X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Est Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domii dobrze, ze z malenstwem wszystko ok!

domiii, anie93lica, muminka83 lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• paola87 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po wizycie :) I mimo, że nie miałam usg to i tak jestem o niebo spokojniejsza :) Ginekologicznie i ciążowo wszystko ok :) I posłuchałam serduszka :)

Domii dobrze, że pojechałaś na IP, będziesz spokojniejsza :) No i pomyśl o tym l4 :) Wiecie, że jak ja bym pojechała na IP to nawet nie wiedziałabym gdzie to się idzie, co robić i w ogóle...
    No nic, obyśmy miały jak najmniej takich przygód ;)

A.Kasia, domiii, Est, anie93lica, Karolina@, M+M+?, krówka_muffka, Kajola lubią tę wiadomość

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii uważaj na siebie. Na szczęście z małym wszystko dobrze. Do łóżka! :-*

domiii lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    jak tak dalej pójdzie to idę na L4 i się zacznę w końcu oszczędzać porządnie...

Kasieńka Twój olbrzym zaledwie 11 gram cięższy od mojego, więc wszystko w dobrych normach :)

Może się okazać, że tak będzie najlepiej. A jak Twoje podejście? Chciałabyś już pójść na zwolnienie?

Niby tylko 11 gram ale mój tydzień młodszy od Twojego :D

paola87 - super, że wszystko ok :) Będziesz spokojniejsza jak my wszystkie - przez jakiś tydzień od wizyty :D A potem znowu wyczekiwanie i nerwy hehe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 20:39

paola87 lubi tę wiadomość

• 26Asia Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domii oczywiście lubię, że z dzidziuściem wszystko dobrze
    od którego tygodnia lekarz mówi o wadze dziecka?

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    26Asia wrote:

A to różnie, najczęściej od momentu kiedy nie da się już zmierzyć CRL. U mnie jeszcze w 14 tygodniu się dało a wczoraj maluch był już za duży. Zależy jak dzieciaczek szybko rośnie :)

• domiii Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    26Asia wrote:

ja pierwszą wagę 122g usłyszałam dokładnie 3 tygodnie temu czyli w 15 tygodniu :)

muminka83 lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii dbaj o was praca nie zajac nie ucieknie, a wy jestescie najwazniejsi. Moze to l4 przyda sie bys choc chwile odpoczela i sie zrelaksowala a pozniej dalej cieszyla die ciaza. Nie xycze ci tego stresu co ja teraz mam przez wlasna glupote wiec oszczedzaj sie!

A co u mjie nabobchodzie dowiedzialam sie ze usg bede miala jutro by ocenic moja szyjke i dalej planowac dzialania. Tak prawde mowiac mam nadzieje ze zostawia mnie w szpitalu, bo w domu zawsze sa jakies czynniki roxpraszajace, a tu po prostu leze i kwitne

domiii lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Może się okazać, że tak będzie najlepiej. A jak Twoje podejście? Chciałabyś już pójść na zwolnienie?QUOTE]

ja bym bardzo chętnie poszła na zwolnienie już teraz, nie będę bardzo tęsknić za pracą, wręcz przeciwnie! tym bardziej, że mój lekarz prowadzący na każdej wizycie pyta czy potrzebuję zwolnienie...
    jedyne co mnie powstrzymuje to to, że w firmie, w której pracuję przeszłam z własnej działalności na umowę o pracę w pierwszym miesiącu ciąży jak jeszcze nie wiedziałam, że w niej jestem, ale boję się, że ZUS się do mnie przyczepi, że zrobiłam to celowo i nie wypłaci mi zasiłku :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 20:46

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka - tak myślałam, że Cię zostawią. Na wyniki posiewu czeka się około 2-3 dni a muszą mieć wynik zanim postanowią czy zakładać pessar/szew. Przynajmniej możesz leżeć i pachnieć a jedzenie mimo, że kiepskie to chociaż podane "do łóżka" ;) Będzie dobrze! Myślimy o Tobie cały czas <3

ksanka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    ja bym bardzo chętnie poszła na zwolnienie już teraz, nie będę bardzo tęsknić za pracą, wręcz przeciwnie! tym bardziej, że mój lekarz prowadzący na każdej wizycie pyta czy potrzebuję zwolnienie...
    jedyne co mnie powstrzymuje to to, że w firmie, w której pracuję przeszłam z własnej działalności na umowę o pracę w pierwszym miesiącu ciąży jak jeszcze nie wiedziałam, że w niej jestem, ale boję się, że ZUS się do mnie przyczepi, że zrobiłam to celowo i nie wypłaci mi zasiłku :(

Domi, nie mają takiej możliwości aby wstrzymać Ci świadczenia. Mogą co najwyżej wezwać Cię na komisję, abyś przedstawiła dokumenty świadczące o Twoim upoważnieniu do l4. W tej sytuacji wystarczy już fakt, że brałaś leki na podtrzymanie (duphaston) oraz dokument z IP, że Cię przyjęli. Jeśli tylko masz możliwość to bierz to zwolnienie i odpoczywaj w domu. Tym bardziej, że miałaś te niepokojące twardnienia.

domiii, paola87, Est, Karolina@ lubią tę wiadomość

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domii całe szczęście,że z bobasem i szyjką wszystko dobrze. Naprawdę pomyślałabym o tym L4!kurcze muszę bardziej zwracać uwagę na mój twardy brzuch, choć ja mam Wrażenie, że mój jest wciąż twardy...

Paola cieszę się, że wizyta Cie uspokoiła i mogłaś poszukać serduszka :-)

Ksanka masz rację dobrze, że trochę tam poleżysz bo tak jak piszesz w szpitalu faktycznie nic nie robisz. Trzymam kciuki za Was i daj jutro znać a teraz odpocxywajcie.

Dziewczyny a mojej koleżance właśnie odeszły wody i pojechali na IP rodzic Filipa :-) już się nie mogę doczekać aż ponownie się odezwie, że już po!

domiii, A.Kasia, paola87, ksanka, Karolina@, baassiia lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Domi, nie mają takiej możliwości aby wstrzymać Ci świadczenia. Mogą co najwyżej wezwać Cię na komisję, abyś przedstawiła dokumenty świadczące o Twoim upoważnieniu do l4. W tej sytuacji wystarczy już fakt, że brałaś leki na podtrzymanie (duphaston) oraz dokument z IP, że Cię przyjęli. Jeśli tylko masz możliwość to bierz to zwolnienie i odpoczywaj w domu. Tym bardziej, że miałaś te niepokojące twardnienia.

coraz bardziej się nad tym zastanawiam...
    a wiesz może czy jakbym poszla na zwolnienie na 2 tygodnie i potem wróciła to placi mi caly czas pracodawca prawda? żeby płacił ZUS to musze pójść co najmniej na miesiąc i dłużej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 21:00

d69c2n0azl70dnw1.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate, ja też mam świra na tym punkcie, cały czas wydaje mi się twardy, ale lekarz mnie ochrzanił że jest miękki i mam go nie sprawdzać :-D

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii Kasia ma rację, masz wskazania do l4 więc zero stresu. Poza tym myślę, że ZUS prędzej by się przyczepił gdyby sytuacja była odwrotna, czyli gdybyś nagle otworzyła działalność gospodarczą. L4 to naprawdę dobry pomysł. No Dziewczyny, bo jak nie teraz to kiedy? :)

domiii lubi tę wiadomość

• domiii Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za te wszystkie ciepłe słowa, jesteście Kochane :*

anie93lica lubi tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    a wiesz może czy jakbym poszla na zwolnienie na 2 tygodnie i potem wróciła to placi mi caly czas pracodawca prawda? żeby płacił ZUS to musze pójść co najmniej na miesiąc dłużej?

Do 30 dni zwolnienia płaci Ci pracodawca, dopiero później ZUS. Żeby ZUS przejął płatność to chyba musi być powyżej 30 dni ciągłości zwolnienia, czyli np jakbyś poszła na l4 na 2 tyg a później wróciła i znowu za jakiś czas poszła, to nie byłoby ciągłości i cały czas obowiązek płacenia by miał pracodawca.

Tak mi się wydaje, ale Martita88 chyba jest kadrową i musiałaby potwierdzić.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej elasnie mojej wspollokatorce odeszly wody, takze Pola w drodze.
    i to sa takie pozytywne wiadomosci ze az milo sie robi na serduchu

KOCHAM WAS DZIEWCZYNY JESTESCIE THE BEST!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 21:15

domiii, A.Kasia, Renka88, Est, anie93lica, Karolina@, Madzialena90 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    a wiesz może czy jakbym poszla na zwolnienie na 2 tygodnie i potem wróciła to placi mi caly czas pracodawca prawda? żeby płacił ZUS to musze pójść co najmniej na miesiąc i dłużej?

Domii Zus płaci chyba powyżej 33 dni, ale nie musi być ciągłość tylko w roku kalendarzowym musi się uzbierać ta ilość dni. Ja w styczniu chorowałam i jak w lipcu poszłam na L4 to po 10 dniach już płacił ZUS

Karolina@ lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod tym linkiem jest wszystko o zasiłku chorobowym:

http://www.e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp?id_profilu=3&pomoc=3&menu=3&id_sprawy=282

domiii lubi tę wiadomość

‹‹ 616 617 618 619 620 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ