WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do macierzyńskiego - wszystkie dokumenty składa się u pracodawcy (obecnego lub byłego) najpóźniej 14 dni po porodzie. Chyba, że przy zakończeniu umowy pracodawca da Wam "zaświadczenie płatnika składek Z-3" to wtedy Wy zanosicie wszystko do ZUS.
    Należy dostarczyć wniosek o urlopy (macierzyński, dodatkowy i rodzicielski) oraz oryginał aktu urodzenia dziecka.
    Jak to dostarczycie to pracodawca wysyła komplet dokumentów do ZUS :)

Katee a może to skurcze o których kiedyś wspominała Kasia? Braxtona Hicksa czy jakoś tak? tylko nie wiem od kiedy powinny się pojawiać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 15:54

Kokaina lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po wizycie u lekarza dzis bo dostawslam skurczy bólów brzucha,i twardnienia brzucha. Wyniki krwi zle, anemia mi wyszła i musze stosować dietę, żelazo i magnez a do tego luteina bo macica jej sie nie podobała ale z dzieckiem ok. Mam pytanie jak aplikujecie ta luteine? Palcem czy tym aplikatorem i czy głęboko ja wsadzacie

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Est? Już musiałaś się zdeklarować. O kurczę! Ja jeszcze nie. W ogóle nie wiem coi jak z tą papierologią dot. macierzyńskiego, super wysokiego becikowego itd...

W Gdańsku raczej chłodnawo. A nad samym morzem pizga, więc ubrać się ciepło!
    Jesień juz mamy Kochane :)

A ja uwielbiam jesień <3

Tak, musialam, bo jest juz rekrutacja na zastepstwo za mnie i szef musi wiedzieć, na jak dlugo ma kogos zatrudnic. No i ta osoba, która będzie mnie zastepowac, tez pewnie chce wiedzieć :-)
    Magdalena mieszkasz gdzieś blisko Gd? Moze jestesmy sasiadkami :-) Jak nie chcesz tutaj pisac to napisz do mnie wiadomosc.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ja się do tej pory trochę przejmowałam że brzucha ani widu ani słychu. A tu w ciągu kilku dni tak mi brzucha wywaliło że nie mam się w co ubrać:) ciuchy ciążowe czekają w spadku po koleżance ale w domu będę dopiero za 2 tygodnie :(

Kajola, She86, Mania1718, Karolina@, anitka19953 lubią tę wiadomość

• Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Dziwne taką deklarację kobieta musi najdalej podjąć na 31 dni przed powrotem. :P

Muminka dla mnie to nie problem, bo ja i tak nie zamierzam wracać po pol roku.
    Poza tym to byla taka deklaracja, ze szef spytal przez telefon.
    Zreszta, ja mam super szefa, bardzo się lubimy i nie mialam powodu, zeby mu nie powiedzieć. On mi zawsze idzie na rękę i ja jemu tez.

muminka83 lubi tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• paola87 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieńka 1985 wrote:
    Dziewczyny ja po wizycie u lekarza dzis bo dostawslam skurczy bólów brzucha,i twardnienia brzucha. Wyniki krwi zle, anemia mi wyszła i musze stosować dietę, żelazo i magnez a do tego luteina bo macica jej sie nie podobała ale z dzieckiem ok. Mam pytanie jak aplikujecie ta luteine? Palcem czy tym aplikatorem i czy głęboko ja wsadzacie
    Ja nie używam aplikatora. Palcem delikatnie wkładam, na tyle głęboko na ile się da, ale nie na siłę. Zawsze wkładam rano i wieczorem, tak żeby poleżeć jeszcze przynajmniej pół godzinki po tej luteinie. No i ja używam żelu żeby wkładało się delikatnie, bez tarcia i podrażnień, bo tam wszystko delikatne teraz.

• Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:
    U nas w pracy jak pojawiła sie opcja rocznego roku macierzyńskiego to zaczeły się komentarze, ze a bez sensu bo i tak ta która pojdzie na rok macierzyńskiego nie ma po co wracać do firmy, bo za długo jej nie będzie i nie nadrobi zaległości

Ale jedna koleżenka zaszła w ciąże, potem druga i wzieły roczny macierzyński i jakoś bez problemu wróciły.. :) wiec moja szefowa wie ze ja tez wezme roczny. Poza tym pozmieniało się u mnie w życiu bo rok temu zmarła nagle moja mama wiec wie ze nie mam innej opcji

Tak, ja też wiem, że bez problemu wrócę.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• domiii Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Co do macierzyńskiego - wszystkie dokumenty składa się u pracodawcy (obecnego lub byłego) najpóźniej 14 dni po porodzie. Chyba, że przy zakończeniu umowy pracodawca da Wam "zaświadczenie płatnika składek Z-3" to wtedy Wy zanosicie wszystko do ZUS.
    Należy dostarczyć wniosek o urlopy (macierzyński, dodatkowy i rodzicielski) oraz oryginał aktu urodzenia dziecka.
    Jak to dostarczycie to pracodawca wysyła komplet dokumentów do ZUS :)

Katee a może to skurcze o których kiedyś wspominała Kasia? Braxtona Hicksa czy jakoś tak? tylko nie wiem od kiedy powinny się pojawiać?

Mniej więcej od 20 tygodnia:)

Martita88, A.Kasia lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mnie moja mama uswiadomila ze jak czuje sie ruchy dziecka to jest to juz polowa ze u niej sie to sprawdzilo czyli wedlug tej teorii mojmaluch bylby urodzony w 8 mc tak jak tatus i ciocia...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieńka 1985 wrote:

Ja aplikowalam palcem i tak gleboko jak czulam, ze jest ok. W zasadzie na cala dlugosc palca prawie.

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny piszecie jak szalone! A ja dziś biegałam bo M jutro ma urodziny i będę przygotowywać niespodziankę :-D

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, a tym które muszą się bardziej oszczędzać życzę by wszystko szybko się unormowało!

Też zastanawiałam się kiedy trzeba składać o macierzyński i dobrze wiedzieć już co i jak :-P

Est ja będę z Gdańska :-P teraz jeżdżę między Gdańskiem a Poznaniem, ale po urodzeniu będę się tu przenosić, M jest stąd :-)

Mania1718, A.Kasia lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, to może uda nam się spotkać na spacer z wózkami :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Kate84 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo chętnie, nie znam tu nikogo! A może wcześniej na warsztatach albo coś :-D

Est lubi tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • kateee Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:

Poczytałam teraz chwile o tych skurczach i rzeczywiście to może byc to! Mam tylko nadzieje, ze dzidź sie nie będzie za szybko pchał na świat:(. Za tydzień wizyta to sie wypytam o to

Martita88, She86 lubią tę wiadomość

Noszę pod sercem największy skarb! <3

cb0a805a372ff89ba72b0150aea26301.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O urlop macierzyński występuje się dopiero po urodzeniu dziecka. U pracodawcy składa się specjalne pismo z aktem urodzenia. Trochę formalności jest.

• She86 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 17:10

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale poszła dyskusja ohoho :)
    U mnie była koleżanka na kawce trochę mi zleciało :)
    a jak Filuś wrócił ze szkoły to mamusia trochę pospała, bo coś chyba i mnie bierze jakieś przeziębienie.
    Obudziłam się dziewczyny z taką chęcią na chipsy Lays zielona cebulka, że normalnie posłałam moje dziecko do sklepu :P
    Wszamałam prawie całą paczkę, a na to fasolkę szparagową z bułką tartą :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 17:00

She86, domiii, Martita88, Kajola, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleo ale mi smaka narobiłaś :D

kleo2426 lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieńka 1985 wrote:

kasieńko musisz dużo wypoczywać i będzie dobrze. Witaminki postawią cię na nogi. Co do Lutki to nie wiem ale większość palcem z tego co słyszę

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Fajnie, to może uda nam się spotkać na spacer z wózkami :-)
    Ja jestem z Gdańska ale mieszkam w Łebie. Ostatnio byłam u mamy w Gdańsku i teraz chyba częściej będę się wybierać :)

Est lubi tę wiadomość

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
‹‹ 627 628 629 630 631 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ