X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • wiewiórka17 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda bardzo mi przykro ze straciłas maluszka :( bardzo silna.

Mi też raz wyszło dziewczynka raz chłopczyk ;) także nie tak do końca w to wierzę

iv098rib495v7vlg.png

Gracjanek 14 tc - 27.02.2015 [*]

• wiewiórka17 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiewiórka17 wrote:
    Magda bardzo mi przykro ze straciłas maluszka :( badz silna.

Mi też raz wyszło dziewczynka raz chłopczyk ;) także nie tak do końca w to wierzę

iv098rib495v7vlg.png

Gracjanek 14 tc - 27.02.2015 [*]

• Est Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Laski, witam się w 15-tym tygodniu!!! :-)

kleo2426, kofeinka, baassiia, A.Kasia, Madzialena90, anie93lica, Vincent, Martita88, 26Asia, Renka88, Kajola, d'nusia, jagood, ksanka, Izoleccc lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• anie93lica Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia współczuję, trzymaj się :-*

ug37zbmh9r9sv292.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Ja też witam dzisiaj 15 tydzień, już czuję, że z mdłościami i zerowym poziomem energii ;) Dobrze że obiad mam zrobiony to mogę leżeć do góry brzuchem. Czekam na burze bo je uwielbiam, a zapowiadali w moim regionie burze z piorunami :D Can't wait!

Madzialena90, kleo2426, Vincent, 26Asia, Est, Kajola, d'nusia, wiewiórka17, Kokaina lubią tę wiadomość

• Jeżówka9 Koleżanka

Wysłany: 4 września 2015, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nie było mnie chwilę, nie nadrobię wszystkiego ale wtrącę swoje 0,03 PLN o chińskim kalendarzu :)
    Ja akurat w to nie nie wierzę (co innego określanie płci przez lekarza medycyny chińskiej na podstawie pulsu matki, to tak, ale to też nie takie proste jak piszą w internetach;) ).
    Ale gdybyście chciały się w to bawić, to pamiętajcie że a) chińskie miesiące są liczone inaczej niż nasze, więc odnoszenie tabelki do miesięcy z zachodniego kalendarza nie ma sensu, b) wiek matki też - i teraz: może chodzić po prostu (hehe) o wiek liczony od poczęcia, a nie jak u nas od urodzenia, ale jest też całkiem możliwe (nie znam szczegółow tego kalendarza), że chodzi o wiek rocznikowy matki w momencie poczęcia, a ten z kolei może być oparty o chiński nowy rok, który dla ułatwienia co roku wypada inaczej, lub o pierwszy dzień wiosny :) Naturalnie, może też chodzić o wiek liczony wg metody: nowonarodzone dziecko ma już 1 pełny rok, i co roku na rozpoczęcie wiosny, tzn. 4/5 lutego, (a nie jak u nas - w urodziny) dodaje się kolejny rok. W zw. z czym Chińczyk może być o rok-dwa "starszy" niż urodzony w tym samym czasie Europejczyk. Podsumowując, o ile nie wiecie DOKŁADNIE jak ten kalendarz działa, nie ma to większego sensu ;) Autorz tych tabelek ewidentnie też mają różne poglądy na ten temat, stąd rozbieżności. Sorki za ten przydługi wywód ale jak jest o Chinach to muszę :P
    Uciekam, dam znać wieczorem jak moje prenatalne :)

muminka83, A.Kasia, Martita88, Est, Kajola, jagood, Izoleccc lubią tę wiadomość

• She86 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Jak czytam takie wpisy zaraz wszystko z strachu podchodzi mi do gardła i zaraz wpadam w panikę. Ręce mi się pocą, cała się telepię a łzy płyną jak oszalałe.

Madziu a miałaś wcześniejsze usg czy to było pierwsze bo właśnie nie pamiętam. Brałaś jakieś leki na podtrzymanie? Maskara .

Uświadamiam sobie że można łykać leki a to i tak nic nie daje :( Żal

Teraz to o niczym innym nie myślę jak o wizycie kontrolnej w poniedziałek. Nie wytrzymam psychicznie.

Muminko mam takie same odczucia, odkąd przeczytałam post Madzi, o niczym innym nie myśle, tylko czy moje dziecko żyje, ogarnął mnie straszny strach :( a wizyta dopiero w czwartek

Nie mogę się skupić na pracy, tak się boje :(

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Dzień dobry! Ja też witam dzisiaj 15 tydzień, już czuję, że z mdłościami i zerowym poziomem energii ;) Dobrze że obiad mam zrobiony to mogę leżeć do góry brzuchem. Czekam na burze bo je uwielbiam, a zapowiadali w moim regionie burze z piorunami :D Can't wait!

Szalona!!! Brrr!!! Ja panicznie boję się burzy. Kiedy tylko zobaczę piorun albo usłyszę grzmot biorę koc, słuchawki i chowam się w wannie. I nie ma mnie dla nikogo. Tak bardzo się boje że potrafię nie wychodzić z domu a jak pracowałam to był moment na urlop na żądanie. Pamiętam jak kiedyś w pracy mnie zastała to szef musiał mnie zawieźć do domu bo powiedziałam że inaczej zostaje na weekend w biurze :P

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Szalona!!! Brrr!!! Ja panicznie boję się burzy. Kiedy tylko zobaczę piorun albo usłyszę grzmot biorę koc, słuchawki i chowam się w wannie. I nie ma mnie dla nikogo. Tak bardzo się boje że potrafię nie wychodzić z domu a jak pracowałam to był moment na urlop na żądanie. Pamiętam jak kiedyś w pracy mnie zastała to szef musiał mnie zawieźć do domu bo powiedziałam że inaczej zostaje na weekend w biurze :P

Pocieszam się myślą że 26 sierpnia byłam u lekarza i maluszek miał akcję serca prawidłową. Chyba upiekę ciasto albo zrobię karty pracy na dzień dzisiejszy dla synka.
    Polecam wam dziewczyny taką zabawę z dzieckiem. My to prowadzimy od 3 roku życia i wczoraj Pani nauczycielka już pochwaliła Oliwiera mówiąc iż jest zdziwiona że 5 latek tyle potrafi bo na tle swojej grupy zna już alfabet, cyferki do 100 i rysuje lewą i prawą ręką jednocześnie :P ( ale to wynika z jego lenistwa bo twierdzi że jedną zajmie mu to zdecydowanie dłużej :P ) Dumna z potwora :P PS. karty pracy na każdy dzień sa w formie zabawy, rysunków , odszukania literki itd.

Izoleccc lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:

Ja tam się też nie boje, do niedawna jeszcze jak zaczynała się burza to otwierałam wszystkie okna i drzwi bo uwielbiam zapach powietrza po burzy. Nie robię tego jednak odkąd babka od geografii powiedziała dlaczego nie wolno otwierać właśnie okien, więc teraz na czas burzy zamykam, a otwieram jak sie skończy :P

A.Kasia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Pocieszam się myślą że 26 sierpnia byłam u lekarza i maluszek miał akcję serca prawidłową. Chyba upiekę ciasto albo zrobię karty pracy na dzień dzisiejszy dla synka.
    Polecam wam dziewczyny taką zabawę z dzieckiem. My to prowadzimy od 3 roku życia i wczoraj Pani nauczycielka już pochwaliła Oliwiera mówiąc iż jest zdziwiona że 5 latek tyle potrafi bo na tle swojej grupy zna już alfabet, cyferki do 100 i rysuje lewą i prawą ręką jednocześnie :P ( ale to wynika z jego lenistwa bo twierdzi że jedną zajmie mu to zdecydowanie dłużej :P ) Dumna z potwora :P PS. karty pracy na każdy dzień sa w formie zabawy, rysunków , odszukania literki itd.

a możesz podrzucić fotkę takiej karty?
    bo mój 4-latek nie interesuje się zupełnie niczym jemu jest szkoda czasu nawet na policzenie do 5, zawsze mi odpowiada "nie mogę bo jestem za mały/za duży" (zależy od dnia), lub "ty policz(narysuj, zrób) bo ja nie umie" i żadne argumenty do niego nie docierają :P

muminka83 lubi tę wiadomość

• 26Asia Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karty pracy są super ! Kleo wpisz w google karty pracy dla 4 latka :) ja zazwyczaj wyszukiwałam na internecie :)

kleo2426 lubi tę wiadomość

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Oto jestem :) dzidzia_03_09.jpg

Wszystko w porządeczku :)

Karolina@, Renka88, edyś, Est, Madzialena90, A.Kasia, Kajola, kleo2426, d'nusia, jagood, karlik, krówka_muffka, 26Asia, ksanka, Lula_w, Mietka 30:), arien, She86, Karka, Jeżówka9, Karmelek211, Izoleccc lubią tę wiadomość

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziu strasznie mi przykro....trzymaj się.

Muminko Madzia pisała w postach że biust jej zmalał, i chyba z tego co pamiętam wspominała że miała śluz brązowy.

Dziewczyny co do płci....w 13/14 tc płeć można określić tylko i wyłącznie na podstawie kąta nachylenia nuba. Na tym etapie narządy chłopca i dziewczynki są praktycznie identyczne, różnią się tylko kątem nachylenia i tylko dobry genetyk może dostrzec tą różnicę. Więc jeśli któraś w 13tc, nie wspominając że chyba ktoś w 11tc usłyszy że jest siusiak to chyba lekarz ma omamy.
    Dziewczynce również "coś wystaje", z tą różnicą że w późniejszym etapie ok. 16/17 tc jest to zakrywane przez wargi sromowe, a u chłopca nie.
    A jeśli ktoś w 11 tc usłyszy że chłopiec i rzeczywiście urodzi się chłopiec to cóż....zawsze to 50/50

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana ja zaczynałam od prostych zabaw. Siadałam na przeciw dziecka i turlałam do niego piłeczkę i mówiłam literki przy każdym jego rzucie do mnie i jak ja do niego np. A, B, C... itd. potem cyferki. Kupiłam mu elementarze według wieku i ćwiczenia. Kupuje z różnych firm i codziennie robię. Karty pracy możesz ściągnąć z internetu też. ja na ich podstawie robię też swoje :P

Masz link :) https://www.google.pl/search?q=karty+pracy+4+latki&rlz=1C1JPGB_enPL648PL648&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB8QsARqFQoTCODPj_fr3McCFcSfcgodjmcB_Q

kleo2426, krówka_muffka lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.google.pl/search?q=karty+pracy+4+latki&rlz=1C1JPGB_enPL648PL648&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB8QsARqFQoTCODPj_fr3McCFcSfcgodjmcB_Q

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:

Karty pracy? Moj maly skonczyl 4 lata w lipcu, a juz od dawna umie policzyc do stu, umie alfabet po polsku, po angielsku i po francusku, nazywa kolory, dni tygodnia, ostatnio miesiace. Umie okreslic wczoraj, przedwczoraj, jutro, pojutrze, poda date i godzine. Teraz interesuje go dodawanie i od pewnego czasu czyta. Na poczatku byly to krotkie wyrazy, teraz juz z ksiazeczki na dobranoc polowe bajki wyczyta sam. I wcale nie siedzialam i nie zmuszalam go do niczego. Jest za to bardzo ciekawski i dopoki sie mu czegos nie wytlumaczy to nie odpusci. No i nigdy nie mowilismy do niego jak do dzidzi gugu gaga i nie zbywalismy glupimi odpowiedziami. Wszystko odpowiednie do jego wieku, tak zeby zrozumial. Wydaje mi sie ze to kwestia zainteresowania dziecka. Jesli samo chce to mu latwiej przychodzi, a na sile chyba nie da rady. Bo o ile intelektualne rzeczy ma opanowane to artystyczne jak rysowanie nie bardzo lubi. A
    Le spiewanie czy wierszyki to juz bez problemu od dawna.

muminka83, kleo2426, krówka_muffka, Est lubią tę wiadomość

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Madziu strasznie mi przykro....trzymaj się.

Muminko Madzia pisała w postach że biust jej zmalał, i chyba z tego co pamiętam wspominała że miała śluz brązowy.

Dziewczyny co do płci....w 13/14 tc płeć można określić tylko i wyłącznie na podstawie kąta nachylenia nuba. Na tym etapie narządy chłopca i dziewczynki są praktycznie identyczne, różnią się tylko kątem nachylenia i tylko dobry genetyk może dostrzec tą różnicę. Więc jeśli któraś w 13tc, nie wspominając że chyba ktoś w 11tc usłyszy że jest siusiak to chyba lekarz ma omamy.
    Dziewczynce również "coś wystaje", z tą różnicą że w późniejszym etapie ok. 16/17 tc jest to zakrywane przez wargi sromowe, a u chłopca nie.
    A jeśli ktoś w 11 tc usłyszy że chłopiec i rzeczywiście urodzi się chłopiec to cóż....zawsze to 50/50

Tu się zgodzę. Mam koleżankę która na fb zamieściła zdjęcie w 13 tygodniu i na nim był widoczny niby siusiak a okazało się 4 tygodnie potem że to laska :D

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Karty pracy? Moj maly skonczyl 4 lata w lipcu, a juz od dawna umie policzyc do stu, umie alfabet po polsku, po angielsku i po francusku, nazywa kolory, dni tygodnia, ostatnio miesiace. Umie okreslic wczoraj, przedwczoraj, jutro, pojutrze, poda date i godzine. Teraz interesuje go dodawanie i od pewnego czasu czyta. Na poczatku byly to krotkie wyrazy, teraz juz z ksiazeczki na dobranoc polowe bajki wyczyta sam. I wcale nie siedzialam i nie zmuszalam go do niczego. Jest za to bardzo ciekawski i dopoki sie mu czegos nie wytlumaczy to nie odpusci. No i nigdy nie mowilismy do niego jak do dzidzi gugu gaga i nie zbywalismy glupimi odpowiedziami. Wszystko odpowiednie do jego wieku, tak zeby zrozumial. Wydaje mi sie ze to kwestia zainteresowania dziecka. Jesli samo chce to mu latwiej przychodzi, a na sile chyba nie da rady. Bo o ile intelektualne rzeczy ma opanowane to artystyczne jak rysowanie nie bardzo lubi. A
    Le spiewanie czy wierszyki to juz bez problemu od dawna.

ale nie umiałby tego bez pracy nad dzieckiem. Oliwier miał dojrzałość szkolną już w zeszłym roku jednak nie wyraziliśmy zgody by jako 5 latek szedł do 1 klasy bo to już chore. Widzę że jest mądrzejszy niż ja w jego wieku :P Ja ogólnie jestem szalona na punkcie wiedzy i zawsze chciałam by poprzez zabawę uczyć. Na szczęście młody bardzo chce :D i sprawia mu tą radość. Teraz jesteśmy na etapie czytania. Pierwsze wyrazy za nami :P

skowroneczka87, krówka_muffka lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda przykro mi :(

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
‹‹ 447 448 449 450 451 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ