X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • wiewiórka17 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda bardzo mi przykro ze straciłas maluszka :( bardzo silna.

Mi też raz wyszło dziewczynka raz chłopczyk ;) także nie tak do końca w to wierzę

iv098rib495v7vlg.png

Gracjanek 14 tc - 27.02.2015 [*]

• wiewiórka17 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiewiórka17 wrote:
    Magda bardzo mi przykro ze straciłas maluszka :( badz silna.

Mi też raz wyszło dziewczynka raz chłopczyk ;) także nie tak do końca w to wierzę

iv098rib495v7vlg.png

Gracjanek 14 tc - 27.02.2015 [*]

• Est Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laski, witam się w 15-tym tygodniu!!! :-)

kleo2426, kofeinka, baassiia, A.Kasia, Madzialena90, anie93lica, Vincent, Martita88, 26Asia, Renka88, Kajola, d'nusia, jagood, ksanka, Izoleccc lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• anie93lica Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia współczuję, trzymaj się :-*

ug37zbmh9r9sv292.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Ja też witam dzisiaj 15 tydzień, już czuję, że z mdłościami i zerowym poziomem energii ;) Dobrze że obiad mam zrobiony to mogę leżeć do góry brzuchem. Czekam na burze bo je uwielbiam, a zapowiadali w moim regionie burze z piorunami :D Can't wait!

Madzialena90, kleo2426, Vincent, 26Asia, Est, Kajola, d'nusia, wiewiórka17, Kokaina lubią tę wiadomość

• Jeżówka9 Koleżanka

Wysłany: 4 września 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nie było mnie chwilę, nie nadrobię wszystkiego ale wtrącę swoje 0,03 PLN o chińskim kalendarzu :)
    Ja akurat w to nie nie wierzę (co innego określanie płci przez lekarza medycyny chińskiej na podstawie pulsu matki, to tak, ale to też nie takie proste jak piszą w internetach;) ).
    Ale gdybyście chciały się w to bawić, to pamiętajcie że a) chińskie miesiące są liczone inaczej niż nasze, więc odnoszenie tabelki do miesięcy z zachodniego kalendarza nie ma sensu, b) wiek matki też - i teraz: może chodzić po prostu (hehe) o wiek liczony od poczęcia, a nie jak u nas od urodzenia, ale jest też całkiem możliwe (nie znam szczegółow tego kalendarza), że chodzi o wiek rocznikowy matki w momencie poczęcia, a ten z kolei może być oparty o chiński nowy rok, który dla ułatwienia co roku wypada inaczej, lub o pierwszy dzień wiosny :) Naturalnie, może też chodzić o wiek liczony wg metody: nowonarodzone dziecko ma już 1 pełny rok, i co roku na rozpoczęcie wiosny, tzn. 4/5 lutego, (a nie jak u nas - w urodziny) dodaje się kolejny rok. W zw. z czym Chińczyk może być o rok-dwa "starszy" niż urodzony w tym samym czasie Europejczyk. Podsumowując, o ile nie wiecie DOKŁADNIE jak ten kalendarz działa, nie ma to większego sensu ;) Autorz tych tabelek ewidentnie też mają różne poglądy na ten temat, stąd rozbieżności. Sorki za ten przydługi wywód ale jak jest o Chinach to muszę :P
    Uciekam, dam znać wieczorem jak moje prenatalne :)

muminka83, A.Kasia, Martita88, Est, Kajola, jagood, Izoleccc lubią tę wiadomość

• She86 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Jak czytam takie wpisy zaraz wszystko z strachu podchodzi mi do gardła i zaraz wpadam w panikę. Ręce mi się pocą, cała się telepię a łzy płyną jak oszalałe.

Madziu a miałaś wcześniejsze usg czy to było pierwsze bo właśnie nie pamiętam. Brałaś jakieś leki na podtrzymanie? Maskara .

Uświadamiam sobie że można łykać leki a to i tak nic nie daje :( Żal

Teraz to o niczym innym nie myślę jak o wizycie kontrolnej w poniedziałek. Nie wytrzymam psychicznie.

Muminko mam takie same odczucia, odkąd przeczytałam post Madzi, o niczym innym nie myśle, tylko czy moje dziecko żyje, ogarnął mnie straszny strach :( a wizyta dopiero w czwartek

Nie mogę się skupić na pracy, tak się boje :(

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Dzień dobry! Ja też witam dzisiaj 15 tydzień, już czuję, że z mdłościami i zerowym poziomem energii ;) Dobrze że obiad mam zrobiony to mogę leżeć do góry brzuchem. Czekam na burze bo je uwielbiam, a zapowiadali w moim regionie burze z piorunami :D Can't wait!

Szalona!!! Brrr!!! Ja panicznie boję się burzy. Kiedy tylko zobaczę piorun albo usłyszę grzmot biorę koc, słuchawki i chowam się w wannie. I nie ma mnie dla nikogo. Tak bardzo się boje że potrafię nie wychodzić z domu a jak pracowałam to był moment na urlop na żądanie. Pamiętam jak kiedyś w pracy mnie zastała to szef musiał mnie zawieźć do domu bo powiedziałam że inaczej zostaje na weekend w biurze :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Szalona!!! Brrr!!! Ja panicznie boję się burzy. Kiedy tylko zobaczę piorun albo usłyszę grzmot biorę koc, słuchawki i chowam się w wannie. I nie ma mnie dla nikogo. Tak bardzo się boje że potrafię nie wychodzić z domu a jak pracowałam to był moment na urlop na żądanie. Pamiętam jak kiedyś w pracy mnie zastała to szef musiał mnie zawieźć do domu bo powiedziałam że inaczej zostaje na weekend w biurze :P

Pocieszam się myślą że 26 sierpnia byłam u lekarza i maluszek miał akcję serca prawidłową. Chyba upiekę ciasto albo zrobię karty pracy na dzień dzisiejszy dla synka.
    Polecam wam dziewczyny taką zabawę z dzieckiem. My to prowadzimy od 3 roku życia i wczoraj Pani nauczycielka już pochwaliła Oliwiera mówiąc iż jest zdziwiona że 5 latek tyle potrafi bo na tle swojej grupy zna już alfabet, cyferki do 100 i rysuje lewą i prawą ręką jednocześnie :P ( ale to wynika z jego lenistwa bo twierdzi że jedną zajmie mu to zdecydowanie dłużej :P ) Dumna z potwora :P PS. karty pracy na każdy dzień sa w formie zabawy, rysunków , odszukania literki itd.

Izoleccc lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:

Ja tam się też nie boje, do niedawna jeszcze jak zaczynała się burza to otwierałam wszystkie okna i drzwi bo uwielbiam zapach powietrza po burzy. Nie robię tego jednak odkąd babka od geografii powiedziała dlaczego nie wolno otwierać właśnie okien, więc teraz na czas burzy zamykam, a otwieram jak sie skończy :P

A.Kasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Pocieszam się myślą że 26 sierpnia byłam u lekarza i maluszek miał akcję serca prawidłową. Chyba upiekę ciasto albo zrobię karty pracy na dzień dzisiejszy dla synka.
    Polecam wam dziewczyny taką zabawę z dzieckiem. My to prowadzimy od 3 roku życia i wczoraj Pani nauczycielka już pochwaliła Oliwiera mówiąc iż jest zdziwiona że 5 latek tyle potrafi bo na tle swojej grupy zna już alfabet, cyferki do 100 i rysuje lewą i prawą ręką jednocześnie :P ( ale to wynika z jego lenistwa bo twierdzi że jedną zajmie mu to zdecydowanie dłużej :P ) Dumna z potwora :P PS. karty pracy na każdy dzień sa w formie zabawy, rysunków , odszukania literki itd.

a możesz podrzucić fotkę takiej karty?
    bo mój 4-latek nie interesuje się zupełnie niczym jemu jest szkoda czasu nawet na policzenie do 5, zawsze mi odpowiada "nie mogę bo jestem za mały/za duży" (zależy od dnia), lub "ty policz(narysuj, zrób) bo ja nie umie" i żadne argumenty do niego nie docierają :P

muminka83 lubi tę wiadomość

• 26Asia Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karty pracy są super ! Kleo wpisz w google karty pracy dla 4 latka :) ja zazwyczaj wyszukiwałam na internecie :)

kleo2426 lubi tę wiadomość

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Oto jestem :) dzidzia_03_09.jpg

Wszystko w porządeczku :)

Karolina@, Renka88, edyś, Est, Madzialena90, A.Kasia, Kajola, kleo2426, d'nusia, jagood, karlik, krówka_muffka, 26Asia, ksanka, Lula_w, Mietka 30:), arien, She86, Karka, Jeżówka9, Karmelek211, Izoleccc lubią tę wiadomość

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziu strasznie mi przykro....trzymaj się.

Muminko Madzia pisała w postach że biust jej zmalał, i chyba z tego co pamiętam wspominała że miała śluz brązowy.

Dziewczyny co do płci....w 13/14 tc płeć można określić tylko i wyłącznie na podstawie kąta nachylenia nuba. Na tym etapie narządy chłopca i dziewczynki są praktycznie identyczne, różnią się tylko kątem nachylenia i tylko dobry genetyk może dostrzec tą różnicę. Więc jeśli któraś w 13tc, nie wspominając że chyba ktoś w 11tc usłyszy że jest siusiak to chyba lekarz ma omamy.
    Dziewczynce również "coś wystaje", z tą różnicą że w późniejszym etapie ok. 16/17 tc jest to zakrywane przez wargi sromowe, a u chłopca nie.
    A jeśli ktoś w 11 tc usłyszy że chłopiec i rzeczywiście urodzi się chłopiec to cóż....zawsze to 50/50

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana ja zaczynałam od prostych zabaw. Siadałam na przeciw dziecka i turlałam do niego piłeczkę i mówiłam literki przy każdym jego rzucie do mnie i jak ja do niego np. A, B, C... itd. potem cyferki. Kupiłam mu elementarze według wieku i ćwiczenia. Kupuje z różnych firm i codziennie robię. Karty pracy możesz ściągnąć z internetu też. ja na ich podstawie robię też swoje :P

Masz link :) https://www.google.pl/search?q=karty+pracy+4+latki&rlz=1C1JPGB_enPL648PL648&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB8QsARqFQoTCODPj_fr3McCFcSfcgodjmcB_Q

kleo2426, krówka_muffka lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.google.pl/search?q=karty+pracy+4+latki&rlz=1C1JPGB_enPL648PL648&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB8QsARqFQoTCODPj_fr3McCFcSfcgodjmcB_Q

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:

Karty pracy? Moj maly skonczyl 4 lata w lipcu, a juz od dawna umie policzyc do stu, umie alfabet po polsku, po angielsku i po francusku, nazywa kolory, dni tygodnia, ostatnio miesiace. Umie okreslic wczoraj, przedwczoraj, jutro, pojutrze, poda date i godzine. Teraz interesuje go dodawanie i od pewnego czasu czyta. Na poczatku byly to krotkie wyrazy, teraz juz z ksiazeczki na dobranoc polowe bajki wyczyta sam. I wcale nie siedzialam i nie zmuszalam go do niczego. Jest za to bardzo ciekawski i dopoki sie mu czegos nie wytlumaczy to nie odpusci. No i nigdy nie mowilismy do niego jak do dzidzi gugu gaga i nie zbywalismy glupimi odpowiedziami. Wszystko odpowiednie do jego wieku, tak zeby zrozumial. Wydaje mi sie ze to kwestia zainteresowania dziecka. Jesli samo chce to mu latwiej przychodzi, a na sile chyba nie da rady. Bo o ile intelektualne rzeczy ma opanowane to artystyczne jak rysowanie nie bardzo lubi. A
    Le spiewanie czy wierszyki to juz bez problemu od dawna.

muminka83, kleo2426, krówka_muffka, Est lubią tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Madziu strasznie mi przykro....trzymaj się.

Muminko Madzia pisała w postach że biust jej zmalał, i chyba z tego co pamiętam wspominała że miała śluz brązowy.

Dziewczyny co do płci....w 13/14 tc płeć można określić tylko i wyłącznie na podstawie kąta nachylenia nuba. Na tym etapie narządy chłopca i dziewczynki są praktycznie identyczne, różnią się tylko kątem nachylenia i tylko dobry genetyk może dostrzec tą różnicę. Więc jeśli któraś w 13tc, nie wspominając że chyba ktoś w 11tc usłyszy że jest siusiak to chyba lekarz ma omamy.
    Dziewczynce również "coś wystaje", z tą różnicą że w późniejszym etapie ok. 16/17 tc jest to zakrywane przez wargi sromowe, a u chłopca nie.
    A jeśli ktoś w 11 tc usłyszy że chłopiec i rzeczywiście urodzi się chłopiec to cóż....zawsze to 50/50

Tu się zgodzę. Mam koleżankę która na fb zamieściła zdjęcie w 13 tygodniu i na nim był widoczny niby siusiak a okazało się 4 tygodnie potem że to laska :D

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Karty pracy? Moj maly skonczyl 4 lata w lipcu, a juz od dawna umie policzyc do stu, umie alfabet po polsku, po angielsku i po francusku, nazywa kolory, dni tygodnia, ostatnio miesiace. Umie okreslic wczoraj, przedwczoraj, jutro, pojutrze, poda date i godzine. Teraz interesuje go dodawanie i od pewnego czasu czyta. Na poczatku byly to krotkie wyrazy, teraz juz z ksiazeczki na dobranoc polowe bajki wyczyta sam. I wcale nie siedzialam i nie zmuszalam go do niczego. Jest za to bardzo ciekawski i dopoki sie mu czegos nie wytlumaczy to nie odpusci. No i nigdy nie mowilismy do niego jak do dzidzi gugu gaga i nie zbywalismy glupimi odpowiedziami. Wszystko odpowiednie do jego wieku, tak zeby zrozumial. Wydaje mi sie ze to kwestia zainteresowania dziecka. Jesli samo chce to mu latwiej przychodzi, a na sile chyba nie da rady. Bo o ile intelektualne rzeczy ma opanowane to artystyczne jak rysowanie nie bardzo lubi. A
    Le spiewanie czy wierszyki to juz bez problemu od dawna.

ale nie umiałby tego bez pracy nad dzieckiem. Oliwier miał dojrzałość szkolną już w zeszłym roku jednak nie wyraziliśmy zgody by jako 5 latek szedł do 1 klasy bo to już chore. Widzę że jest mądrzejszy niż ja w jego wieku :P Ja ogólnie jestem szalona na punkcie wiedzy i zawsze chciałam by poprzez zabawę uczyć. Na szczęście młody bardzo chce :D i sprawia mu tą radość. Teraz jesteśmy na etapie czytania. Pierwsze wyrazy za nami :P

skowroneczka87, krówka_muffka lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda przykro mi :(

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
‹‹ 447 448 449 450 451 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ