X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Kochana bo nie pamiętam a czy ty czasem nie ma SM? Wtedy szczepionka 5 w 1 jest darmowa dla takiego dziecka. Od swojego lekarza musisz mieć jedynie zaświadczenie

Przepraszam, nie wiem co to SM? Ale raczej tego nie mam :D

muminka83 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Przepraszam, nie wiem co to SM? Ale raczej tego nie mam :D
    To chyba o Kofeinkę chodzi.

muminka83 lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Izoleccc - a jeśli można zapytać: dlaczego przechodzicie na mm?

M+M+? - wiem (a raczej podejrzewam) że pierś jest pusta jak robi się z niej taki "flaczek" i mały zaczyna szarpać przy ssaniu. Doradca laktacyjny mówiła, że w tym wieku dziecka powinno być min. 8 karmień na dobę. Mi wychodzi ok 7-9 karmień. Mój też przeważnie w trakcie karmienia robi kupę i dobrze, bo wtedy robi ją z łatwością. Jak robi kupę poza piersią to pręży się i jęczy chwilę zanim coś naprodukuje. W nocy mój też ssie krócej niż w dzień a to dlatego, ze nocne mleko jest bogatsze w tłuszcze.

Alinalii -Fajnie, że mała tak dobrze zniosła to szczepienie. Ja idę dzisiaj i już trzęsę portkami...

Lilou1984 - ja odpuszczam rota, pneumo i meningo. Nie wiedziałam czy szczepić na to, czy nie, dlatego rozmawiałam z kilkoma niezależnymi osobami (pediatrami, położnymi) i wyszło z tych rozmów, że nie szczepię.

Muminka - dziękuję Ci za tak treściwą informację odnośnie szczepień. Dzisiaj idę szczepić, więc przyda mi się. Chyba że wyjdą nieprawidłowe wyniki CRP i morfologii wtedy rezygnuję.

kleo2426 - jak to może nie być wybranej przez Ciebie szczepionki? Śmieszne...ja bym poczekała, aż łaskawie szczepionka się pojawi...

Dziewczyny, a słyszałyście o czymś takim, że rodzice nie szczepiące swoich dzieci są gdzieś tam zgłaszane? bodajże do sanepidu czy nfz ?! nie odbierzcie tego absolutnie jako jakąś nagonkę, tylko powiedział mi to pediatra w trakcie rozmowy o szczepieniach ? Nie wiem tylko czy to prawda, czy chciał mnie nastraszyć?

My też odpuszczamy rota, pneumo i meningo. Sama pielęgniarka odradzila.
    Szczepimy tą 5w1.

Też nie rozumiem jak mogą nie mieć szczepionki... Ja dostałam recepte i w aptece mam już zamówiona.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje dziecko od wczoraj ciągle śpi... Nawet na jedzonko budzi się rzadziej.
    Nie chce go jednak wybudzać bo wczoraj tak zrobiłam i Marudzil mi do końca dnia... :(

• alinalii Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Dziewczyny moje dziecko od wczoraj ciągle śpi... Nawet na jedzonko budzi się rzadziej.
    Nie chce go jednak wybudzać bo wczoraj tak zrobiłam i Marudzil mi do końca dnia... :(

nie martw się , moja ostatnio spała cały dzień smacznie ;) i w ciągu dnia tylko 2 razy ją nakarmiłam ;)

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aluminium to wodorotlenek glinu
    Rtęć to tiomersal

Tu rozpiska:

http://mamapediatra.blog.pl/?p=585

http://mamapediatra.blog.pl/?p=581

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 13:08

muminka83, Renka88 lubią tę wiadomość

• Falon Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Dziewczyny kp - ile czasu wasze dzieci jedzą? Mój synek od 5 do 10 minut i boję się czy to nie za krótko... Wcześniej wisiał na cycku długo, skąd więc ta zmiana? Kupy są.

Mam tą samą sytuację, córcia wcześniej wisiała na cycku 40min i więcej, a teraz nagle 10, góra 15minut i po jedzonku. Butlę z moim mleczkiem potrafi opanować nawet w 5 minut, ale potem strasznie długo się męczy. Staram się z tej butelki karmić partiami, ale mała strasznie się wtedy złości. No nic... Daję temu mojemu cyckowi czas do poniedziałku i spróbuję nim karmić.

M+M+? lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki jest koszt 5w1 ?

Położna mi mówiła o szczepionce 3w1

Jeny czuję się zielona w temacie a niedługo trzeba zdecydować.
    Na pewno odpuszczamy rota i meningokoki,zastanawiam się nad pneumokokami.

Filip 28.03.2016 <3
  • edyś Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 wrote:
    Dziewczyny jaki jest koszt 5w1 ?

Położna mi mówiła o szczepionce 3w1

Jeny czuję się zielona w temacie a niedługo trzeba zdecydować.
    Na pewno odpuszczamy rota i meningokoki,zastanawiam się nad pneumokokami.
    U mnie różnica między 6w1 a 5w1 wynosi 10 zł. Jedna jest po 175 a druga po 185 zł.

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja wam polecam pneumo i meningo dzieki nim mój syn uchował się od powikłan (pneumokokowe zapalenie płuc)

alinalii, Czarodziejka87, Dorka87, She86, Mania1718, Est lubią tę wiadomość

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc wrote:

No i po wizycie u pediatry zaczynamy przechodzić na mm. Jestem przerażona bo Tomek średnio radzi sobie z butlą (dostaje rumianek do picia) a mi zależy żeby to było w miarę szybko i sprawnie. Obawiam się, że czekają mnie ciężkie dni.

Izoleccc a powiedz mi jak rozwiążesz laktację tzn chodzi mi o to czy będziesz brac jakies leki na zahamowanie? czy np pić herbatki z szałwi, okłady z kapusty i zimne okłady?

Ja odciagam mleko ale mam juz serdecznie dość tylko co 3 godziny piersi jak kamień, odciąganie jednorazowo 30 min, pozatym robią mi się ciągle miejscowe zastoje, makabra. Dlatego mocno myślę nad przejściem nad mm, tylko co zrobić z tą laktacją :/

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She zeby zastopować produkcje pokarmu odciagaj co 3 h a potem rzadziej 10 20 ml pokarmu nie więcej mysle ze w tydzien ci się produkcja skończy tak zrobiłam przy pierwszym dziecku

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) Dawno bardzo się tutaj nie udzielałam bo zagubiłam się milion stron temu i w życiu nie nadrobię. Na fb piszę.
    Ja szczepię tylko obowiązkowymi darmowymi. Pierwsze mała zniosła dobrze. Znaczy nie licząc płaczu podczas i dnia z takim rozżalonym płaczem.
    Chyba przed kolejnymi po 12 tygodniu zrobię małej badania tak jak tu i na fb wyczytałam sobie (mocz posiew i badanie ogolne, morfologia z rozmazem, enzymy watrobowe Ast i Alt, Crp.

Co do jedzenia z cycka to moja różnie, raz krótko raz długo, nadal są nerwy mimo, że mleczko leci, w nocy faktycznie krócej ciągnie. Ale ja też dokarmiam mm.

Antykoncepcja - jak na razie tylko raz - prezerwatywa.
    Ale napiszę Wam co mi powiedział mój gin jak mu powiedziałam, że nie chcę na razie tabletek i wolę gumkę. "Prezerwatywa? Bez urazy - liceum albo trzeci świat"........ No zapadłam się w fotel. Aż popytałam na fb u mnie na grupie dziewczyn czy naprawde nikt już nie używa, to kazały mi zmienić lekarza ^^

A zeza Hanka robiła kilka tygodni, praktycznie jej już przeszło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 16:23

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karka wrote:
    Witajcie :) Dawno bardzo się tutaj nie udzielałam bo zagubiłam się milion stron temu i w życiu nie nadrobię. Na fb piszę.
    Ja szczepię tylko obowiązkowymi darmowymi. Pierwsze mała zniosła dobrze. Znaczy nie licząc płaczu podczas i dnia z takim rozżalonym płaczem.
    Chyba przed kolejnymi po 12 tygodniu zrobię małej badania tak jak tu i na fb wyczytałam sobie (mocz posiew i badanie ogolne, morfologia z rozmazem, enzymy watrobowe Ast i Alt, Crp.

Co do jedzenia z cycka to moja różnie, raz krótko raz długo, nadal są nerwy mimo, że mleczko leci, w nocy faktycznie krócej ciągnie. Ale ja też dokarmiam mm.

Antykoncepcja - jak na razie tylko raz - prezerwatywa.
    Ale napiszę Wam co mi powiedział mój gin jak mu powiedziałam, że nie chcę na razie tabletek i wolę gumkę. "Prezerwatywa? Bez urazy - liceum albo trzeci świat"........ No zapadłam się w fotel. Aż popytałam na fb u mnie na grupie dziewczyn czy naprawde nikt już nie używa, to kazały mi zmienić lekarza ^^

A zeza Hanka robiła kilka tygodni, praktycznie jej już przeszło :)

No wiesz są takie kobiety co nic nie mogą stosować jak tylko prezerwatywy, więc lekarz to chyba on z trzeciego świata. Ja zamawiam prezerwatywy :P najróżniejsze :P od smakowych po rozgrzewające i to też całkiem fajna zabawa. Tabletki źle działają na mnie ... na różne rzeczy uczulona więc zostaje to albo brak seksu. Z dwojga wolę namiętny seks :P

Karka lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Też nie rozumiem jak mogą nie mieć szczepionki... Ja dostałam recepte i w aptece mam już zamówiona.

Gdzieś czytałam, że z uwagi na wprowadzenie w którymś z państw szczepień obowiązkowych mogą być braki w hurtowniach. Wiadomo, że bardziej się opłaca eksportować duże ilości za granicę.

• edyś Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wyszly ze wyniki moczu wiec jutro powtarzamy a ze szczepienia nici

l22ncwa15v2ncszo.png

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia chyba że tak ;)

Karka dziwny lekarz . Ja dobrze znosiłam tabletki dlatego i teraz chcę ale póki co z mężem też użyliśmy prezerwatywy :P to chyba my też liceum albo trzeci świat :D

Karka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uderzyłam dziś moje dziecko.
    Nie specjalnie oczywiście. Przypadkiem przyłożyłam jej w czoło z łokcia jak szykowałam się do karmienia. Mała oczywiście się okropnie rozpłakała a ja razem z nią.
    Czuje się jak jakaś wyrodna i nieudolna matka.
    No nie mogę sobie wybaczyć tej nieuwagi i oczywiście stresuje się czy jej się nic nie stało :-(
    Okropne uczucie :-(

• baassiia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bylam dzisiaj u tej pani pediatry, ktora jest ordynatorem na odziale noworodkow I tylko popatrzyla na mala I zdiagnozowala nietolerancje bialek, mala ma alergie na mleko, stad te placze u nas... ja instynktownie wczoraj zakupilam mleko dla alergikow nutrimagen I dawalam od wczoraj popoludnia, a dzis mala w dzien przespala tyle co juz chyba od 3 tygodni jej sie nie udawalo. Doktor powiedziala, ze super decyzja.

Duza poprawa ma byc po 3-4dniach.

Takze mleczko z cyca bye, bye. Teraz musze jakos ta laktacje zredukowac. Powiedziala tez, ze jak bardzo sie upieram, to po 2 tygodniach mozemy wprowadzic karmienie mieszane, ale nie poleca, bo ryzykuje gorszym stanem zdrowia I sklonnoscia do innych alergii...

Ulzylo mi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 18:41

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, nie dam rady Was nadrobić ale od dzisiaj postaram się być w miarę możliwości na bieżąco :-)

Wszystko u nas ok, mój Synuś jest już takim slodziakiem, śmieje się, gada do mnie, no po prostu cudo :-)

My zaszczeilismy 5w1 + pneumokoki + rotawirusy i jeszcze będziemy szczepic na meningokoki. Wszystkie szczepienia zniósł bardzo dobrze i nic się z nim nie działo, choć jest wczesniakiem i trochę się obawialam jak zareaguje na tyle szczepień. Ale jest ok i zaszczepimy go na co się da.

Czy tylko ja walczę z kilogramami? Zostało mi po ciąży... 8. Masakra !

d'nusia, Falon, A.Kasia, foxica lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

‹‹ 2271 2272 2273 2274 2275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ