X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia dokładnie tak jak pisze Salomea. Moja za chwile ma 2 mce a ja będę ją szczepić dopiero jakoś w czerwcu, nawet lipcu. Jak będzie mniej chorych dzieci, bo tu się będę powtarzać, moja przychodnia nie ma godzin/dni tylko dla dzieci zdrowych.

baassiia lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, moja Hania ma już 11tyg a jeszcze nie szczepiliśmu, dopiero za miesiąc będziemy szczepić

• baassiia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odpowiedzi:) w sumie to nawet wolalabym odciagnac szczepiebie bo u nas z brzuszkiem nadal nie jest najlepiej

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny. Mam wielkie zmartwienie powiedzcie mi czy Wasze dzieci też tak robią ? Filmik ma 4 minuty ale tak do 2 dzieje się to o czym mówie - takie gwałtowne wybudzanie się i machanie łapkami. Zauważyłam to kilka dni temu. Boje się, że to jakieś porażenie mózgowe :-(
    https://www.youtube.com/watch?v=WtkyAHA2U80&feature=youtu.be

• Pass Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Hey dziewczyny. Mam wielkie zmartwienie powiedzcie mi czy Wasze dzieci też tak robią ? Filmik ma 4 minuty ale tak do 2 dzieje się to o czym mówie - takie gwałtowne wybudzanie się i machanie łapkami. Zauważyłam to kilka dni temu. Boje się, że to jakieś porażenie mózgowe :-(

Mój też tak robi, to jest zwykły odruch moro.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira to normalne odruchy u dzieci :) Jedne mają częściej, drugie rzadziej. To właśnie te odruchy najczęściej wybudzają nasze dzieciaczki :) Nie martw się.

muminka83 lubi tę wiadomość

• Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:

Nie martw sie mój synek równiez tak robi czasami:)

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę opiszcie jak dokładnie wyglądają krostli na buzi u alergika??
    Mój mały ma trochę krostek na buzi.
    Pediatra w środę patrzył i powiedział tylko,żeby natłuszczać i będzie ok
    Ale ja się martwie bo zielonkawe kupki też u nas są ehh sama już nie wiem:/

Filip 28.03.2016 <3
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:

To norma. Nie wymyślaj takich makabrycznych rzeczy, zaczniesz przelewać swoje irracjonalne leki na dziecko ;)

muminka83 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 wrote:
    Dziewczyny proszę opiszcie jak dokładnie wyglądają krostli na buzi u alergika??
    Mój mały ma trochę krostek na buzi.
    Pediatra w środę patrzył i powiedział tylko,żeby natłuszczać i będzie ok
    Ale ja się martwie bo zielonkawe kupki też u nas są ehh sama już nie wiem:/

Mój miał wczoraj zielona jak trawę i śmierdząca. Od tamtej chwili cisza ale widze ze sie meczy i steka :/ tez troche sie martwie ale daje mu delicol u florę, oby pomogło :/ No i najbliższy tydz tylko rosół i domowe sprawdzone jedzenie :) ehh biedny synek

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś pomysły na zdrowe i szybkie obiady? Chcę tak robić, żeby gotować w sobotę coś co będzie na dwa obiady i w niedzielę też, żeby w tygodniu mieć mniej pracy. Tylko wypaliłam się kulinarnie i nie mam pomysłów już ;)

• baassiia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na poczatku wygladaly jak potowki, czerwienialy przy dotknieciu. Pierwsze byly na policzkach, a potem wysypywalo na czolku, glowie, szyji. Z czasem jakby przysychaly I taka szorstka skora sie robila.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny macie jakieś pomysły na zdrowe i szybkie obiady? Chcę tak robić, żeby gotować w sobotę coś co będzie na dwa obiady i w niedzielę też, żeby w tygodniu mieć mniej pracy. Tylko wypaliłam się kulinarnie i nie mam pomysłów już ;)
    Leczo, ja daje 4 papryki, marchewke z mrozonki, 1 pietruszke, czasem pieczarki, 2 puszki pomidorow krojonych I smazona kielbase 2 laski, przyprawy do smaku.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też wysypka ala trądzik/ potówki, pierwsze na policzkach, póżniej cała buzia, czółko, dekolt i za uszkami, z dnia na dzień coraz bardziej się nasilało, po zmianie mleka natychmiast zaczeło zanikać, z kolejnym dniem było coraz lepiej i została sucha skorupka, teraz buźka i skóra jest idealna. I popatrzcie też za uszka czy jest taka naderwana skórka, to też jest objaw alergii, jak to u nas zauważyłam to natychmiast mleko zmieniłam. U starszej córki to aż się z uszka osocze sączyło :( młodszej chciałam tego oszczędzić i nie czekałam na więcej objawów

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My znowu po wizycie u pediatry. Wczoraj zauważyłam w buzi synka jakieś białe plamki. Okazało się, ze to pleśniawki w początkowym stadium. Dostaliśmy Aphtin i będziemy walczyć.

Paola87 - leczo uwielbiam, ale robię go często latem jak są tanie warzywa. Ja często robię "bogate zupy" tzn. gotuję wywar na jednym/dwóch udkach, do tego marchew, pietruszka, seler, kalarepa itp i potem mam taką gęsta zupę. Na koniec wsypuję ugotowaną kaszę/ryż/makaron i na dwa dni jest w sam raz. Nawet mąż jest w miarę zadowolony, jak pływa w zupie jakieś mięso :)

Vira - tak jak piszą dziewczyny to zwyczajny odruch moro. Może występować do 6 miesiąca.

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • salomea Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, a jak dokładnie wyglądają te pleśniawki? Wczoraj u mojego Jasia też ~zauważyłam w buzi takie białe coś na dziąsłach i zaczęłam się zastanawiać czy to pleśniawki...

gg642n0aww2rhqzn.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina u nas też były pleśniawki, położna przez telefon kazała aphtin no i stosowaliśmy przez 2 dni, mimo że wyczytałam w internecie że u takich maluszków nie można bo jest szkodliwy. Potem poszliśmy jednak do pediatry i dostaliśmy ochrzan, powiedziała że kiedyś to się stosowało, ale to jest szkodliwy środek dla niemowlaków, bo zawiera coś tam co ma wpływ na układ nerwowy. Dostaliśmy nystatynę do stosowania, aphtin od razu wyrzuciłam.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salomea to są takie białe plamki, sprawdź czy nie ma na policzkach od wewnątrz albo na ustkach od wewnątrz. U nas to zauważyłam jak się na języku taki gruby kożuch zrobił, nie do pomylenia z niczym.

• Pass Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:

Ja dużo w piekarniku piekę, robi się bez mojej pomocy i stania nad tym. Ponieważ od czasu ciąży odrzuca mnie od kurczaka, a kiedyś tylko to jadłam to próbuje różnych smaków. Udka gęsi,pierś indyka, królik, karkówka, schab, ligawa wołowa, pstrąg,ryba trochę wody na patelnie i tak ją poddusić - sól, pieprz, majeranku dużo, koperek, pieprz ziołowy czasem zioła prowansalskie, do tego kuskus, ryż, kasze, makaron, i brokuł lub ogórek z koperkiem, pomidor, cukinia z marchewką duszona, marchewka pod każdą postacią, no i wszelakie zupy warzywne z kasza manna, ryzem, ziemniakiem

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój sposób na szybki obiad to pieczenie w worku: W jednym piękę warzywa: cukinia, marchewka, papryka ziemniaki,pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi ziołami i solą, polać oliwą lub olejem. Do drugiego worka wkładam mięsko np. filet z kurczaka pokrojony w paseczki przyprawiony natką pietruszki, koperkiem i lubczykiem, również polać oliwą i do worka.
    Druga propozycja: Makaron świderki ugotować, posypać białym serem, brzoskwiniami z puszki pokrojone w drobną kostkę) i posypać cukrem.
    Polecam również klopsiki w sosie koperkowym, szybko się robi i smaczne :)
    Dzisiaj robię rybkę duszoną w piekarniku i frytki pieczone ( Ziemniaki kroisz jak na frytki, oprószasz solą i oregano, polać oliwą wymieszać i wysypać na blachę. A rybkę wkładam do foli.

28whyx8d41olhvnv.png
‹‹ 2288 2289 2290 2291 2292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ