X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • domiii Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_life wrote:
    Kochane polecicie jakiś termometr? Chce zamówić z gemini i nie wiem jaki. Kiedyś kupiłam elektroniczny I za każdym razem co innego pokazywał :(

o, podpinam się pod to pytanie!
    od miesiąca próbuję znaleźć jakieś jednoznaczne opinie i wskazówki i nie mogę się zdecydować :/

d69c2n0azl70dnw1.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na dodatek to mnie dziś znowu szefowa zawiodła swoim zachowaniem :(

Od rana widziała że źle się czuje, podeszłam do niej kolo 10 i mowię jej ze chciałabym sobie wziaść wolne do końca tygodnia, żeby się podleczyć a za dziś wypiszę cały dzień wolny, bo kiedyś brałam pol urlopu i wypiszę całe 3 dni. A ona na to - "a za wtedy kiedy byłaś w Rzeszowie na badaniach prenatalnych" - załamka..
    Ja miałam na mysli inne poł urlopu kiedy akurat ona byla na dwutygodniowym urlopie.

Ale nie wyprowadzałam jej z błedu, przytaknełam, tak wtedy kiedy byłam na badaniach.. nie potrzebuje jej łaski, koleżanki wiedzą jak było

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• Love_life Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie juz bierze przeziębienie :( ale co się dziwić w samolocie, pociągu, metrze i autobusie wszyscy kichają i kaszla :( mam takie jakby gulke w gardle ze ciężko sline przełykam i zatkany nos raczej bez temperatury :(

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w stacjonarnych aptekach zawsze prosze o tetmometr typu rteciowego. Wg mnie sa duzo bardziej dokladne, co prawda trzeba dluzej mierzyc, ale przynajmniej pomiar jest rzetelny.

Elektroniczne za 20 zl mozna od raz w kosz wrzucic:p strata kasy:p

Love_life lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:

Od rana widziała że źle się czuje, podeszłam do niej kolo 10 i mowię jej ze chciałabym sobie wziaść wolne do końca tygodnia, żeby się podleczyć a za dziś wypiszę cały dzień wolny, bo kiedyś brałam pol urlopu i wypiszę całe 3 dni. A ona na to - "a za wtedy kiedy byłaś w Rzeszowie na badaniach prenatalnych" - załamka..
    Ja miałam na mysli inne poł urlopu kiedy akurat ona byla na dwutygodniowym urlopie.

Ale nie wyprowadzałam jej z błedu, przytaknełam, tak wtedy kiedy byłam na badaniach.. nie potrzebuje jej łaski, koleżanki wiedzą jak było

Szkoda gadać niektórzy po prostu są świnie i tyle

She86 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    No wlaśnie aaagaatka, prędzej czepiałabym się taki osób, które oszukują np przez te fikcyjne działalności, no ale z tego co się orientuję to mieli zrobić z tym procederem porządek :)

I zrobili taki porządek, że ja prowadząca działalność 3 lata dostanę 400 zł macierzyńskiego minus składka zdrowotna 270 zł....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 23 września 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wysłałam Ci zaproszenie i jak możesz to bardzo proszę o jakiś link prywatnie. Też uwielbiam fotografować, ale amatorsko i do własnych albumów więc z ogromną przyjemnością oglądam prace innych :) :)

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    I zrobili taki porządek, że ja prowadząca działalność 3 lata dostanę 400 zł macierzyńskiego minus składka zdrowotna 270 zł....

:(

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:

Kochana jeśli jesteś w ciąży i pracodawca o tym wie to musi dac Ci wolne jak masz badania to jego psi obowiązek bo o tym mówi kodeks pracy!

A.Kasia, aaagaaatka, Kajola lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 - przykro mi, że spotkało Cię takie traktowanie ze strony szefowej :/ Ale wiesz - karma wraca ;)

MeAmerie - i właśnie dlatego tak nie lubię cwaniactwa i kombinatorstwa. Tacy korzystają a przedsiębiorczy, uczciwi ludzie na tym tracą :( Wrrr

She86 lubi tę wiadomość

• She86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Kochana jeśli jesteś w ciąży i pracodawca o tym wie to musi dac Ci wolne jak masz badania to jego psi obowiązek bo o tym mówi kodeks pracy!

Wiem o tym Marita, ale szefowa chyba myślała że ja nie wiem :) ale powinna mnie chyba i tak o tym poinformować jak tak myślała :)

W kazdym bądz razie wszystko jest w porządku, bo ja brałam pol urlopu podajrze 1 czy 2 wrzesnia a ona wtedy byla na dwutygodniowych wakacjach - i to o te pol urlopu mi chodzilo, ona nie wie ze mnie wtedy nie bylo :)

Więc mysli ze wzielam pol urlopu za badania a ja wiem ze za wolne początkiem września :)

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mhm :) no to dobrze :) ja to nienawidzę takiego zachowania ze strony szefostwa bo to czyste chamstwo, ale tak jak Kasia napisała - karma wraca :)

She86 lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Ja w stacjonarnych aptekach zawsze prosze o tetmometr typu rteciowego. Wg mnie sa duzo bardziej dokladne, co prawda trzeba dluzej mierzyc, ale przynajmniej pomiar jest rzetelny.

Elektroniczne za 20 zl mozna od raz w kosz wrzucic:p strata kasy:p

hmm ja myślę pod kątem malucha... a nie utrzymam go kilka minut nieruchomo z rtęciowym :(

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajna dyskusja się tutaj wykluła. Osobiście rękami i nogami mogłabym się podpisać pod tym, co napisała Kasia. Zauważyłam, że wiele kobiet idzie na L4 w momencie, jak zobaczą dwie kreseczki na teście. Dla mnie jest to nieuzasadnione, jeżeli kobieta czuje się dobrze i nie ma problemów.

Ja mam pracę biurową, połączoną z częstymi "wizytacjami" u klientów. Często wiąże się to z noszeniem ciężkich toreb, ale moje współpracownice zaoferowały pomoc. Planowałam pracować do listopada/grudnia. U mnie wyglądało to w ten sposób, że w 6tc wykryto krwiaka. Oczywiście dostałam od razu L4. Chciałam lekarzowi odmówić ale on mi na to powiedział, że jeżeli nie będę leżeć, to on nie gwarantuje że ciąża się utrzyma. Wzięłam to L4 i ze strachu i bezsilności przepłakałam cały wieczór. Byłam załamana, że muszę siedzieć w domu. Oczywiście w pracy nie robili problemów i kazali iść na L4. Generalnie do pracy mogłam wrócić po 1.5 miesiąca, ale na moim stanowisku już była nowa osoba, więc po prostu się wstrzymałam z powrotem.

Z jednej strony jest mi głupio, że siedzę na L4, z drugiej zaś wmawiam sobie że gdyby wszystko było okej to teraz byłabym w pracy. Usprawiedliwiam się tym, że nie poszłam na L4 na własne życzenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 14:18

She86 lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też byłam zawiedziona L4 :) przede wszystkim z powodu kontaktu z wspòłpracownikami :)

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja była szefowa miała termometr do ucha z brauna i bardzo fajnie i szybko mierzył temperaturę. :)
    Ja nie będę się wypowiadać na temat L4 bo jestem bezrobotna więc mnie to wcale nie dotyczy ale współczuję Wam dziewczyny przez co czasem musicie przechodzić z tymi zwolnieniami.

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten stres teraz dotyczący L4 to pikuś! Co to będzie po macierzyńskim....jak trzeba będzie wrócić do pracy ;( Zostawić dziecko w żłobku lub opiekunką ... je je*ie.

A tak w ogóle to jak to teraz jest na macierzyńskim?
    Jeśli zdecyduję się na pół roku to 100% pensji, a jeśli wezmę rok to 80%? Zgadza się...?

She86 lubi tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudyTygrysek Jaka pogoda nad morzem? Bo powoli się pakuję i nie wiem czy nastawiać się na wielki chłód :)

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ - w takim przypadku jak Twój zupełnie nie powinnaś mieć wyrzutów sumienia z powodu l4. Jakbyś na nie nie poszła, to ryzykowałabyś życiem maluszka. Z kolei nie Twoja wina, że Twoje stanowisko jest już zajęte, Twój pracodawca musiał się jakoś zabezpieczyć bo nie mógł przewidzieć czy Twój stan się poprawi. Jaka to ironia losu, że takie dziewczyny jak Ty mają wyrzuty sumienia a cwaniary mają to gdzieś i ciągną kasę z ubezpieczenia bezpodstawnie.

Dziewczyny, nie chcę żeby któraś z Was poczuła się atakowana przez moją wcześniejszą wypowiedź, bo przeróżne są przyczyny przejścia na l4. Z tego co pamiętam wszystkie tu udzielające się miałyście porządne podstawy aby przejść na zwolnienie i nie musicie się tłumaczyć. Tym bardziej, że są tu takie, które same musiałyśmy wyganiać na zwolnienie :) Przykre jest właśnie to, że jak widzę czujecie się w obowiązku wytłumaczyć waszą niedyspozycję do pracy. Nie powinno tak być. Zwolnienie chorobowe w ciąży powinno samo w sobie być dowodem Waszej niedyspozycji. A niestety przez nieuczciwe osoby nie jest :/

Karolina@, Kokaina, She86, Renka88, paola87, kleo2426 lubią tę wiadomość

• ryjkek Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku października idę na L4 i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. ;) Pracuję w szkole podstawowej i po pierwsze mnóstwo tam zarazków a po drugie wbrew pozorom praca nie jest lekka - mnóstwo bieganiny i roboty po lekcjach. Już się nie mogę doczekać, jak pójdę na chorobowe. Mam sporego mięśniaka, więc L4 jest uzasadnione. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 14:53

She86, Martita88, aaagaaatka, Tunia.a lubią tę wiadomość

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
‹‹ 625 626 627 628 629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ