Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wcześniej podchodziłam do tego na spokojnie, ale martwię się już coraz bardziej... Pisałam kiedyś, że Synek mocno ulewa. Ostatnio robiliśmy usg brzuszka i jest ok. Pediatra mówiła, że może taka jego uroda, że zobaczymy czy staóe pokarmy też będzie zwracał. No i dalej tak mocno chlusta, ciągle go przebieram, latam ze szmatą po podłodze, nawet wodę zwraca, no i po kaszce też zwraca :( Martwię się, bo widzę, że to nie jest normalne, Dziewczyny, takie ilości nie mogą być normalne. Zwraca po karmieniu, potem też, nawet po 2 godzinach potrafi jeszcze zwracać :/ Dalsza diagnostyka, to już jakaś sonda przez nos u specjalisty żeby sprawdzić czy to refluks, no ale to już inwazyjne badanie. Nie wiem co robić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira a czemu tak Ci zależy, żeby karmić małą słoiczkami na wyjeździe? Jak Ci już kiedyś pisałam - jeśli nie przeszłyście całkiem na jeden posiłek stały w zamian piersi to więcej problemu ze słoiczkiem niż ze znalezieniem ustronnego miejsca do karmienia. Bo i tak musisz dokarmić piersią a głodne dziecko nie uspokoi się wcale po podaniu warzywa czy owocu a jedynie rozzłości. U nas do tej pory bywa, że jak synka za bardzo przegłodzę to muszę butlę podać bo obiadku nie chce mi zjeść i płacze. Z butli szybciej leci a tu się trzeba trochę natrudzić, żeby zaspokoić głód...

Moim zdaniem zamiast się stresować, że mała nie za bardzo chętna do jedzenia zainwestuj sobie w jakąś ładną chustę coby się nią zakryć jak będziesz sobie karmiła gdzieś na ławce w plenerze i tyle ;) Cyc zakryty, dziecko szczęśliwe - nic tylko korzystać w wakacji :D

Renka88, muminka83, Falon, edyś, Madness!, alinalii, Est lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny, wcześniej podchodziłam do tego na spokojnie, ale martwię się już coraz bardziej... Pisałam kiedyś, że Synek mocno ulewa. Ostatnio robiliśmy usg brzuszka i jest ok. Pediatra mówiła, że może taka jego uroda, że zobaczymy czy staóe pokarmy też będzie zwracał. No i dalej tak mocno chlusta, ciągle go przebieram, latam ze szmatą po podłodze, nawet wodę zwraca, no i po kaszce też zwraca :( Martwię się, bo widzę, że to nie jest normalne, Dziewczyny, takie ilości nie mogą być normalne. Zwraca po karmieniu, potem też, nawet po 2 godzinach potrafi jeszcze zwracać :/ Dalsza diagnostyka, to już jakaś sonda przez nos u specjalisty żeby sprawdzić czy to refluks, no ale to już inwazyjne badanie. Nie wiem co robić.

Tymek też nadal ulewa i już się tym nie przejmuję wcale. Cieszyłam się bo przestał w pewnym momencie ale jak zaczął spędzać większość czasu na brzuchu to od nowa zaczął. Nie jakieś ogromne ilości, więc nie panikuję. Przybiera na wadze i nie widzę po nim, żeby mu coś dolegało. Myślę, że minie z wiekiem no i z rozwojem bo jak usiądzie to już grawitacja zrobi swoje.

A to bardzo dużo u Was tego ulewania? Jak jest w pionie to też ulewa?

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Wira

Moim zdaniem zamiast się stresować, że mała nie za bardzo chętna do jedzenia zainwestuj sobie w jakąś ładną chustę coby się nią zakryć jak będziesz sobie karmiła gdzieś na ławce w plenerze i tyle ;) Cyc zakryty, dziecko szczęśliwe - nic tylko korzystać w wakacji :D

Ja bym nawet olała chustę, kto Cię tam kobieto będzie znał, cycuś na wierzch i jazda :P Hiszpanie opalają się toples i nago co tam dla nich taki cyc :P

muminka83, Falon, alinalii, Est lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:

A ile synek juz ma? Bo u nas tez byly te uporczywe ulewania, chlustanie wrecz, tez ciagle przebieranie i zmywanie podlog. Ile sie uplakalam przy tym nieraz to ja tylko wiem. Usg tez nic nie wykazalo, syropkj, probiotyki, nic nie pomagalo. Lekarz powtarzal, ze to minie zwiekiem. Zmienilismy pediatre w koncu. Zalecila nam kolejny syrop,Gastrotuss. I niewiem na ile to ten syrop, na ile wiek faktycznie, ale moge powiedziec, ze nie ulewa. Czasem jak sie przeje to sie zdarzy,jak sie polozy na brzuszku po jedzeniu to tez, ale to co bylo,a co jest to niebo, a ziemia. I kupki tez sa. Moze tez stale pokarmy pomogly. Niewiem, ale dziecko mi zaczelo "dzialac". Moze u Was to tez kwestia wieku i Maly z tego wyrosnie?

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:

Taka sonda przez nos to bolesne badanie i wykonywane bez znieczulenia.
    Oliwier ulewał dokładnie tak jak opisujesz. Dopiero koło 8-9 msc kiedy już praktycznie jadł stałe posiłki się ustabilizowało. W wieku 3 msc jadł już silnac bo jedynie po tym nie ulewał. Masakra jakaś. Nie zgodziłam się na to badanie choć też mi proponowano. Wróciło do normy. Możesz też podawać częściej pokarmy np. co godzinę ale w maleńkich dawkach. Też pomaga czasem

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

Wysłany: 5 września 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez nie bardzo rozumiem Wira czemu panikujesz z tym karmieniem? To nic strasznego. Ja juz tyle razy karmilam na miescie, ze nawet sie nie zastanawiam czy karmic czy nie. Dziecko chce,dziecko dostaje. Nie nachalnie oczywiscie. Jesli czlowiek normalny to nie zwroci Ci uwagi tylko zrozumie sytuacje. Moja Mala je sloiczki chetnie,ale nie zabieram nigdy na wyjscie bo latwiej mi wyjac piers i nakarmic niz kombinowac ze sloikiem. I szybciej dziecko dostaje jesc wiec nie ma histerii:-) Sprobuj nakarmic gdzies w plenerze moze, zobaczysz, ze to nic strasznego. Tyle golizny teraz wszedzie wiec nikt sie na Ciebie nie rzuci o odslonieta piers;-P

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to dla mnie nie problem karmić w miejscu publicznym już to przerabiałam. Nie panikuje po prostu się niepokoiłam co się zadziało ze tak chętnie jadła a nagle jej się odwidziało.
    Okazuje się, że chyba brokuły i jabłko jej nie smakowały bo zrobiam kolejne podejście z banenem i zjadła ze smakiem. Popołudniu podałam marchewkę w kalarepką i z ziemniakami to aż musiałam podgrzewać dodatkową porcje taka byla chętna na jedzenie :-)

Dziewczyny mam wyjscie. W środę ide z koleżanką do kina - wieczorem! Mąż sam powiedział, że mam gdzieś iść. Jak dotąd kąpał Oliwkę dwa razy w życiu a nie usypiał nigdy. Aż cała drżę. Ale sam dziś powiedział, że wykąpie małą ja mam tylko obserwować. Strasznie się guzdrał i byl meeega delikatny ( ja już przez te pół roku opracowałam sobie już system i nie cackam się szczególnie ) ale nie zrobiłam ani jednej uwagi - pochwaliłam nawet :-) - poradził sobie. Ciekawe tylko jak ją uśpi na butelce a nie na cycku ( no wyzwanie przed nim ).

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira - poradzi sobie na pewno :) Mój mąż potrafi świetnie sam wykąpać Tymka i w sumie on to robi najczęściej. Spać kładzie tylko kiedy jeżdżę na basen i jakoś sobie radzi bo jak wracam to dziecko śpi :D Trzeba facetom od początku czasem przekazywać stery, często jest tak że radzą sobie lepiej niż byśmy przypuszczały ;)

A co do słoiczków to podziwiam, że Ci się chciało zaczynać przed wakacjami. Ja pewnie bym poczekała do powrotu bo jak sobie pomyślę, ile zachodu z tym na początku... Nawet teraz bywa, że wszystko wokół nas jest w jedzeniu bo a to się Tymon zaśmieje a to "pierdzi" ustami. I mimo śliniaków całe ubranie urypane w jedzeniu bo ręce pcha do buzi i łapie za łyżeczkę. Chyba mu kupię takie ubranko nakładane do karmienia zamiast śliniaka bo niektóre plamy od nie chcą się wcale z ciuszków wywabić :/

• paola87 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synek w piątek kończy 6 miesięcy. Ulewa strasznie :/ Po każdym karmieniu biorę go w pion delikatnie i noszę, odbija mu się, a po odbiciu chlust, potem też, jak się potem bawi, to dalej chlusta. Już czasem po karmieniu to od razu z nim nad zlew idę, ale zwykle nie zdążę. Oprócz tego ulewania, to często słyszę, że mu podchodzi do gardła i memła buzią i połyka, często też ma takie dni, że mu się ciągle odbija. U Waś Skowroneczka też tak było?

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola zobacz na fb zdrowie naszych dzieci wpis Doroty. Ona chyba właśnue orzeżyea to co Ty, może coś dpradzi.

Wysłany: 6 września 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Synek w piątek kończy 6 miesięcy. Ulewa strasznie :/ Po każdym karmieniu biorę go w pion delikatnie i noszę, odbija mu się, a po odbiciu chlust, potem też, jak się potem bawi, to dalej chlusta. Już czasem po karmieniu to od razu z nim nad zlew idę, ale zwykle nie zdążę. Oprócz tego ulewania, to często słyszę, że mu podchodzi do gardła i memła buzią i połyka, często też ma takie dni, że mu się ciągle odbija. U Waś Skowroneczka też tak było?

Tak Paola. Tez chlustala bardzo,mialam wrazenie, ze wiecej sie z niej wylewa niz zjada. I po jedzeniu, i po godzinie,dwoch od karmienia, nie bylo reguly, i w dzien i w nocy tez,choc mniej. Tez odbijalam, nosilam. Odbijala pieknie, ale i tak ulewala. Tez tak polykala duzo jak podeszlo do gardla a sie nie ulalo. Kilka razy mi sie krztusila przez to. Nam lekarka mowila, ze do 6,5 miesiecy moze to trwac. I przeszlo faktycznie.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira - kilka dni temu wróciłam z wakacji na Chorwacji. U nas był tylko cyc i było rewelacyjnie! Ostatnie o czym pomyślałam, to były słoiczki. Tak jak dziewczyny - dziwię się, że chcesz się w to bawić na wakacjach. Tam masz odpoczywać, a nie czarować z rozszerzaniem diety, prać brudne ubranka i dźwigać za sobą toboły z słoiczkami.

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny bez przesady. Wezmę ze sobą 3 lub 4 słoiczki. Mam w pokoju lodówkę więc mogę spokojnie przechować otwarty słoiczek do dnia kolejnego. Ona dziennie dostaje pół porcji słoiczka. A jak stwierdzę, że to uciążliwe to laktacje nadal mam podtrzymaną więc będę karmić piersią.

Paola87 a może to alergia? Córeczka mojej koleżanki strasznie ulewała i nawet nie przybierała na wadze tyle tego było no i przeszła na jakieś mleko dla alergików i to pomogło.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny moja Emma jak siedzi , to dosłownie ,,składa'' się w pół, i buźką sięga swoich stóp i je gryzie ,bawi sie.
    czy to jest normalne i bezpieczne?

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    dziewczyny moja Emma jak siedzi , to dosłownie ,,składa'' się w pół, i buźką sięga swoich stóp i je gryzie ,bawi sie.
    Moja robi to samo hihi potem pada na bok i dalej gryzie stopy ... Więc chyba taki etap

alinalii lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:

Ale jak sama siada czy jak ją posadzisz? Jeśli nie siedzi jeszcze sama to raczej jest to znak, że ma jeszcze za słabe ciałko i nie potrafi utrzymać pozycji siedzącej. W takiej sytuacji ja bym dziecka nie sadzała. Ale jeśli sama już usiadła w tej "złożonej" pozycji i swobodnie potrafi zmienić ją na inną no to widocznie wygibana jest i najwyraźniej tak jej wygodnie.

Mój też pcha stopy do buzi ale na leżąco ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2016, 15:39

Est lubi tę wiadomość

• Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    Alinko moja jeszcze nie siedzi, ale jak lezy na pleckach próbuje zjesc skarpetki, dlatego wszystkie mamy porozciagane :) Wkładanie stopek do buzi to właśnie jeden z etapów rozwojowych, tak jak pisze muminka.

28whyx8d41olhvnv.png
  • Madlene.:) Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    Na fb wstawiłam fotke z pożeraczem stóp ;)

28whyx8d41olhvnv.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mojej Basi dzisiaj zaczęła lecieć woda z nosa. Czy to katar? czy na zęby? Spanikowana jestem, bo martwię się że się przeziębiła. Gnać z katarem do pediatry? Póki co kupiłam nasivin dla dzieci i uruchomiłam katarek.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
‹‹ 2451 2452 2453 2454 2455 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ