X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    wiesz co chyba mi wystarczy żeby moja sie najadała...

Zartuje przeciez, co kazda taka drazliwa. Ogladalam ostatnio program o kobietach, ktore sprzedaja swoje mleko i o dziwo sa ludzie ktorzy chca kupowa takie rzeczy. Ech, niczego juz tu nie mozna napisac.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate , mi też lekarz powiedział, że jezeli terminy porodu z usg i termin z miesiaczki nie rozjezdzaja się bardziej niż tydzień, to za termin porodu przyjmują datę z miesiaczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 13:38

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• ksanka Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalach też są banki mleka więc i charytatywnie można się podzielic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 13:36

A.Kasia, muminka83 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate84 wrote:
    Dziewczyny sugerujecie się terminem porodu z Om czy 1 badań prenatalnych?Kiedyś słyszłam ,że właśnie ten z prenatalnych jest bardziej właściwy ale nie wiem czy to prawda?

Moja ginekolog prowadząca sugeruje się pierwszym badaniem prenatalnym, bo jak mi mówiła - mniej więcej do 12/13tc dzieciaczki rosną w różnym tempie, a potem już tak samo. A jak trafiłam do szpitala, to przyjmował mnie ordynator oddziału i on sugerował się terminem wg. OM. Co lekarz to inne zdanie...Ostatecznie ja cały czas sugeruję się terminem wg. USG, chociaż jest tydzień różnicy. Ufam mojej prowadzącej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2015, 13:38

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est powodzenia na wizycie. kciuki zaciśnięte!

Est, A.Kasia lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png

Wysłany: 23 października 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira,
    Ja chcialabym zalatwic sobie polozna do porodu, ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrac:-/ Z poloznymi ze szpitala nie mam dobrych doswiadczen i wspomnien po pierwszym porodzie wiec teraz chcialabym miec jakas opieke i pomoc. Moja pani doktor pracuje w szpitalu wiec zapytam jej czy wogole sie cos takiego praktykuje tu u nas w szpitalu, moze bedzie wiedziec jak to ogarnac. W wiekszym miescie chyba nie ma problemu z takimi praktykami, kwestia ceny tylko.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est - powodzenia!

Mnie kobitka od prenatalnych mówiła, że najważniejszy jest termin własnie z tego badania. Ze gdzieś do 14 tc dzieci rosną podobnie a potem to się rozjeżdza, dlatego niektóre rodzą się 3kg a niektóre 4.5 kg. U/ mnie to akurat bez znaczenia żadnego bo terminy mi się wszystkie pokrywają :)

Est lubi tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam szkole w grudniu, bo u mnie jest 1 spotkanie na tydzien (razem 12 spotkan) czyli 2.5 miesiaca i poprostu chce skonczyc 2-3 tyg przed terminem porodu.

A.Kasia sliczny masz brzuszek, taka pileczka. Ja mam wrazenie ze grubne po calosci.

Ja polozna bede oplacac. w Rzeszowie w sxpitalach publicznych jest to 300zl, w profamlii 800. Spora roznica...

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 - poszukaj w necie. Położna z tego wiem ( bo tak jest z moja położną którą chce wykupić ) prowadzi też swoją działalność i wykupienie jej na poród jest normalnie legalne. Co innego lekarz, któremu po prostu jawnie dajesz łapówkę ( chociaż nie potępiam absolutnie bo gdybym miała kasę to tez bym mu w łapę dała - ale aż tyle to ja nie mam ).
    Ja o mojej usłyszałam od koleżanki do prawda ale z tego co wiem to normalnie ludzie na forach o niej piszą i podają sobie wzajemnie namiary.
    Może u Ciebie w mieście też tak jest.

Wysłany: 23 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    W szpitalach też są banki mleka więc i charytatywnie można się podzielic

Nie w kazdym szpitalu i nie kazdym miescie, a internet przyjmie wszystko. Nieistotne, bo zaraz znow bedzie burza za obraze majestatu.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chyba ani pogoda, ani hormony nie sprzyjają widzę humorom :) Trochę więcej uśmiechu! :)

Kate84, A.Kasia lubią tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skowroneczka87 wrote:
    Nie w kazdym szpitalu i nie kazdym miescie, a internet przyjmie wszystko. Nieistotne, bo zaraz znow bedzie burza za obraze majestatu.

A bo jakieś nerwowe ostatnio to towarzystwo ;) Co do nadmiaru mleka to można też pomóc komuś potrzebującemu w szpitalu jeśli akurat trafi się taka sytuacja. Mój synek po porodzie potrzebował tylko kilka ml mojego mleka, więc nadmiar oddawałam położnym dla dziewczynki, którą rodzice porzucili po porodzie. Pomogłam w ten sposób dziecku i sobie samej bo jakoś mnie to na duchu podnosiło. Moja ciotka za to miała mleka jak mleczarnia i wykarmiła równocześnie dziecko swoje i sąsiadki bo ona nie miała ani kropelki ;) Są czasem w życiu takie sytuacje, że ktoś obok potrzebuje pomocy, dlaczego by mu jej odmawiać :)

Love_life, baassiia, ksanka, muminka83, RudyTygrysek, Est, aleksandrazz, Andriel lubią tę wiadomość

Wysłany: 23 października 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    skowroneczka87 - poszukaj w necie. Położna z tego wiem ( bo tak jest z moja położną którą chce wykupić ) prowadzi też swoją działalność i wykupienie jej na poród jest normalnie legalne. Co innego lekarz, któremu po prostu jawnie dajesz łapówkę ( chociaż nie potępiam absolutnie bo gdybym miała kasę to tez bym mu w łapę dała - ale aż tyle to ja nie mam ).
    Ja o mojej usłyszałam od koleżanki do prawda ale z tego co wiem to normalnie ludzie na forach o niej piszą i podają sobie wzajemnie namiary.
    Może u Ciebie w mieście też tak jest.

Ja wiem, ze to nic zlego i nie ma sie co bac:-) Tesciowa polecala mi nawet jakas polozna, bardzo fajna i zainteresowana kobieta. Niewiem tylko jakby to mialo formalnie wygladac. Tzn. zaczynam rodzic, dzwonie do poloznej, jedziemy razem do szpitala i co dalej? Czy nikt nie bedzie krzywo patrzyl z personelu, czy aby jej nie wyprosi, czy nie beda potem dokuczac polozne szpitalne, ze nie zaplacilo sie im tylko komus z zewnatrz. Wiesz, takie rzeczy bardziej. Jest troche czasu jeszcze wiec moze uda sie jeszcze czegos w temacie dowiedziec:-)

A tak apropo. Ktoras dziewczyna kiedys pisala, ze jest z ostrowca o ile dobrze pamietam nie wiem tylko ktora:-P Moze ona by cos wiedziala w tym temacie. Wiec jesli jeszcze tu zagladasz to daj znac :-)

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ze slowem pisanym jest tak, ze nie zawsze wiadomo co autor mial na mysli. Jesli wiec nie jestescie pewne o co chodzi, to nie bierzcie od razu tego za atak. Lepiej przeczytac kilka razy, na spokojnie, i jesli nie jest sie pewnym, to albo poprosic o interpretacje, albo nie reagowac. Post za post rowna sie lawinie jadu.

arien, Love_life, Robaczek89, A.Kasia, Kate84, muminka83, d'nusia lubią tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Moja ginekolog prowadząca sugeruje się pierwszym badaniem prenatalnym, bo jak mi mówiła - mniej więcej do 12/13tc dzieciaczki rosną w różnym tempie, a potem już tak samo. A jak trafiłam do szpitala, to przyjmował mnie ordynator oddziału i on sugerował się terminem wg. OM. Co lekarz to inne zdanie...Ostatecznie ja cały czas sugeruję się terminem wg. USG, chociaż jest tydzień różnicy. Ufam mojej prowadzącej.

Moja wiedza jest taka, że dzieci zdecydowanie do 12-13 tc rosną tak samo, dlatego najbardziej wiarygodne terminy porodu są właśnie z tego okresu i jeśli różnica usg a @ nie jest większa niż tydzień tak jak pisała Est- lekarz przyjmuje tę z ostatniej @.

Potem pojawiają się różnice zarówno pomiędzy płcią żeńską a męską (chłopcy są statystycznie więksi od dziewczynek na koniec ciąży), jak i indywidualne cechy osobowościowe. A kiedy urodzicie (SN, bo wiadomo, że CC rządzi się innymi prawami) zależy jeszcze od wielu innych czynników niespecjalnie związanych z PTP m.in.- ilości wód płodowych (gdy jest ich dużo, nie rzadko odchodzą wcześniej), czynności skurczowej macicy zwłaszcza pod koniec ciąży (zgładzenie szyjki rozwarcie itp.) a także sytuacji losowych - czasem wystarczy zapomnieć sie w 9 miesiącu i dźwignąć np. małe dziecko np. ok 2,5 latka (słodki ciężar i niby nie czuć a jednak ok 15 kg) i w tym samym dniu wylądować na porodówce ;) (przykład bardzo życiowy, bo moja koleżanka urodziła tak zdrowego synka :) OCZYWIŚCIE w 9 MIESIĄCU i BEZ ŻADNYCH NEGATYWNYCH PRZYGÓD :) :) :)

arien, Est lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla dziewczyn ze Śląska.

Jutro w szpitalu w Gliwicach jest Biała Sobota - spotkanie z położnymi, wykłady o pielęgnacji noworodka, oprowadzanie po porodówce i możliwość posłuchania serduszka malucha :)

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudyTygrysek wrote:
    Dziękuję zaraz zamówię zapas :)
    powiem ci że nie znalazłam wcześniej tej strony i dałam 19 zł za 60 wkładek a tu masz za 8...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z bankiem mleka spotkałam się w szpitalu na madalińskiego innych szpitali nie znam

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie położnych i lekarzy, to posiłkując się własnym doświadczeniem uważam, że położna rzeczywiście gra pierwsze skrzypce i jest cały czas, lekarz obowiązkowo dopiero przy skurczach partych. Jest to generalnie droga sprawa i dyskusyjna, bo dobra opieka okołoporodowa powinna być automatyczna a nie opcjonalna, ale życie życiem... Są złote położne bez opłacania, ale też takie przy których nie wyobrażam sobie rodzić... Ja dwa razy brałam położną (mimo wewnętrznego buntu) i raczej i tym razem nie odważę się pojechać rodzić bez ugadanej położnej. Decyzję w tej kwestii odraczam jednak póki co tak do stycznia :)

1usai09khne0c7t3.png
  • kamka Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Z innej beczki dziewczyny z ciekawości. Wykupuje sobie któraś z Was lekarza albo położną na poród ? Co się pytam znajomych to każdy ma inne zdanie. Jedni tylko lekarza bo on przecież podejmuje decyzje, inni tylko położna bo uważają, że ona przy porodzie gra pierwsze skrzypce, jeszcze inni w ogóle nie wykupuje bo nie czują takiej potrzeby. A jak jest u Was ?
    Ja nie wykupuje uważam że mój będzie przy mnie więc w razie w potrząśnie wszystkimi...

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
‹‹ 867 868 869 870 871 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ