X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • domiii Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    A z lakierami to po prostu nie chodzi o to, żeby się nie nawąchać ? Wątpię, że zaschniemy lakier jest szkodliwy, bardziej te opary.

A powiedzcie mi czy np nowe ciuszki będziecie prac lub prasować, żeby zabić bakterie?

Ja mam dużo używanych i je przepiorę na pewno, bo leżały nie używane kilka lat a nie wiem co z nowymi?

Basiu, ja będę prać wszystkie ubranka, które kupiłam. Takie jest zresztą zalecenie, żeby pozbyć się bakterii z zakładu produkcyjnego, z hurtowni, ze sklepów - wszystkich rąk przez które przeszło ubranko zanim je kupiłaś :)
    prać należy w 50-60 stopni, a prasować w najwyższej temperaturze 200 stopni

kofeinka, Love_life lubią tę wiadomość

d69c2n0azl70dnw1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    Generalnie w ciazy powinno sie unikac kryjacych lakierow do paznokci bo ponoc wszelkie problemy z ukladem krwionosnym i oddechowm dziecka sprawiaja ze zaczynaja siniec matce palce od rak ale pod paznokciami... Tak mojej siostrze mowila ginka ktora jej ciaze prowadzila...

Układ krwionośny czy oddechowy dziecka nie ma nic wspólnego z sinieniem paznokci u matki. No chyba, że nastąpi zespół lustrzany no to może i taki objaw by się pojawił wśród masy innych. Anestezjolodzy sugerują, aby zmyć lakier z paznokci u rąk i stóp przed CC - wtedy może nastąpić niedotlenienie u matki i po paznokciach to widać. Ale ja podczas CC miałam paznokcie pomalowane na czerwono i nikt mi z tego powodu uwagi nie zwrócił, w końcu po to podpinają tyle aparatury, żeby widzieć czy się coś dzieje.

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 18:40

Love_life lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ją nie mam nic i przyznam się, że nawet boje się oglądać strony z akcesoriami dziecięcymi, żeby nie zapraszać. Dopiero po tym jak mòwicie o promocjach i nowych zakupach nieśmiało buszuje po internecie. O detektorze oddechu nie myślała ale się chyba skusze. Pierwsze w co za inwestuje to konkretny termometr. A tak poza tym to właśnie popijam koktail z grejfruta, jabłka i mrożonych truskawek ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 12:30

Love_life, A.Kasia, Kate84, Magda lena lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    A powiedzcie mi czy np nowe ciuszki będziecie prac lub prasować, żeby zabić bakterie?

Ja mam dużo używanych i je przepiorę na pewno, bo leżały nie używane kilka lat a nie wiem co z nowymi?

Na pewno należy je wyprać (jak z resztą każdą inną nowo zakupioną odzież), ponieważ w fabrykach i podczas transportu różne cuda się mogą z tymi rzeczami dziać. Z resztą często na odzieży pozostaje chemia z barwników do tkanin oraz preparatów zapobiegających gniciu i rozwojowi insektów (podczas transportu może być wilgotno a robale jak to robale), którymi jest spryskiwana.

Co do prasowania ciuszków dla noworodka są różne szkoły, ja pewnie będę prasować bo wszystko po praniu prasuję.

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane może głupie pytanie ale nie mogę sobie tego wyobrazić. Ten monitor oddechu. Daje się go pod materac dziecka. Wiadomo że materace są różnej grubości. Na materac daje się prześcieradełko czy naprawdę poprzez taką warstwę izolacyjną wyczuje brak oddechu dziecka? Bo pytanie brzmi czy nie będzie wył. Dziecko mało się rusza przecież jako noworodek. Proszę o radę lub np. o polecenie jakiegoś w rozsądnej cenie

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetq wrote:
    Ją nie mam nic i przyznam się, że nawet boje się oglądać strony z akcesoriami dziecięcymi, żeby nie zapraszać. Dopiero po tym jak mòwicie o promocjach i nowych zakupach nieśmiało buszuje po internecie. O detektorze oddechu nie myślała ale się chyba skusze. Pierwsze w co za inwestuje to konkretny termometr. A tak poza tym to właśnie popijam koktail z grejfruta, jabłka i mrożonych truskawek ☺

Ja też się bałam przeglądać strony z akcesoriami i ubrankami dla dzidzi ale od wczoraj buszuję po internecie :) i już mam upatrzonych parę rzeczy ;)
    Przestałam się chyba bać "zapeszania" ;)

domiii, Anetq lubią tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pomalowanych paznokci to zgadzam sie z Kasia, bo mi przed cc tez kazali chociaz jedna reke zmyc, bo jak dzieje sie cos z organizmen czlowieka to po paznokciach najszybciej to widac... Nawet jak ktos ma anemie to na paznokciach to od razu widac, bo robia sie troche sine przy skorkach...

Basia ja nowe rzeczy dla dziecka wszystkie bede prac i prasowac, chociaz nie nawidze prasowac :/

Muminka ten monitor jest tak zrobiony, ze wyczuje brak oddechu (nie wiem, moze to tez zalezy od firmy), w szpitalu mieli takie monitory w kazdym lozeczku i przy mnie dziewczyna sie zapomniala i podniosla malenstwo to tak zaczal wyc, ze pol personelu sie zlecialo...

A.Kasia lubi tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lula_w wrote:
    Muminka są też takie monitory (np snuza) które przyczepia się do pieluszki bądź ubranka dziecka :) Prawdę mówiąc jeszcze się nie wgłębiałam mocno jaki monitor chcemy, ale jakiś na pewno kupimy :D

Te płytkowe są lepsze, ze snuza nie położysz dziecka np na brzuszku. Poza tym z racji tego, że są odczepiane to często wypinają się z pieluszki albo czasem zwyczajnie można zapomnieć go założyć. Pływkowe (te lepsze), rzadziej fałszywie alarmują no i nie przeszkadzają dziecku w śnie. A poza tym te nowsze modele mają fajną miękką tą płytkę, że spokojnie pod prześcieradłem można ją położyć albo na samej płytce, nie trzeba pod materacem. Moja szwagierka miała i snuza i angelcare płytkową i moim zdaniem płytkowa lepsza. Ani razu fałszywie nie alarmowała. Snuza dodatkowo bardzo głośno pika przy włączaniu i jak się go zakłada na śpiące dziecko to można je obudzić :/

muminka83 lubi tę wiadomość

• ona. Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    A z lakierami to po prostu nie chodzi o to, żeby się nie nawąchać ? Wątpię, że zaschniemy lakier jest szkodliwy, bardziej te opary.

na pewno i wypiorę i wyprasuję, ale to dopiero gdzieś w lutym.
    nie mam pewności kto dotykał przede mną ubranka, ani w jakich warunkach były produkowane i przechowywane. Swoje piorę wszystkie po kupnie, wiec dla dziecka ym bardziej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 13:22

f2w3rjjglq0pbcee.png
    f2wlrjjgynbk8rll.png
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komu mogę prasowanie podrzucić? :) nienawidzę! Ale cóż poświęce się

[link=https://www.suwaczki.com/]16ud43r84e2w0zoo.png[/link]

2.02.15 7 tc mój aniołek :*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love_life - też nienawidziłam :D do czasu aż kupiłam sobie moje żelazko parowe Boscha <3 Jeszcze sobie deskę porządną dokupię i możesz mi podrzucać pranie tonami :D

Love_life lubi tę wiadomość

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia to ja oddam jeszcze swoje prasowanie :p to jest chyba najgorsze co moze byc :P (i obieranie ziemniakow :/ )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 13:41

A.Kasia lubi tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się mogę zamienić prasowanie za zmywanie naczyń :D co prawda mam zmywarkę, ale gary myję ręcznie bo mała :P O i gotować nie lubię :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 13:45

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja się robię na bóstwo urodzinowo :-) ale w przelocie Was czytam :-D

Ja mam zamiar kupić nianie Angelcare z tym płytkowym monitorem oddechu i do tego z kamerą, Amelka będzie spała w swoim pokoju no i często pewnie ja będę na dole w kuchni więc stąd kamera.

Co do prasowania he, nie prasuje kompletnie nic ale M obiecał do ciuszków kupić mi żelazko parowe i takie coś co parą samą prasuje. Choć szczerze mówiąc sądzę, że prasować będę tylko raz przed porodem Hehe :-P prać oczywiście tak :-)

Co do paznokci, ja od początku chodzę na żele i hybrydy tylko uważam by lampa nie była skierowana na mnie, nawet jak miałam zabieg w narkozie nie mówili nic na żele :-P fakt faktem zrobiłam french żeby było ewentualnie coś widać, ale przecież zakładają takie coś na palec żeby pilnować. Mamy swój salon kosmetyczny i od początku farbuje włosy, robię henne, paznokcie i inne zabiegi tylko zwracam uwagę na skład :-) a po takim wyjściu z salonu zrobiona od razu czuje się lepiej. :-D miłej soboty Dziewczyny!

A.Kasia, muminka83, Renka88, anitka19953 lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)

Prać i prasować trzeba na pewno:) Też nienawidzę prasować i myć podłogi jeszcze.
    Na warsztatach usłyszałam od położnych, że najlepiej przez 1 miesiąc prać w płatkach mydlanych, i nie tylko dzidziusia rzeczy, ale i rodziców też, szczególnie bluzki do których dzidziuś się przytula. To samo z rożkiem itp. Podpowiadały żeby do szpitala zabrać ze sobą jak najwięcej jednorazowych rzeczy, bo w szpitalu są bakterie wiadomo i żeby ich do domu nie przewieźć.

A termometr mówiły, że najlepiej ten mały elektroniczny i dziecku takiemu małego to mierzyć tempkę w odbycie 2 sekundy, można posmarować końcówkę oliwką. A dla siebie mieć osobny. Można kupić też oczywiście taki lepszy za ok. 100zł z wkładką do ucha bo tam najlepiej się mierzy.

A o paznokciach gin nigdy mi nic nie mówił, ja czasem na kolor pomaluję, ale najczęściej mam bezbarwnym czy odżywką.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 13:51

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Love_life Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To biorę mycie garow i gotowanie :) to akurat Lubie

• Lula_w Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Love_life Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate wszystkiego najlepszego!

‹‹ 655 656 657 658 659 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ