X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Jeżówka9 Koleżanka

Wysłany: 4 września 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbiorowy post w biegu ;)

Co do muzyki: podobno korzystne są rytmy szesnastkowe, przykładowo Mozart i Vivaldi. Jakie piosenki, to się nie interesowałam - dla dobra dziecka lepiej będzie jeśli nie będę mu śpiewać ;)

Co do witamin: teraz Femibion Natal 1 ze względu na metafolinę, bo jest tylko w tym zestawie. W drugim trymestrze, kiedy ma ona mniejsze znaczenie, zamierzam wrócić do Calivity New Life (brałam to w ramach przygotowania do ciąży, 6 tygodni przed zajściem) i osobno Omega 3. Ale planuję brać co drugi dzień, bardziej stawiam na warzywa, owoce, orzechy etc.

Strasznie fajnie piszecie o wychowywaniu dzieci w konktekście tego, jak same byłyście wychowywane. Widzicie, tak się złożyło że po tym, co ostatnio pisałyście o terapii, zebrałam się na odwagę i zrobiłam dzisiaj rano drugie w życiu podejście... chodziło mi z grubsza o te wzorce wychowywania, o których pisała arien. Niestety była to taka sama porażka jak i podejście numer jeden rok temu. Widocznie się nie nadaję na terapię. Pozostaje mi mieć nadzieję, że też dam radę z własnym dzieckiem, tak jak tyle z Was daje radę bez psychologa mimo nieciekawych wzorców. Wielki szacun dla Was dziewczyny i wielkie dzięki za te podnoszące na duchu przykłady.

Paulina27, muminka83 lubią tę wiadomość

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    A dlaczego niby się nie wychodzi zimą? Noworodki się weranduje po 10 min przy otwartym oknie ubrane zimowo albo wyjeżdża wózkiem na taras/balkon :)

Właśnie - weranduje się po 10 minut, ale nie wychodzi na kilkugodzinne spacery. Dlatego też uważam, że dziecko werandowane w marcu kombinezonu nie potrzebuje :)

Renka88 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle bardzo nie chce przegrzewać dziecka. Jestem za tym, żeby tak jak któraś już pisała, założyć cieplejsze ubranko i grubszy kocyk zabrać na spacer niż od razu w kombinezon. Dzieci mojego brata wychowują się w Szkocji i tam normalne jest, że jak jest 10 stopni to dzieciaki, nawet malutkie biegają w samej bluzie. Nikt tam nie slyszał o jakiś czapeczkach po kąpieli. Moj brat w sypialni ma około 18 stopni i nigdy dzieciakom nie zakładali czapeczek. Na porządku dziennym jest też np. to że w grudniu kiedy jest okolo 0 stopni plus wiatr można zobaczyć niemowlaka przenoszonego z parkingu do marketu np z bosą stópką. I jakoś te dzieciaczki tam żyją i nie chorują bardziej niż nasze polskie. A uważam, że większą krzywdę można zrobić przegrzewając niż stosując tzw zimny chów. Ale oczywiście co, której pasuje. Jeśli będziecie czuły się bardziej komfortowo mając kombinezonik to nikt Wam przecież nie zabroni :)

P.S. A już wychodzę z siebie jak widzę u nas przy 8 stopniach dziecko 3 letnie w kombinezonie, szaliku i welnianej czapce. Taki widok wstrząsnął mną jakiś rok temu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 15:14

A.Kasia, muminka83, Lucky lubią tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 16:35

• baassiia Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kombinezon + rekawiczki na sznurku to koszmar mojego dziecinstwa:p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 15:25

arien lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) wczoraj dostałam sms'a od tych co robiłam prenatalne, że wynik biochemii korzystny :) Czyli badania krwi. Uspokoiłam się teraz i widzę, że coraz mniej mnie pod tą piersią kłuje, no i piję meliskę:)

Ja zaczynam zaraz brać Pregnal Plus - tak mi gin zalecił.

Z horoskopu wyszła mi dziewczynka i 2 koleżanki też wróżą córkę, i ja bym tak chciała:) Kumpela co chłopaka zaraz urodzi miała kilka różowych, żółtych ciuszków, to mi dała;) No to muszą się przydać:D
    Nad kombinezonem też myślałam i chyba się jednak wstrzymam.

A co do L4, mam 2, ale właśnie boję się tej kontroli z zusu, przecież nie będę jak głupia siedzieć w domu! Mogę powiedzieć, że u babci czy mamy byłam na cały dzień i tam odpoczywałam, albo że kompletowałam wyprawkę;) No przecież bez przesady.

Lucky lubi tę wiadomość

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Lula_w Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 16:35

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polacy lubują się w tym, aby było im ciepło. Moja szwagierka jak urodziła dziecko, w pokoju gdzie mały spał, temperatura nie schodziła poniżej 28 stopni!!! Twierdziła że taka musi być, aby mały się nie przeziębił. Podobnie jak Arien nie mam zamiaru przegrzewać dziecka. Kiedyś czytałam, że dziecko ma mieć tylko jedną warstwę więcej ubrań jak dorosły.

Miałam okazję spędzić trzy miesiące w Szwecji w sezonie jesienno-zimowym i czasami byłam w szoku jak Szwedzi lekko się ubierają. Są przyzwyczajeni do przebywania w zimniejszym klimacie. Pamiętam jak jednego grudniowego dnia na dworze temperatura oscylowała koło 5 stopni na plusie, a tam dzieciaki na placu zabaw w krótkich spodenkach i cienkich swetrach!

muminka83 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam!

ja dzisiaj po dodatkowej wizycie z pakietu lux-med (ciaze prowadze prywatnie)
    i zobaczyłam swoje 4 cm szczęścia :) i pierwszy raz usłyszałam serduszko!!! cudo!
    śpioch straszny z niego bo jeszcze nie miałam okazji widzieć ruchów na usg ;)
    co do płci to po dzisiejszym zdjęciu M chce się zakładać o chłopca :)
    myślę, że chiński kalendarz płci ma dużą sprawdzalność bo aż 50 % ;) hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:47

baassiia, baassiia, aaagaaatka, d'nusia, Karka, Lula_w, edyś, arien, Gośśś, Madzialena90, Kajola, Karmelek211, karlik, kleo2426, alinalii, 26Asia, Lucky, Izoleccc, Kate84, Est, krówka_muffka lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 fajnie :)
    Karka też mam zalecone Pregna Plus :)

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
  • edyś Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka88 wrote:
    A dlaczego niby się nie wychodzi zimą? Noworodki się weranduje po 10 min przy otwartym oknie ubrane zimowo albo wyjeżdża wózkiem na taras/balkon :)
    Pierwszy raz widzę takie sformułowanie :) Jak to dobrze się czegoś nowego dowiedzieć, dzięki Renka :)

Renka88 lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Marlena Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadążam Was czytać... tyle naskrobałyście :)

[*] Arek - 19.01.2014

3i499vvjojbctpry.png

9ewnugpjmowidtwe.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się jako największa panikara roku! W południe na wkładce zauważyłam jakąś zbitą grudkę śluzu podbarwionego na różowo i co zrobiłam? Pognałam do lekarza przerażona, że to czop śluzowy! Oczywiście wszystko ok, szyjka twarda i trzyma chociaż ma tylko 32mm. Dość mało na moje oko, moja siostra miała szyjkę niemal 5cm. No cóż, może taka moja uroda.
    Maluch machał mi rączką (albo groził, że koniec z panikowaniem) i ma już 87mm. Niech już będzie III trymestr bo zwariuję ;(

She86 lubi tę wiadomość

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Melduję się jako największa panikara roku! W południe na wkładce zauważyłam jakąś zbitą grudkę śluzu podbarwionego na różowo i co zrobiłam? Pognałam do lekarza przerażona, że to czop śluzowy! Oczywiście wszystko ok, szyjka twarda i trzyma chociaż ma tylko 32mm. Dość mało na moje oko, moja siostra miała szyjkę niemal 5cm. No cóż, może taka moja uroda.
    Maluch machał mi rączką (albo groził, że koniec z panikowaniem) i ma już 87mm. Niech już będzie III trymestr bo zwariuję ;(

Kasiu ja Ci sie wcale nie dziwie, ze panikujesz... Dobrze ze z malenstwem jest wszystko ok :) a lepiej isc do lekarza i sprawdzic co sie dzieje, niz pozniej miec wyrzuty sumienia, ze sie nic nie zrobilo...

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was moje Drogie ponownie!!!
    Wracamy do Was cali i zdrowi! Byłam dziś na kolejnej wizycie i mogę już oficjalnie napisać, że najgorsze za nami :) Maluszek jest cały i zdrowy, jego serduszko bije jak dzwon:) Pan Bóg nas wysłuchał i dał dużo siły, aby dzieciątko mogło się dalej rozwijać.
    Jeszcze jest troszkę za mały na prenatalne, choć lekarz wstępnie zrobił pomiary i powiedział, że jest dobrze, przepływy też(nie wiem jakie, bo z tych emocji zapomnialam zapytać, widziałam tylko jakieś niebieskie i czerwone jakby płyny) . Za 2tyg kolejna wizyta i badanie prenatalne. Wiem tylko,że wymiary wskazują na 11tc, więc wymiarów zostało zapisane w karcie u lekarza, podpytam następnym razem.
    Byłam tak zestresowana, że odebrało mi mowę i zapomnialam zawołać mojego męża na wizytę. Lekarz pokazał mi rączki i nóżki , a maluszek zakrywał twarz raczkà, tak twierdził gin, albo ssał paluszki lub dłubał w nosie jak tatuś :D
    To były dla mnie wyczerpujące 2tyg, pełne łez, smutku, stresu i obaw. Nikomu tego nie życzę. Teraz przestawiam się na pozytywne myślenie :)

Dziękuję za wsparcie i modlitwy :* :* :* Muminko dla Ciebie szczególnie :*
    Bóg ma nas w swojej opiece i bardzo mocno wierzę, że tak już będzie do końca ciąży i nie tylko :)

Ps. Jak będę w domu wrzucę fotkę.

Gośśś, A.Kasia, Kajola, baassiia, arien, edyś, muminka83, Lula_w, aaagaaatka, Madzialena90, domiii, Magda lena, d'nusia, ksanka, Karka, karlik, kleo2426, Renka88, skowroneczka87, MeAmerie, 26Asia, Lucky, Lilou1984, jagood, She86, Izoleccc, Kate84, aleksandrazz, Est, krówka_muffka, Martita88, Karolina@, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelku nawet nie wiesz jak sie ciesze !!! Swietne wiesci :) oby tak dalej :) trzymam kciuki :) i czekam na fotke malenstwa :)

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek211 wrote:
    Witam Was moje Drogie ponownie!!!
    Wracamy do Was cali i zdrowi! Byłam dziś na kolejnej wizycie i mogę już oficjalnie napisać, że najgorsze za nami :) Maluszek jest cały i zdrowy, jego serduszko bije jak dzwon:) Pan Bóg nas wysłuchał i dał dużo siły, aby dzieciątko mogło się dalej rozwijać.

Juppi! Kochana jak my czekałyśmy na takie wieści od Ciebie :* Ufff, chyba wszystkie odetchnęłyśmy razem z Tobą :) Teraz już musi być dobrze! Masz dzielne i silne maleństwo :)

• arien Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek! Gratuluacje!!!

o1483e5e2gt7h77w.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek, wygrywasz konkurs na najlepsze wieści na całym forum Belly. Gratuluję, niech dzidziuś rośnie duuuuuży i zdrowy :)

muminka83, aaagaaatka, Magda lena lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bardzo się cieszę, prawie cały czas placzę, oczywiście ze szczęścia :) Długo czekałam na te dobre wieści. Dla mnie to ogromne emocje, bo nigdy jeszcze nie widziała swojego dziecka na takim etapie. Ciąże kończyły się jedna za drugą, dlatego tak bardzo się bałam kolejnej straty.
    Myśle, że teraz mogę spokojnie zacząć cieszyć się ciążą :) Mam ochotę wszystkim wykrzyczeć jaka jestem szczęśliwa Hahaha!
    Za 2tyg przyjeżdzają nasze mamy wtedy się podzielimy, doczekać się nie mogę:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 16:48

A.Kasia, muminka83, d'nusia, kleo2426, Lucky, jagood, kofeinka, krówka_muffka, Martita88, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ