X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • She86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wzięłam sobie urlop do końca tygodnia, bo zatoki nie dają za wygraną :/

Pisałyście o otrivinie (mam ten dla dzieci) pytalam lekarza ginekologa czy mogę używać i powiedział, że tak.. i ja sobie używałam od dwóch tygodni tego otrivinu.. chociaż nie raz laryngolog mówiła, żeby nie używać dłużej nić 2-3 dni bo można doprowadzić do nieżytu nosa.

No i używałam sobie tego otrivinu a zatoki nie przechodziły, więc przez ten weekend odstawiłam calkiem otrivin i robiłam parówki z rumianku, soli i kropelek olejku eukaliptusowego.. no coś może bylo lepiej ale bez większych efektów.

Więc wczoraj wybrałam się do pani larygolog i przepisala mi bezpieczny dla kobiet w ciązy sinulan express forte. Poki co jest tak sobie ale czuję że nos się w końcu oczyszcza.

Podsumowując nie polecam otrivinu mimo iż przynosi rewelacyjne natychmiastowe rezultaty, ale nie leczy niestety :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 12:24

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• ona. Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiii wrote:
    czyżbyś miała kontrolę właśnie w weekend?
    ja nie, bo ja nie w z Pl, ale w mojej rodzinie była i po 18 i w weekend już kontrola.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 12:26

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • She86 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam się jeszcze pochwalić zakupami z h&m, przyszły przed chwilką :D

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/eba451fe581b.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6e5cb1e22dfb.jpg

te spodnie są z pasami po bokach, bardzo wygodne :)

Madzialena90, A.Kasia, Kajola, Kate84, Karolina@, Est, Mania1718, 26Asia, Kokaina, krówka_muffka lubią tę wiadomość

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie wpadłam do was aby zadać wam pewne pytanie.
    Chodzi o to ze od jakiegos czasu zaaobserwowałam na piersiach a dokładnie obwódce brazowe krawedzie.
    Dokłądnie opisze o co mi chodzi.
    No bo jak wiadomo kobieta w ciaży z czasem zauważa na piersiach zmiany...
    Obwódka brązowieje...problem w tym że ja zauwazyłam że tez mam brazowe tylko nie całe a krawedzie obwódki srodeczek jest jeszcze jasny ...
    Nie wiem jak jasniej to wam opisać
    Czy któraś z was miała to na początku ciaży taką brozowe krawedzie obwódki sutka?

• ona. Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    Witajcie wpadłam do was aby zadać wam pewne pytanie.
    Chodzi o to ze od jakiegos czasu zaaobserwowałam na piersiach a dokładnie obwódce brazowe krawedzie.
    Dokłądnie opisze o co mi chodzi.
    No bo jak wiadomo kobieta w ciaży z czasem zauważa na piersiach zmiany...
    Obwódka brązowieje...problem w tym że ja zauwazyłam że tez mam brazowe tylko nie całe a krawedzie obwódki srodeczek jest jeszcze jasny ...
    Nie wiem jak jasniej to wam opisać
    Czy któraś z was miała to na początku ciaży taką brozowe krawedzie obwódki sutka?
    gin mi ostatnio mówiła, że całe sutki moga zaczną ciemnieć stopniowo i to jest całkowicie naturalne.

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha :) czyli to że mam obecnie brązowate krawedzie znaczy że z czasem beda całe ciemne? :)
    Dziękuje bardzo że ktoś w ogóle mi na to odpowiedział .

• kamka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Dziewczyny, nie zlinczujcie mnie ale jestem zdania, że bardzo dobrze że kontrolują. Jest różnica pomiędzy pójściem na l4 z przyczyn typu zagrożona ciąża, bardzo złe samopoczucie, uciążliwe bądź niebezpieczne warunki pracy, itd a zwykłym lenistwem i naciąganiem na kasę. Z czegoś te kontrole wynikają, kiedyś ich nie było ale nastała "moda" na l4 w ciąży i dużo osób to wykorzystuje. Ja znam mnóstwo dziewczyn, które zaraz po zajściu w ciążę idą na zwolnienie mimo świetnego samopoczucia i żadnych dolegliwości, pracując w biurze bądź przy jakiejś innej "lekkiej" pracy. Później taka kobieta biega po sklepach czy na spotkania z koleżankami i ma wszystko w nosie a inna, która faktycznie ma pełne uprawnienia do skorzystania z l4 ma z tym problem. Niektórzy lekarze już niechętnie dają zwolnienia, nawet jeśli są ku temu przesłanki, bo boją się kontroli - tak, oni też je mają. Niektórzy pracodawcy źle patrzą na kobiety idące na zwolnienie właśnie z powodu tych przypadków, które wykorzystują tę możliwość. Później taka niczemu winna kobieta, którą życie zmusiło do skorzystania z l4 jest zwalniana po powrocie do pracy bądź jest narażona na nieprzyjemności. Ja np często w poprzedniej ciąży słyszałam, że ciąża to nie choroba, żeby zwolnienie brać a zagrożone ciąże w szpitalu leżą a nie w domu. No niestety - takie ludzie mają skojarzenia i skądś się to bierze. Mój szef też długo nie wierzył w moje problemy ciążowe, dopiero jak przyszłam z papierami do macierzyńskiego po przedwczesnym porodzie to mu się głupio zrobiło.

Nie zrozumcie mnie źle, rozumiem np l4 w przypadku pracy w szkole/innych placówkach wychowawczych (dzieci roznoszą różne choroby a w ciąży każda jest niebezpieczna), miejscu, gdzie musimy np wchodzić kilka pięter po schodach (wiadomo, wysiłek jest niewskazany). W przypadku dalekich dojazdów do pracy bądź też pracy w takich miejscach, które wymuszają na nas przebywanie w szkodliwych/męczących warunkach i pracodawca nie ma możliwości zapewnić nam innego miejsca bądź zakresu wykonywania obowiązków. Rozumiem też, że rzadko jest możliwość pracy do końca ciąży no bo brzuch rośnie i w pewnym momencie ogranicza i utrudnia nam wiele czynności. Ale jeśli kobieta pracuje dajmy na to w biurze, ma mało uciążliwą pracę, dobre warunki, czuje się dobrze i nic jej nie dolega no to nie rozumiem kiedy niemal w dniu testu ciążowego leci po zwolnienie.

Takie jest moje zdanie, proszę - nie bijcie ;)
    zgadzam sie z tobą w 100%... ja wiem że nie mam powrotu do pracy po tym l4 ale ważniejsze dla mnie jest zdrowie dziecka a nie to co myśli szef... bardzo chetnie bym dalej pracowała bo lubiłam swoją prace i w sumie niewiedziałam kiedy mi te 8 godzin mijało no ale niestety musiałam częściej brać wziewki bo wysiłek był i opary a dziecku tego nie chce fundować... ale sama znam dziewczyny które pracując siedząc na tyłku przy komputerze zaraz po pozytywnym teście idą na l4 bo są zmęczone...

kofeinka lubi tę wiadomość

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    Aha :) czyli to że mam obecnie brązowate krawedzie znaczy że z czasem beda całe ciemne? :)

U mnie obwódki ciemnobrązowe, środek sutka różowiutki :)

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • ona. Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    bardzo możliwe, chociaż mogą też zostać Ci tylko brązowe krawędzie.

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 - słyszałam o sinulanie, ale ja po nim jeszcze przed ciążą dostałam ostrej wysypki, więc nie ryzykuje.

A.Kasia - oczywiście, że tak. Ja uważam, że są 3 powody, kiedy L4 jest zrozumiałe : zagrożona ciąża, złe warunki pracy i złe samopoczucie kobiety. Ale widzisz najgorsze jest to , że tak jak jest w moim przypadku np. ludzie uważają, że moja praca jest nic nie męcząca, nie szkodząca , a ja się tylko w domu lenie. Gorszej głupoty nie słyszałam. A gdy mmówię osobom w rodzinie, że takie zalecenie dał lekarz oni na to "Bo teraz to nawet lekarze się tak nauczyli". Przecież gorszych głupot nie można powiedzieć . Gdyby nie mieli powodu nie dawaliby zwolnienia, bo tak jak mówisz oni też mają kontrolę.

She86, A.Kasia, muminka83 lubią tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • kamka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie kontrola była dzieki mojemu pracodawcy bo twierdzili ze przecież moge pracować bo nie dźwigam... a zus po konrtoli stwierdził że jest l4 zasadne bo w ciąży jestem a maluch najważniejszy a zakład pracy nie miał gdzie mnie przenieść...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 12:43

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam pytanie w jakiej dawce bierzecie magnez tzn :
    ile jest mg magnezu w tabletce?

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu ja też przyznaje rację nawet w 200%! Prawda jest taka, że przez głupotę procenta cierpi ogół, ale niestety zawsze tak będzie i nie mamy na to zbytniego wpływu :)

ja uwielbiam swoją pracę i bardzo dobrze mi się pracuje, ale po rewelacjach z krwawieniem i bólami odpuszczam (napisała ta co siedzi na L4 w pracy :D )
    cały miesiąc mam zwolnienie, ale jeżdżę do pracy bo nie wyobrażam sobie, żeby siedzieć i się lenić, ale zauważyłam, że nawet te dwa dni w tygodniu strasznie mnie męczą i wracam do domu z bólem brzucha i pleców i później cały wieczór jestem nie do życia :(

dqprwn15leplej5m.png

Wysłany: 23 września 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamka, bardzo "miło" ze strony Twojego pracodawcy ;/ Mój na szczęście sam mnie namawiał na zwolnienie jak powiedziałam mu o ciąży :)

Wysłany: 23 września 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzialena90 wrote:
    dziewczyny mam pytanie w jakiej dawce bierzecie magnez tzn :
    ile jest mg magnezu w tabletce?

Ja biorę tabletki elevit pronatal, a w nich jest 100mg magnezu

Madzialena90 lubi tę wiadomość

• kamka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niestety tak zrobili ale mam ich gdzieś teraz jest ktoś dużo ważniejszy i właśnie rozmawiałam z moją mamą że chyba wakacje 2016 spędzimy u nich coby mieli wnuczke/wnuka blisko chociaż chwile a tatuś będzie z nami tam 2 tyg a my cały miesiąc:)

A.Kasia lubi tę wiadomość

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak mowie ze do swiat chce pracowac, to wiekszosc mnie w pewnym sensie wysmiewa, wiec ja bym powiedziala, ze raczej w otoczeniu panuje przekonanie, ze ciaza to jednak "choroba".

Jeszcze nikt mi nie powiedzial, co tak szybko chce isc L4, za to duzo - a po co Ci do tej pracy chodzic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 12:56

Martita88 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pytam ponieważ kupiłam dzisiaj magnez w dawce 300mg w tabletce, i wydaje mi się że to bardzo dużo.... co sądzicie?

• kamka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie inej kategorii co myślicie o śpiworku do wózka??

wg USG +2 dni
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • aaagaaatka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pracę biurową, ale idę na L4 za tydzień bo: jestem po 2 poronieniach (wcześniej nawet po nich l4 nie brałam, a leżałam w szpitalu bo miałam zabieg)- w zasadzie lekarz mówił że od razu powinnam być, do tego cały czas się źle czuję i wymiotuję a jeszcze dodatkowo nadchodzi zima, kiedy to w biurze jest zimno, bo do ogrzewania mam TYLKO malutki piecyk na prąd... Pracodawcy to nie szkodzi bo tak czy siak musi kogoś znaleźć na moje miejsce, a ZUS nas tak okrada całe życie, że wyrzutów sumienia nie mam tym bardziej.

Mnie najbardziej wkurzają fikcyjne działalności, kumpela założyła opłaciła najwyższą stawkę i cały czas ciągła po 6tys/mc - i wiecie co? Nie miała żadnej kontroli...

baassiia, muminka83 lubią tę wiadomość

f2w3sek2i28gayyb.png
    Bóg podarował mi tak cenny prezent
    On musiał Cię zrobić z chmur i anielskich skrzydeł <3

02.02.2014 [*] , 15.09.2014 [*]
‹‹ 623 624 625 626 627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ