X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktore gotują same dla dzieciaczkow-konczą mi sie pomysly. Ciagle ziemniaczek z marchewką i np dynią albo brokulem albo szpinakiem.. skad czerpiecie pomysly na zupki?

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Madness! Koleżanka

Wysłany: 10 października 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86, nie wiem czy to Cię jakoś ratuje, ale ja jeszcze robię z buraka, albo z cukinii, lub dodaję osobno ugotowane mięso.

xyaaa.gif

wniddf9h3d3onolh.png
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap86 ja daje praktycznie wszystko co mi w ręce wpadnie-wloszczyzna (pietruszka,seler), dodaje tez do gotowania koperek czy natke pietruszki,cukinie,buraczki, różne kombinacje. Od paru dni dodaje mięsko

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Dziewczyny ktore gotują same dla dzieciaczkow-konczą mi sie pomysly. Ciagle ziemniaczek z marchewką i np dynią albo brokulem albo szpinakiem.. skad czerpiecie pomysly na zupki?

Ja też różne kombinacje robię - z dynią, buraczkiem, brokułem, szpinakiem itd. Ale zakupiłam sobie polecaną przez dziewczyny książkę "U malucha na talerzu", dziś idę ją odebrać i od jutra będę wdrażać w życie bo na dziś mam jeszcze dla młodego niedzielny rosołek :D

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis pierwszy raz ugotowalam jaglanke z jabluszkiem dla Weroniski. Jadla chetnie. Tylko pytanie jak mi zostala porcja to moge to jakos przechowac np na jutro? Nic sie nie stanie?

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png

Wysłany: 10 października 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do przepisow to mnostwo jest w internecie,mozna zerknac i wybrac cos dla siebie. Przegladalam bo tez zaczynam od jutra gotowac swoje jedzonko. Oby tylko po tych sloiczkowych zupkach Mloda chciala jesc.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do jedzenia to ja mam wprowadzone:

ziemniak,ziemniak słodki, marchewka,pietruszka,szpinak,seler,burak,natka pietruszki,dynia,cukinia,por,brokuł,kalafior,koperek,

zupę gotuję każdego dnia , w zależności co mam w lodówce
    zazwyczaj zupa skłąda się z 3-4 skłądników + 3 razy w tyg mięco
    indyk,gołąb,cielecina,królik + do każdej zupy osobno gotuję 1 łyżkę
    kaszy manny ;)

wczoraj Emi wcinała kaszę jaglaną z bananem i gruszką ! PYCHA!!
    jutro gotuję kuskus

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w sobotę do kataru dołączyła chrypka, a od wczoraj gorączka 38,5... póki co nie panikuję, obserwuję i zbijam temperaturę. Albo mamy pierwszą trzydniówkę, albo w srodę rano pediatra...

W temacie jedzenia ja staram się czytać etykiety i gotować, ale nie zawsze mam czas i wtedy słoiczki idą w ruch (tak samo jak frytki do piekarnika dla starszych :) )Możecie mnie krytykować, ale mi już życie zweryfikowało wiele. Ja też mam rodzinę daleko, dwa zestawy lekcji do odrobienia, niekończące się pranie i prasowanie, kuchnię i gotowanie, nie wspominając o posprzątaniu, zakupach czy odbieraniu dzieci. Z Małym spacerujemy do szkoły, gotujemy wspólnie (kibicuje mi w leżaczku ;) ), odkurzacza się mój dzielny zuch nie lęka, tylko z prasowaniem kiepsko ;) Czasami myślę, że zwariuję, ale i tak bym nie cofnęła czasu i nie zmieniła decyzji, bo te dzieciaki są mega kochane :)
    Tak na prawdę to ja wymiękam jak się zaczyna chorowanie...wtedy wszystko się sypie i żal patrzeć na męczące się maluchy...

muminka83 lubi tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannia123 nie przejmuj się ;)

ja też mam mase sprzątania, prania,prasowania, gotowania obiadu dla męża , innego dla mnie (nie jem wielu rzeczy) do tego mam psa ,i do tego chodzę do pracy na 3 h dziennie , i tez zdarza mi się sięgnąć po gotowy słoik ;) czy tubkę z deserkiem ;) ściskam :*

muminka83, Hannia123 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam za słoiki nie zamierzam nikogo krytykować bo nieraz zdrowszy słoik niż zupa z bylejakiej jakości składników :D Sama jestem słoikowa, jak nie mam czasu albo mam jakiś wyjazd to taki słoiczek jest zbawieniem i nie mam wyrzutów sumienia, że zapycham dziecko byle czym :D Dla nas też mi się zdarza zalać makaron sosem ze słoika, patrzę co prawda na to aby skład był w miarę zjadliwy ale lepiej zjeść taki obiad niż żadnego kiedy wypadnie sytuacja, że się nie ma czasu ugotować.

Kiedyś na stronie internetowej gerber lub bobowity trafiłam na ostrą kłótnię matek w temacie karmienia dzieci. Dwa obozy oczywiście - słoiczkowy i gotujący samodzielnie. I wiecie co, te słoiczkowe przeważnie jakoś nie rzucały epitetami w kierunku tych drugich, które potrafiły kupujące słoiczki wyzwać od najgorszych i określić mianem złych matek. No jak można kogoś złą matką nazwać, pomijam patologię i takie dziwne klimaty ale chyba gorzej dać maluchowi tłustego schabowego czy bułkę na obiad (co też się zdarza) niż zbilansowane dobrej jakości danie ze słoiczka.

alinalii, muminka83, RudyTygrysek, Est, Wira, Hannia123 lubią tę wiadomość

• paola87 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia mój M kupił mi jakąś mąkę z pełnego przemiału typ 1850... Nada się do tych muffinów, czy lepiej kupić jakąś "normalniejszą"?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Kasia mój M kupił mi jakąś mąkę z pełnego przemiału typ 1850... Nada się do tych muffinów, czy lepiej kupić jakąś "normalniejszą"?

Hmmm, to chyba bardziej taka mąka chlebowa. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na niej piec słodkie wypieki z tym, że na pewno będzie inaczej smakować niż na zwykłej mące. Próbuj ;) Chociaż podejrzewam, że wyjdzie z tego coś bliżej chlebka bananowego niż muffinek :D

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinalii wrote:
    co do jedzenia to ja mam wprowadzone:

ziemniak,ziemniak słodki, marchewka,pietruszka,szpinak,seler,burak,natka pietruszki,dynia,cukinia,por,brokuł,kalafior,koperek,

zupę gotuję każdego dnia , w zależności co mam w lodówce
    zazwyczaj zupa skłąda się z 3-4 skłądników + 3 razy w tyg mięco
    indyk,gołąb,cielecina,królik + do każdej zupy osobno gotuję 1 łyżkę
    kaszy manny ;)

wczoraj Emi wcinała kaszę jaglaną z bananem i gruszką ! PYCHA!!
    jutro gotuję kuskus

Czym przyprawiasz zupki?

Ja jestem 100% sloikowa. Zrobiłam Basi rosół miała odruch wymiotny. Pisaliście o jajecznicy oczywiście zrobiłam na parze i co zaczęła mieć odruch wymiotny. Wole dać słoik bo tylko jest mi przykro :(
    Zawsze byłam noga do gotowania i nawet dziecku nie smakuje :(
    A to przecież żadna filozofia wrzucić do wody warzywka kawałek mięska i zblendowac i zaciągnąć kaszka :(
    Druga sprawa mieszkam w takiej pipiduwie ze ewentualnie kurczaka załatwię od gospodarza. Reszta to zakup w markecie lub na targu ale tam to każdy ma eko a dziwnym trafem marchewki są wielkie jak pędzone.

A.Kasiu ja bułkę tez daje ale tak do pociumkania dla zabawy i taka jednodniowa by dziąsełka sobie drapała :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014

Wysłany: 10 października 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy zoltko i miesko dajecie jednoczesnie do zupki czy na zmiane?

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    A.Kasiu ja bułkę tez daje ale tak do pociumkania dla zabawy i taka jednodniowa by dziąsełka sobie drapała :)

Miałam na myśli bułkę zamiast obiadu ;)

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Miałam na myśli bułkę zamiast obiadu ;)

No nie co to, to nie :)
    Ufff :)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 10 października 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowroneczka poki co ja daję osobno.1dnia miesko a 2 zoltko.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam o tych waszych obiadkach to ryczeć ni się chce. Piotruś dziś wstał o 4:20, i wiem że do 19:00 czeka mnie tylko marudzenie. Nie mam czasu na nic, bo cały czas skaczę przy nim. Inaczej ryk. Tak więc Pietrucha na słoiczkach, i to tylko takich jakie w swej łaskawiści zakupi mu tata, bo ja nawet do sklepu nie chodzę...

• ksanka Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M łącze się w bólu, chociaż ja staram się jak uda mi się uspac Zosia zrobić jej coś szybkiego do łapki.
    I dzięki temu że łazi po mieszkaniu też jest już łatwiej mi coś zrobić, ale i tak najczęściej robię coś z piekarnika np pieczone warzywa, lub na parze no i nie rozdrabniam bo my blw

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 11 października 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie, mój standardowy termometr bezdotykowe uległ uszkodzeniu lapkami Zosi, jaki wiarygodny polecicie, jaki wam się sprawdził i macie zaufanie do odczytow? . Dzieki z gory

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 2474 2475 2476 2477 2478 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ