Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
domiii wrote:mi dzisiaj skoczyła już 3 z przodu
i niesamowite jest jak bardzo to wszystko robi się realne... już niedługo
Domii wszystkiego najlepszego! ja jutro mam urodzinkiMietka 30:), domiii, Est lubią tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
2.02.15 7 tc mój aniołek :* -
Est wrote:Ale ja też pomyślałam, ze Domii ma dzisiaj 30-te urodziny i chcialam skladac zyczenia!
to dobrze, że nie jestem jednak sama
Kalendarz ciąży BellyBestFrienddomiii lubi tę wiadomość
-
Eh i tak co do ruchów to w pierwszej ciąży czułam późno koło 20 tygodnia ciąży plus minus tydzień.
Teraz jestem w trzeciej i czuje coraz wyraźniej ale są dni ze mało albo wcale ale myślę że wynika to bardziej z tego że trafiam na moment kiedy młodej się nie chce albo kiedy jestem można za mało skupiona. Wiem że mam czas. Dla mnie wyznacznikiem jest usg. Jeśli nie czuje a na obrazie widać że jest okey nie zastanawiam się co powinnam. W pierwszej ciąży czułam lekkie tylko ruchy nigdy mocnych więc uważam że każda ciąża jest inna.
Byłam też dzisiaj w darmowym programie dietetycznym dla kobiet w ciąży. Zaplanowano mi 5 posiłków dziennie ( powinnam 6 ale wcześnie zasypiam) . Okazało się że za mało jej za mało pije jednym słowem dno. Przytyłam tylko 2 kg a więc na 18 tygodni ciązy to dobry wynik.
-
Cześć Kochane.
Pisałyście kiedyś coś o Zus-ie i kontrolach (Domiii?) - ja właśnie otrzymałam list, że w mojej sprawie będzie wszczęte postępowanie wyjaśniające i że mają czas do 8 grudnia - cudownie... więc pewnie szybko kasy za październik i listopad nie dostanę ( mam nadzieję, że ją w ogóle zobaczę...)
Nie mam pojęcia czego się spodziewać na takiej kontroli, która pewnie mnie czeka - dodam, że po miesiącu zatrudnienia na umowie o pracę przeszłam na L4 - wcześniej pracowałam 3 na okres próbny i miesiąc na zleceniu....
Któraś się orientuje jak to wygląda? I czy mogą mi odmówić świadczeń? Zatrudnienie absolutnie nie było fikcyjne...
-
Tunia.a wrote:Cześć Kochane.
Pisałyście kiedyś coś o Zus-ie i kontrolach (Domiii?) - ja właśnie otrzymałam list, że w mojej sprawie będzie wszczęte postępowanie wyjaśniające i że mają czas do 8 grudnia - cudownie... więc pewnie szybko kasy za październik i listopad nie dostanę ( mam nadzieję, że ją w ogóle zobaczę...)
Nie mam pojęcia czego się spodziewać na takiej kontroli, która pewnie mnie czeka - dodam, że po miesiącu zatrudnienia na umowie o pracę przeszłam na L4 - wcześniej pracowałam 3 na okres próbny i miesiąc na zleceniu....
Któraś się orientuje jak to wygląda? I czy mogą mi odmówić świadczeń? Zatrudnienie absolutnie nie było fikcyjne...
Spokojnie. Przecież masz prawo być na zwolnieniu. Po drugie pracodawca może zatrudnić kobietę w ciąży bo nie ma prawa iż tak nie wolno bo wiązałoby się to z dyskryminacją. Sprawdzać będą zasadność l4. A na kasę niestety będziesz musiała poczekac bo oni na wszystko mają czas w tej budzie ale dostaniesz wyrównaniedomiii, Martita88 lubią tę wiadomość
-
Jesli twoj pracodawca pitwierdzi, to co i Ty, czyli, ze faktycznie pracowalas, to na pewno swiadczenia dostaniesz, niestety z opoznieniem:/ moga tez potrzebowac od lekarza przyczyne L4 ale to chyba w karcie ciazy jest
domiii lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNic mi nie mówcie o żywieniu etc.
Moja matka od jakiegoś roku jest zwolenniczką zdrowego odżywiania i suplementów diety z marketingów szeptanych.
Na dzień dzisiejszy moja mama potrafi ze mną rozmawiać tylko o tym czy byłam dziś na spacerze żeby dotlenić dziecko, czy zjadłam warzywa by dać dziecku witaminy i czy zjadłam wit C w kapsułce i codziennie mi tylko trąbi, że powinnam brać ze dwie albo trzy.
Rozumiem, że się o mnie martwi ale serio z nią nie idzie rozmawiać na żaden inny temat - tylko owoce, warzywa, soki z owoców i suplementy diety. Już żygam tymi tematami....No bo ile można przerabiać to samo.
Ostatnio się wqrzyłam bo dała mi jakaś kapsułkę z wit K2 i z wapniem z ości rybich - no by się skichała tak zachwala. Wcisnęła mi niemal w buzie a potem dała cali listek + ulotke, że mam przeczytać w domu.
Zajechałam do domu i czytam "z uwagi na to, że lek nie był testowany na kobietach w ciąży nie zaleca się jego zażywania podczas ciąży i karmienia piersią".
Dostałam niemalże histerii i powiedziałam mojej matce, że ma sobie robić królika doświadczalnego z innych ale nie z mojego dziecka. Bałam się, że po tej jednej kapsułce coś się stanie ale na szczęście wszystko w porządku.
Moja mama oczywiście w dalszym ciągu przeżywa i uważa,że powinnam to łykać bo to są naturalne suplementy, że się nic nie stanie a na ulotce tak piszą zapobiegawczo.
Ale myślę, że każda z Wa postąpiłaby tak samo jak ja - nie ryzykowała -
dziewczyny odkąd usłyszeliśmy że Emi jest zdrowa , wpadłam w szał zakupowy
jakie to wspaniałe uczucie !!!!!!!!!!!!!!!!
wcześniej omijałam sklepy dziecięce
a teraz to mój raj!
moja księżniczka !!!!Love_life, RudyTygrysek, Tunia.a, ksanka, domiii, Karolina@, Kokaina, Kajola, arien, paola87, A.Kasia, Mietka 30:), Kate84, Est, Martita88, Izoleccc, Karka, krówka_muffka, Andriel lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTe, które nie czują ruchów maleństwa niech się nie martwią.
Na którymś temacie na forum czytałam o dziewczynie, co była w 23 tygodniu i nic nie czuła - okazało się, że ma łożysko na przedniej ścianie ( co jak wiemy amortyzuje ruchy ) i dzidziuś jest ustawiony nóżkami do kręgosłupa i tam kopał więc nic nie czuła - ale USG wykazywało, że wszystko w porządku.
Do też zależy od tuszy - te szczupłe czują szybciej.
muminka83 lubi tę wiadomość
-
baassiia wrote:Jesli twoj pracodawca pitwierdzi, to co i Ty, czyli, ze faktycznie pracowalas, to na pewno swiadczenia dostaniesz, niestety z opoznieniem:/ moga tez potrzebowac od lekarza przyczyne L4 ale to chyba w karcie ciazy jest
Z udowodnieniem tego, że faktycznie pracowałam nie powinno być problemu. Na karcie ciąży nie mam niestety wypisanej przyczyny zwolnienia, nie ma tam nawet żadnej adnotacji o zwolnieniu...
Tak mnie ruszył ten list, że mała chyba poczuła zdenerwowanie mamy i kopie jak szalona - chociaż na coś ten Zus się przydał
-
Tunia.a ja pisałam ostatnio, ale raczej pytałam profilaktycznie, bo mi ZUS wchodzi od 28 października dopiero i się chyba nastawiam na dłuższą przerwę w dostawie kasy na koncie...
Dziewczyny, a jak ZUS prosi o wyjaśnienie to trzeba się tam osobiście stawiać? Czy inne sposoby też wchodzą w grę? -
Dzień dobry
Podczytuje Was na bieżąco, ale jakoś nie miałam weny na pisanie :]
A.Kasia świetny pomysł z linkami na pierwszej stronie, na pewno łatwiej będzie znaleźć konkretne informacje
Vira nie bój żaby, na pewno wszystko będzie ok z dzidzią :*
Arien niektóre kobiety czują ruchy dopiero w 26 tygodniu. Dużo czasu jeszcze przed Tobą, spokojnie, wszystko będzie ok
Martita Gratulacje ! Cieszę się, że wesele udane
skowroneczka87, Mania trzymam mocno kciuki za wizytę !
Tunia nie martw się, pewnie to standardowe Zus-owskie procedury. Głowa do góry.
Co do twardnień brzucha to ja też je mam, ale to na pewno nie macica, tylko właśnie kwestie jelitowe. Też nie lubię łykać nospy, posiłkuje się czasem magnezem i leżeniem
Ja już dzisiaj po 4-km spacerku, na dzisiaj planuje też kilka kilometrów przejechać na rowerku stacjonarnym. Odkąd zaczęłam codziennie więcej się ruszać to i samopoczucie poszło w górę
W piątek na 14.30 USG połówkowe, drugiePierwsze pokazało że wszystko ok, więc nie stresuje się jakoś szczególnie. Mam nadzieję, że lekarz cyknie w końcu jakieś fajne zdjęcie do wstawienia na forum
Tunia.a, Mietka 30:), skowroneczka87, Kate84, Mania1718 lubią tę wiadomość
Synek 2016 r. ♥️
Synek 2020 r. 💚
-
domiii wrote:Tunia.a ja pisałam ostatnio, ale raczej pytałam profilaktycznie, bo mi ZUS wchodzi od 28 października dopiero i się chyba nastawiam na dłuższą przerwę w dostawie kasy na koncie...
Domiii pisałam o Tobie bo z tego co kojarzę (o ile nie namieszałam) pisałaś, że wcześniej miałaś własną działalność a potem miesiąc czy dwa na umowie więc teoretycznie to też dla nich krótki okres zatrudnienia.
Mnie mają od 4.10 a czas mają do 8.12.....
I też w sumie nie wiem czy mam tam jechać bo napisane jest, że przyczyną postępowania jest wyjaśnienie prawidłowości zgłoszenia mnie do ZUS przez pracodawcę. Więc nie Wiem, czy przypadkiem najpierw jego nie skontrolują.
-
Tunia.a wrote:Domiii pisałam o Tobie bo z tego co kojarzę (o ile nie namieszałam) pisałaś, że wcześniej miałaś własną działalność a potem miesiąc czy dwa na umowie więc teoretycznie to też dla nich krótki okres zatrudnienia.
Mnie mają od 4.10 a czas mają do 8.12.....
I też w sumie nie wiem czy mam tam jechać bo napisane jest, że przyczyną postępowania jest wyjaśnienie prawidłowości zgłoszenia mnie do ZUS przez pracodawcę. Więc nie Wiem, czy przypadkiem najpierw jego nie skontrolują.
zgadza się, byłam na własnej działalności a od lipca jestem na umowie - w ciąży od 23 maja, więc podstawa do kontroli jest....
a co do Twojego zgłoszenia - na moje oko to dotyczy pracodawcy w pierwszej kolejności, może zgłosił Cię za poźno czy coś... -
Moje dziecię dziś od rana ruchliwe strasznie,pobudkę miałam o 6 rano. Założe się że za chwile na połówkowych będzie spać ;d
Kokaina, Kate84 lubią tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Jeśli znajdą powód moga odmówić wypłaty. Pewnie będzie potrzebne oświadczenie świadków że rzeczywiście pracowałaś (inni pracownicy, szef etc.) ewentualna podpisywana lista obecności, potwierdzenie przelewu wypłaty, oraz jakieś dokumenty jeśli podpisywałaś. Jeżeli rzeczywiście pracowałaś i są ślady w postaci podpisów/lub/i tego co napisałam nie powinnaś się martwić.
Ja np. jestem na zwolnieniu od 2 tygodni (własna działalność) i byłam przygotowana na kontrolę fikcyjności firmy mimo że firmę mam 3 lata, a tu proszę po 2 tygodniach decyzja pozytywna i przyznany zasiłek... -
domiii wrote:a co do Twojego zgłoszenia - na moje oko to dotyczy pracodawcy w pierwszej kolejności, może zgłosił Cię za poźno czy coś...
MeAmerie
Na całe szczęście z udowadnianiem, że tam pracowałam nie byłoby problemu - świadków i dowodów mnóstwo - jak zechcą mogę im dostarczyć mnóstwo godzin nagrań z monitoringu mojej pracy("śmierć w wenecji" z filmu "chłopaki nie płaczą" to przy tym prawdziwy film akcji
)
Cieszę się przeogromnie, że Ciebie nie dręczyli i szybko wydali pozytywną decyzję
-
Któraś się orientuje jak to wygląda? I czy mogą mi odmówić świadczeń? Zatrudnienie absolutnie nie było fikcyjne... -
domiii wrote:Tunia.a ja pisałam ostatnio, ale raczej pytałam profilaktycznie, bo mi ZUS wchodzi od 28 października dopiero i się chyba nastawiam na dłuższą przerwę w dostawie kasy na koncie...
Dziewczyny, a jak ZUS prosi o wyjaśnienie to trzeba się tam osobiście stawiać? Czy inne sposoby też wchodzą w grę?