X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Kochana bo nie pamiętam a czy ty czasem nie ma SM? Wtedy szczepionka 5 w 1 jest darmowa dla takiego dziecka. Od swojego lekarza musisz mieć jedynie zaświadczenie

Przepraszam, nie wiem co to SM? Ale raczej tego nie mam :D

muminka83 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Przepraszam, nie wiem co to SM? Ale raczej tego nie mam :D
    To chyba o Kofeinkę chodzi.

muminka83 lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Izoleccc - a jeśli można zapytać: dlaczego przechodzicie na mm?

M+M+? - wiem (a raczej podejrzewam) że pierś jest pusta jak robi się z niej taki "flaczek" i mały zaczyna szarpać przy ssaniu. Doradca laktacyjny mówiła, że w tym wieku dziecka powinno być min. 8 karmień na dobę. Mi wychodzi ok 7-9 karmień. Mój też przeważnie w trakcie karmienia robi kupę i dobrze, bo wtedy robi ją z łatwością. Jak robi kupę poza piersią to pręży się i jęczy chwilę zanim coś naprodukuje. W nocy mój też ssie krócej niż w dzień a to dlatego, ze nocne mleko jest bogatsze w tłuszcze.

Alinalii -Fajnie, że mała tak dobrze zniosła to szczepienie. Ja idę dzisiaj i już trzęsę portkami...

Lilou1984 - ja odpuszczam rota, pneumo i meningo. Nie wiedziałam czy szczepić na to, czy nie, dlatego rozmawiałam z kilkoma niezależnymi osobami (pediatrami, położnymi) i wyszło z tych rozmów, że nie szczepię.

Muminka - dziękuję Ci za tak treściwą informację odnośnie szczepień. Dzisiaj idę szczepić, więc przyda mi się. Chyba że wyjdą nieprawidłowe wyniki CRP i morfologii wtedy rezygnuję.

kleo2426 - jak to może nie być wybranej przez Ciebie szczepionki? Śmieszne...ja bym poczekała, aż łaskawie szczepionka się pojawi...

Dziewczyny, a słyszałyście o czymś takim, że rodzice nie szczepiące swoich dzieci są gdzieś tam zgłaszane? bodajże do sanepidu czy nfz ?! nie odbierzcie tego absolutnie jako jakąś nagonkę, tylko powiedział mi to pediatra w trakcie rozmowy o szczepieniach ? Nie wiem tylko czy to prawda, czy chciał mnie nastraszyć?

My też odpuszczamy rota, pneumo i meningo. Sama pielęgniarka odradzila.
    Szczepimy tą 5w1.

Też nie rozumiem jak mogą nie mieć szczepionki... Ja dostałam recepte i w aptece mam już zamówiona.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje dziecko od wczoraj ciągle śpi... Nawet na jedzonko budzi się rzadziej.
    Nie chce go jednak wybudzać bo wczoraj tak zrobiłam i Marudzil mi do końca dnia... :(

• alinalii Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Dziewczyny moje dziecko od wczoraj ciągle śpi... Nawet na jedzonko budzi się rzadziej.
    Nie chce go jednak wybudzać bo wczoraj tak zrobiłam i Marudzil mi do końca dnia... :(

nie martw się , moja ostatnio spała cały dzień smacznie ;) i w ciągu dnia tylko 2 razy ją nakarmiłam ;)

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aluminium to wodorotlenek glinu
    Rtęć to tiomersal

Tu rozpiska:

http://mamapediatra.blog.pl/?p=585

http://mamapediatra.blog.pl/?p=581

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 13:08

muminka83, Renka88 lubią tę wiadomość

• Falon Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Dziewczyny kp - ile czasu wasze dzieci jedzą? Mój synek od 5 do 10 minut i boję się czy to nie za krótko... Wcześniej wisiał na cycku długo, skąd więc ta zmiana? Kupy są.

Mam tą samą sytuację, córcia wcześniej wisiała na cycku 40min i więcej, a teraz nagle 10, góra 15minut i po jedzonku. Butlę z moim mleczkiem potrafi opanować nawet w 5 minut, ale potem strasznie długo się męczy. Staram się z tej butelki karmić partiami, ale mała strasznie się wtedy złości. No nic... Daję temu mojemu cyckowi czas do poniedziałku i spróbuję nim karmić.

M+M+? lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki jest koszt 5w1 ?

Położna mi mówiła o szczepionce 3w1

Jeny czuję się zielona w temacie a niedługo trzeba zdecydować.
    Na pewno odpuszczamy rota i meningokoki,zastanawiam się nad pneumokokami.

Filip 28.03.2016 <3
  • edyś Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 wrote:
    Dziewczyny jaki jest koszt 5w1 ?

Położna mi mówiła o szczepionce 3w1

Jeny czuję się zielona w temacie a niedługo trzeba zdecydować.
    Na pewno odpuszczamy rota i meningokoki,zastanawiam się nad pneumokokami.
    U mnie różnica między 6w1 a 5w1 wynosi 10 zł. Jedna jest po 175 a druga po 185 zł.

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja wam polecam pneumo i meningo dzieki nim mój syn uchował się od powikłan (pneumokokowe zapalenie płuc)

alinalii, Czarodziejka87, Dorka87, She86, Mania1718, Est lubią tę wiadomość

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izoleccc wrote:

No i po wizycie u pediatry zaczynamy przechodzić na mm. Jestem przerażona bo Tomek średnio radzi sobie z butlą (dostaje rumianek do picia) a mi zależy żeby to było w miarę szybko i sprawnie. Obawiam się, że czekają mnie ciężkie dni.

Izoleccc a powiedz mi jak rozwiążesz laktację tzn chodzi mi o to czy będziesz brac jakies leki na zahamowanie? czy np pić herbatki z szałwi, okłady z kapusty i zimne okłady?

Ja odciagam mleko ale mam juz serdecznie dość tylko co 3 godziny piersi jak kamień, odciąganie jednorazowo 30 min, pozatym robią mi się ciągle miejscowe zastoje, makabra. Dlatego mocno myślę nad przejściem nad mm, tylko co zrobić z tą laktacją :/

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She zeby zastopować produkcje pokarmu odciagaj co 3 h a potem rzadziej 10 20 ml pokarmu nie więcej mysle ze w tydzien ci się produkcja skończy tak zrobiłam przy pierwszym dziecku

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) Dawno bardzo się tutaj nie udzielałam bo zagubiłam się milion stron temu i w życiu nie nadrobię. Na fb piszę.
    Ja szczepię tylko obowiązkowymi darmowymi. Pierwsze mała zniosła dobrze. Znaczy nie licząc płaczu podczas i dnia z takim rozżalonym płaczem.
    Chyba przed kolejnymi po 12 tygodniu zrobię małej badania tak jak tu i na fb wyczytałam sobie (mocz posiew i badanie ogolne, morfologia z rozmazem, enzymy watrobowe Ast i Alt, Crp.

Co do jedzenia z cycka to moja różnie, raz krótko raz długo, nadal są nerwy mimo, że mleczko leci, w nocy faktycznie krócej ciągnie. Ale ja też dokarmiam mm.

Antykoncepcja - jak na razie tylko raz - prezerwatywa.
    Ale napiszę Wam co mi powiedział mój gin jak mu powiedziałam, że nie chcę na razie tabletek i wolę gumkę. "Prezerwatywa? Bez urazy - liceum albo trzeci świat"........ No zapadłam się w fotel. Aż popytałam na fb u mnie na grupie dziewczyn czy naprawde nikt już nie używa, to kazały mi zmienić lekarza ^^

A zeza Hanka robiła kilka tygodni, praktycznie jej już przeszło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 16:23

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karka wrote:
    Witajcie :) Dawno bardzo się tutaj nie udzielałam bo zagubiłam się milion stron temu i w życiu nie nadrobię. Na fb piszę.
    Ja szczepię tylko obowiązkowymi darmowymi. Pierwsze mała zniosła dobrze. Znaczy nie licząc płaczu podczas i dnia z takim rozżalonym płaczem.
    Chyba przed kolejnymi po 12 tygodniu zrobię małej badania tak jak tu i na fb wyczytałam sobie (mocz posiew i badanie ogolne, morfologia z rozmazem, enzymy watrobowe Ast i Alt, Crp.

Co do jedzenia z cycka to moja różnie, raz krótko raz długo, nadal są nerwy mimo, że mleczko leci, w nocy faktycznie krócej ciągnie. Ale ja też dokarmiam mm.

Antykoncepcja - jak na razie tylko raz - prezerwatywa.
    Ale napiszę Wam co mi powiedział mój gin jak mu powiedziałam, że nie chcę na razie tabletek i wolę gumkę. "Prezerwatywa? Bez urazy - liceum albo trzeci świat"........ No zapadłam się w fotel. Aż popytałam na fb u mnie na grupie dziewczyn czy naprawde nikt już nie używa, to kazały mi zmienić lekarza ^^

A zeza Hanka robiła kilka tygodni, praktycznie jej już przeszło :)

No wiesz są takie kobiety co nic nie mogą stosować jak tylko prezerwatywy, więc lekarz to chyba on z trzeciego świata. Ja zamawiam prezerwatywy :P najróżniejsze :P od smakowych po rozgrzewające i to też całkiem fajna zabawa. Tabletki źle działają na mnie ... na różne rzeczy uczulona więc zostaje to albo brak seksu. Z dwojga wolę namiętny seks :P

Karka lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Też nie rozumiem jak mogą nie mieć szczepionki... Ja dostałam recepte i w aptece mam już zamówiona.

Gdzieś czytałam, że z uwagi na wprowadzenie w którymś z państw szczepień obowiązkowych mogą być braki w hurtowniach. Wiadomo, że bardziej się opłaca eksportować duże ilości za granicę.

• edyś Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wyszly ze wyniki moczu wiec jutro powtarzamy a ze szczepienia nici

l22ncwa15v2ncszo.png

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia chyba że tak ;)

Karka dziwny lekarz . Ja dobrze znosiłam tabletki dlatego i teraz chcę ale póki co z mężem też użyliśmy prezerwatywy :P to chyba my też liceum albo trzeci świat :D

Karka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uderzyłam dziś moje dziecko.
    Nie specjalnie oczywiście. Przypadkiem przyłożyłam jej w czoło z łokcia jak szykowałam się do karmienia. Mała oczywiście się okropnie rozpłakała a ja razem z nią.
    Czuje się jak jakaś wyrodna i nieudolna matka.
    No nie mogę sobie wybaczyć tej nieuwagi i oczywiście stresuje się czy jej się nic nie stało :-(
    Okropne uczucie :-(

• baassiia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bylam dzisiaj u tej pani pediatry, ktora jest ordynatorem na odziale noworodkow I tylko popatrzyla na mala I zdiagnozowala nietolerancje bialek, mala ma alergie na mleko, stad te placze u nas... ja instynktownie wczoraj zakupilam mleko dla alergikow nutrimagen I dawalam od wczoraj popoludnia, a dzis mala w dzien przespala tyle co juz chyba od 3 tygodni jej sie nie udawalo. Doktor powiedziala, ze super decyzja.

Duza poprawa ma byc po 3-4dniach.

Takze mleczko z cyca bye, bye. Teraz musze jakos ta laktacje zredukowac. Powiedziala tez, ze jak bardzo sie upieram, to po 2 tygodniach mozemy wprowadzic karmienie mieszane, ale nie poleca, bo ryzykuje gorszym stanem zdrowia I sklonnoscia do innych alergii...

Ulzylo mi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 18:41

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, nie dam rady Was nadrobić ale od dzisiaj postaram się być w miarę możliwości na bieżąco :-)

Wszystko u nas ok, mój Synuś jest już takim slodziakiem, śmieje się, gada do mnie, no po prostu cudo :-)

My zaszczeilismy 5w1 + pneumokoki + rotawirusy i jeszcze będziemy szczepic na meningokoki. Wszystkie szczepienia zniósł bardzo dobrze i nic się z nim nie działo, choć jest wczesniakiem i trochę się obawialam jak zareaguje na tyle szczepień. Ale jest ok i zaszczepimy go na co się da.

Czy tylko ja walczę z kilogramami? Zostało mi po ciąży... 8. Masakra !

d'nusia, Falon, A.Kasia, foxica lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

‹‹ 2271 2272 2273 2274 2275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ