X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do macierzyńskiego - wszystkie dokumenty składa się u pracodawcy (obecnego lub byłego) najpóźniej 14 dni po porodzie. Chyba, że przy zakończeniu umowy pracodawca da Wam "zaświadczenie płatnika składek Z-3" to wtedy Wy zanosicie wszystko do ZUS.
    Należy dostarczyć wniosek o urlopy (macierzyński, dodatkowy i rodzicielski) oraz oryginał aktu urodzenia dziecka.
    Jak to dostarczycie to pracodawca wysyła komplet dokumentów do ZUS :)

Katee a może to skurcze o których kiedyś wspominała Kasia? Braxtona Hicksa czy jakoś tak? tylko nie wiem od kiedy powinny się pojawiać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 15:54

Kokaina lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po wizycie u lekarza dzis bo dostawslam skurczy bólów brzucha,i twardnienia brzucha. Wyniki krwi zle, anemia mi wyszła i musze stosować dietę, żelazo i magnez a do tego luteina bo macica jej sie nie podobała ale z dzieckiem ok. Mam pytanie jak aplikujecie ta luteine? Palcem czy tym aplikatorem i czy głęboko ja wsadzacie

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Est? Już musiałaś się zdeklarować. O kurczę! Ja jeszcze nie. W ogóle nie wiem coi jak z tą papierologią dot. macierzyńskiego, super wysokiego becikowego itd...

W Gdańsku raczej chłodnawo. A nad samym morzem pizga, więc ubrać się ciepło!
    Jesień juz mamy Kochane :)

A ja uwielbiam jesień <3

Tak, musialam, bo jest juz rekrutacja na zastepstwo za mnie i szef musi wiedzieć, na jak dlugo ma kogos zatrudnic. No i ta osoba, która będzie mnie zastepowac, tez pewnie chce wiedzieć :-)
    Magdalena mieszkasz gdzieś blisko Gd? Moze jestesmy sasiadkami :-) Jak nie chcesz tutaj pisac to napisz do mnie wiadomosc.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ja się do tej pory trochę przejmowałam że brzucha ani widu ani słychu. A tu w ciągu kilku dni tak mi brzucha wywaliło że nie mam się w co ubrać:) ciuchy ciążowe czekają w spadku po koleżance ale w domu będę dopiero za 2 tygodnie :(

Kajola, She86, Mania1718, Karolina@, anitka19953 lubią tę wiadomość

• Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Dziwne taką deklarację kobieta musi najdalej podjąć na 31 dni przed powrotem. :P

Muminka dla mnie to nie problem, bo ja i tak nie zamierzam wracać po pol roku.
    Poza tym to byla taka deklaracja, ze szef spytal przez telefon.
    Zreszta, ja mam super szefa, bardzo się lubimy i nie mialam powodu, zeby mu nie powiedzieć. On mi zawsze idzie na rękę i ja jemu tez.

muminka83 lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• paola87 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieńka 1985 wrote:
    Dziewczyny ja po wizycie u lekarza dzis bo dostawslam skurczy bólów brzucha,i twardnienia brzucha. Wyniki krwi zle, anemia mi wyszła i musze stosować dietę, żelazo i magnez a do tego luteina bo macica jej sie nie podobała ale z dzieckiem ok. Mam pytanie jak aplikujecie ta luteine? Palcem czy tym aplikatorem i czy głęboko ja wsadzacie
    Ja nie używam aplikatora. Palcem delikatnie wkładam, na tyle głęboko na ile się da, ale nie na siłę. Zawsze wkładam rano i wieczorem, tak żeby poleżeć jeszcze przynajmniej pół godzinki po tej luteinie. No i ja używam żelu żeby wkładało się delikatnie, bez tarcia i podrażnień, bo tam wszystko delikatne teraz.

• Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    U nas w pracy jak pojawiła sie opcja rocznego roku macierzyńskiego to zaczeły się komentarze, ze a bez sensu bo i tak ta która pojdzie na rok macierzyńskiego nie ma po co wracać do firmy, bo za długo jej nie będzie i nie nadrobi zaległości

Ale jedna koleżenka zaszła w ciąże, potem druga i wzieły roczny macierzyński i jakoś bez problemu wróciły.. :) wiec moja szefowa wie ze ja tez wezme roczny. Poza tym pozmieniało się u mnie w życiu bo rok temu zmarła nagle moja mama wiec wie ze nie mam innej opcji

Tak, ja też wiem, że bez problemu wrócę.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• domiii Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Co do macierzyńskiego - wszystkie dokumenty składa się u pracodawcy (obecnego lub byłego) najpóźniej 14 dni po porodzie. Chyba, że przy zakończeniu umowy pracodawca da Wam "zaświadczenie płatnika składek Z-3" to wtedy Wy zanosicie wszystko do ZUS.
    Należy dostarczyć wniosek o urlopy (macierzyński, dodatkowy i rodzicielski) oraz oryginał aktu urodzenia dziecka.
    Jak to dostarczycie to pracodawca wysyła komplet dokumentów do ZUS :)

Katee a może to skurcze o których kiedyś wspominała Kasia? Braxtona Hicksa czy jakoś tak? tylko nie wiem od kiedy powinny się pojawiać?

Mniej więcej od 20 tygodnia:)

Martita88, A.Kasia lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mnie moja mama uswiadomila ze jak czuje sie ruchy dziecka to jest to juz polowa ze u niej sie to sprawdzilo czyli wedlug tej teorii mojmaluch bylby urodzony w 8 mc tak jak tatus i ciocia...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieńka 1985 wrote:

Ja aplikowalam palcem i tak gleboko jak czulam, ze jest ok. W zasadzie na cala dlugosc palca prawie.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny piszecie jak szalone! A ja dziś biegałam bo M jutro ma urodziny i będę przygotowywać niespodziankę :-D

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, a tym które muszą się bardziej oszczędzać życzę by wszystko szybko się unormowało!

Też zastanawiałam się kiedy trzeba składać o macierzyński i dobrze wiedzieć już co i jak :-P

Est ja będę z Gdańska :-P teraz jeżdżę między Gdańskiem a Poznaniem, ale po urodzeniu będę się tu przenosić, M jest stąd :-)

Mania1718, A.Kasia lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, to może uda nam się spotkać na spacer z wózkami :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo chętnie, nie znam tu nikogo! A może wcześniej na warsztatach albo coś :-D

Est lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • kateee Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:

Poczytałam teraz chwile o tych skurczach i rzeczywiście to może byc to! Mam tylko nadzieje, ze dzidź sie nie będzie za szybko pchał na świat:(. Za tydzień wizyta to sie wypytam o to

Martita88, She86 lubią tę wiadomość

Noszę pod sercem największy skarb! <3

cb0a805a372ff89ba72b0150aea26301.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O urlop macierzyński występuje się dopiero po urodzeniu dziecka. U pracodawcy składa się specjalne pismo z aktem urodzenia. Trochę formalności jest.

• She86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 17:10

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale poszła dyskusja ohoho :)
    U mnie była koleżanka na kawce trochę mi zleciało :)
    a jak Filuś wrócił ze szkoły to mamusia trochę pospała, bo coś chyba i mnie bierze jakieś przeziębienie.
    Obudziłam się dziewczyny z taką chęcią na chipsy Lays zielona cebulka, że normalnie posłałam moje dziecko do sklepu :P
    Wszamałam prawie całą paczkę, a na to fasolkę szparagową z bułką tartą :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 17:00

She86, domiii, Martita88, Kajola, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleo ale mi smaka narobiłaś :D

kleo2426 lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieńka 1985 wrote:

kasieńko musisz dużo wypoczywać i będzie dobrze. Witaminki postawią cię na nogi. Co do Lutki to nie wiem ale większość palcem z tego co słyszę

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Fajnie, to może uda nam się spotkać na spacer z wózkami :-)
    Ja jestem z Gdańska ale mieszkam w Łebie. Ostatnio byłam u mamy w Gdańsku i teraz chyba częściej będę się wybierać :)

Est lubi tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
‹‹ 627 628 629 630 631 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ