Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
muminka83 wrote:Kochana bo nie pamiętam a czy ty czasem nie ma SM? Wtedy szczepionka 5 w 1 jest darmowa dla takiego dziecka. Od swojego lekarza musisz mieć jedynie zaświadczenie
Przepraszam, nie wiem co to SM? Ale raczej tego nie mammuminka83 lubi tę wiadomość
-
Karolina@ wrote:Izoleccc - a jeśli można zapytać: dlaczego przechodzicie na mm?
M+M+? - wiem (a raczej podejrzewam) że pierś jest pusta jak robi się z niej taki "flaczek" i mały zaczyna szarpać przy ssaniu. Doradca laktacyjny mówiła, że w tym wieku dziecka powinno być min. 8 karmień na dobę. Mi wychodzi ok 7-9 karmień. Mój też przeważnie w trakcie karmienia robi kupę i dobrze, bo wtedy robi ją z łatwością. Jak robi kupę poza piersią to pręży się i jęczy chwilę zanim coś naprodukuje. W nocy mój też ssie krócej niż w dzień a to dlatego, ze nocne mleko jest bogatsze w tłuszcze.
Alinalii -Fajnie, że mała tak dobrze zniosła to szczepienie. Ja idę dzisiaj i już trzęsę portkami...
Lilou1984 - ja odpuszczam rota, pneumo i meningo. Nie wiedziałam czy szczepić na to, czy nie, dlatego rozmawiałam z kilkoma niezależnymi osobami (pediatrami, położnymi) i wyszło z tych rozmów, że nie szczepię.
Muminka - dziękuję Ci za tak treściwą informację odnośnie szczepień. Dzisiaj idę szczepić, więc przyda mi się. Chyba że wyjdą nieprawidłowe wyniki CRP i morfologii wtedy rezygnuję.
kleo2426 - jak to może nie być wybranej przez Ciebie szczepionki? Śmieszne...ja bym poczekała, aż łaskawie szczepionka się pojawi...
Dziewczyny, a słyszałyście o czymś takim, że rodzice nie szczepiące swoich dzieci są gdzieś tam zgłaszane? bodajże do sanepidu czy nfz ?! nie odbierzcie tego absolutnie jako jakąś nagonkę, tylko powiedział mi to pediatra w trakcie rozmowy o szczepieniach ? Nie wiem tylko czy to prawda, czy chciał mnie nastraszyć?
My też odpuszczamy rota, pneumo i meningo. Sama pielęgniarka odradzila.
Szczepimy tą 5w1.
Też nie rozumiem jak mogą nie mieć szczepionki... Ja dostałam recepte i w aptece mam już zamówiona.Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
niecierpliwaa wrote:Dziewczyny moje dziecko od wczoraj ciągle śpi... Nawet na jedzonko budzi się rzadziej.
Nie chce go jednak wybudzać bo wczoraj tak zrobiłam i Marudzil mi do końca dnia...
nie martw się , moja ostatnio spała cały dzień smaczniei w ciągu dnia tylko 2 razy ją nakarmiłam
-
M+M+? wrote:Dziewczyny kp - ile czasu wasze dzieci jedzą? Mój synek od 5 do 10 minut i boję się czy to nie za krótko... Wcześniej wisiał na cycku długo, skąd więc ta zmiana? Kupy są.
Mam tą samą sytuację, córcia wcześniej wisiała na cycku 40min i więcej, a teraz nagle 10, góra 15minut i po jedzonku. Butlę z moim mleczkiem potrafi opanować nawet w 5 minut, ale potem strasznie długo się męczy. Staram się z tej butelki karmić partiami, ale mała strasznie się wtedy złości. No nic... Daję temu mojemu cyckowi czas do poniedziałku i spróbuję nim karmić.
M+M+? lubi tę wiadomość
-
Czarodziejka87 wrote:Dziewczyny jaki jest koszt 5w1 ?
Położna mi mówiła o szczepionce 3w1
Jeny czuję się zielona w temacie a niedługo trzeba zdecydować.
Na pewno odpuszczamy rota i meningokoki,zastanawiam się nad pneumokokami.Czarodziejka87 lubi tę wiadomość
-
Izoleccc wrote:
No i po wizycie u pediatry zaczynamy przechodzić na mm. Jestem przerażona bo Tomek średnio radzi sobie z butlą (dostaje rumianek do picia) a mi zależy żeby to było w miarę szybko i sprawnie. Obawiam się, że czekają mnie ciężkie dni.
Izoleccc a powiedz mi jak rozwiążesz laktację tzn chodzi mi o to czy będziesz brac jakies leki na zahamowanie? czy np pić herbatki z szałwi, okłady z kapusty i zimne okłady?
Ja odciagam mleko ale mam juz serdecznie dość tylko co 3 godziny piersi jak kamień, odciąganie jednorazowo 30 min, pozatym robią mi się ciągle miejscowe zastoje, makabra. Dlatego mocno myślę nad przejściem nad mm, tylko co zrobić z tą laktacjąNatalia27.03.2016
-
Witajcie
Dawno bardzo się tutaj nie udzielałam bo zagubiłam się milion stron temu i w życiu nie nadrobię. Na fb piszę.
Ja szczepię tylko obowiązkowymi darmowymi. Pierwsze mała zniosła dobrze. Znaczy nie licząc płaczu podczas i dnia z takim rozżalonym płaczem.
Chyba przed kolejnymi po 12 tygodniu zrobię małej badania tak jak tu i na fb wyczytałam sobie (mocz posiew i badanie ogolne, morfologia z rozmazem, enzymy watrobowe Ast i Alt, Crp.
Co do jedzenia z cycka to moja różnie, raz krótko raz długo, nadal są nerwy mimo, że mleczko leci, w nocy faktycznie krócej ciągnie. Ale ja też dokarmiam mm.
Antykoncepcja - jak na razie tylko raz - prezerwatywa.
Ale napiszę Wam co mi powiedział mój gin jak mu powiedziałam, że nie chcę na razie tabletek i wolę gumkę. "Prezerwatywa? Bez urazy - liceum albo trzeci świat"........ No zapadłam się w fotel. Aż popytałam na fb u mnie na grupie dziewczyn czy naprawde nikt już nie używa, to kazały mi zmienić lekarza ^^
A zeza Hanka robiła kilka tygodni, praktycznie jej już przeszłoWiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 16:23
Córka!!! Kochana Hania :*38+6, 19.30, 51cm, 2760
-
Karka wrote:Witajcie
Dawno bardzo się tutaj nie udzielałam bo zagubiłam się milion stron temu i w życiu nie nadrobię. Na fb piszę.
Ja szczepię tylko obowiązkowymi darmowymi. Pierwsze mała zniosła dobrze. Znaczy nie licząc płaczu podczas i dnia z takim rozżalonym płaczem.
Chyba przed kolejnymi po 12 tygodniu zrobię małej badania tak jak tu i na fb wyczytałam sobie (mocz posiew i badanie ogolne, morfologia z rozmazem, enzymy watrobowe Ast i Alt, Crp.
Co do jedzenia z cycka to moja różnie, raz krótko raz długo, nadal są nerwy mimo, że mleczko leci, w nocy faktycznie krócej ciągnie. Ale ja też dokarmiam mm.
Antykoncepcja - jak na razie tylko raz - prezerwatywa.
Ale napiszę Wam co mi powiedział mój gin jak mu powiedziałam, że nie chcę na razie tabletek i wolę gumkę. "Prezerwatywa? Bez urazy - liceum albo trzeci świat"........ No zapadłam się w fotel. Aż popytałam na fb u mnie na grupie dziewczyn czy naprawde nikt już nie używa, to kazały mi zmienić lekarza ^^
A zeza Hanka robiła kilka tygodni, praktycznie jej już przeszło
No wiesz są takie kobiety co nic nie mogą stosować jak tylko prezerwatywy, więc lekarz to chyba on z trzeciego świata. Ja zamawiam prezerwatywynajróżniejsze
od smakowych po rozgrzewające i to też całkiem fajna zabawa. Tabletki źle działają na mnie ... na różne rzeczy uczulona więc zostaje to albo brak seksu. Z dwojga wolę namiętny seks
Karka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyniecierpliwaa wrote:Też nie rozumiem jak mogą nie mieć szczepionki... Ja dostałam recepte i w aptece mam już zamówiona.
Gdzieś czytałam, że z uwagi na wprowadzenie w którymś z państw szczepień obowiązkowych mogą być braki w hurtowniach. Wiadomo, że bardziej się opłaca eksportować duże ilości za granicę. -
nick nieaktualnyUderzyłam dziś moje dziecko.
Nie specjalnie oczywiście. Przypadkiem przyłożyłam jej w czoło z łokcia jak szykowałam się do karmienia. Mała oczywiście się okropnie rozpłakała a ja razem z nią.
Czuje się jak jakaś wyrodna i nieudolna matka.
No nie mogę sobie wybaczyć tej nieuwagi i oczywiście stresuje się czy jej się nic nie stało
Okropne uczucie -
Dziewczyny bylam dzisiaj u tej pani pediatry, ktora jest ordynatorem na odziale noworodkow I tylko popatrzyla na mala I zdiagnozowala nietolerancje bialek, mala ma alergie na mleko, stad te placze u nas... ja instynktownie wczoraj zakupilam mleko dla alergikow nutrimagen I dawalam od wczoraj popoludnia, a dzis mala w dzien przespala tyle co juz chyba od 3 tygodni jej sie nie udawalo. Doktor powiedziala, ze super decyzja.
Duza poprawa ma byc po 3-4dniach.
Takze mleczko z cyca bye, bye. Teraz musze jakos ta laktacje zredukowac. Powiedziala tez, ze jak bardzo sie upieram, to po 2 tygodniach mozemy wprowadzic karmienie mieszane, ale nie poleca, bo ryzykuje gorszym stanem zdrowia I sklonnoscia do innych alergii...
Ulzylo mi...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 18:41
-
Hej Dziewczyny, nie dam rady Was nadrobić ale od dzisiaj postaram się być w miarę możliwości na bieżąco
Wszystko u nas ok, mój Synuś jest już takim slodziakiem, śmieje się, gada do mnie, no po prostu cudo
My zaszczeilismy 5w1 + pneumokoki + rotawirusy i jeszcze będziemy szczepic na meningokoki. Wszystkie szczepienia zniósł bardzo dobrze i nic się z nim nie działo, choć jest wczesniakiem i trochę się obawialam jak zareaguje na tyle szczepień. Ale jest ok i zaszczepimy go na co się da.
Czy tylko ja walczę z kilogramami? Zostało mi po ciąży... 8. Masakra !d'nusia, Falon, A.Kasia, foxica lubią tę wiadomość