tylko mala zobaczyla to wiedziala ze to alergia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 10:43

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A I nie daj sobie wmowic, ze jak dziecko cierpi to jest normalne, ze niemowlaki tak maja... to nie jest normalne jak 5tyg niemowle spi na dobe 4-5h.

Oczywiscie to moze nie byc alergia a np zapalenie pecherza itp, dlatego dobry pediatra to koniecznosc.

A jak u Ciebie kupki? U mnie byly rzadkie z takim serkiem, bardzo czesto.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Dzień dobry dziewczyny :)
    Powiedzcie mi czemu wybieracie 5w1 a nie 6w1?

U mnie kwestia finansowa. 5w1 kosztuje 139 a 6w1 220zł. Duża różnica więc wzięłam tę tańszą. Braukjącą szczepionkę na wzw B mała dostała na NFZ czyli miała dwa wkłócia w obie nóżki :-(

• baassiia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakies metody na zatrzymanie laktacji? Trra sciagam po trosKu do uczucia ulgi, niestety ja mam duzo mleczka:(

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Ponoć najpierw się zawiązki tworzą i to też swędzi :)

Tak wlasnie wyczytalam w internecie, ze nawet dwa miesiace wczesniej moga pojawic sie objawy zabkowania.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia na pewno możesz wspomagać się szałwią, pij 3 razy dziennie.

A co do rzadkich kupek, to mój też takie robi... Myślałam, że to normalne..?

baassiia lubi tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz niby na cycu normalne, ale u mnie byly chyba bardzo rzadkie I strzelajace (chyba) raz jak ja przewijalam, to cala zostalam osrana:p

A no I czesc niemowlat na tylko lekka nietolerancje laktozy I wystarcza np delicol, a moja wyglada na to, ze ma mocna alergie.

0 9 pojadla I spi caly czas, czasem kweknie, poprezy sie, ale bez wybudzania:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 16:28

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu najważniejsze że mała została zdiagnozowana i będzie coraz lepiej.

Tak jak mówisz część dzieci ma nietolerancje i wystarcza delicol. U nas lekarz podejrzewa że kolki były właśnie tym spowodowane. Odkąd daje mu delicol to objawy zniknęły. Wczesniej też zdenerwował się przy jedzeniu, ulewał i często miał krostki na twarzy.

Kochane a czy jakiś probiotyk przy tym delicolu mogę podawać?

U nas 5w1 bo pielęgniarka powiedziała że jest po niej mniej skutków ubocznych. No ale okaże się.

Kasiu jakbym czytała o moim. Bardzo dużo śpi i na brzuszek rzadko kiedy mogę go wziąć. No ale próbujemy i główkę ładnie podnosi a niekiedy i dosyć długo trzyma.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudy tygrysku z tego co pamietam ty jestes z Łeby tak ? Ja szukam jakiegos noclegu na jedna dobe, moze znasz jakies zaufane ciekawe miejsce godne polecenia ? :-) w zeszlym roku bylam w hotelu sailor, niestety w maja nie ma miejsc wolnych :-/

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
‹‹ 2273 2274 2275 2276 2277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ