X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • domiii Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale dzisiaj dużo wizyt! wow :) fajnie, dawajcie znać, bo czuję, ze to będą same dobre wiadomości!

ps. ja się jeszcze mieszczę w swoje ubrania, ale to dlatego, że mam większość sukienek i tunik, choć i w nich już brzucha nie ukryję... ale ja tam się cieszę, że rosnę, tzn. że brzuszek rośnie :)

d69c2n0azl70dnw1.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    Ja się nie nastawiam na typowe ciążowe ciuchy, myślę raczej o tunikach jakichś i dłuższych bluzkach, itd. może się uda...

Kofeinka a myślałam że ja jestem największa na tym wątku. Kupiłam parę spodni w H&M mama, kilka bluzek w Happy mum i legginsy i zamierzam w tym chodzić do końca ciąży. Mimo że jestem w 15tc to wyglądam jak niektóre osoby w 30 :) Brzuch mam już spory, i na pewno nie są to wzdęcia, tylko fajny okrągły domek dzidzia :)

kofeinka lubi tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleo2426 wrote:
    Mi dzisiaj też 4 próbki pobrała zapłaciłam 223,80 u nas w przychodni liczone osobno (nie w pakiecie)
    WR
    HIV
    HCV
    TSH
    Toksoplazmoza IgG i IgM
    CMV IgG i IgM
    Morfologia + płytki krwi
    Glukoza na czczo
    Mocz- badanie ogólne
    i jakieś antyprzeciwciała do grupy krwi (czy coś nie pamiętam dokładnie jak to szło)
    a tak wg to co to jest CMV ?

Dziękuje za wyjaśnienie zobaczymy co tam jutro wyjdzie jak odbiorę wyniki :)
    Tez mi się wydaje, że całkiem niedrogo mi to wyszło z tym że nie robiłam grupy krwi bo mam świeżą ze stycznia i HBs bo od dziecka mam dodatni :P

• Love_life Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaKr wrote:
    Witajcie dziewczyny,

Wczoraj poinformowaliśmy z mężem jego rodziców o ciąży. Zareagowali słowami "Chyba żartujecie, jesteście nieodpowiedzialni i trzeba było uważać". Takie słowa bardzo bolą zwłaszcza, że nigdy nie mówiłam że nie będę miała dziecka a wręcz przeciwnie. Długo się o nie staraliśmy i stał się cud. Teściowie mieszkają 50 km od nas więc chyba się nie powinni obawiać, że będziemy im podrzucać dziecko. Zdołowało mnie to a dzisiaj mam usg genetyczne i zaczęłam się wkręcać, że coś będzie nie tak. Oczywiście z męzem wieczorem się pokłóciłam, bo wyskoczył z hasłem, że najwyżej nie uzna dziecka. Jakiś kosmos... Siedzę w pracy i zamiast przygotowywać szkolenie płaczę.

Nieodpowiedzialni dla mnie są rodzice- nastolatkowie którzy nie mają wykształcenia, pracy i wpadli np. A nie małżonkowie którzy są dorośli i spodziewaja się owocu miłości. Bardzo to smutne ze dziadkowie tak podchodzą do sytuacji i myślę że w przyszłości będą tego bardzo żałować gdy nie będzie komu ich odwiedzić czy pójść na grób zapalić znicz. A Ty kochana głową do góry dzieciatko będzie Twoim całym światem i będzie Cię kochać bezgraniczna miłością ściskam Cię i myślę że wszystkie jestesmy z Tobą!

Est, karlik lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleo2426 wrote:
    Dziękuje za wyjaśnienie zobaczymy co tam jutro wyjdzie jak odbiorę wyniki :)
    Tez mi się wydaje, że całkiem niedrogo mi to wyszło z tym że nie robiłam grupy krwi bo mam świeżą ze stycznia i HBs bo od dziecka mam dodatni :P

Sama gr krwi u mnie 50 zł :( ale to w ogóle jakieś drogie lab, bo wcześniej np robiłam TSH w takim dużym, przyszpitalnym laboratorium i tam 11 zł, a tym co dziś 20zł... No ale w pakiecie wyszło korzystnie

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Przeciwciała przeciw CMV – wirusowi Cytomegalii klasy IgG i IgM (CMV G i CMV M) – są badaniem w trakcie ciąży, gdyż na ich podstawie możemy wykluczyć, bądź potwierdzić przebyte i aktualne zakażenie wirusem cytomegalii lub nosicielstwo wirusa, który może wywoływać zakażenia przetrwałe. Wirus jest bardzo niebezpieczny zarówno dla matki, jak i przyszłego dziecka. Zakażenie może powodować w pierwszym trymestrze ciąży poronienia, bądź wady rozwojowe płodu, zaś w drugim i trzecim trymestrze przedwczesny poród.

Z tym, że jest to badanie bezsensowne, ponieważ nawet jeśli wykryje się zarażenie cytomegalią to nie ma czym tego leczyć. W pierwszym trymestrze jeśli dojdzie do zarażenia ciąża najczęściej obumiera, w kolejnym trymestrach wychodzą wady płodowe.
    Jestem bardzo na czasie, bo miesiąc temu siostra urodziła synka z wrodzoną cytomegalią.
    Jest jakiś lek który testują w USA, koszt 35 tyś. zł. ale nie ma w ogóle informacji czy działa czy nie.

muminka83 lubi tę wiadomość

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ale naprodukowałyście postów przez weekend! :) Witam się w ten pochmurny, deszczowy dzień - od soboty zaczęłam 13 tydzień :)! Trzymam mocno kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty - na pewno będzie wszystko dobrze!

My wybraliśmy się wczoraj z mężem na grzyby, ale oczywiście grzybów nie było, więc skończyło się na fajnym, długim spacerem :) Znaleźliśmy w lesie jakieś długie kijki, więc mieliśmy trening nordic walking :)

Powiem Wam, że od kilku dni boli mnie prawy staw biodrowy, a wczoraj ból promieniował na wszystkie kości w prawym pośladku - myślicie, że to macica się tak rozpycha?

• Est Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Was czytam to widzę, że kupę kasy oszczędzam robiąc badania na NFZ. Nie wiedzialam, ze to tyle kosztuje.

muminka83 lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Sama gr krwi u mnie 50 zł :( ale to w ogóle jakieś drogie lab, bo wcześniej np robiłam TSH w takim dużym, przyszpitalnym laboratorium i tam 11 zł, a tym co dziś 20zł... No ale w pakiecie wyszło korzystnie

to faktycznie drogie to labo u mnie TSH 10,50 także naprawdę uważam że ceny maja przyzwoite :)
    Najdrożej za HIV zapłaciłam, bo 37,00 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 11:35

• baassiia Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Z tym, że jest to badanie bezsensowne, ponieważ nawet jeśli wykryje się zarażenie cytomegalią to nie ma czym tego leczyć. W pierwszym trymestrze jeśli dojdzie do zarażenia ciąża najczęściej obumiera, w kolejnym trymestrach wychodzą wady płodowe.
    Jestem bardzo na czasie, bo miesiąc temu siostra urodziła synka z wrodzoną cytomegalią.
    Jest jakiś lek który testują w USA, koszt 35 tyś. zł. ale nie ma w ogóle informacji czy działa czy nie.
    W sumie masz rację, też troszkę poczytałam. Ponoć dużo ludzi jest nosicielami i tylko aktywna choroba jest niebezpieczna dla płodu.

A u twojej siostry odbiło się to na zdrowiu dziecka?

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już jestem, obkupiona w żarcie, lampki nocne i te słynne świecące kulki, które w sumie nawet ładnie na komodzie dziecięcej wyglądają, więc wzięłam i je :)

Karmelek - no dla szefowej to może i nie choroba jak sobie rozwali tyłek na wygodnym skórzanym fotelu i tak sobie bimba przez 8h. Z resztą dla każdego, kto nie miał żadnych problemów ciąża to nie choroba. Dla nas niestety jest inaczej i niech sobie inni w tyłek wsadzą te przytyki. Bardzo dobrze, że poszłaś na zwolnienie. Wystarczy, że jesteśmy teraz mocno nadwyrężone psychicznie to chociaż fizycznie sobie odetchniemy ;)

MoniaKr - nawet nie wiem, jak skomentować :/ Bardzo mi przykro że Cię tak potraktowano. Teściów olej, dobrze, że tak daleko mieszkają. Szkoda na nich słów po prostu. A mąż niech się w głowę stuknie z takim gadaniem, pewnie czuł się jak między młotem a kowadłem i nie wiedział co mówi. Facetom w stresogennych sytuacjach się czasem zwoje mózgowe przegrzewają :P W każdym razie Ty teraz masz dla kogo żyć i dbać o siebie, dlatego nie wolno Ci się martwić. Co by nie było to sama nie jesteś bo masz maluszka pod sercem i nas tu na forum :*

Kofeinka - poprzeglądaj oferty na olx, można kupić super ciążowe rzeczy wprawdzie używane ale w świetnym stanie i za grosze. Ja mam stamtąd jedne spodnie i bardzo je lubię. Więcej tam rozmiarów powyżej M, więc na bank coś dla siebie znajdziesz.

alinalii - łyżkę mielonej kawy (surowej) popij wodą, na biegunkę działa lepiej niż stoperan

domiii - ponoć nie można brzucha masować i głaskać bo to może powodować skurcze. Jak dotykać to tylko rękę przyłożyć ale nie głaskać. Tak mi mówiono w szpitalu i mój lekarz potwierdza.

Karlik - w poprzedniej ciąży też tak miałam, przez tydzień kulałam jak babcia ale później przeszło :) Chyba coś z tymi więzadłami czy coś...

Uff, skończyłam. Tylko do biedry wyskoczyłam a Wy tyle stron napisałyście :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 11:38

karlik, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:

To faktycznie bezsensu to badanie skoro i tak nic nie można z tym zdziałać :(

jagood lubi tę wiadomość

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:

A u twojej siostry odbiło się to na zdrowiu dziecka?

Tak, odbiło sie i to mocno, mimo że siostrze w każdym trymestrze wyszła cytomegalia ujemna. Teraz jest walka z czasem aby mały mógł w ogóle chodzić, i aby był sprawny. 4 tygodnie od urodzenia wykryto cytomegalie, doszli po wynikach badań (niedokrwistość)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 11:41

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karlik wrote:
    Cześć dziewczyny, ale naprodukowałyście postów przez weekend! :) Witam się w ten pochmurny, deszczowy dzień - od soboty zaczęłam 13 tydzień :)! Trzymam mocno kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty - na pewno będzie wszystko dobrze!

My wybraliśmy się wczoraj z mężem na grzyby, ale oczywiście grzybów nie było, więc skończyło się na fajnym, długim spacerem :) Znaleźliśmy w lesie jakieś długie kijki, więc mieliśmy trening nordic walking :)

Powiem Wam, że od kilku dni boli mnie prawy staw biodrowy, a wczoraj ból promieniował na wszystkie kości w prawym pośladku - myślicie, że to macica się tak rozpycha?

Mam to samo prawy posladek. .

karlik lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • domiii Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Ja już jestem, obkupiona w żarcie, lampki nocne i te słynne świecące kulki, które w sumie nawet ładnie na komodzie dziecięcej wyglądają, więc wzięłam i je :)

Karmelek - no dla szefowej to może i nie choroba jak sobie rozwali tyłek na wygodnym skórzanym fotelu i tak sobie bimba przez 8h. Z resztą dla każdego, kto nie miał żadnych problemów ciąża to nie choroba. Dla nas niestety jest inaczej i niech sobie inni w tyłek wsadzą te przytyki. Bardzo dobrze, że poszłaś na zwolnienie. Wystarczy, że jesteśmy teraz mocno nadwyrężone psychicznie to chociaż fizycznie sobie odetchniemy ;)

MoniaKr - nawet nie wiem, jak skomentować :/ Bardzo mi przykro że Cię tak potraktowano. Teściów olej, dobrze, że tak daleko mieszkają. Szkoda na nich słów po prostu. A mąż niech się w głowę stuknie z takim gadaniem, pewnie czuł się jak między młotem a kowadłem i nie wiedział co mówi. Facetom w stresogennych sytuacjach się czasem zwoje mózgowe przegrzewają :P W każdym razie Ty teraz masz dla kogo żyć i dbać o siebie, dlatego nie wolno Ci się martwić. Co by nie było to sama nie jesteś bo masz maluszka pod sercem i nas tu na forum :*

Kofeinka - poprzeglądaj oferty na olx, można kupić super ciążowe rzeczy wprawdzie używane ale w świetnym stanie i za grosze. Ja mam stamtąd jedne spodnie i bardzo je lubię. Więcej tam rozmiarów powyżej M, więc na bank coś dla siebie znajdziesz.

alinalii - łyżkę mielonej kawy (surowej) popij wodą, na biegunkę działa lepiej niż stoperan

domiii - ponoć nie można brzucha masować i głaskać bo to może powodować skurcze. Jak dotykać to tylko rękę przyłożyć ale nie głaskać. Tak mi mówiono w szpitalu i mój lekarz potwierdza.

Karlik - w poprzedniej ciąży też tak miałam, przez tydzień kulałam jak babcia ale później przeszło :) Chyba coś z tymi więzadłami czy coś...

Uff, skończyłam. Tylko do biedry wyskoczyłam a Wy tyle stron napisałyście :D
    ]

hmmm no to jak nakładać balsam?

d69c2n0azl70dnw1.png
  • anie93lica Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, tez mam dzisiaj wizytę o 16;))
    Dużo nas dzisiaj ma ;) czekam na same dobre wieści i trzymam kciukiii;-**

kleo2426, A.Kasia, karlik, Kajola, edyś, baassiia, Est, Madzialena90, She86, krówka_muffka lubią tę wiadomość

ug37zbmh9r9sv292.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karlik, ja mam problemy z biodrem już od miesiąca (z tym, że ja miałam z nim problem i przed ciążą). Zarówno ginekolog, jak i ortopeda przyznali, że to wina relaksyny i rozciągających się więzadeł. Na początku mocno utykałam, a teraz po prostu czasami mnie boli - w pachwinie i po zewnętrznej stronie. Ponoć pływanie może pomóc.

karlik lubi tę wiadomość

43kt9vvjbmmercyy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niektóre z Was wspominały o zatkanym nosie. Mam to prawie od samego początku ciąży i wyczytałam, że jest coś takiego jak hormonalny nieżyt nosa, który występuje często w ciąży lub przy niedoczynności tarczycy. Całe życie borykam się z zatokami i polecam wypróbować poniższe sposoby:

- maść Vicks Vaporub - smaruję z zewnątrz obie dziurki oraz miejsce pod nosem, w szczególności na noc; fajnie udrażnia nos. Przy mocniej zatkanym nosie (przeziębienie) można się wysmarować maścią, a następnie położyć ręcznik na głowę oraz inhalować się nad miską z wrzątkiem

- płukanie zatok - można kupić sól morską w aptece; może to być domowy roztwór lub np Hipertonic Spray z serii Ibuprom Zatoki (to jest roztwór chlorku sodu, czyli sól). Hipertonic Spray jest fajny, bo można pod ciśnieniem wlać ten roztwór - jest to trochę obrzydliwe, ale przeleci dokładnie całe zatoki, a potem wyleci z tym całym syfem.

domiii lubi tę wiadomość

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 7 września 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2015, 16:36

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii - no właśnie ja Palmers aby lekko na brzuchu rozprowadzam jednym ruchem bo on się szybko wchłania, tylko na bokach i z tyłu wmasowuję. Ale tej oliwki to ja za chiny nie umiem tak nałożyć. Tępe toto jakoś i się marze.

‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ