X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene.:) wrote:
    Dzięki Basiu, bo moja mnie martwi ostatnio wygląda jak by miała problemy przy puszczaniu bączków i robieniu kupki, robi je często ale czasami nawet zapłacze jak je robi. Od kilku dni bardzo płaczliwa się zrobiła. Poczekam jeszcze ale mam wrażenie że dzieje się z nią coś niedobrego.
    Madlene, spróbuj kłaść ja więcej na brzuszek to pomoże wygniesc gazy z brzuszka i ułatwi kupki.
    A dajesz jej jakieś probiotyki?

Madlene.:) lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie u pediatry,. Wyniki krwi są ok więc szczepimy jutro 5w1- -u nas zapewnia szczepionkę przychodnia. Chciałam jeszcze rota ale poczekam aż się unormuje sytuacja z karmieniem.

Co do mm to przechodzimy bo ja biorę leki na serce, które musiałam odstawić żeby móc małego karmić piersią. Niestety czuję się co raz gorzej i nie chcę dłużej ryzykować więc muszę wrócić do leków ale przestać karmić. Lekarka uważa, że jak będę co raz mniej małego przystawiac i dodatkowo po trochę odciągac to laktacja sama wygaśnie i ja się z nią zgadzam. A dodatkowo będę miała trochę zamrożonego trochę mleka na dłużej.

Vira ja któregoś razu upuścilam telefon Tomkowi na głowę jak go karmilam. Też byłam cala w stresie ale na szczęście nic złego się nie stało.

• edyś Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)
    Powiedzcie mi czemu wybieracie 5w1 a nie 6w1?

l22ncwa15v2ncszo.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M mój też macha rączkami i nóżkami i ma przy tym wesołą minkę więc ok :) To narmalne. Jeśli towarzyszą temu rzeczy o których pisze Basia, wtedy można się niepokoić.

Edyś nie wiem czemu ale właśnie ta 5w1 jest bardziej popularna, kiedyś ktoś mi mówił dlaczego, ale nie pamiętam ;) No i my właśnie wybraliśmy 5w1 plus rotawirusy. Za 3 tygodnie idziemy jeszcze na pneumokoki.

M+M+? lubi tę wiadomość

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko kładę ją codziennie na brzuszek i widzę że od razu jest ulga. Będziemy się jeszcze więcej brzuszkować i musi być dobrze.Daje jej dicoflor.

ksanka lubi tę wiadomość

28whyx8d41olhvnv.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ja jestem zapisana na 6w1 bo to jedna wizyta mniej. Ale moze ta 5w1 jest lapsze. Doradzcie

l22ncwa15v2ncszo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia - cieszę się, że w końcu ktoś zdiagnozował problem :) W końcu mała odetchnie a Ty będziesz mogła cieszyć się urokami macierzyństwa :)

Est - haha, no ja bym się chętnie pisała gdyby nie to, że muszę jeszcze przynajmniej do czerwca z ćwiczeniami poczekać ;) Już sobie nawet znalazłam opiekunkę do Tymka na te 2x w tygodniu, kiedy będę jeździła na basen :) A na plusie u mnie 2,5 kg :/ Jakoś ostatnio mam wrażenie, że zamiast chudnąć to puchnę :P

Vira - przestań się dręczyć bo przecież specjalnie dziecka nie uderzyłaś ;) Zdarzy się jeszcze nie raz a później w miarę rozwoju nie raz uderzy się głową o podłogę czy ścianę. Dzieci mają główki tak ewolucyjnie przystosowane, żeby nic im się w takich sytuacjach nie stało.

Powiem Wam, że mój syn to jednak tatowy jest :P Do Piotrka śmieje się za każdym razem jak go widzi i to wręcz zanosi się śmiechem. Za to żeby do mnie się uśmiechnął to muszę na rzęsach stawać. Pewnie to dlatego, że tato jest zawsze w tych przyjemnych czynnościach jak np kąpiel czy zabawa a mama jest od samych niefajnych a nieraz i nieprzyjemnych ;)

Tymek jakiś czas temu zorientował się, że ma ręce :) Świetnie opanował łapanie za smoczek i wyciąganie go z buzi, szkoda tylko, że nie potrafi go tam z powrotem wsadzić bo już mnie cholera bierze jak przy każdym usypianiu muszę co chwilę do niego latać bo krzyczy żeby mu smoka dać :P A on ma taki mocny odruch ssania, że musi przy usypianiu mieć coś w buzi, jak nie smoczek to swoje rączki. Już się zastanawiałam ostatnio czy mu czasem zawiązki zębów nie idą bo nawet kiedy nie jest głodny a włożę mu palec do buzi to gryzie dziąsłami jakby chciał go pożreć.

Walczymy za to z podnoszeniem i trzymaniem główki bo mały to leniuch straszny :/ No i druga rzecz, że trudno go w ciągu dnia kłaść na brzuchu żeby ćwiczył bo on prawie cały czas śpi a jak nie śpi to je, więc nie bardzo mogę go kłaść zaraz po jedzeniu :/ Tak sobie wymyśliłam, że będę go wybudzać przed każdym karmieniem, żeby chwilę poleżał w ten sposób bo za niecały miesiąc mamy kolejne szczepienie i jeśli nie będzie sobie radził z trzymaniem główki to czekają nas wizyty u rehabilitanta w DSK na Chodźki :/ Nie uśmiecha mi się to wcale bo to tam leżał mój pierwszy syn i nie mam stamtąd miłych wspomnień...

baassiia, Madlene.:), muminka83 lubią tę wiadomość

• Kasmira Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyś ja szczepiłam 6w1 bo taką poleciła mi pediatra ale też część moich znajomych szczepiło tą 5w1.
    Ja dodatkowo dawałam pneumokoki i rotawirusy. Następne szczepienia rozłoże raczej na raty, bo uważam że mamy NOPa po rotawirusie a pediatra upiera się że nie...

relggu1r2zuga2rf.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Weroniki tez raczki w ruchu caly czas. Tez ciagle by je trzymala w buzi, pozera wrecz cale piastki. Czasem tez i cyca mi zagryzie konkretnie. Do tego zaczela sie slinic. I zaczelam sie jak Kasia zastanawiac czy to nie zeby. Ale przy dwumiesiecznym dziecku to chyba za wczesnie.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    U Weroniki tez raczki w ruchu caly czas. Tez ciagle by je trzymala w buzi, pozera wrecz cale piastki. Czasem tez i cyca mi zagryzie konkretnie. Do tego zaczela sie slinic. I zaczelam sie jak Kasia zastanawiac czy to nie zeby. Ale przy dwumiesiecznym dziecku to chyba za wczesnie.

Ponoć najpierw się zawiązki tworzą i to też swędzi :)

• She86 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Ogolny niepokoj u dziecka np machanie raczkami, glowka, takie fukanie noskiem. Poza tym sucha skorka na tulowiu. Na policzkach mala ma krostki ktore wygladaly z poczatku jak potowki a teraz przysychaja na szorstkie.

Z ciekawostek powiedziala, ze takie uczulone dzieci to stradzne zarloki, bo odruch ssania ukaja ich bol:( dlatego czesto mimo bolow brzuszka waga rosnie ok...

Pocieszyla mnie kobieta, taki lekarz z prawdIwego zdatzenia.

Basiu jakbyś opisywała moje dziecko :( Dodatkowo Twoj kolejny post w którym piszesz że mała rzuca się przy jedzeniu, jest nerwowa, dodatkowo moja je łapczywie, ksztusi się, w dzień ostatnio mało co śpi, ma na twarzy pełno potówek i własnie przechodzą w suchą skórkę. Odruch ssania u nas tez mocny, próbujemy ze smoczkiem, ale płacze wypłuwa go z buzi.

Dlatego chcę zrezygnowac z tego odciągania, bo po prostu nie mam czsu nawet go odciągnąć, mala spi ostatnio po 3 godzinki dziennie, a jak nie śpi to płacze i trzeba ją tulić, nosić, uspokajać smoczkiem,który musze przytrzymywać bo wypłuwa.

Kurcze nie wiem co robić :( poobserwujemy jeszcze trochę i zobaczymy. Położna która do nas przychodzi bagatelizuje problem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 10:35

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    Basiu jakbyś opisywała moje dziecko :( Dodatkowo Twoj kolejny post w którym piszesz że mała rzuca się przy jedzeniu, jest nerwowa, dodatkowo moja je łapczywie, ksztusi się, w dzień ostatnio mało co śpi, ma na twarzy pełno potówek i własnie przechodzą w suchą skórkę. Odruch ssania u nas tez mocny, próbujemy ze smoczkiem, ale płacze wypłuwa go z buzi
    Znajdz dobrego pediare, bo ci w przychodniach to zlewaja. Ja poza tym bylam w poniedzialek tez na wizycie na nfz I dostalam krople na trawienie... eh...

Ja mam przepisane mleko nutrimagen, jest czesciowo refundowany. 1 puszke kupilam w akcie desperacji po normalnej cenie bez recepty w aptece stacjonarnejl 47zl:/ w gemini za 36 jest. Teraz mam recepte na 2 puszki ale jeszcze nie realizowalam wiec nie wiem ile zaplace.

Powiem ci ze u nas z dnia ba dzien bylo gorzej:/ mala juz strasznie nerwowa byla, teraz pomalu sie normuje, 1.5doby narazie minelo. Lekarka mowila ze po 3-4 powinna widziec roznice.

Nie czekaj bo jesli rzeczywiscie to jest alergia, to stan sie bedzie pogarszac.

U mnie tez byla polozna I mowila ze to potowki itp, ze dziecko przegrzane. A u nas 20 st a mala w body bez rekawkow I pajacu. Ta ordynator jak tylko mala zobaczyla to wiedziala ze to alergia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 10:43

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A I nie daj sobie wmowic, ze jak dziecko cierpi to jest normalne, ze niemowlaki tak maja... to nie jest normalne jak 5tyg niemowle spi na dobe 4-5h.

Oczywiscie to moze nie byc alergia a np zapalenie pecherza itp, dlatego dobry pediatra to koniecznosc.

A jak u Ciebie kupki? U mnie byly rzadkie z takim serkiem, bardzo czesto.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Dzień dobry dziewczyny :)
    Powiedzcie mi czemu wybieracie 5w1 a nie 6w1?

U mnie kwestia finansowa. 5w1 kosztuje 139 a 6w1 220zł. Duża różnica więc wzięłam tę tańszą. Braukjącą szczepionkę na wzw B mała dostała na NFZ czyli miała dwa wkłócia w obie nóżki :-(

• baassiia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakies metody na zatrzymanie laktacji? Trra sciagam po trosKu do uczucia ulgi, niestety ja mam duzo mleczka:(

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Ponoć najpierw się zawiązki tworzą i to też swędzi :)

Tak wlasnie wyczytalam w internecie, ze nawet dwa miesiace wczesniej moga pojawic sie objawy zabkowania.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia na pewno możesz wspomagać się szałwią, pij 3 razy dziennie.

A co do rzadkich kupek, to mój też takie robi... Myślałam, że to normalne..?

baassiia lubi tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz niby na cycu normalne, ale u mnie byly chyba bardzo rzadkie I strzelajace (chyba) raz jak ja przewijalam, to cala zostalam osrana:p

A no I czesc niemowlat na tylko lekka nietolerancje laktozy I wystarcza np delicol, a moja wyglada na to, ze ma mocna alergie.

0 9 pojadla I spi caly czas, czasem kweknie, poprezy sie, ale bez wybudzania:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 16:28

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu najważniejsze że mała została zdiagnozowana i będzie coraz lepiej.

Tak jak mówisz część dzieci ma nietolerancje i wystarcza delicol. U nas lekarz podejrzewa że kolki były właśnie tym spowodowane. Odkąd daje mu delicol to objawy zniknęły. Wczesniej też zdenerwował się przy jedzeniu, ulewał i często miał krostki na twarzy.

Kochane a czy jakiś probiotyk przy tym delicolu mogę podawać?

U nas 5w1 bo pielęgniarka powiedziała że jest po niej mniej skutków ubocznych. No ale okaże się.

Kasiu jakbym czytała o moim. Bardzo dużo śpi i na brzuszek rzadko kiedy mogę go wziąć. No ale próbujemy i główkę ładnie podnosi a niekiedy i dosyć długo trzyma.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • jusiakp Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudy tygrysku z tego co pamietam ty jestes z Łeby tak ? Ja szukam jakiegos noclegu na jedna dobe, moze znasz jakies zaufane ciekawe miejsce godne polecenia ? :-) w zeszlym roku bylam w hotelu sailor, niestety w maja nie ma miejsc wolnych :-/

jusiakp
    ug376iye25kbbp0p.png
‹‹ 2273 2274 2275 2276 2277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ