X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Kajola Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien Pewnie masz rację, że to siedzi w głowie a ja jestem jeszcze w szoku. Przeraziły mnie tylko te cyferki. Muszę się oswoić z nową sytuacją :-D

2r8rj44j7uotthq7.png
    Synek 2016r
    Aniołek 8 tc * 2018 r
  • arien Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate, oczywiście trzymam kciukasy :)

No właśnie bardzo ładnie to uczucie z serdychem i oddychaniem porównałaś do maratonu :) Nic nie robię a czuję jakbym wlazła na 4 piętro. Nie zawsze tak mam, ale często się zdarza. Lekarz mówił, że to normalne bo zwiększa się przepływ krwi, przyspiesza akcja serca itd. Ale przeraża mnie to, bo nie wiem co będzie jak bardziej przytyję, jak jeszcze dzidek będzie naciskał na przeponę i płuca. Chyba zdechnę :/ A już w ogóle nie wyobrażam sobie i strasznie się boję, jak w takiej kondycji urodzę...

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    Ja tak mam bardzo często, to ponoć normalne ;)
    Tez tak mam, czekam na wyniki holtera, bo mój ginekolog jest przeraźliwiony :p tez czytałam ze tetno rośnie w ciąży :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś chwaliła się parapetem, a ja pochwalę się Wam Naszymi zmaganiami na Naszych 32m2
    b17a2150733f925cmed.jpg

Cała przygoda zaczęła się 13 listopada 2014r. (jeszcze chwila i będzie rok), a na dzień dzisiejszy wygląda to tak ;)
    Efekty mozolnej pracy i dowód na to, że można zrobić coś z niczego ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 15:44

kleo2426, Kate84, Karolina@, Andriel, baassiia, aleksandrazz, Kajola, RudyTygrysek, edyś, Hannia123, A.Kasia, Karka, Izoleccc lubią tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• arien Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o matko bosko. Kofeinka, pierwsze zdjęcie obrazuje stan pierwotny? To jest jakieś poddasze? Faktycznie, kaaawał roboty za Wami :) a powiedz, jak z mężem? Bo ostatnio coś podłamana byłas.

o1483e5e2gt7h77w.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    o matko bosko. Kofeinka, pierwsze zdjęcie obrazuje stan pierwotny? To jest jakieś poddasze? Faktycznie, kaaawał roboty za Wami :) a powiedz, jak z mężem? Bo ostatnio coś podłamana byłas.

Kochana to parter... zwykłe pomieszczenie gospodarcze (świnki tam kiedyś były i koń).
    Z mężem układa się całkiem dobrze, tfu tfu... żeby nie zapeszyć ;)
    M. chce się do Świąt Bożego Narodzenia wprowadzić ;) wysoko sobie poprzeczkę postawił, zobaczymy czy sprosta temu wyzwaniu ;) Bardzo bym chciała :)

wac4wpq.png

• Est Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie Kofeinko , dużo już za Wami!

Kate , kciuki!!!

Kajola , to tylko kilogramy, zrzucisz po porodzie! Mi lekarz na początku ciąży obliczyl, ze najzdrowiej będzie jak przytyję między 8 a 12 kg.

kofeinka, Kajola lubią tę wiadomość

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• arien Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jaja :) a teraz to przekształcacie na na budynek mieszkalny. Extra. A to stoi na ziemi Twoich czy męża rodziców? Czy skąd to macie? i rozumiem, że tam dookoła jest jakaś działka?
    Cieszę się, że z mężem lepiej :) Wiesz, wzloty i upadki - jak to w życiu :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    Ale jaja :) a teraz to przekształcacie na na budynek mieszkalny. Extra. A to stoi na ziemi Twoich czy męża rodziców? Czy skąd to macie? i rozumiem, że tam dookoła jest jakaś działka?
    Cieszę się, że z mężem lepiej :) Wiesz, wzloty i upadki - jak to w życiu :)

Dom w którym sobie szykujemy to pomieszczenie stoi na ziemi moich rodziców ;) (dzielić będziemy podwórko).
    Działkę już ojciec wyznaczył z geodetą jakiś czas temu, pewnie za jakiś czas przepisze na Nas.
    A co do drugiej części domu, to mieszka w niej moja babka (matka ojca), która mnie wręcz nienawidzi, po jej śmierci będziemy mogli robić generalny remont w tamtej części i całość będzie już nasza :)

wac4wpq.png

• arien Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fajna babka :) spoko, też miałam taką babcie, która ani mnie ani mojego brata bardzo nie lubiła. Z wzajemnością zresztą. Już nie żyje. I nawet nie chcesz wiedziec co pomyślałam, jak przeczytałam, że po jej śmierci możecie zaanektować jej część :D

o1483e5e2gt7h77w.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 wrote:

Domii ja jestem na L4 od 1wszego dnia drugiego miesiąca ciąży, od razu dostaje wtedy kasę z ZUS. Z reguły na pierwszą wypłatę czeka się dłużej dlatego, że minie trochę czasu zanim firma wraz ze zwolnieniem przekażę resztę dokumentów. Ja sobie sama zawiozłam wszystko dzień po wystawieniu zwolnienia całość dokumentów. Tak robię za każdym razem, podbijam przez firmę i do ZUS wtedy mam pewność że obsuwy nie będzie :-D za pierwsze kasę dostałam 2 dni po zakończeniu zwolnienia, no czyli wychodzi ok miesiąca. Ogólnie to za każde zwolnienie dostaje na dzień, dwa przed lub po zakończeniu l4. Tylko we wrześniu dali ciała coś i dostałam tydzień później. Ale widziałam to w pue i już pisałam do nich! Polecam ogólnie ten dostęp elektroniczny do konta zus bo widzę zawsze kiedy wprowadzili zwolnienie, kiedy wypłata itp.
    Leci mi czwarty miesiąc zwolnienia i jak narazie żadnej kontroli na szczęście ani wzywania do wyjaśnienia :-)

Kochana, a o jakich dokumentach mówisz?
    i żeby założyć profil na tym PUE to trzeba pójść osobiście do ZUS chyba, prawda? bo tam coś i zaufaniu piszą :/

d69c2n0azl70dnw1.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate, Gośśś - trzymamy mocno kciuki i czekamy na wyniki :)

26Asia - co u Ciebie po wizycie?

Kofeinko - widać ogrom pracy, jaki włożyliście w ten budynek. Ale zobaczysz, jacy będziecie szczęśliwi mieszkając na swoim :)

Kajolka - jeżeli wchodzisz nadal w S/M to spoko luz/ Moim zdaniem wiele zależy od budowy ciała i genów. U mnie w rodzinie tendencje są do tycia. Ja mam cel, aby do końca ciąży przytyć max 12kg, bo wiem że więcej kilogramów byłoby dla mojego ciała zabójcze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 16:08

Kajola lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domiii - tak, to konto trzeba osobiście założyć w ZUSie. Przynajmniej tak było rok temu jak ja zakładałam.

domiii lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 19 października 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofeinko jak zobaczyłam te zdjęcia to zaraz przypomniała mi się przebudowa Naszego poddasza. Przebudowy wymagają ogromu pracy, cierpliwości i samozaparcia - ale opłaca się bo można stworzyć naprawdę wyjątkowe wnętrza :) powodzenia w dalszych pracach i życzę z całego serca, żeby Święta były już "na swoim" :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 16:13

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ - jeszcze mnóstwo pracy przed Nami, bo nie mamy ani szamba, ani przyłącza do bieżącej wody.
    Wszystko robimy od początku, teść instalacje elektryczną założył, mój tato instalację grzewczą (bardzo dużo Nam tym pomogli).
    Mój M. będzie się uczył kłaść kafelki (cała łazienka, korytarz połączony z kuchnią) - zobaczymy jak mu pójdzie ;)
    Wszystko praktycznie robimy własnymi siłami.
    Doskonale zdaję sobie sprawę z tego jaką będziemy mieć satysfakcję ;) No i moje marzenie - ubrać już na swoim choinkę na święta ;)

arien - domyślam się co mogłaś pomyśleć ;) na tamtej części również będziemy musieli zdzierać, sufit, podłogi, tynki ale najważniejsze, że będziemy mieli kolejne pomieszczenia

wac4wpq.png

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia.a wrote:
    Kofeinko jak zobaczyłam te zdjęcia to zaraz przypomniała mi się przebudowa Naszego poddasza. Przebudowy wymagają ogromu pracy, cierpliwości i samozaparcia - ale opłaca się bo można stworzyć naprawdę wyjątkowe wnętrza :) powodzenia w dalszych pracach i życzę z całego serca, żeby Święta były już "na swoim" :)

Dziękuję Ci kochana z całego serca :) mam nadzieję, że nam się uda.

wac4wpq.png

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@, cudowne wieści, piękne zdjęcia synka <3

My już po echo serca. Wygląda, że wszystko jest dobrze. USG połówkowe, wymiary, rozmiary itp wszystko w normie (tak jak było), serce zdrowe :) oczywiście podkreślam , że echo serca robił ginekolog,a nie kardiolog .... za tydzień mam echo u kardiologa.
    Lekarz zrobił usg 3D buzi, żeby zobaczyć czy nie ma cech downa, ale nie ma. Oczywiście to nie oznacza, że dziecko będzie w 100% zdrowe.

Synek waży 500 gram i jest niegrzeczny, bo nieładnie się obrócił i teraz muszę kilka dni leżeć, żeby się odwrócił. Głową już na dole mnie smyra :P Pewnie jak byłam chora i mocno kaszlałam to tak się okręcił do góry nogami.

WP_20151019_16_12_58_Pro.jpg

Zdjęcie małego z grymasem. Mam też zdjęcie jego siusiaka 3D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 16:21

kofeinka, Kate84, Madzialena90, Vincent, Kajola, Karolina@, Andriel, domiii, d'nusia, muminka83, kleo2426, Mania1718, RudyTygrysek, edyś, skowroneczka87, krówka_muffka, Est, ryjkek, Hannia123, baassiia, Karka, Izoleccc, paola87, anitka19953, Martita88 lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 19 października 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak tak naczytała się o Waszych wyprawkach, kosmetykach dla dzieci, wózkach, łóżeczkach to chyba wzięłam to sobie do serca, że ja jeszcze daleko w lesie i śniło mi się, że maluszek był w domku już posiusiał mi się a ja miałam tylko jedną parę bodziaków....

No to korzystając z okazji, że wpadłam dzisiaj do sklepu, kupiłam co nieco - dużo tego nie ma, ale sumienie mam uspokojone ;) i to na promocji - każda rzecz za 4 zł - nawet ten komplecik (spodenki i bluzeczka).

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c059d0ca8b9d.jpg

oprócz tego w pepco 2 pary bodziaków i w lokalnym sklepiku bodziaki "córunia tatusia" :):)

ufff teraz mogę spać spokojnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 16:22

Kate84, Karolina@, d'nusia, kleo2426, RudyTygrysek, Mania1718, baassiia, A.Kasia, Karka, Izoleccc, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajola ja mam na plusie 7 kg już... ale próbuję się ograniczać i w ogóle a i tak tyje... co dla mnie jest nie dobre bo i tak mam nadwagę ;/ no ale co poradzić, więcej nic nie zrobię. Lekarz mówi , że do 15 kg jak przytyje to będzie jeszcze ok.

Kajola, Hannia123 lubią tę wiadomość

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to i ja się pochwalę brzuszkiem z zeszłego tygodnia:

d1cba7c6e7ebccf5med.jpg

dla porównania 5tc :)

b5d65b92f8110a21med.jpg

Aw ubraniu generalnie nic nie widać jak wczorajna targach chciałam to darmowe usg to patrzyli na mnie jak bym się z choinki urwała :P

9e580d64d61581f6med.jpg

Kofeinka super ogromna różnica :) no i jak w przyszłości jest szansa na rozbudowę , własne podwórko to naprawdę rewelacja :)

Domii razem z L4 firma składa ZUS Z-3 ( tam wpisywane są Twoje i pracodawcy dane oraz wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy,żeby mogli obliczyć średnią , to idzie tylko przy 1 zwolnieniu za które płaci ZUS) , a każde zwolnienie musi być opisane: Pracownik nadal zatrudniony, zwolnienie dostarczono dnia.... , kontynuacja. + podpis osoby upoważnionej .( Ja zawsze po lekarzu jadę podbijają mi i sama zanoszę do ZUS).
    A PUE tak zakładałam w ZUS od ręki dają login i hasło.

Kurcze znów takie duże fotki -PRZEPRASZAM!
    I za bałagan na łóżku też :P a te kartony to wyprawka Amelki :)

Magdalena baaadzo się cieszę i gratuluję :) wiem,że to ginekolog robił echo ale myślę pozytywnie i ,że już taki dobry wynik zostanie!

Tunia.a śliczne ,gdzie kupiłaś takie ładne ciuszki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 16:30

Tunia.a, Madzialena90, Karolina@, Kajola, domiii, kleo2426, Mania1718, RudyTygrysek, krówka_muffka, Est, Hannia123, baassiia, Karka, Izoleccc, Mietka 30:) lubią tę wiadomość

km5szbmhexpco9m1.png
‹‹ 828 829 830 831 832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ