Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWira wrote:Zaczęłam ciut wcześniej choć chciałam czekać jak Pan Bóg przykazał po 6 mies, ale Oliwka 6 miesięcy kończy 2 września a my 11ego lecimy do Hiszpanii. Nie chciałam jej wprowadzać nic nowego tuż przed wylotem na wypadek reakcji alergicznej to raz a dwa, że mogłabym karmić tylko piersią również w Hiszpanii i rozszerzyć dietę po powrocie ale stwierdziłam, że pierś na wakacjach nie zawsze będzie dostępna natychmiast tak jak w domu. Dlaczego nie chce rozszerzać diety będąc na wakacjach chyba mówić nie muszę.
Generalnie oczywiście nadal podstawą u Oliwki będzie cycek wiadomo ( chcę karmić minimum rok a najchętniej to jeszcze dłużej jeśli starczy sił ) ale chciałam już mieć jakąs alternatywę na wypadek gdyby zaczęła wyć gdzieś z głodu a ja nie miałabym możliwości przysiąść by wyciągnąć pierś i nakarmić.
Stwierdziłam, że te 2 tygodnie różnicy wielkiej nie zrobią a metoda BWL to nie moja bajka kompletnie - gdybym za nią poszłam to bym musiała karmić wyłącznie piersią pewno do 8 miesiąca - Oliwka jakoś się nie rwie do siadania.
Wira, muszę Cię trochę zmartwić bo niestety dziecko już wyjące z głodu za nic Ci słoiczka nie zjeBędziesz musiała i tak cyca wyjąć i tak. Zwłaszcza, że warzywem się dziecko nie naje. U nas do tej pory jest tak, że jak młodego za bardzo przegłodzę to zje może ze 2 łyżeczki obiadku i wyje bo jest głodny a tu nie leci jak z butli. Tak więc będąc na wakacjach musisz pamiętać, żeby nie przegłodzić małej jeżeli planujesz podać jej zamiast piersi słoiczek.
-
domiii wrote:Dla alergikow nie (jest chyba Alerlac..) ale jest specjalnym produktem zbożowym, nie zawierającym mleka, laktozy, białka sojowego oraz glutenu, dlatego taka droga, bo specjalna...
Ta z HIPPa jak najbardziej
Może się komuś przyda
http://znaczkijakrobaczki.pl/2014/02/kaszki-dla-niemowlat-bez-dodatku-cukru-i-mleka.html
http://dziecisawazne.pl/ekologiczne-kaszki-a-kaszki-z-supermarketow-roznice/domiii, Karka, Est lubią tę wiadomość
-
edyś wrote:Zawiera za to pełno cukru i olej palmowy
Może się komuś przyda
http://znaczkijakrobaczki.pl/2014/02/kaszki-dla-niemowlat-bez-dodatku-cukru-i-mleka.html
http://dziecisawazne.pl/ekologiczne-kaszki-a-kaszki-z-supermarketow-roznice/
Kochana, bardzo przydatne linki, dzięki! -
Coś o spaniu
http://www.bliskodziecka.com.pl/co-zrobic-zeby-dziecko-dobrze-spalo/
Większość dwumiesięcznych dzieci nie potrzebuje nocnego karmienia co 3-4 godziny. Najczęściej rodzice przyzwyczajają dzieci do tej częstotliwości. Jeśli tylko wiemy i chcemy, możemy w odpowiednim momencie je od tego odzwyczaić. Najlepszym momentem jest sam początek, czyli drugi/trzeci miesiąc życia dziecka, który warto przeznaczyć na naukę przechodzenia z jednej fazy snu do drugiej, czyli ponownego zapadania w sen.
Małe dzieci budzą się pomiędzy kolejnymi fazami snu, trwającymi około 2 godzin. Początkowo uczą się łączyć cykle snu i często przy tej okazji płaczą. Większość rodziców w tym momencie od razu reaguje, wstając do dziecka, wyjmując je z łóżeczka, karmiąc… Niemowlęciu przez to będzie trudniej nauczyć się nieprzerwanego snu. Wytworzy się nawyk (od którego za jakaiś czas -zmęczeni – będziemy starać się odejść) – do ponownego uśnięcia niemowlę będzie potrzebowało karmienia bądź usypiania przez osobę dorosłą. Tak, jak noworodek nie potrafi, tak dziecko w wieku 2-3 miesięcy dziecko umie już łączyć fazy snu – o ile pozwolimy mu się tego nauczyć.
Czy coś w tym jest, co pisze ta "specjalistka" z AmerykiWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 21:17
domiii lubi tę wiadomość
-
edyś wrote:Coś o spaniu
http://www.bliskodziecka.com.pl/co-zrobic-zeby-dziecko-dobrze-spalo/
Większość dwumiesięcznych dzieci nie potrzebuje nocnego karmienia co 3-4 godziny. Najczęściej rodzice przyzwyczajają dzieci do tej częstotliwości. Jeśli tylko wiemy i chcemy, możemy w odpowiednim momencie je od tego odzwyczaić. Najlepszym momentem jest sam początek, czyli drugi/trzeci miesiąc życia dziecka, który warto przeznaczyć na naukę przechodzenia z jednej fazy snu do drugiej, czyli ponownego zapadania w sen.
Małe dzieci budzą się pomiędzy kolejnymi fazami snu, trwającymi około 2 godzin. Początkowo uczą się łączyć cykle snu i często przy tej okazji płaczą. Większość rodziców w tym momencie od razu reaguje, wstając do dziecka, wyjmując je z łóżeczka, karmiąc… Niemowlęciu przez to będzie trudniej nauczyć się nieprzerwanego snu. Wytworzy się nawyk (od którego za jakaiś czas -zmęczeni – będziemy starać się odejść) – do ponownego uśnięcia niemowlę będzie potrzebowało karmienia bądź usypiania przez osobę dorosłą. Tak, jak noworodek nie potrafi, tak dziecko w wieku 2-3 miesięcy dziecko umie już łączyć fazy snu – o ile pozwolimy mu się tego nauczyć.
Czy coś w tym jest, co pisze ta "specjalistka" z Ameryki
To moje dziecko tego nie umie. Nie spi dlyzej jak dwie godziny w nocy i jak sie budzi to wlasnie karmie. Tylko co zrobic zeby tego przejscia nauczyc i odejsc od karmienia wtedy?
-
U nas tez mały zasypia na rączkach. Czasem jak nie mam już siły to odkładam go do łóżka I wierci się z lewego boku na prawy aż się zmęczy wtedy biorę znowu na rączki i zasypia w 2 minuty. Co do budzenia w nocy to zdarza się nieraz o 1 w nocy ale reguła jest ok. 4-5 rano. Zje i pośpi do 7. Wiec jak nie budzi się o 1 w nocy to jest całkiem znośnie:)
-
skowroneczka87 wrote:To moje dziecko tego nie umie. Nie spi dlyzej jak dwie godziny w nocy i jak sie budzi to wlasnie karmie. Tylko co zrobic zeby tego przejscia nauczyc i odejsc od karmienia wtedy?
Możesz też zadzwonić za 100 zł
Może kiedyś się skuszę, bo moje dziecko śpi tylko 0,5-1,5h w ciągu dnia.
Będę przekopywać internety w poszukiwaniu odpowiedzi -
Ja czytałam, że fazy snu trwają u takich małych dzieci około 45 minut. Synek budzi się naromiast w nocyróżnie - co godzinę, dwie lub trzy. Ponadto do 4 miesiąca spał nawet do 7 godzin... Mom zdaniem zaczął się wybudzać wraz z rozwojem emocjonalnym, świadomością potrzeby bliskości.
A co radzą na wybudzanie? Nie karmić i przeczekiwać płacz metodą 3-4-7. Ja już tak nie będę robić, bo wydaje mi się, że może to orzez to moje dziecie take nerwowe. -
Dziewczyny, na stronie podanej przez Edyś - znaczkijakrobaczki - spodobały mi się zdjęcia jakie są robione niemowkakowi tj. z opisem wagi, wzrostu, umiejętności itp. Kojarzę że też a.Kasia ma zdjęcia ze wskazaniem miesiąca.
Czy wiecie może jak nanieść na zdjęcia takie informacje? Czy jest np jakaś specjalna aplikacja? -
M+M+? wrote:Ja czytałam, że fazy snu trwają u takich małych dzieci około 45 minut. Synek budzi się naromiast w nocyróżnie - co godzinę, dwie lub trzy. Ponadto do 4 miesiąca spał nawet do 7 godzin... Mom zdaniem zaczął się wybudzać wraz z rozwojem emocjonalnym, świadomością potrzeby bliskości.
A co radzą na wybudzanie? Nie karmić i przeczekiwać płacz metodą 3-4-7. Ja już tak nie będę robić, bo wydaje mi się, że może to orzez to moje dziecie take nerwowe.
To moje male jednak nie jest odmiencem:-P Jak byla malutka to tez sypiala super. Jedno, max dwa karmienia w nocy. Jak podrosla to sie jej zmienialo powoli, az do teraz tzn. 3-4 budzenia na amciu plus krecenie pomiedzy. A moze ja stalam sie bardziej wyczulona i kazdy jej ruch to ja oczy otwarte i pelna gotowosc. Bo, o dziwo, jak jestem bardziej padnieta i spie mniej czujnie to mam wrazenie, ze sypia lepiej. -
M+M+? wrote:Dziewczyny, na stronie podanej przez Edyś - znaczkijakrobaczki - spodobały mi się zdjęcia jakie są robione niemowkakowi tj. z opisem wagi, wzrostu, umiejętności itp. Kojarzę że też a.Kasia ma zdjęcia ze wskazaniem miesiąca.
Czy wiecie może jak nanieść na zdjęcia takie informacje? Czy jest np jakaś specjalna aplikacja? -
To moje dziecie ostatnio potrafi sobie w nocy 1h-1,5h zrobić przerwę w nocy, bo siuśki jej wylatują bokiem. Pampersy 3 za małe na kupę a 4 za duże na siusie.
Basiula sobie rozmawia w najlepsze i nic nie jest w stanie jej powstrzymać. Bierzemy ją do siebie nad ranem i od 5 potrafi spać z nami do 8-9.