X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • annak Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Annak kibicuje Ci z całego serca. Już niedługo będziesz tulić maluszka. Ile już waży? Jak się miewa ? Badania połówkowe ok ?

Wira,
    Dziękuję :-) Bardzo mocno czuję Twoje i Wasze kibicowanie.

Moja córka chyba miewa się dobrze, przynajmniej tak wnioskuję po jej codziennych aktywnościach w brzuchu. Prawdę mówiąc, już ponad 6 tygodni nie miałam USG z prawdziwego zdarzenia (hmm, w zasadzie chyba w ogóle nie miałam USG przez ten czas), więc kompletnie nie mam żadnych wieści, jakie gabaryty może mieć moja dziewczynka.
    Ale podejrzewam, że może już wkrótce dobijać do kilograma.

Teraz mnie aż tak tknęło... sama się sobie dziwię, że nagle przestałam latać na te badania ciągle. Na początku 2 tygodnie to był max., który byłam w stanie wytrzymać. A teraz chyba uspokajają mnie jej ruchy + ten dobry wynik amniopunkcji. Badania połówkowe wyszły również perfekt.

Powoli dojrzewam do myśli, że może by tak coś zacząć kupować dla mojego dziecięcia, bo teoretycznie jest możliwe, że 3 miesiące o tej porze będzie już z nami. Nie chciałabym potem zostać z ręką w przysłowiowym nocniku :-)

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• annak Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu,
    Miałam CI już wcześniej napisać - to Wasze zdjęcie powyżej jest tak boskie, że jak na nie patrzę, to już sama nie wiem, czy bardziej chciałabym adoptować Tymka, czy Ciebie :-D

Super wyglądacie.
    W Twoim spojrzeniu jest coś co dla mnie uosabia kwintesencję szczęścia, na które czekam.

d'nusia, muminka83, Est, Falon lubią tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Wira Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Wira,
    Dziękuję :-) Bardzo mocno czuję Twoje i Wasze kibicowanie.

Moja córka chyba miewa się dobrze, przynajmniej tak wnioskuję po jej codziennych aktywnościach w brzuchu. Prawdę mówiąc, już ponad 6 tygodni nie miałam USG z prawdziwego zdarzenia (hmm, w zasadzie chyba w ogóle nie miałam USG przez ten czas), więc kompletnie nie mam żadnych wieści, jakie gabaryty może mieć moja dziewczynka.
    Ale podejrzewam, że może już wkrótce dobijać do kilograma.

Teraz mnie aż tak tknęło... sama się sobie dziwię, że nagle przestałam latać na te badania ciągle. Na początku 2 tygodnie to był max., który byłam w stanie wytrzymać. A teraz chyba uspokajają mnie jej ruchy + ten dobry wynik amniopunkcji. Badania połówkowe wyszły również perfekt.

Powoli dojrzewam do myśli, że może by tak coś zacząć kupować dla mojego dziecięcia, bo teoretycznie jest możliwe, że 3 miesiące o tej porze będzie już z nami. Nie chciałabym potem zostać z ręką w przysłowiowym nocniku :-)

To już zależy od charakteru w kwestii wyprawki. Niektóre miesiącami wybierają jedną pościel i nie mogą podjąć decyzji. Ja w ciągu tygodnia przejrzałam wszystkie art jednego ze sprzedawców z allegro, zamówiłam co potrzebowałam ( pół wyprawki wyszło ), a po drugie pół pojechałam do centrum handlowego - więc generalnie tydzień i miałam po sprawie. Jak byłam w szpitalu mąż tylko kupował łóżeczko i materacyk ( wcześniej wybrane przeze mnie ) a po wózek pojechaliśmy jakieś 2 tygodnie po porodzie. Wierzę w zabobon, że łóżeczka i wózka nie kupuje się przed porodem. Teraz sklepy toną w asortymencie dla dzieci i ścigają się w kwestii różnorodności i cen więc jak się uprzesz to w jeden dzień wszystko będziesz mieć ( ale czy najlepsze i satysfakcjonujące Ciebie tego nie wiem ).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2017, 10:23

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Wira Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry za pytanie bo może głupie - zapowiadają duże mrozy. Czy w takie mrozy można wychodzić na spacer z berbeciem ?

syy2p07wrfkv45ic.png

Aniołek [*] 25.12.2014
    Aniołek [*] 08.02.2017
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Sorry za pytanie bo może głupie - zapowiadają duże mrozy. Czy w takie mrozy można wychodzić na spacer z berbeciem ?

Wirka z tego co wiem to można tylko na krócej :) raz gdzieś czytałam ze do -10 stopni ale to chyba było mało wiarygodne źródło.

My teraz jak jest taka wilgoć i wiatr to tez nie chodzimy długo ale codziennie do godzinki obowiązkowo :)

Ale tez prosze o wypowiedz bardziej doświadczonych mam :)

Miłego dnia kobietki!

Aaaaa jeszcze jedno jak sypiają teraz wasze dzieci? U nas nocne usypianie to jakaś masakra! Ile macie drzemek, w jakich godzinach i jak długich? Moje dziecko sie rozregulowało :(

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Kasiu,
    Miałam CI już wcześniej napisać - to Wasze zdjęcie powyżej jest tak boskie, że jak na nie patrzę, to już sama nie wiem, czy bardziej chciałabym adoptować Tymka, czy Ciebie :-D

Super wyglądacie.
    W Twoim spojrzeniu jest coś co dla mnie uosabia kwintesencję szczęścia, na które czekam.

<3 doczekasz się kochana już za chwileczkę :) Niech tylko ten trzeci trymestr spokojnie minie i ani się obejrzysz a nie będziesz miała czasu na forum zaglądać :D Chociaż obyś miała bo wszystkie tu czekamy na Twoją "relację z porodówki" i dalszy ciąg historii :D

A u nas taka sytuacja, że Tymcio ma zapalenie krtani i oskrzeli :/ A jeszcze w piątek po południu lekarka z przychodzi mówiła, że ona nic nie słyszy i żeby mu dawać flegaminę (po co skoro nic nie słyszała???). Już wtedy kaszlał brzydko. Nigdy więcej przychodni NFZ, i tak koniec końców trzeba iść do prywatnego lekarza po dobrą diagnozę i leczenie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Aaaaa jeszcze jedno jak sypiają teraz wasze dzieci? U nas nocne usypianie to jakaś masakra! Ile macie drzemek, w jakich godzinach i jak długich? Moje dziecko sie rozregulowało :(

U nas co do ilości drzemek to bez zmian - są dwie i trwają od godziny do 2,5. Nocne usypianie się trochę zmieniło bo wcześniej sam od razu zasypiał a teraz najpierw musi się na rękach poprzytulać i dopiero wtedy wyciąga ręce do łóżeczka.

Oczywiście w związku z chorobą to od przedwczoraj wszystkie drzemki na rękach, odłożony do łóżeczka od razu się wybudza.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka u nas wieczorem jak Synek zje cyca to mąż go bierze na ręce i zazwyczaj moment odlatuje. W dzień od zawsze usypianie na rękach, ale u nas problem z przejściem z jednej fazy snu do drugiej i jak śpi w domu to tylko 30 minut i budzi się niewyspany. Około 11 ma taką drzemkę. Potem po 14 spacer na którym śpi godzinkę z hakiem, staram się żeby do 16 spał. Czasem plan wymaga modyfikacji, wczoraj wstał o 9.50 dopiero, więc przetrzymałam go już do spaceru. Potem po 20 spanie na noc już. Ogólnie to zazwyczaj jakieś 3 godziny aktywności u nas i drzemka. A jak u Was ze spaniem?

Wira z tymi spacerami to sama mam dylemat. Bo niby jak zimno to krócej, ale jak ja mam chodzić krócej, jak ja na spacer wychodzę właśnie po to żeby Synek się wyspał bo on w domu tyle nie pośpi, więc u nas spacer około 2 godzin zawsze. Jak go wcześniej obudzę to znowu będzie bez humorku. No i zanim zasnie w tym wózku to zwykle 30, 40 minut trwa.

Kasia a jak dziś u Was, lepiej? Obędzie się bez antybiotyku?

• Renka88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ze spaniem jest tak ze koło 11 pierwsza drzemka Ok 1,5h ale to tez czasem przesuwa sie w przód lub tył najczęściej wstajemy o 8 ale zdarzała sie tez 7 a nawet 9.
    Pózniej spacer koło 14 ale jak pada to siedzimy w domu. Na spacerze przy powrocie często sobie kimnie z 30minut a w domu druga drzemka zdarza sie i przed 17. Ona jest zmęczona ale walczy, płacze :(

Na noc gwiazda zbliżona do łóżka drze sie w niebogłosy jakby ja parzyło 20-21 to cud jak już śpi. Ciagle ja przekładam do łóżeczka i potrafi sie wybudzać a u nas w łóżku śpi jak kamień nawet 4h ciągiem. Oczywiście jak już usnie.

Boje sie jak sobie niania poradzi i jak to będzie z drzemkami w obcym miejscu :(

Płakać mi sie chce jak widzę ze mamy już 2017 rok i zbliża sie powrót do pracy:(

Kasiu duuuuzo zdrówka dla Tymka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2017, 12:23

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze jest to ze te drzemki Ok 11 leżę z nia na tapczanie jak odłożę do łóżeczka koniec spania i tak oto obiad zamawiam ze stołówki a Basi robię co drugi dzien albo dostaje słoik :(

Wszystko do dupy :(

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka ja obiady robię albo w weekend albo mam zapasy w zamrażarce od rodziców i teściów :) A Mały codziennie dostaje słoiczki. Nie zrobię przy nim nic, trudno, pocieszam się że przyjdzie taki czas że będę mogła coś normalnie robić przy nim.

Powrót do pracy... Masakra, ja wciąż nie mogę podjąć decyzji co dalej. Nie wiem :(

• ksanka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira, też pytałam o mrozy i spacery moja pediatre. Ona zaleca spacery do -6 bo poniżej to za duży szok dla maluszka

Annak - myślimy o tobie i o Avie. Już niedługo powita się z rodzicami po tej stronie brzuszka.
    Co do wyprawki to kupuj tak jak czujesz. Ja zaczęłam kupować rzeczy jak poczułam że już jest bezpiecznie czyli na jakieś 2 MC przed TP.
    Wózek kupiliśmy ok 1 mc przed TP, łóżeczko 2 tygodnie, by to wszystko umyć i powstawic w domu by przeszło domowymi bakteriami.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia zdrówka dla Tymcia!

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny!

Paola - ciężko mi coś na ten temat powiedzieć bo dopiero 3 inhalacje za Tymkiem. Już nie będę mówić jaka zabawa z tymi inhalacjami, młody się naogląda bajek na całe życie. Gorzej nie jest ale czy lepiej trudno ocenić. Na szczęście noc była ok, drzemki w ciągu dnia też spokojne chociaż koniecznie na rękach. Przerypane z tymi chorobami, nasza doktorka mówiła, że zapalenie płuc ostatnio się panoszy i najwięcej ma właśnie takich pacjentów :/ Dobrze (tfu tfu!) że chociaż to nas ominęło.

• alinalii Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja gotuję rosół raz w tyg , i mrożę w słoiczkach na cały tydzień ;)
    każdego dnia wyciągam słoiczek rosołku i mam idealną bazę aby stworzyc jakąś zupkę ,a jak mam lenia to emma chętnie wsuwa poprosu grysik ugotowany na rosołku ;), co do drugich dań to je to co my , ziemniaczek,warzywo, troskę mięska ,

współczuję Wam dziewczyny tych obaw co do powrotu do pracy , sama sobie nie wyobrażam jak by to było gdybym ja musiałą wrócić do pracy na 8h ,
    naszczęście jeszczze będę mogła pobyć z emma ;)

baassiia, Tova33 lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wira wrote:
    Jedynym przeciwsjazaniem do spacerów jest wojna Boża zwana Armagedonem i jak dachy fruwaja. My chodzimy codziennie. Nawet jak mróz. Wtedy oczywiście krócej ale jak dodatnie temperatury to nawet o 2-3 h. Judytka nie choruje. Miała tylko raz katar. Na ciepły kombinezon w wózku w owczej wełny. Nie przegrzewam jej. Ewentualnie mam jeszcze termofor w ciepłym sweterku Ale jeszcze nie korzystałam. Nie jestem za siedzeniem w domu. Powietrze hartuje

Karka, alinalii, Est, baassiia lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• alinalii Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zima !!!!

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b3469e3f4c8a.jpg

Renka88, Karka, muminka83, Est, baassiia, Izoleccc, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina podziwiam Cię z tym gotowaniem. Ja niestety nie potrafię zrobić czegoś z niczego. Do wszystkiego muszę mieć przepis i robię od a do z z przepisem. Kuchnie to moge ewentualnie na cacy sprzątać :)

Co to jest w ogóle grysik :P zaraz sprawdzę ;)

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • Karka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez staram sie codziennie wychodzic, przeraża mnie tylko mega wiatr i deszcz, ale jak mnie spotkał deszcz w trakcie i Hania była spokojna lub spała, to chodziłyśmy.
    Dziś też zaliczyliśmy pierwsze saneczkowanie :D

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Karka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2017, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    Alina podziwiam Cię z tym gotowaniem. Ja niestety nie potrafię zrobić czegoś z niczego. Do wszystkiego muszę mieć przepis i robię od a do z z przepisem. Kuchnie to moge ewentualnie na cacy sprzątać :)

Co to jest w ogóle grysik :P zaraz sprawdzę ;)

Renka ja mam to samo :D Trzymam się przepisu :P i też nie wiem o co chodzi z grysikiem :P

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
‹‹ 2551 2552 2553 2554 2555 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ