X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki, to znaczy się, że mój cycoholik nie jest w mniejszosci łacznie z krótkim spaniem. Rodzicielstwo bliskości, świetna sprawa... z 1 dzieckiem ( wcześniak) nie było takiego wiszenia na cycku. Damy radę i pewnie jak wejdą stałe pokarmy częstotliwość karmień się zmniejszy.Starszego karmiłam mieszanie, raz butla, raz cycek i młody zasypiał sam w łóżeczku. Podejrzewam, że dlatego ponieważ biedak prawie 2 mies. spędził w szpitalu.

Znajomej córeczka ma 8 tyg. i prawie od samego początku zasypia sama w łóżeczku. Dostaję pierś, odbicie, położenie do łóżeczka i lulu:) Ideał normalnie:)
    Teraz mając na 100 % zdrowego niemowlaka odkrywam macierzyństwo od nowa:) Czas szybko leci wiec bedę sie cieszyć chwilą bliskości.

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Malina81 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falon wrote:
    Co do kanalika to może się mylę??
    Jak wiecie najpierw miałam duże kłopoty z prawą piersią, bo aż zrobiło się pęknięcie i mała bardzo boląca ranka więc z prawej odciągałam laktatorem. W końcu doczekałam się bo wszystko się zagoiło i przedwczoraj pełna radości zaczęłam małą przystawiać, bo tego laktatora miałam już serdecznie dość :-/
    Ale moja euforia nietrwala długo. Wczoraj w nocy na tej prawej brodawce na czubku zauważyłam taki maleńki przezroczysty bolący pęcherzyk wypełniony płynem. Trochę go pougniatałam, a teraz jest na jego miejscu mała biała plamka i to niestety boli tak, że się znów poddałam z karmieniem tą piersią i musiałam to ponownie przerwać i laktator poszedł w ruch...
    Jestem tym wszystkim tak już wykończona że nie mam sił dosłownie na nic :-(
    Wyczytałam w necie, że to właśnie może być zatkany kanalik, a w książce "Karmienie piersią" piszą, że pęcherzyk powstaje po urazie sutka.
    Jestem wykończona, niewyspana, wkurzona na maxa! Ciekawe kiedy ten koszmar mnie opuści. Przepraszam Was za te smęty.

Faloniku, ja przechodziłam 2 razy przez to samo i łącze się w bólu. Nikomu tego nie życzę! 2 razy mialam zatkany kanalik, i 1 raz zapchany przewód mleczny. Istna załamka. Karmiłam i płakałam z bólu... bo do tego bolały mnie wtedy sutki.

Bylam za 1 razem w poradni laktacyjnej i napisze Ci co mi babka doradziła.
    Po pierwsze jak czujesz, ze robi sie zastój bierzez ibuprofen 3 x dziennie ( nieweluje stan zapalny, a przecież chcemy uniknąć antybiotyku)

Ja już jest zatkany kanalik mleczny z tym takim białym piegiem na sutku to :
    łykasz 3 razy dziennie przez tydzień lecytynę ( meża wysłałam z apteki i babka nie chciala mu sprzedać bo to nie na odetkanie kanalika aż do mnie dzwonił :) tak się znają:) potem można profilaktycznie 1 raz dziennie.
    Tą chorą pierś ogrzewamy przed każdym karmieniem ciepłą pieluszką ( maż mi moczył w gorącej wodzie i podawal) gdy meża nie było było to mega uciążliwe, bo maly jadł na żądanie a tu latalam z gorącą pieluszką do łazienki :( po kamrieniu znów okłąd z zimnej pieluszki. No.. a teraz te mniej przyjemnie sprawy. Jak zapchany kanalik to trzeba go odetkać ( kanalik zapchany wygląda jak biały pieg na sutku)
    Procedura jest taka:
    Smarujesz czymś tłustym ten sutek, potem bierzesz wygotowaną igłę, lub kupujesz w aptece sterylną i podważasz ten czop.Na prawo, lewo, na boki, na około jak wolisz:) Uprzedzam, nie jest to miłe. Jak się uda, to jest szansa ze za 1 razem wypłynie ztego mleko. Na koniec sprawa najmniej przyjemna. Psikasz cały sutek octaniseptem w celu odkażenia:) Mnie to urtowało 2 razy:) I jak najczęsciej karmić z teh chorej piersi i różne pozycje. Ja już gorączkowałam i czułam się b. zle.
    ps- jako profilaktykę babeczka zaleciła mi suplementację kwasami dha, ryby albo 3 razy dziennie po 1 łyżeczce oleju, lub dobrej oliwy no i dieta zdrowa jak w ciązy.

A na zatkany przewód mleczny delikatne masaże pod prysznicem i jak się karmi to też delikatnie masować tą pierść. Ja czulam zatkany przewód mleczny i masowalam go spiralnie góra -dół. Obłożyłam tą pierś kapustą. Jejku toż to jakaś masakra smród się za mną ciągnął przez pół miasta:(ale pomogło. Ten zatkany przewód mleczny zrobił mi się przez zawianie, po prostu weszlam z ciepłego pomieszczenia do zimnego.
    Każdy problem konsultowałam telefonicznie i raz osobiście.
    Trzymkaj się!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 12:12

Falon, M+M+? lubią tę wiadomość

nzjds65gub4su1ev.png
    w4sqdqk3vntd2f9j.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie!

Wiem,że temat się nieraz przewijał ale przypomnijcie proszę szczepicie 5w1 czy 6w1 ??bo ja się zastanawiam..
    U mnie cenowo to 5w1 130 lub 140 zł a 6w1 180 lub 200zł

Filip 28.03.2016 <3
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 - większość tutaj mamuś szczepiło 5w1. Ja również :) u mnie były ceny 100 lub 130.

Paola87 - nie wiem z jakiego zakątka kraju jesteś, ale bardzo ciekawą okolicą na spacery i ogólnie pobyt na świeżym powietrzu jest Beskid Śląski - Wisła, Ustroń, Brenna, Szczyrk. Jest gdzie spacerować, zjeść dobre lody, wyjechać wyżej w góry podziwiać widoki, skorzystać z rozrywki (są muszle koncertowe a latem często jakieś kabarety, koncerty itp.) Generalnie jak przychodzi weekend, to pół śląska tam spędza wolny czas :)

Falon - jesteś pewna, że to zatkany kanalik? Ja też miałam takie coś i dlatego poszłam do doradcy laktacyjnego. Okazało się, że to nie zatkany kanalik a taki bąbel, odcisk jaki robi się czasami na stopach. Spowodowane jest to tym, że dziecko ma siły odruch ssania, a my zbyt mało "dociskany" maleństwa do piersi i wtedy mocno sutek wyciągają. Wtedy faktycznie najszybciej pozbyć się tego przekuwając jałową igłą (robiłam tak), odkazić octaniseptem i dużo wietrzyć. Po tym zabiegu przez dzień czy dwa bolał mnie sutek do momentu zagojenia, ale od tej pory jest dobrze. No i często przystawiać. Powodzenia :*

Czarodziejka87, Falon lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Pass Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wciąż zastanawiam się między tymi refundowanymi a 5w1 ze względu na skład i na krztusiec.
    Tutaj fajny blog o szczepionkach http://mamapediatra.blog.pl/?cat=15

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

• paola87 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepiliśmy 5w1. W sumie z rotawirusem zapłaciliśmy 400 zł, to chyba ten rotawirus taki drogi?? A wiecie ile kosztują pneumokoki? Idziemy za 2 tygodnie...

Karolina w tych miejscach byliśmy z mężem 2 lata temu :) Było super :)

Kurczę, mam wrażenie, że brzuch mi rośnie, to przez wcinanie słodyczy :/ Niestety przez brak czasu ciasteczka wszelkiej maści są teraz dla mnie najszybszym zapychaczem :/

Czarodziejka87 lubi tę wiadomość

Wysłany: 4 maja 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    My szczepiliśmy 5w1. W sumie z rotawirusem zapłaciliśmy 400 zł, to chyba ten rotawirus taki drogi?? A wiecie ile kosztują pneumokoki? Idziemy za 2 tygodnie...

Karolina w tych miejscach byliśmy z mężem 2 lata temu :) Było super :)

Kurczę, mam wrażenie, że brzuch mi rośnie, to przez wcinanie słodyczy :/ Niestety przez brak czasu ciasteczka wszelkiej maści są teraz dla mnie najszybszym zapychaczem :/

U mnie pneumokoki 220 lub 280zł
    Ja będę szczepić na pneumo ale trochę później,dziś mi lekarz powiedział,że jeśli nie idzie mały do żłobka to możemy ok.6 miesiąca na pneumo zaszczepić

Filip 28.03.2016 <3
  • Falon Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Falon - jesteś pewna, że to zatkany kanalik? Ja też miałam takie coś i dlatego poszłam do doradcy laktacyjnego. Okazało się, że to nie zatkany kanalik a taki bąbel, odcisk jaki robi się czasami na stopach. Spowodowane jest to tym, że dziecko ma siły odruch ssania, a my zbyt mało "dociskany" maleństwa do piersi i wtedy mocno sutek wyciągają. Wtedy faktycznie najszybciej pozbyć się tego przekuwając jałową igłą (robiłam tak), odkazić octaniseptem i dużo wietrzyć. Po tym zabiegu przez dzień czy dwa bolał mnie sutek do momentu zagojenia, ale od tej pory jest dobrze. No i często przystawiać. Powodzenia :*
    Super Karolin@Oświeciłaś mnie!!! :-D :-D chyba właśnie to jest to o czym piszesz. Więc raczej źle to u siebie zinterpretowałam. Ja nie przekuwałam co prawda, ale dziś tej plamki już nie mam, ale brodawka jest jeszcze zbyt wrażliwa przy dotyku i nie mam już siły na KP bo to istne tortury więc używam laktatora póki się całkiem nie zagoi:-)

Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi, jak zawsze można na Was liczyć!!! :-)

Karolina@ lubi tę wiadomość

201604051765.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my płaciliśmy 290zł za pneumokoki

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • edyś Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 6w1 kosztowała 175 zł. Za rota w czerwcu zapłacimy 300 zł. Z pneumo się wstrzymuję.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, dziś postanowiłam iść na całość tj. iść do kosmetyczki... Dwa dni odciągałam na tę okazję pokarm. Jak tylko wyszłam to mały ryczał w niebogłosy i oczywiście wzgardził butlą. Przy próbie nakarmienia krzyczał, dławił się i wyginał. I tyle z mojej wolności. Na jutro mam zaplanowanego fryzjera i już się boję.

• Mania1718 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Często narzekałam na służbę zdrowia w UK ale od tej pory nie będę. :) Piszecie ceny szczepionek i normalnie nie dowierzam! Tutaj wszystko (leki na receptę i nie) są za darmo dla dzieci do 16 roku życia i dalej jeżeli uczą się full time. Szczepionki wszystkie ( płatne w Pl ) są za darmo. 10 maja mamy pierwsze szczepienie na 8 tygodni życia małego. 5w1 (błonnica, tężec, krztusiec, paraliż dziecięcy, wzw b ) plus pneumokoki i rotawirus
    W 12 tygodniu życia mamy znowu 5w1 plus szczepionka na meningokoki.
    W 16 tygodniu życia 5w1 plus pneumokoki
    Na rok czasu wzw b i meningokoki w jednej szczepionce plus mmr odra świnka różyczka plus pneumokoki

Czarodziejka87, Falon lubią tę wiadomość

bhyw3e5eod46r94d.png[/link]
  • Est Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój syn jest wcześniakiem, więc z urzędu ma za darmo 5 w 1 i pneumokoki.
    Za rotawirusy placilismy 320 zl.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Od jakis 3 dni uzywam oleju kokosowego na ta sucha skorke I jest meega efekt:) normalnie cudo, zadne oliwki ten olej najlepszy. Praktycznie wszystkie luszczace sie miejsca zniknely:)

A.takie glupie pytanie, kiedy maluchom.zaczynaja rosnac wlosy?:p zastanawiam sie jakie corcia bedzie.miec czy jasne po.mnie czy ciemne po mezu:)

To chyba różnie, bo mój syn urodził się z wlosami (ciemnymi) i wciąż je ma :-) , trochę tylko pojasnialy, są teraz ciemnobrazowe. I duzo ich ma, mogę mu robić różne fryzurki :-)
    Także przy okazji obalam mit: nigdy w życiu nie miałam zgagi i włosy są i to dużo :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Est Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Ja Kochana od początku jem wszystko oprócz pomarańczy i grejpfrutów.
    Wzdymających rzeczy nie jem ze względu na swoj problem z brzuchem.
    Mój Synek nie wie co to kolka :) no i ja jako szczęśliwa Mama tez nie!

Choć probuje teraz odstawiać na chwilę niektóre rzeczy żeby zobaczyć czy ten trądzik co ma to ten niemowlęcy na ktory nie mam wpływu czy jednak mam...

Domii nie wydaje mi się, żeby dieta miała wpływ na trądzik niemowlęcy. Mój synek też miał trądzik (ja od początku jem wszystko) i po ok dwóch tygodniach, tak jak się pojawił, tak zniknął , a ja cały czas jadłam wszystko. Sok pomarańczowy mąż wyciska mi codziennie.
    Wszyscy pediatrzy mówili mi, że za trądzik odpowiadają hormony, nie dieta. I teraz syn ma piękną skórę. W ogóle cały jest piękny :-) <3

Mania1718, Renka88, domiii lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepie 5w1 w piątek. Nie znam jeszcze ceny.

My właśnie wróciliśmy od pediatry. Pojechaliśmy prywatnie do najbardziej polecanej w naszym mieście. Zbadala małego od stóp do głów jak żaden inny lekarz. Jest zdrów jak ryba i wg niej te marudzenie to kolka. I wcale nie musi być o jednej porze.
    Dała recepte na debridat ale najpierw mamy spróbować dalej delicol i espumisan + dicoflor.
    Powiedziała żebyśmy też rozważyli zmianę mleka na Bebiko Comfort.
    Dodatkowo zaproponowała butelkę Avent. Kupiłam wszystko i zobaczymy.

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)

Wysłany: 4 maja 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa my mamy Bebiko comfort i butelke avent.
    Przez to,że te mleko posiada skrobie która osadza się na butelce zapychało dziurke i mały sie denerwował,że nie leci
    Zmieniliśmy butelke na Lovi i jest o wiele lepiej.

Filip 28.03.2016 <3
  • edyś Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie ubranka z Lidla? zastanawiam sie czy jutro isc cos upolowac

l22ncwa15v2ncszo.png

Wysłany: 4 maja 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyś ja sie jutro wybiore,podobają mi się te buciki;)
    Body i spodenki też fajne,dziewczyny chwaliły ciuszki z lidla że fajne jakościowo:)

Filip 28.03.2016 <3
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej ;) daaaawno mnie nie było :) nie dam radyWas nadrobić bo tyle tego :) u nas jest dużo lepiej :) Filip w poniedziałek skońcxył 8 tyfodni i jest już spokojniej z jego brzuszkiem ale pierwsze 6 tygodni to był koszmar :/ męczył się biedak i płakał dzień - noc :(
    Karmimy się tylko MM od 4 tygodnia bo jakoś nie miałam zacięcia do walki z laktacją która była baaardzo mała i w sumie poszłam na łatwiznę a teraz żałuje :/

No tp tyle :) mam nadzieje ze teraz będę już częściej ;)

baassiia, Karolina@, d'nusia, She86 lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
‹‹ 2284 2285 2286 2287 2288 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ