X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • salomea Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my chyba górne jedynki! :) Jasiek ma takie gulki na dziąsłach, chyba lada dzień się przebiją. Będą do kompletu z dolnymi ;)

edyś, Karka lubią tę wiadomość

gg642n0aww2rhqzn.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.kasia nie byc moze jeszcze Tymi zaskoczy :) u nas bylo tak,ze pełzał a raczkowal tylko kawaleczek jak chcial wstac trzymając sie kogos (najpierw wstal, potem zacząl raczkowac) i ja sie odsuwalam celowo zeby kawaleczek wiecej raczkowal i potem jakos udalo sie i zaskoczyl z raczkowaniem i teraz zapierdziela az milo :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    A.kasia nie byc moze jeszcze Tymi zaskoczy :) u nas bylo tak,ze pełzał a raczkowal tylko kawaleczek jak chcial wstac trzymając sie kogos (najpierw wstal, potem zacząl raczkowac) i ja sie odsuwalam celowo zeby kawaleczek wiecej raczkowal i potem jakos udalo sie i zaskoczyl z raczkowaniem i teraz zapierdziela az milo :)

U nas tez najpierw bylo pelzanie, potem wstawanie, a dopiero na koncu siadanie i raczkowanie jednoczesnie. Na poczatku chwilka,a reszte dopelzala na brzuchu,a teraz to biega na czterech:-P No i w koncu zeby!!! Jest kuleczka wokolo calej dolnej jedynki i widac bialy zabek w dziasle,jeszcze tylko musi przebic. W koncu. Aaaa!!!

edyś, Hannia123, Karka lubią tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też młoda nie czworakuje, ba nawet nie przyjmuje takiej pozycji. Całe to machanie dupką ustało. Ale jak ją tylko podciągnąć trochę do góry to i czworakować potrafi. Pełza za to jak szalona, jak chce gdzieś bardzo szybko się przemieścić to okazuje się, że i ta asymetria w pełzaniu znika. Od jakiegoś czasu potrafi się wspinać, klęczeć i usilnie chce wstawać.
    Do tej pory nie siada i nie siedzi samodzielnie.
    15 jedziemy do neurologa.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, chyba się pogubiłaś i za bardzo chcesz. Moje dziecko też miało taką sobie hemoglobinę, żelazo w normie, za to ferrytynę poniżej. Ale zamiast mm podawałam innofer. Czy się poprawiło? Nie wiem, bo dawno u lekarza nie byłam :D
    U nas z jedzeniem też problem. Nawet ostatnio neurologopedy chciałam szukać bo sobie wkręcałam, że córka moja łyżeczką nie potrafi jeść. No za nic tej buzi nie chciała otworzyć, nawet przy owocach. Dzisiaj wróciłam do podstaw. Podałam dynię z indykiem z hipp. I cud! Dziecko je.
    Także oprócz kilku owoców i chleba chyba tylko ten jeden słoiczek będzie w użyciu :D
    Dzisiaj dałam też ogórka kiszonego. Zła matka jestem czy taki cheat day może być? :D

l22ncwa15v2ncszo.png
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :*
    Ale mnie dawno tutaj nie było, jakoś tak w sumie zapomniało mi się. Nie dam rady zbytnio nadrobić co się tutaj dzieje.

Muszę się pochwalić 4 grudnia przebiła się Kostkowi pierwsza dolna prawa jedynka. W końcu a już myślałam że nie będzie miał wcale zębów do końca roku. :) Ciągle ostatnio tak śmiesznie wytyka języczek chyba go ten ząbek kuje że tak robi. Już ładnie czuć pod palcem ale małe wystaje z dziąsła i nie widać

edyś, Hannia123, Karka lubią tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas warzywa czy obiadki nadal są ble. Ale wczoraj mama usmażyła mi halibuta i tak od niechcenia podałam kawałek Oliwce - zasmakowało chyba bo dzioba otwierała i trochę zjadła. Już w sumie proponuje Oliwce wszystko - np Danonki a wczoraj ugryzła kawałek " mlecznej kanapki". Są to tak znikome ilości ze jej raczej nie zaszkodzą a chce jej pokazywać różne smaki. Kilka dni temu wcinała pomarańcze :-)
    Za radzą A.Kasia kupiłam wczoraj tubkę owoców Day Up - nie smakowało ( chyba za kwaśne ).

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PROMOCJA NA PAMPERSY - z aktywną kartą Rossnę w Rossmanie są pampersy Active baby za 4 dyszki i za 42zł te złote chyba premium care

Karka lubi tę wiadomość

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Wira, chyba się pogubiłaś i za bardzo chcesz. Moje dziecko też miało taką sobie hemoglobinę, żelazo w normie, za to ferrytynę poniżej. Ale zamiast mm podawałam innofer.

Nie bardzo rozumiem Twój komentarz. Musiałam wybrać jakieś mm - jedni kierują się ceną, inni reklamą a ja kierowałam się ilością żelaza i tym, że o Enfamil słyszałam dużo dobrego.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    PROMOCJA NA PAMPERSY - z aktywną kartą Rossnę w Rossmanie są pampersy Active baby za 4 dyszki i za 42zł te złote chyba premium care

Dla mnie to nie jest promocja. Zielone już gdzieś widziałam nawet poniżej 30zł, a białe za 35zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 12:28

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, a ja nie rozumiem Ciebie. Ty, która jako pierwsza udzielałaś porad na temat karmienia piersią, wychwalałaś karmienie piersią pod niebiosa, byłaś świadoma że podanie butelki to krok do zakończenia laktacji sama zaczęłaś podawać mm.
    Ale oczywiście to Twoja decyzja i nie mam zamiaru Ci tu wytykać, że coś źle robisz. Po prostu nie rozumiem - jako matka, która karmi piersią dziecko o słabych przyrostach, alergiczne i nie chcące jeść warzyw.

tysiaa93, Madness!, alinalii, ksanka, Hannia123 lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Wira, a ja nie rozumiem Ciebie. Ty, która jako pierwsza udzielałaś porad na temat karmienia piersią, wychwalałaś karmienie piersią pod niebiosa, byłaś świadoma że podanie butelki to krok do zakończenia laktacji sama zaczęłaś podawać mm.
    Ale oczywiście to Twoja decyzja i nie mam zamiaru Ci tu wytykać, że coś źle robisz. Po prostu nie rozumiem - jako matka, która karmi piersią dziecko o słabych przyrostach, alergiczne i nie chcące jeść warzyw.

Oczywiście nie muszę się tłumaczyć ale powiem Ci. Zakupiłam mm bo wyjeżdzaliśmy na calutki dzień do Berlina a Oliwia została z babcią. Miałam tylko 3 porcje swojego mleka zamrożone i trochę się zgapiłam żeby odciągnąć więcej. A ponieważ jak wiesz Oliwka nie bardzo jest za posiłkami stałymi 3 porcje mleka po jakieś 50 ml na 18 godzin nieobecności rodziców to trochę mało.
    Jeśli to Cię pocieszy nadal kp i mała dostaje mm tylko jak mnie nie ma.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny.

czas tak leci że nie mam podobnie jak większość z was czasu :P
    Młoda je praktycznie wszystko oprócz właśnie słodyczy. Kładę nacisk na warzywa, owoce. Serki- kupuje twarożek i sama robię serki i daję. Danonki mnie przerażają tym co w nich jest. 12 lat temu pracowałam w Fabryce Danone i od tego czasu nie podałabym nic dziecku co nazywa się Danonki :P lub produkowane w tej fabryce :P

PS. ale nie mam nic do tego jak ktoś podaje. Z drugiej strony wszystko to chemia i jedno wielkie paskudztwo.

Wczoraj np. młoda jadła kotlecika jajecznego, marchewkę gotowaną i ziemniaczka. Suma połowa małego słoiczka.

Mu używamy Bebiko i młoda dobrze go toleruje.

Mała ma tyle energii. Już sama się puszcza i potrafi sama utrzymać się na swoich nóżkach. Serce staje kołkiem.

No i pochwalę się. Nareszcie mamy swego króliczka <3

3fa13d5cc628af8emed.jpg

79d43796e7e8e3dbmed.jpg

93a00732fc3b52cdmed.jpg

Ok ja mykam - bo obiad już prawie jest a młodej buzia się nie zamyka :D

Est, Karka lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• edyś Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TOVA wywołuję Cię, bo przez przypadek zobaczyłam Cię na innym wątku 2017 :D
    Wira, jak się wyjazd udał?
    Muminko, piękny królik :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 17:20

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:

Wyjazd super. Obłowiłam się w Primarku przypadkowo zupełnie i mogłam z czystym sumieniem delektować się grzańcem z amaretto, bez opamiętania wcinałam grillowane bratwursty i chłonęłam każdą chwilę świątecznego klimatu Berlina.
    Sądziłam, że myślami i tak będę w domu przy Oliwce ale nie było tak źle.
    Pod nosem miałam trochę zarzutów do teściowej ( np, że przez cały dzień nie umyła jej ani raz zębów, że jak się obudziła o 21:30 to zamiast ją usypiać w ciemnym pokoju to ją zabrała do salonu gdzie grał telewizor i pozapalane były wszystkie światła - i dziwiła się, że mała ma oczy jak 5 zł - skutek był taki, że jak wróciłam o 23 to nie mogłam odpocząć tylko musiałam małą usypiać ) ale wiem, że starała się jak najlepiej opiekować się jak potrafiła więc przemilczałam.

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Co tam edyś?
    Jestem, jestem, śledzę i czytam ile dam radę. Faktycznie jestem zapisana do Sierpniowych Mamuś 2017, bo rzeczywiście zamierzam mamusią po raz trzeci w sierpniu pozostać. Nie wiem czy korzystasz z fb, w każdym razie tam już się chwaliłam testem. Chociaż jeszcze wizyta przed nami we wtorek i dopiero wtedy się okaże co w trawie piszczy.

d'nusia, Izoleccc, baassiia, Est, M+M+?, A.Kasia, Lucky lubią tę wiadomość

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • Wira Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova gratulacje :-)

Tova33 lubi tę wiadomość

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qźwa kolejne pobite niemowle - ja pierd*** na jakim świecie my żyjemy. Co komu ta biedna dziewczynka zrobiła.
    Od kiedy jestem matką okropnie przeżywam takie tragedie :-(

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Qźwa kolejne pobite niemowle - ja pierd*** na jakim świecie my żyjemy. Co komu ta biedna dziewczynka zrobiła.
    Od kiedy jestem matką okropnie przeżywam takie tragedie :-(
    No, ja też... Takie małe bezbronne... Nie do pomyślenia...

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tova, coś musiałam przegapić albo nie skojarzylam nazwiska z nickiem. Gratuluję serdecznie :)

A.Kasia, Tova33 lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
‹‹ 2540 2541 2542 2543 2544 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ