Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszki Alerlac, sinlac i minima to są kaszki dla alergików, składy podobne tylko w innych proporcjach i cenach

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Zaczęłam ciut wcześniej choć chciałam czekać jak Pan Bóg przykazał po 6 mies, ale Oliwka 6 miesięcy kończy 2 września a my 11ego lecimy do Hiszpanii. Nie chciałam jej wprowadzać nic nowego tuż przed wylotem na wypadek reakcji alergicznej to raz a dwa, że mogłabym karmić tylko piersią również w Hiszpanii i rozszerzyć dietę po powrocie ale stwierdziłam, że pierś na wakacjach nie zawsze będzie dostępna natychmiast tak jak w domu. Dlaczego nie chce rozszerzać diety będąc na wakacjach chyba mówić nie muszę.
    Generalnie oczywiście nadal podstawą u Oliwki będzie cycek wiadomo ( chcę karmić minimum rok a najchętniej to jeszcze dłużej jeśli starczy sił ) ale chciałam już mieć jakąs alternatywę na wypadek gdyby zaczęła wyć gdzieś z głodu a ja nie miałabym możliwości przysiąść by wyciągnąć pierś i nakarmić.
    Stwierdziłam, że te 2 tygodnie różnicy wielkiej nie zrobią a metoda BWL to nie moja bajka kompletnie - gdybym za nią poszłam to bym musiała karmić wyłącznie piersią pewno do 8 miesiąca - Oliwka jakoś się nie rwie do siadania.

Wira, muszę Cię trochę zmartwić bo niestety dziecko już wyjące z głodu za nic Ci słoiczka nie zje :/ Będziesz musiała i tak cyca wyjąć i tak. Zwłaszcza, że warzywem się dziecko nie naje. U nas do tej pory jest tak, że jak młodego za bardzo przegłodzę to zje może ze 2 łyżeczki obiadku i wyje bo jest głodny a tu nie leci jak z butli. Tak więc będąc na wakacjach musisz pamiętać, żeby nie przegłodzić małej jeżeli planujesz podać jej zamiast piersi słoiczek.

• edyś Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    Dla alergikow nie (jest chyba Alerlac..) ale jest specjalnym produktem zbożowym, nie zawierającym mleka, laktozy, białka sojowego oraz glutenu, dlatego taka droga, bo specjalna...
    Ta z HIPPa jak najbardziej :)
    Zawiera za to pełno cukru i olej palmowy :/

Może się komuś przyda ;)
    http://znaczkijakrobaczki.pl/2014/02/kaszki-dla-niemowlat-bez-dodatku-cukru-i-mleka.html
    http://dziecisawazne.pl/ekologiczne-kaszki-a-kaszki-z-supermarketow-roznice/

domiii, Karka, Est lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://malgorzatajackowska.com/2016/02/19/co-siedzi-w-produkcie-specjalnie-dla-alergika/

l22ncwa15v2ncszo.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Zawiera za to pełno cukru i olej palmowy :/

Może się komuś przyda ;)
    http://znaczkijakrobaczki.pl/2014/02/kaszki-dla-niemowlat-bez-dodatku-cukru-i-mleka.html
    http://dziecisawazne.pl/ekologiczne-kaszki-a-kaszki-z-supermarketow-roznice/

Kochana, bardzo przydatne linki, dzięki! :)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś o spaniu ;) http://www.bliskodziecka.com.pl/co-zrobic-zeby-dziecko-dobrze-spalo/
    Większość dwumiesięcznych dzieci nie potrzebuje nocnego karmienia co 3-4 godziny. Najczęściej rodzice przyzwyczajają dzieci do tej częstotliwości. Jeśli tylko wiemy i chcemy, możemy w odpowiednim momencie je od tego odzwyczaić. Najlepszym momentem jest sam początek, czyli drugi/trzeci miesiąc życia dziecka, który warto przeznaczyć na naukę przechodzenia z jednej fazy snu do drugiej, czyli ponownego zapadania w sen.

Małe dzieci budzą się pomiędzy kolejnymi fazami snu, trwającymi około 2 godzin. Początkowo uczą się łączyć cykle snu i często przy tej okazji płaczą. Większość rodziców w tym momencie od razu reaguje, wstając do dziecka, wyjmując je z łóżeczka, karmiąc… Niemowlęciu przez to będzie trudniej nauczyć się nieprzerwanego snu. Wytworzy się nawyk (od którego za jakaiś czas -zmęczeni – będziemy starać się odejść) – do ponownego uśnięcia niemowlę będzie potrzebowało karmienia bądź usypiania przez osobę dorosłą. Tak, jak noworodek nie potrafi, tak dziecko w wieku 2-3 miesięcy dziecko umie już łączyć fazy snu – o ile pozwolimy mu się tego nauczyć.

Czy coś w tym jest, co pisze ta "specjalistka" z Ameryki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2016, 21:17

domiii lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Coś o spaniu ;) http://www.bliskodziecka.com.pl/co-zrobic-zeby-dziecko-dobrze-spalo/
    Większość dwumiesięcznych dzieci nie potrzebuje nocnego karmienia co 3-4 godziny. Najczęściej rodzice przyzwyczajają dzieci do tej częstotliwości. Jeśli tylko wiemy i chcemy, możemy w odpowiednim momencie je od tego odzwyczaić. Najlepszym momentem jest sam początek, czyli drugi/trzeci miesiąc życia dziecka, który warto przeznaczyć na naukę przechodzenia z jednej fazy snu do drugiej, czyli ponownego zapadania w sen.

Małe dzieci budzą się pomiędzy kolejnymi fazami snu, trwającymi około 2 godzin. Początkowo uczą się łączyć cykle snu i często przy tej okazji płaczą. Większość rodziców w tym momencie od razu reaguje, wstając do dziecka, wyjmując je z łóżeczka, karmiąc… Niemowlęciu przez to będzie trudniej nauczyć się nieprzerwanego snu. Wytworzy się nawyk (od którego za jakaiś czas -zmęczeni – będziemy starać się odejść) – do ponownego uśnięcia niemowlę będzie potrzebowało karmienia bądź usypiania przez osobę dorosłą. Tak, jak noworodek nie potrafi, tak dziecko w wieku 2-3 miesięcy dziecko umie już łączyć fazy snu – o ile pozwolimy mu się tego nauczyć.

Czy coś w tym jest, co pisze ta "specjalistka" z Ameryki :D

To moje dziecko tego nie umie. Nie spi dlyzej jak dwie godziny w nocy i jak sie budzi to wlasnie karmie. Tylko co zrobic zeby tego przejscia nauczyc i odejsc od karmienia wtedy?

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Belizee Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez mały zasypia na rączkach. Czasem jak nie mam już siły to odkładam go do łóżka I wierci się z lewego boku na prawy aż się zmęczy wtedy biorę znowu na rączki i zasypia w 2 minuty. Co do budzenia w nocy to zdarza się nieraz o 1 w nocy ale reguła jest ok. 4-5 rano. Zje i pośpi do 7. Wiec jak nie budzi się o 1 w nocy to jest całkiem znośnie:)

• edyś Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    To moje dziecko tego nie umie. Nie spi dlyzej jak dwie godziny w nocy i jak sie budzi to wlasnie karmie. Tylko co zrobic zeby tego przejscia nauczyc i odejsc od karmienia wtedy?
    Skowroneczko, jak to co, Pani zaprasza do poradni :D Możesz też zadzwonić za 100 zł :D
    Może kiedyś się skuszę, bo moje dziecko śpi tylko 0,5-1,5h w ciągu dnia.
    Będę przekopywać internety w poszukiwaniu odpowiedzi ;)

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszek od gromaa.. którą wybrać na początek o to jest pytanie :D

muminka83, Karka lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam, że fazy snu trwają u takich małych dzieci około 45 minut. Synek budzi się naromiast w nocyróżnie - co godzinę, dwie lub trzy. Ponadto do 4 miesiąca spał nawet do 7 godzin... Mom zdaniem zaczął się wybudzać wraz z rozwojem emocjonalnym, świadomością potrzeby bliskości.
    A co radzą na wybudzanie? Nie karmić i przeczekiwać płacz metodą 3-4-7. Ja już tak nie będę robić, bo wydaje mi się, że może to orzez to moje dziecie take nerwowe.

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, kaszek od groma. Ale czy tylko ja mam zamiar robić kaszki samodzielnie?

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na stronie podanej przez Edyś - znaczkijakrobaczki - spodobały mi się zdjęcia jakie są robione niemowkakowi tj. z opisem wagi, wzrostu, umiejętności itp. Kojarzę że też a.Kasia ma zdjęcia ze wskazaniem miesiąca.

Czy wiecie może jak nanieść na zdjęcia takie informacje? Czy jest np jakaś specjalna aplikacja?

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O już znalazłam :-)

Renka88 lubi tę wiadomość

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Ja czytałam, że fazy snu trwają u takich małych dzieci około 45 minut. Synek budzi się naromiast w nocyróżnie - co godzinę, dwie lub trzy. Ponadto do 4 miesiąca spał nawet do 7 godzin... Mom zdaniem zaczął się wybudzać wraz z rozwojem emocjonalnym, świadomością potrzeby bliskości.
    A co radzą na wybudzanie? Nie karmić i przeczekiwać płacz metodą 3-4-7. Ja już tak nie będę robić, bo wydaje mi się, że może to orzez to moje dziecie take nerwowe.

To moje male jednak nie jest odmiencem:-P Jak byla malutka to tez sypiala super. Jedno, max dwa karmienia w nocy. Jak podrosla to sie jej zmienialo powoli, az do teraz tzn. 3-4 budzenia na amciu plus krecenie pomiedzy. A moze ja stalam sie bardziej wyczulona i kazdy jej ruch to ja oczy otwarte i pelna gotowosc. Bo, o dziwo, jak jestem bardziej padnieta i spie mniej czujnie to mam wrazenie, ze sypia lepiej.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Ok, kaszek od groma. Ale czy tylko ja mam zamiar robić kaszki samodzielnie?
    Ja będę próbować, ale jeśli lenistwo weźmie górę to będę kupować te offowe ;)

l22ncwa15v2ncszo.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Dziewczyny, na stronie podanej przez Edyś - znaczkijakrobaczki - spodobały mi się zdjęcia jakie są robione niemowkakowi tj. z opisem wagi, wzrostu, umiejętności itp. Kojarzę że też a.Kasia ma zdjęcia ze wskazaniem miesiąca.

Czy wiecie może jak nanieść na zdjęcia takie informacje? Czy jest np jakaś specjalna aplikacja?
    Podziel się jak ;)

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moje dziecie ostatnio potrafi sobie w nocy 1h-1,5h zrobić przerwę w nocy, bo siuśki jej wylatują bokiem. Pampersy 3 za małe na kupę a 4 za duże na siusie.

Basiula sobie rozmawia w najlepsze i nic nie jest w stanie jej powstrzymać. Bierzemy ją do siebie nad ranem i od 5 potrafi spać z nami do 8-9.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Podziel się jak ;)

A znalazłam aplikację baby photo (na iphona)

edyś lubi tę wiadomość

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://mamadu.pl/128653,nie-kazdy-porod-trwa-wiecznosc-ona-urodzila-w-minute-zobacz-filmik

‹‹ 2430 2431 2432 2433 2434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ