Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Basia dokładnie tak jak pisze Salomea. Moja za chwile ma 2 mce a ja będę ją szczepić dopiero jakoś w czerwcu, nawet lipcu. Jak będzie mniej chorych dzieci, bo tu się będę powtarzać, moja przychodnia nie ma godzin/dni tylko dla dzieci zdrowych.
baassiia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHey dziewczyny. Mam wielkie zmartwienie powiedzcie mi czy Wasze dzieci też tak robią ? Filmik ma 4 minuty ale tak do 2 dzieje się to o czym mówie - takie gwałtowne wybudzanie się i machanie łapkami. Zauważyłam to kilka dni temu. Boje się, że to jakieś porażenie mózgowe
https://www.youtube.com/watch?v=WtkyAHA2U80&feature=youtu.be -
Vira wrote:Hey dziewczyny. Mam wielkie zmartwienie powiedzcie mi czy Wasze dzieci też tak robią ? Filmik ma 4 minuty ale tak do 2 dzieje się to o czym mówie - takie gwałtowne wybudzanie się i machanie łapkami. Zauważyłam to kilka dni temu. Boje się, że to jakieś porażenie mózgowe
https://www.youtube.com/watch?v=WtkyAHA2U80&feature=youtu.be
Mój też tak robi, to jest zwykły odruch moro. -
Vira wrote:Hey dziewczyny. Mam wielkie zmartwienie powiedzcie mi czy Wasze dzieci też tak robią ? Filmik ma 4 minuty ale tak do 2 dzieje się to o czym mówie - takie gwałtowne wybudzanie się i machanie łapkami. Zauważyłam to kilka dni temu. Boje się, że to jakieś porażenie mózgowe
Nie martw sie mój synek równiez tak robi czasami:) -
Dziewczyny proszę opiszcie jak dokładnie wyglądają krostli na buzi u alergika??
Mój mały ma trochę krostek na buzi.
Pediatra w środę patrzył i powiedział tylko,żeby natłuszczać i będzie ok
Ale ja się martwie bo zielonkawe kupki też u nas są ehh sama już nie wiem:/Filip 28.03.2016
-
To norma. Nie wymyślaj takich makabrycznych rzeczy, zaczniesz przelewać swoje irracjonalne leki na dzieckomuminka83 lubi tę wiadomość
-
Czarodziejka87 wrote:Dziewczyny proszę opiszcie jak dokładnie wyglądają krostli na buzi u alergika??
Mój mały ma trochę krostek na buzi.
Pediatra w środę patrzył i powiedział tylko,żeby natłuszczać i będzie ok
Ale ja się martwie bo zielonkawe kupki też u nas są ehh sama już nie wiem:/
Mój miał wczoraj zielona jak trawę i śmierdząca. Od tamtej chwili cisza ale widze ze sie meczy i stekatez troche sie martwie ale daje mu delicol u florę, oby pomogło
No i najbliższy tydz tylko rosół i domowe sprawdzone jedzenie
ehh biedny synek
-
Dziewczyny macie jakieś pomysły na zdrowe i szybkie obiady? Chcę tak robić, żeby gotować w sobotę coś co będzie na dwa obiady i w niedzielę też, żeby w tygodniu mieć mniej pracy. Tylko wypaliłam się kulinarnie i nie mam pomysłów już
baassiia lubi tę wiadomość
-
paola87 wrote:Dziewczyny macie jakieś pomysły na zdrowe i szybkie obiady? Chcę tak robić, żeby gotować w sobotę coś co będzie na dwa obiady i w niedzielę też, żeby w tygodniu mieć mniej pracy. Tylko wypaliłam się kulinarnie i nie mam pomysłów już
-
U nas też wysypka ala trądzik/ potówki, pierwsze na policzkach, póżniej cała buzia, czółko, dekolt i za uszkami, z dnia na dzień coraz bardziej się nasilało, po zmianie mleka natychmiast zaczeło zanikać, z kolejnym dniem było coraz lepiej i została sucha skorupka, teraz buźka i skóra jest idealna. I popatrzcie też za uszka czy jest taka naderwana skórka, to też jest objaw alergii, jak to u nas zauważyłam to natychmiast mleko zmieniłam. U starszej córki to aż się z uszka osocze sączyło
młodszej chciałam tego oszczędzić i nie czekałam na więcej objawów
-
My znowu po wizycie u pediatry. Wczoraj zauważyłam w buzi synka jakieś białe plamki. Okazało się, ze to pleśniawki w początkowym stadium. Dostaliśmy Aphtin i będziemy walczyć.
Paola87 - leczo uwielbiam, ale robię go często latem jak są tanie warzywa. Ja często robię "bogate zupy" tzn. gotuję wywar na jednym/dwóch udkach, do tego marchew, pietruszka, seler, kalarepa itp i potem mam taką gęsta zupę. Na koniec wsypuję ugotowaną kaszę/ryż/makaron i na dwa dni jest w sam raz. Nawet mąż jest w miarę zadowolony, jak pływa w zupie jakieś mięso
Vira - tak jak piszą dziewczyny to zwyczajny odruch moro. Może występować do 6 miesiąca. -
Karolina u nas też były pleśniawki, położna przez telefon kazała aphtin no i stosowaliśmy przez 2 dni, mimo że wyczytałam w internecie że u takich maluszków nie można bo jest szkodliwy. Potem poszliśmy jednak do pediatry i dostaliśmy ochrzan, powiedziała że kiedyś to się stosowało, ale to jest szkodliwy środek dla niemowlaków, bo zawiera coś tam co ma wpływ na układ nerwowy. Dostaliśmy nystatynę do stosowania, aphtin od razu wyrzuciłam.
-
paola87 wrote:Dziewczyny macie jakieś pomysły na zdrowe i szybkie obiady? Chcę tak robić, żeby gotować w sobotę coś co będzie na dwa obiady i w niedzielę też, żeby w tygodniu mieć mniej pracy. Tylko wypaliłam się kulinarnie i nie mam pomysłów już
Ja dużo w piekarniku piekę, robi się bez mojej pomocy i stania nad tym. Ponieważ od czasu ciąży odrzuca mnie od kurczaka, a kiedyś tylko to jadłam to próbuje różnych smaków. Udka gęsi,pierś indyka, królik, karkówka, schab, ligawa wołowa, pstrąg,ryba trochę wody na patelnie i tak ją poddusić - sól, pieprz, majeranku dużo, koperek, pieprz ziołowy czasem zioła prowansalskie, do tego kuskus, ryż, kasze, makaron, i brokuł lub ogórek z koperkiem, pomidor, cukinia z marchewką duszona, marchewka pod każdą postacią, no i wszelakie zupy warzywne z kasza manna, ryzem, ziemniakiem -
Mój sposób na szybki obiad to pieczenie w worku: W jednym piękę warzywa: cukinia, marchewka, papryka ziemniaki,pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi ziołami i solą, polać oliwą lub olejem. Do drugiego worka wkładam mięsko np. filet z kurczaka pokrojony w paseczki przyprawiony natką pietruszki, koperkiem i lubczykiem, również polać oliwą i do worka.
Druga propozycja: Makaron świderki ugotować, posypać białym serem, brzoskwiniami z puszki pokrojone w drobną kostkę) i posypać cukrem.
Polecam również klopsiki w sosie koperkowym, szybko się robi i smaczne
Dzisiaj robię rybkę duszoną w piekarniku i frytki pieczone ( Ziemniaki kroisz jak na frytki, oprószasz solą i oregano, polać oliwą wymieszać i wysypać na blachę. A rybkę wkładam do foli.