Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do macierzyńskiego - wszystkie dokumenty składa się u pracodawcy (obecnego lub byłego) najpóźniej 14 dni po porodzie. Chyba, że przy zakończeniu umowy pracodawca da Wam "zaświadczenie płatnika składek Z-3" to wtedy Wy zanosicie wszystko do ZUS.
Należy dostarczyć wniosek o urlopy (macierzyński, dodatkowy i rodzicielski) oraz oryginał aktu urodzenia dziecka.
Jak to dostarczycie to pracodawca wysyła komplet dokumentów do ZUS
Katee a może to skurcze o których kiedyś wspominała Kasia? Braxtona Hicksa czy jakoś tak? tylko nie wiem od kiedy powinny się pojawiać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 15:54
Kokaina lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja po wizycie u lekarza dzis bo dostawslam skurczy bólów brzucha,i twardnienia brzucha. Wyniki krwi zle, anemia mi wyszła i musze stosować dietę, żelazo i magnez a do tego luteina bo macica jej sie nie podobała ale z dzieckiem ok. Mam pytanie jak aplikujecie ta luteine? Palcem czy tym aplikatorem i czy głęboko ja wsadzacie
-
Magda lena wrote:Est? Już musiałaś się zdeklarować. O kurczę! Ja jeszcze nie. W ogóle nie wiem coi jak z tą papierologią dot. macierzyńskiego, super wysokiego becikowego itd...
W Gdańsku raczej chłodnawo. A nad samym morzem pizga, więc ubrać się ciepło!
Jesień juz mamy Kochane
A ja uwielbiam jesień
Tak, musialam, bo jest juz rekrutacja na zastepstwo za mnie i szef musi wiedzieć, na jak dlugo ma kogos zatrudnic. No i ta osoba, która będzie mnie zastepowac, tez pewnie chce wiedzieć
Magdalena mieszkasz gdzieś blisko Gd? Moze jestesmy sasiadkamiJak nie chcesz tutaj pisac to napisz do mnie wiadomosc.
-
nick nieaktualnyHej
Ja się do tej pory trochę przejmowałam że brzucha ani widu ani słychu. A tu w ciągu kilku dni tak mi brzucha wywaliło że nie mam się w co ubraćciuchy ciążowe czekają w spadku po koleżance ale w domu będę dopiero za 2 tygodnie
Kajola, She86, Mania1718, Karolina@, anitka19953 lubią tę wiadomość
-
muminka83 wrote:Dziwne taką deklarację kobieta musi najdalej podjąć na 31 dni przed powrotem.
Muminka dla mnie to nie problem, bo ja i tak nie zamierzam wracać po pol roku.
Poza tym to byla taka deklaracja, ze szef spytal przez telefon.
Zreszta, ja mam super szefa, bardzo się lubimy i nie mialam powodu, zeby mu nie powiedzieć. On mi zawsze idzie na rękę i ja jemu tez.muminka83 lubi tę wiadomość
-
kasieńka 1985 wrote:Dziewczyny ja po wizycie u lekarza dzis bo dostawslam skurczy bólów brzucha,i twardnienia brzucha. Wyniki krwi zle, anemia mi wyszła i musze stosować dietę, żelazo i magnez a do tego luteina bo macica jej sie nie podobała ale z dzieckiem ok. Mam pytanie jak aplikujecie ta luteine? Palcem czy tym aplikatorem i czy głęboko ja wsadzacie
-
She86 wrote:U nas w pracy jak pojawiła sie opcja rocznego roku macierzyńskiego to zaczeły się komentarze, ze a bez sensu bo i tak ta która pojdzie na rok macierzyńskiego nie ma po co wracać do firmy, bo za długo jej nie będzie i nie nadrobi zaległości
Ale jedna koleżenka zaszła w ciąże, potem druga i wzieły roczny macierzyński i jakoś bez problemu wróciły..wiec moja szefowa wie ze ja tez wezme roczny. Poza tym pozmieniało się u mnie w życiu bo rok temu zmarła nagle moja mama wiec wie ze nie mam innej opcji
Tak, ja też wiem, że bez problemu wrócę.
-
Martita88 wrote:Co do macierzyńskiego - wszystkie dokumenty składa się u pracodawcy (obecnego lub byłego) najpóźniej 14 dni po porodzie. Chyba, że przy zakończeniu umowy pracodawca da Wam "zaświadczenie płatnika składek Z-3" to wtedy Wy zanosicie wszystko do ZUS.
Należy dostarczyć wniosek o urlopy (macierzyński, dodatkowy i rodzicielski) oraz oryginał aktu urodzenia dziecka.
Jak to dostarczycie to pracodawca wysyła komplet dokumentów do ZUS
Katee a może to skurcze o których kiedyś wspominała Kasia? Braxtona Hicksa czy jakoś tak? tylko nie wiem od kiedy powinny się pojawiać?
Mniej więcej od 20 tygodnia:)Martita88, A.Kasia lubią tę wiadomość
-
kasieńka 1985 wrote:Dziewczyny ja po wizycie u lekarza dzis bo dostawslam skurczy bólów brzucha,i twardnienia brzucha. Wyniki krwi zle, anemia mi wyszła i musze stosować dietę, żelazo i magnez a do tego luteina bo macica jej sie nie podobała ale z dzieckiem ok. Mam pytanie jak aplikujecie ta luteine? Palcem czy tym aplikatorem i czy głęboko ja wsadzacie
Ja aplikowalam palcem i tak gleboko jak czulam, ze jest ok. W zasadzie na cala dlugosc palca prawie.
-
Dziewczyny piszecie jak szalone! A ja dziś biegałam bo M jutro ma urodziny i będę przygotowywać niespodziankę
Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, a tym które muszą się bardziej oszczędzać życzę by wszystko szybko się unormowało!
Też zastanawiałam się kiedy trzeba składać o macierzyński i dobrze wiedzieć już co i jak
Est ja będę z Gdańskateraz jeżdżę między Gdańskiem a Poznaniem, ale po urodzeniu będę się tu przenosić, M jest stąd
Mania1718, A.Kasia lubią tę wiadomość
-
Martita88 wrote:
Katee a może to skurcze o których kiedyś wspominała Kasia? Braxtona Hicksa czy jakoś tak? tylko nie wiem od kiedy powinny się pojawiać?Martita88, She86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAle poszła dyskusja ohoho
U mnie była koleżanka na kawce trochę mi zleciało
a jak Filuś wrócił ze szkoły to mamusia trochę pospała, bo coś chyba i mnie bierze jakieś przeziębienie.
Obudziłam się dziewczyny z taką chęcią na chipsy Lays zielona cebulka, że normalnie posłałam moje dziecko do sklepu
Wszamałam prawie całą paczkę, a na to fasolkę szparagową z bułką tartąWiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 17:00
She86, domiii, Martita88, Kajola, RudyTygrysek lubią tę wiadomość
-
kasieńko musisz dużo wypoczywać i będzie dobrze. Witaminki postawią cię na nogi. Co do Lutki to nie wiem ale większość palcem z tego co słyszę