X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M u mnie tez nudy z jedzeniem ;) tylko kaszka i jakiś obiadek. Masakra bo cokolwiek bym nie dała to wszystko jest ble i nie mam pomysłu jak sprawić by jedzenie było bardziej smaczne.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie.tez ostatnio lipa przez zeby chyba I lyzka nie idzie :/ przez caly dzien zjada 100g obiadku I 60g owoca+sinlac I to na upych :/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Kurcze, czytam na fb, że dzieci jedzą jogurty, serki, placuszki i zaczęłam się zastanawiać, czy nie daję Piotrusiowi za mało jedzenia. Wygląda to tak. Z produktów "stałych" na drugie śniadanue ok 120 ml kaszki na mleku (dziś dodałam dwie łyżki owoców), na obiad pół słoika warzyw z mięsem (ok 100 g) i wieczorem ok 150 ml kaszki. Poza tym pierś rano po przebudzeniu (jest średnio zainteresowany), po spacerze w południe i przy wieczornym wyciszaniu.
    Ja też jestem zwolenniczką działania "instynktownego", ale kurcze u mnie z tym słabo...
    A Pietrucha coraz dłuższy, już ma ok 77 cm, a waga to 7,9 kg. Oczywiście nie chcę go na siłe karmuć, ale też chcę unikną błędów.

Czy można już podawać te serki i jogurty?
    M+M Piotruś jest na piersi i pewnie to mu wystarcza ale myślę, że mogłabyś dawać mu coś więcej. Np np.jak zje rano kaszke(po piersi czy jak tam robicie) to za 2godzinki możesz podać mu owocki (ja daję te ze słoiczka bo w wiekszości naprawdę są same owoce, czytam składy, daj mu tyle ile bedzie chciał zjesć-może nawet całą porcję). Potem pierś oczywiście jak potrzebuje no i ten obiadek (czemu dajesz tylko pół słoiczka? Tylko tyle zjada Piotruś czy mu tak wydzielasz?), później może jakiś chrupeczek kukurydziany czy takie placuszki, o których wspominają dziewczyny i na wieczór na kolację albo kaszka albo pierś. Długaśny ten Twój synek ale z wagą szczuplaczek :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    M+M u mnie tez nudy z jedzeniem ;) tylko kaszka i jakiś obiadek. Masakra bo cokolwiek bym nie dała to wszystko jest ble i nie mam pomysłu jak sprawić by jedzenie było bardziej smaczne.
    A próbowałaś blw z Basią? Może pasowało by jej samodzielne jedzenie? Mój Wojtuś póki co jeszcze sam nie ma ochoty jeść i woli z łyżeczki od mamusi ale jak już usiądzie stabilnie to zacznę mu podawać coś łagodnego żebym na zawał nie zeszła jak się będzie krztusił hehe

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap ja sie cholernie boje tego Blw właśnie ze względu na zakrztuszenie. Ostatnio jak dałam jej jabłko do pocycania, ugryzła kawałek i nie wiedziała co z tym zrobić i zaczęła sie krztusić. Masakra!

Ona jest szuplat i jakoś mam wrażenie ze póki wariuje w krzesełku i stabilnie nie siedzi musimy poczekać.

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • edyś Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba u nikogo nie ma z jedzeniem tak jak u nas. Kaszki bleeee, marchewka, burak - podejrzewam uczulenie, dynia posmakowała i chyba nie uczula, więc jest to chyba drugi produkt, który Ula może jeść. Dzisiaj próbowałam podać dynię z indykiem - coś tam zjadła. Nooo to moje dziecko zjada tylko trochę obiadku :D Z BLW czekam aż usiądzie, chociaż ostatnio świetnie rozgniatała uparowaną dynię na blacie (za długo parowałam i była zbyt miękka do złapania). Owoców nie chcę podawać dopóki nie przerobimy więcej warzyw.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 26 października 2016, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba jestem z innej epoki bo mnie całe to jedzenie blw nie przekonuje.
    Owszem uważam że dziecko musi samo nauczyć się jeść ale hmmm nie każdy rodzic wie jak udzielić pierwszej pomocy w przypadku zadławienia choć osobiście w tym czuję się mocna.
    Oli był uczony tradycyjną metodą A jadł wszystko i szybko nauczył się sam. Daje młodej do rączki kukurydzianki Ale hmmm może z wygody wolę dać jej sama. Pięknie otwiera pyszczek choć je niewiele moim zdaniem. Staram gotować jej dużo warzyw... w konsystencji na tyle miękkiej by jej dziąsła to przyzwoiły.
    Nie ma zębów więc większość pokarmów byłoby jej trudno ogarnąć A mi hihi mieszkanie w natłoku zajęć chyba też.
    Syn deklaruje że nauczy ją być z wszystkim na tip top to i sądzę że i z nią pójdzie mi łatwo. Oby. Muszę chyba więcej poczytać o tej metodzie Ale na tyle co już ogarnęłam temat to mnie nie ... przekonuje.
    Ps. Jeśli chodzi o wprowadzenie nowych smaków nie ma problemu. Ona jak odkurzacz wszystko próbuje ... I na całe szczęście nie pluje tym. Tfu tfu by nie zapeszyć. :-p

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• paola87 Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M u nas też obiadek, czasem cały słoiczek 125g, czasem tylko pół. Słoiczek z owocami - zazwyczaj pół, a wieczorem kaszka. Pediatra mówiła ze do roku to jest na zasadzie poznawania smaków, dziecko nie musi zjadać tego dużo, niech je ile chce, z czasem i tak się wszystko zmienia.

A jak Piotruś śpi teraz w dzień i w nocy? Bo wiem że też bywało u Was z tym różnie.
    U nas w dzień nadal drzemki po 30 minut i problem z odłożeniem, a na noc usypianie i po 30 minutach pobudka z płaczem i problem z uśpieniem. Potem w nocy milion pobudek. Wrr...

A wczoraj pojawił się drugi ząbek :)

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem zdania że nie ma co za dużo dawać dziecku.
    Wielkość żołądka dziecka odpowiada jego pięści im więcej dajemy tym bardziej rozciąga się. Ważne też trzymać się stałych godzin posiłków to pomaga i dziecku i rodzicom.

Podobnie jak u paola87 Ciebie młoda ja około 2 i pół łyżki stołowej obiadku a często zostawia to odpowiada połowie słoiczka.
    Owoce wprowadziłam ale zawsze do południa podaję ze względu na cukier jaki w nich występuje :P
    Soki pije ale są to soczki z malin czy z czarnej porzeczki - domowy wybór z wodą plus rumianek... meliske...czy koper bo bardzo go lubi.

Miłego dnia kochane :D

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z jedzenien nie ma problemu. Weronika je wlasciwie wszystko co jej zrobie. Na szczescie przekonala sie do moich obiadkow i zjada pieknie,porcje z dokladka. Poza tym kaszke z owocem, sam owoc,czasami jogurcik, kisielek. Nie bardzo mam pole manawru z urozmaiceniem bo u nas nie ma zabkow jeszcze wiec wszystko co trzeba gryzc odpada. Zmieniam owoce i poki co jej wystarcza. Ale chetnie probuje tez jedzenia od nas z talerza i o dziwo nic jej nie jest. Jak zobaczy ze cos jest na stole ze my siadamy do posilku to zostawia wszystko i pelznie do nas. Spokojna jest dopiero jak spsobuje tego co my jemy.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotruś wszystko je w miarę chętnie, ale tak do połowy porcji :-)

Paola w dzień Piotruś rano śpi ok 40 minut w wózeczku, w południe spacer i wtedy potrafi nawet spać dwie godziny. Oczywiście budzi się po 30-40 minutach, ale jak poruszam mocniej wózeczkiem to śpi dalej. Potem potrzrbuje jeszcze drzemki około 16, która trwa ok 30-40 minut.
    Noce ciężkie. Zasypia w 10 minut i śpi ok 2,5 godziny. No a potem to już ciężko. Dziś wstawałam do niego ze 12 razy. Kręgosłup mi siada. Wystarczy go jednak przytulić do piersi na 10 minut. Dziś jestem bardzo zmęczona i jak pomyślę o czekającym mnie 10 km spacerze...

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M - e tam, dawaj tyle ile chętnie zjada ;) A poza tym tak jak dziewczyny piszą - do roku mleko jest podstawą diety. Co jakiś czas coś tam nowego możesz mu podsuwać, np jogurt z owocami. Na początek to chyba trzeba te jogurty przeznaczone dla niemowląt, dopiero później można zwykłe naturalne. Skoro nie domaga się więcej no to raczej głodzony nie jest ;) Powiem Ci, że w drugą stronę też nie dobrze - mój to by wiecznie jadł :P Mam tylko nadzieję, że przemianę materii to on będzie miał po ojcu nie po mnie :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymo dzisiaj przemówił! Od rana jest tylko bum bum, abu i gugu :D

alinalii, ksanka, muminka83, Izoleccc, Karka lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i młoda ma 71 cm i 7,1 kg :D
    Zdrowa jak rydz :d

Hannia123, alinalii lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Est Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja daję Małemu, oprócz mleka: kaszki (Holle), zupy z mięsem, rybami, owoce (zblendowane), poza tym jogurty je praktycznie codziennie, bo bardzo lubi ( naturalne), jajka, kasze (manna, jaglana) i próbowalam mu dawać trochę chleba, ale chyba nie jest jeszcze gotowy. Robilam mu też placuszki kaszka manna+banan+jajko ale sama musiałam je zjeść :-)
    Pije tylk wodę, i pije ją chętnie i bardzo duzo (mineralną, tę samą co my).
    Rączki myjemy kilka razy dziennie.

muminka83, alinalii, Renka88 lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pietrucha spał dziś do 06:30, a po tym jak tata przyniósł go do sypialni rodziców, drzemał jeszcze do 07:30!
    O nocnych pobudkach nie wspominam, aby nie psuć tej cudownej wiadomości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 10:21

Est, alinalii, edyś, muminka83, A.Kasia, Izoleccc, Falon lubią tę wiadomość

• pap86 Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj masz sie tym spaniem Piotrusia masz... :)

M+M+? lubi tę wiadomość

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 28 października 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rano było tak ! ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c8dfdff1a58a.jpg

Renka88, muminka83, A.Kasia, Izoleccc, Karka, edyś, Est, Hannia123 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki loczek zakręcony :) słodko :)

Powiem wam, że moje dziecię to się wybredne robi. Ratowalam się dziś sloiczkiem dla niego to zjadł kilka łyżeczek i uciekł dalej szkudzic ale jak na chwilę zostawiłam mój talerz z ryżem na bulionie miso to ledwo mu z rąk zabrałam :) a jak go zaczęłam tym karmić (w końcu i tak już zjadł) to ledwo z łyżką nadazalam :) na szczęście wygląda na to że brzuszek ok. Hymmm to następne chyb będzie sushi :)

• smerfetka84 Ekspertka

Wysłany: 28 października 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie , mam takie pytanie: kobieta ciężarna jest na stażu, idzie na zwolnienie i czy urzad pracy który płaci za staż może nasłać kontrole z ZUS?

8p3odqk33osvn44r.png
    f2w3rjjge5i6k7nj.png
‹‹ 2495 2496 2497 2498 2499 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ