X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Wira Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwka wczoraj wieczorem dostała kaszkę Holla - dodałam banany. Zjadła calutką porcję jaką zrobiłam ale już widziałam w połowie, że jest najedzona na maxa ale otwierała buzie chyba z łakomstwa. Potem kąpiel, cyc i spanie. I uwaga nie obudziła się o 2 jak zwykle na karmienie, spała smacznie.
    O 5 najadłam się strachu - AngelCare zaczął wyć. Zerwałam się na równe nogi wyrwana ze snu i z tego, że obudził mnie w sumie obcy dźwięk. Kiedy zorientowałam się o co chodzi podbiegłam do łóżeczka a mojego dziecka w łóżeczku nie było. Patrze na duże łóżko ( pomyślałam, że może małą wzięła do siebie albo mąż i jakoś zapomniałam o tym albo co ). Małej w dużym łóżku nie było, w jej łóżeczku nie było a mąż smacznie spał. Gdzie moje dziecko.
    W nogach łóżeczka trzymam grubsze kocyki i jeszcze jeden śpiworek i piżamkę na zmiane w razie wypadku w nocy. Oliwka się tam skulnęła więc monitor przestał odczuwać jej ruchy ( bo jest dużo wyżej umiejscowiony ) a była tak skulona między tymi kocykami itd, że nie zauważyłam własnego dziecka. Ale te kilka sekund kiedy zorientowałam się, że nie ma mojego dziecka i nie wiem co się dzieje - horror.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy w ramach wprowadzania glutenu mogę do bezglutenowej kaszki dodać trochę kaszki glutenowej i rozrobić z wodą? Jeśli tak, to ile tego dodać? No bo gotowanie codziennie kaszy manny zajmuje jednak więcej czasu. Poradźcie, jak Wy to robicie.

• Karka Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    O 5 najadłam się strachu - AngelCare zaczął wyć. Zerwałam się na równe nogi wyrwana ze snu i z tego, że obudził mnie w sumie obcy dźwięk. Kiedy zorientowałam się o co chodzi podbiegłam do łóżeczka a mojego dziecka w łóżeczku nie było. Patrze na duże łóżko ( pomyślałam, że może małą wzięła do siebie albo mąż i jakoś zapomniałam o tym albo co ). Małej w dużym łóżku nie było, w jej łóżeczku nie było a mąż smacznie spał. Gdzie moje dziecko.
    W nogach łóżeczka trzymam grubsze kocyki i jeszcze jeden śpiworek i piżamkę na zmiane w razie wypadku w nocy. Oliwka się tam skulnęła więc monitor przestał odczuwać jej ruchy ( bo jest dużo wyżej umiejscowiony ) a była tak skulona między tymi kocykami itd, że nie zauważyłam własnego dziecka. Ale te kilka sekund kiedy zorientowałam się, że nie ma mojego dziecka i nie wiem co się dzieje - horror.

Dlatego my już długo mamy 2 płytki monitora podłożone...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 11:41

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i pytanie do Domii i M+M :) Na fb napisałyście, że podajecie kaszkę dwa razy dziennie. Ja daję teraz na wieczór ryżowo jaglano kukurydzianą z hippa. Jaką poleciłybyście mi do tego jako drugą podawać? Bo rozumiem że najlepiej żeby to były dwie różne kaszki.

• Karka Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny czy w ramach wprowadzania glutenu mogę do bezglutenowej kaszki dodać trochę kaszki glutenowej i rozrobić z wodą? Jeśli tak, to ile tego dodać? No bo gotowanie codziennie kaszy manny zajmuje jednak więcej czasu. Poradźcie, jak Wy to robicie.

O właśnie też ciekawa jestem.
    Dziś pierwszy raz dałam kaszkę Hippa tą jaglaną, tylko trochę zjadła. Później będę chciała sama te kasze normalne gotować, zobaczymy jak mi to wyjdzie ;)

nqtk8u69dwbc5hye.png

• Karka Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    A i pytanie do Domii i M+M :) Na fb napisałyście, że podajecie kaszkę dwa razy dziennie. Ja daję teraz na wieczór ryżowo jaglano kukurydzianą z hippa. Jaką poleciłybyście mi do tego jako drugą podawać? Bo rozumiem że najlepiej żeby to były dwie różne kaszki.

Nie do mnie, ale napiszę Ci co ja mam zapisane: z takich 'gotowych' kaszek bezglutenowych to można Holle z płatków ryżowych lub jaglaną z ryżem, Sunbaby jaglaną lub ryżowa, Organix ryżową.
    Kaszka gryczana niepalona jest bezglutenowa.

Z glutenem normalne: manna, jaglana, owsiana, orkiszowa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 12:12

paola87 lubi tę wiadomość

nqtk8u69dwbc5hye.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:

Możesz, na początek zaleca się pół małej łyżeczki dodać. Ja podałam kaszkę orkiszową z Holle :)

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dodaję 2 gramy kaszki orkiszowej z Holle, do kaszki którą daję na wieczór (daję Sinlac, chociaż wiem że ma słabe opinie, ale tak zalecił pediatra a Pietrucha bardzo lubi). Na drugie śniadanie daję Holle ryżowo - jaglaną, ale do niej muszę dodać owoce. Piotrus już nie je jej tak chętnie jak Sinlac. Kupiłam też wczoraj Hipp ryżowo-jaglano-kukurydziany. Chcę też kupić jak trafię, tę o której pisała Renka - ryżowo bananowa z firmy na T...teraz nue pamiętam nazwy, a jestem na spacerze.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo z tych bezglutenowych to raczej wszystko właśnie jaglano ryżowe, kukurydziane, itp. I tak się zastanawiam czy jak dam tę drugą kaszkę na tej samej bazie, to nie będzie za dużo tych samych składników jak na jeden dzień? Nie wiem jak to jest z tymi wartościami odżywczymi...

A udaje Wam się zawsze trzymać tych samych pór? No bo ja trochę nie wiem jak to robić. Tak na przykład czasem po południu ze spaceru wrócimy ok 17, wtedy cyc, a o 19 kaszka i potem ok 20.30 cyc, ale często jak Mały śpi to wracamy ze spaceru około 18, wtedy muszę dać cyca bo głodny, no ale jak mu daję kaszkę o 19 to boję się czy go nie przejadam, tymbardziej że u nas problem z tym ulewaniem i nie chcę go tak futrować. Teraz je kaszki z 75 ml wody, zaraz planuję zwiększyć do 100 ml, no i nie wiem jak to logistycznie rozwiązywać :)

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Ja dodaję 2 gramy kaszki orkiszowej z Holle, do kaszki którą daję na wieczór (daję Sinlac, chociaż wiem że ma słabe opinie, ale tak zalecił pediatra a Pietrucha bardzo lubi). Na drugie śniadanie daję Holle ryżowo - jaglaną, ale do niej muszę dodać owoce. Piotrus już nie je jej tak chętnie jak Sinlac. Kupiłam też wczoraj Hipp ryżowo-jaglano-kukurydziany. Chcę też kupić jak trafię, tę o której pisała Renka - ryżowo bananowa z firmy na T...teraz nue pamiętam nazwy, a jestem na spacerze.

Topfer :)

M+M+? lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Wira Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To kaszka orkiszowa z Holla ma gluten? Sorry ale ja ciemna jak tabaka w rogu jestem w kwestii glutenu. Bo mam cale opakowanie i chcialam podawac na wieczor jak wykoncze baby sun ale jesli ma gluten to nie moge w takiej ilosci.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie ma na opakowaniu napisane: Glutenfrei to zawiera :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orkiszowe kaszki są z glutenem. Bez glutenu to ryżowe, jaglane, kukurydziane.

Renka88 lubi tę wiadomość

• Wira Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Jak nie ma na opakowaniu napisane: Glutenfrei to zawiera :)
    Całe po niemiecku jest

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • domiii Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Kaśka, pełen szacun.
    Ja to chyba będę już lecieć na słoiczkach. Za leniwa jestem, a do tego nie mam skąd brać sprawdzonych produktów.

U mnie Holle nie sprawdza się (są małe grudki i Pietrucha ma odruch wymiotny. Do tego są bardzo gęste i muszę je rozrabiać z wodą), za to Hipp mu podchodzi.

a dlaczego nie robisz całej kaszki na wodzie? Wtedy sobie konsystencje robisz ładna i nie ma żadnych grudek...

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    To kaszka orkiszowa z Holla ma gluten? Sorry ale ja ciemna jak tabaka w rogu jestem w kwestii glutenu. Bo mam cale opakowanie i chcialam podawac na wieczor jak wykoncze baby sun ale jesli ma gluten to nie moge w takiej ilosci.

Ma, ale najmniej ze wszystkich zbóż.

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:

Tak, powinny to być dwie rożne. Ja np. podaje jedna z glutenem, druga bez.
    Np. Rano HIPP jaglana, wieczorem ryżowa lub rano kukurydziana, wieczorem Holle owsiana.

d69c2n0azl70dnw1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    No bo z tych bezglutenowych to raczej wszystko właśnie jaglano ryżowe, kukurydziane, itp. I tak się zastanawiam czy jak dam tę drugą kaszkę na tej samej bazie, to nie będzie za dużo tych samych składników jak na jeden dzień? Nie wiem jak to jest z tymi wartościami odżywczymi...

A udaje Wam się zawsze trzymać tych samych pór? No bo ja trochę nie wiem jak to robić. Tak na przykład czasem po południu ze spaceru wrócimy ok 17, wtedy cyc, a o 19 kaszka i potem ok 20.30 cyc, ale często jak Mały śpi to wracamy ze spaceru około 18, wtedy muszę dać cyca bo głodny, no ale jak mu daję kaszkę o 19 to boję się czy go nie przejadam, tymbardziej że u nas problem z tym ulewaniem i nie chcę go tak futrować. Teraz je kaszki z 75 ml wody, zaraz planuję zwiększyć do 100 ml, no i nie wiem jak to logistycznie rozwiązywać :)

Ja ułożyłam plan po dłuższej obserwacji Miłosza i w 90% udaje mi się trzymać godzin posiłków, drzemki ewentualnie maja przesunięcia jakieś ale tez niewielkie. Czasami muszę go tez ja pokierować, np. przetrzymuje go troszkę ze snem jeśli się da.
    Jeśli karmisz o 18 zamiast 17 to może kaszka o 19.30? Chyba, ze to rozbija dalszy plan działania.
    Jak raz na jakiś czas będzie taka krótka przerwa miedzy karmieniami to nic się nie stanie, ale ogólnie powinny być dłuższe, chyba, ze jest głodny po godzinie?
    Albo nakarm na spacerze?
    No albo spróbować odczekać 30 minut i dać wczesniej kaszkę np o 18:30, żeby ominąć jednego cyca?
    Musisz pokombinować :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 22:41

paola87 lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj Wojtuś juz trzeci dzien na podwyzszoną temperature w okolicach 37,7 do38 :( przy tym zachowuje sie normalnie oprocz tego,ze stracil apetyt :( bylam u pediatry i mamy zrobic badanie moczu. Wlasnie od 20min Wojtus spi z przyklejonym woreczkiem i czekam na siusiu bo do 11tej otwarte labo. Kurde martwie sie... a jutro chrzciny... to tak jak by zdrowe dziecko dostalo stanu podgoraczkowego i stracilo apetyt :(

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii chodziło mi o słoiczki.

‹‹ 2453 2454 2455 2456 2457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ