X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Teresa1992 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Ja chyba do końca ciaży nie będe wiedzieć jak moje dziecko będzie mieć na imię na pewno.
    Czasem jest tez tak, że rodzice mają wybrane imię a jak dziecko przychodzi na świat to zmieniają bo tamto wybrane nie pasuje do danej buzi. Więc też się nie chce nastawiać na 100%
    Póki co zostaje Alicja - ale za dobrze znam siebie i pewno mi się odwidzi bo Alicja to nie jest "TO"

Moja córeczka będzie miała właśnie na imię Alicja :) bardzo mi się podoba, imię już mieliśmy wybrane zanim poznaliśmy płec :)

Lucky lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak u was ruchy dziecka? Powiem szczerze, że ja z dnia na dzień czuje jak rośnie siła mojej Alusi - kopniaczki robią się na prawdę dużo silniejsze.
    Śmiesznie bo na badaniu gin powiedział, że dzidziuś leży główką do dołu ( tak jakby się szykował do porodu ) i w 16 tygodniu też tak dzidzia leżała - a kopniaczki czuje bardzo bardzo nisko - jakieś 15cm poniżej pępka. Może mnie boksuje rączkami :-P

Co do pępka - mój zaczął się spłaszczać już jakieś 2 tygodnie temu. Ale od tego czasu się nie zmienił. Ale moja przyjaciółka do porodu szła z normalnym wklęsłym pępkiem więc to chyba nie ma reguły

Lucky lubi tę wiadomość

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Ja dziś od siódmej na nogach, bo musiałam zawieźć do przedszkola siostrzeńca mojego męża. I od rana się uśmiecham, bo lubię klimat tego miejsca. Już się nie mogę doczekać, jak mojego syna będę codziennie tam dostarczać :) Wczoraj wieczorem tak sobie myślała, że od dobrego tygodnia ani razu macica mi się nie napinała, ani nie stwardniała. Sukces! :)

Gratuluję wszystkim mamusiom wczorajszych udanych wizyt. Alicja, Liwia, Staś - piękne imiona! Kurcze, fajnie że macie już imiona wybrane. U mnie są dwa imiona dla syna i mętlik w głowie - które wybrać.
    Martita88 - piękne zdjęcia! uwielbiam oglądać zdjęcia/filmy z ślubów/wesel. Podziwiam Cię, że dałaś radę tak długo być na parkiecie, jednak najważniejsze że dobrze to zniosłaś :)
    Mumunka83 - zdrówka kochana :*

Szybko jem śniadanie i zmykam na budowę. Mąż dzisiaj wyjątkowo ma wolne, bo ma zadanie całodzienne na naszym placu boju i będę mu towarzyszyć, przy okazji łapiąc wit. D :)

Lucky lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Któryś już dzień pod rząd spałam może ze 3h, kręciłam się i kręciłam i nie szło zasnąć :/ Mam nadzieję, że ta moja bezsenność jest chwilowa bo nie dam rady tak żyć do lutego ;) A jeszcze musiałam wstać po 7, żeby wybrać młodą do szkoły bo szwagierka w pracy a teściowa jakieś interesy w mieście załatwia. Przez chwilę się poczułam jak prawdziwa Matka Polka gdy jedną ręką czesałam Alę, drugą gotowałam mleko na śniadanie a w międzyczasie próbowałam dobudzić męża do pracy ;)

Już jestem po śniadanku u czekam na koleżankę bo o 10 ma wpaść na kawkę :)

Jakoś tak szybciej czas zaczął płynąć, pojutrze zaczynam 23 tydzień, za rogiem listopad a później nie obejrzymy się nawet jak przyjdą święta :) Muszę się dziś wybrać z mężem do kwiaciarni zamówić jakąś ładną wiązankę na Michaśka nagrobek no i trochę tam u niego ogarnąć.

Ktoś wizytuje dzisiaj? Jakby co to trzymam kciuki a Wam życzę miłego dnia :)

Lucky, Love_life, Izoleccc, krówka_muffka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@- dobrze mieć plan B jeśli chodzi o imię - natchnie Cie w momencie porodu :-) Albo zawsze możesz nadać dwa imiona. A pochwalisz się jakie to ?

Wczoraj ogladałam płytę z mojego badania ( 20 zł - za 7minutowe nagranie - skandal )w każdym razie już wiem, że moja Ala waży 425gram i wg usg powinnam rodzić 4marca a nie 10ego.
    Wg pomiarów wygląda na 21tc+ 3dzień a w momencie badania miała 20tc+5dni także tendencja, że jest większa wg usg się utrzymuje - co jest raczej dziwne, bo i ja i mój mąż raczej jesteśmy drobni.

Karolina@, Lucky, Kate84, krówka_muffka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja :)

Zdrówka dla chorowitków.

A czy ktoś dzisiaj wizytuje ?

Miłego dnia wszystkim :)

Lucky lubi tę wiadomość

• edyś Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleo, jak po wizycie u endo?

Lucky lubi tę wiadomość

l22ncwa15v2ncszo.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira wrote:
    Karolina@- dobrze mieć plan B jeśli chodzi o imię - natchnie Cie w momencie porodu :-) Albo zawsze możesz nadać dwa imiona. A pochwalisz się jakie to ?

Wczoraj ogladałam płytę z mojego badania ( 20 zł - za 7minutowe nagranie - skandal )w każdym razie już wiem, że moja Ala waży 425gram i wg usg powinnam rodzić 4marca a nie 10ego.
    Wg pomiarów wygląda na 21tc+ 3dzień a w momencie badania miała 20tc+5dni także tendencja, że jest większa wg usg się utrzymuje - co jest raczej dziwne, bo i ja i mój mąż raczej jesteśmy drobni.

Kochana, z tą płytką nie masz tak źle. Ja za 20zł dostałam filmik 3.5 minuty. Myślałam, ze dostanę całość usg, tzn jakieś 15-20 minut, a oni jakieś wycinki porobili. No cóż, dla mnie to i tak najpiękniejszy filmik :)

Co do imion to drugie imię dostanie po tatusiu. A na pierwsze wahamy się pomiędzy Karolem a Tomaszem. Z naciskiem na Karola :)

Est, Lucky lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edyś wrote:
    Kleo, jak po wizycie u endo?

Oj kochana to jakaś paranoja co wyrabiają lekarze na NFZ przepisał mi leki i na styczeń kazał zarejestrować się na USG tarczycy i badania krwi...
    Dobrze że już wcześniej byłam prywatnie i leki biorę już prawie 3 tygodnie a kolejną wizytę mam 12.11 muszę ogarnąć jeszcze prywatnie USG tarczycy i powtórzyć wyniki TSH, ft3, ft4 i dodatkowo zrobić anty TG i anty TPO.
    Dziękuję za pamięć :)

Lucky, edyś lubią tę wiadomość

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do pomiarów i terminu porodu to dla mnie jest to czarna magia. Mam tydzień różnicy pomiędzy terminem OM, a terminem wg USG (pierwszego, prenatalnego). Moja gin posługuje się terminem wg. USG, a ostatnio jak byłam w szpitalu, ordynator posługiwał się OM. Na szczęście będę rodzić w szpitalu, gdzie stacjonuje moje gin, więc mam nadzieję że będą brali pod uwagę termin lutowy.

Lucky lubi tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, strasznie biedne Wam nagrywają te płytki z USG :/ Ja rok temu dostałam całe nagranie z USG na pendrive, w tym 25 minut USG w 2D i 10 min 3/4D a do tego 3 wydrukowane w kolorze zdjęcia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 09:11

Lucky lubi tę wiadomość

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Dziewczyny gratuluje wczorajszych udanych wizyt :) sliczne dzieciaczki :) ja mam za tydzien i juz sie nie moge doczekac :)

Trzymam kciuki za dzisiejsze :)

Wczoraj bylam na warsztatach "Bezpieczny maluch" powiem Wam, ze jestem zadowolona bo troche sie dowiedzialam :) Przynajmniej praktyki :P Zobaczymy jak to bedzie w zeczywistosci :P Chodzi mi oczywiscie o pierwsza pomoc maluszka :) A i wygralam butelke do karmienia z firmy LOVI, bo na koniec losowali nagrody :)

Karka bylas tez moze na tych warsztatach?

Lucky, muminka83 lubią tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gośśś - ja na te warsztaty idę jutro, do Katowic. Fajnie, że jesteś zadowolona. Daje mi to nadzieję, że czegoś się dowiem i nauczę, a nie tylko posłucham reklam firm.

Lucky, muminka83 lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się witam w ten słoneczny dzień, choć jak wstawałam to słońca nie było, ale przymrozek na autach na mieście (teraz w ciąży podwójnie się cieszę z garażu, bo skrobanie szyb z brzuchem to mega wyzwanie). Ale ja już od 7 w pracy, po porannej kawie (też bez niej o świcie się snuję, ale wyrzutów nie mam z jej powodu, bo też 1/3 w tej kawie to mleko :-) ) i zamiast się skupić na pracy, myślę co chwilę o jutrzejszym usg połówkowym :-) 4 tygodnie czekałam by poznać kto mieszka w brzuszku i to już tuż, tuż:-)

kleo2426, Lucky, edyś, krówka_muffka lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Hannia123 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I witam się oficjalnie w 20 tygodniu :-):-) :-)

kleo2426, Kate84, A.Kasia, Lucky, Gośśś, RudyTygrysek, 26Asia, Magda lena, Mietka 30:), Madzialena90, muminka83, Izoleccc, Martita88, krówka_muffka lubią tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teresa1992 wrote:
    Mi zadawał pytania, i pisał odpowiedzi moje na komputerze a później musiałam to podpisac. Jeśli chcesz to mogę Ci jej przesłac bo dał mi kopie tego i mowil, że mają tylko jeden formularz pytań do wszystkich wykonywanych zawodów.

Dziękuję za chęci pomocy ale już się z tym uporałam :) teraz tylko na pocztę wysłać dokumentację i wyjaśnienia (odpowiedzi na pytania)

Teresa1992, Lucky lubią tę wiadomość

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• Lucky Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry dziewczęta
    korzystam z dobrego zasięgu i podczytuję co u Was

już się nie mogę doczekać naszego połówkowego, może wreszcie będę miała jakieś sensowne zdjęcia i wymiary maluszka :)

mnie też się podoba Alicja, ale widzę że teraz wypiera Julkę i robi się masowo popularna. Położna mi mówiła że nie ma tygodnia by ktoś tak nie nazwał córeczki. Pamiętam swoją klasę z sześcioma Aniami i pięcioma Kasiami i nie chcę tego dla swojego dziecka, mimo iż imię bardzo bardzo mi się podoba. Moze to specyfika naszego regionu, a u Was jest inaczej. W naszej klatce schodowej w bloku mieszkają już dwie Alicje (malutkie). Musimy więc dalej kombinować. Liwia cudne imię, ale mąż się nie zgodzi :) on taki bardziej tradycyjny w tych wyborach. Moja córka ma wspaniałą koleżankę Liwkę w przedszkolu :)

co do tych terminów porodu, to mnie już kolejny gin mówi to samo, że najważniejsze jest pierwsze usg, i tylko ten termin z USG może skorygować termin z OM, bo później dzieci rozwijają się w bardzo różnym tempie i szacunkowo podawany termin przez aparat USG nie jest wiarygodny. Czyli termin z OM albo z pierwszego usg, tzn nie tego serduszkowego :) tylko z ok 10tc

pozdrawiam wszystkie

kleo2426, Hannia123, Est lubią tę wiadomość

• Hannia123 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky a kiedy masz połówkowe? Dzisiaj?

Lucky lubi tę wiadomość

1usai09khne0c7t3.png
  • Gośśś Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Gośśś - ja na te warsztaty idę jutro, do Katowic. Fajnie, że jesteś zadowolona. Daje mi to nadzieję, że czegoś się dowiem i nauczę, a nie tylko posłucham reklam firm.

Powiem Ci ze ja najbardziej jestem zadowolona z tego jak jeden pan opowiadal o fotelikach jak je mocowac w aucie bezpiecznie i jak je wybierac, na co zwracac uwage itp i z pierwszej pomocy dla dzidziusia :) no bo reszte o karmieniu piersia, ze jest zdrowe itp to juz wiedzialam, o laktatorach tez troche wiedzialam (to byla akurat bardziej reklama produktow lovi) a o banku komorek maciezystych to nawet za dobrze nie sluchalam, bo wiem na czym to polega i wiem, ze to za drogi interes :P

Lucky lubi tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

Za mną kolejna noc nieprzespana bo skurcze w stopie łapały.
    Cały czas się cieszyłam, że od samego początku nie muszę się budzić w nocy na siku tak teraz budzę się bo coś boli... ehh...
    Zaczynam dzisiaj 19 tydzień!

Lucky, Kate84, A.Kasia, Madzialena90, Martita88, krówka_muffka lubią tę wiadomość

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
‹‹ 903 904 905 906 907 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ