X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • olatychy Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Ja u znajomych uzywalam takiego prysznica i potwierdzam, ze jest problematyczny:/ byli bardzo niezadowoleni. Jesli nie chcecie standardowego brodzika to moze taki maly murek z plytek? Zawsze to jakies odgrodzenie?

No właśnie chyba to przemyślę, bo szkoda wywalać pieniądze jak mamy się potem denerwować i biegać z mopem cały czas.

Renka88- tak, podłoga jest specjalnie przygotowana pod to i to nas właśnie przekonało ale jak pisałam, przemyślimy to :)

Nie będę już nudzić o łazience :P pochwalę się efektem końcowym remontu :)

Samuel <3
    mhsv9vvjnfioahrm.png
  • krówka_muffka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky wrote:
    witam się i ja
    po wcześniejszej wizycie, bo miałam silne bóle brzucha
    zrobiła się z tego połówka i....
    a z naszej córeczki zrobił się synek!!! jesteśmy w szoku ogromnym
    tak się oswoiłam z wizją dziewczynki

poza tym łożysko bardzo słabiutko, zasłania całe wejście do szyjki, nic się nie podniosło
    szyjka nagle się skróciła z 45 na 30mm i pani dr natychmiast założyła pessar
    i dała skierowanie do szpitala

z tym wszystkim nie mogę się oswoić
    najbardziej boję się tego szpitala i oddalenia od córeczki

Kochana,bardzo dobrze że pojechałaś do lekarza. Masz wspaniałą Panią doktor,która szybciutko zareagowała,teraz będzie tylko lepiej! Musisz odpoczywać, dużo leżeć, to łożysko podniesie się w górę!Wiem,że bardzo trudno o pozytywne myślenie jak się ma w domu dziecko a trzeba iść do szpitala:*Tulę mocno:*
    Słuchajcie, no co się dzieje z tymi naszymi dziewczynkami? Już któraś z kolei zamienia się w chłopca, ja tak miałam w pierwszej ciąży:)no normalnie szok:)

• skowroneczka87 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Bo ogólnie glukozę powinno się robić pomiędzy 24 a 26 tygodniem. Pisałam już kilka razy że w poprzedniej ciąży robiłam obciążenie około 26 tygodnia a w 28 nagle objawiła się cukrzyca.

Mnie wczoraj pani doktor mowila, ze glukoze sie robi miedzy 24-28 tygodniem.

l22ntv73fkix1gof.png

atdcx1hpilxa7usf.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamka wrote:
    i ja i mój gin liczymy według pierwszego prenatalnego bo stwierdził że to jest najpewniejsze no i pokrywa się z terminem z owulki:)

Ahaaa, rozumiem. W sumie to pierwsze badanie prenatalne też akurat pokrywa mi się z terminem om, jako jedyne usg :-)

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• ryjkek Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanko: czy Wy robicie USG w III trymestrze, chodzi mi o to szczegółowe, podobne do prenatalnego i połówkowego?
    Tak się nad tym zastanawiam, w Sodowski Centrum w Katowicach kosztuje 280 zł, a mój lekarz prowadzący też zawsze robi mi USG, tylko na gorszym sprzęcie.

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • Est Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira , cudowne wiadomości! :-)
    Lucky , gratuluję synka :-) I dobrze, że Twoja pani doktor szybko zareagowała, więc na pewno wszystko będzie dobrze ale oszczedzaj sie :-) Ściskam!

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira, a skierowanie na echo dostałaś? Ciężko jest zbadać dokładnie serce przez usg. Mi na usg ogniska nie wykryto, tylko na echo serca właśnie.
    Ja tak czy siak polecam iść na echo i to biegusiem :) Nie zaszkodzi, a będziesz spokojna! Pępowina trójnaczyniowa czyli taka jak powinna być. To ważne! :)

Martita88, jeszcze chwilka i będziesz czuć bobasa co chwilę! :) Jestem tego pewna!
    Któraś z Mamusiek kupiła kilka ciuszków z aplikacji Mama i chyba chwaliła, ale nie pamiętam która :( :(

Lucky, a te bóle co miałaś to były takie miesiączkowe czy jak byś to określiła? Jesteś teraz pod opieką lekarzy, a to najważniejsze!!!! :* 3mamy kciuki za Was! I z kolejnej córeczki zrobił się synek! :D Gratulacje!

Mnie synek tak skopał w nocy. Obudziłam się i pierwsze co , to łapałam się między nogami... Miałam wrażenie, że wypada. Jesu ile strachu się najadłam. I tak od 3 do 7 rano buszował. Było to nieprzyjemne, bardzo nisko. Jutro wizyta u ginekologa. Ufff. Mam nadzieję, że łożysko się podniosło i szyjka nie skróciła się.

Miłego dnia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 10:02

Martita88, Lucky lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky. Gratuluje synka. Szpital nie jest przyjemny, ale będziesz pod dobra opieka i to jest najważniejsze. Przy łożysku przodujace musisz niestety bardzo o siebie dbać i żyć w tempie babci 120 letniej by nie nastąpiło odklejania ani krwawienie. Dobrze też że założyli ci pessar, odciaza ci to szyjke.
    Vira gratuluję zdrowej wdzięczynki! Cieszę się że cała Twoja panika nie miała powodu, i niech kolejne wizyty dalej mają takie piękne efekty!
    Kasiu u mnie kabelek podwieszany jest już 8 lat i tylko raz się stłuczki zaczęła po miesięcznym nieużywane bo osady zablokowaly domknięcie Się spływy wody. Wystarczyło ręką pobierać i z głowy. Teraz dorzucam takue niebieskie tablety by wyleciało bakterie.
    Martita, super wiadomości ze maluszek zaczął się bardziej komunikować.

A poza tym witam się z wami w moim 24 tygodniu! Jak ja się cieszę! Ze tyle już za nami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 10:19

Magda lena, Martita88, A.Kasia, Lucky, krówka_muffka, Karka, Mietka 30:), Hannia123, Kate84 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak piszecie o tym łożysku nas ujściem szyjki, a mi Gin nic a nic o takim czymś nie wspomniał, więc domniemam, że wszystko w porządku :P

Lucky lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • noelka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky, a to niespodzianka! :D gratuluję synka :) dobrze, że Twoja lekarka szybko zareagowała... Ile czasu masz być w szpitalu?

Vira, świetnie, że wszystko w porządku! :)

Dziewczyny, mam pytanie o to echo serca - czy każda z nas powinna to zrobić czy tylko jak są wskazania do tego?

Lucky lubi tę wiadomość

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelko, tylko jak są jakieś niepokojące objawy na usg to wysyłają na echo.
    Normalnie się tego nie robi. Tzn. zawsze można prywatnie, jak kto chce :P Ale nie ma sensu :)

Lucky lubi tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Ja nadal walczę z choróbskiem. Dołączam do owsiankowych mamusiek - u mnie z bananem i kiwi :) Wczoraj na noc zaaplikowałam sobie tą jednorazową dawkę kremu na grzybicę i teraz mam wrażenie że mi pipkę rozsadzi. Tak mnie swędzi :(

Ryjkek - ja będę robiła te badania, ale tylko dlatego że dostaję skierowanie i nic nie płacę...

Mania1718, Lucky lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • noelka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    noelko, tylko jak są jakieś niepokojące objawy na usg to wysyłają na echo.
    Normalnie się tego nie robi. Tzn. zawsze można prywatnie, jak kto chce :P Ale nie ma sensu :)
    Dzięki :) bo już zgłupiałam trochę ;)

Dziewczyny, aż mi się zachciało takiej owsianki :D jak ją robicie?

Mania1718, Lucky lubią tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olatychy wrote:
    krówka_muffka- ah ja nie w tym sensie :P zastanawiam się tylko czy to dobre rozwiązanie, a każda opinia się przyda :) także cieszę się ze to napisałaś bo mam czas jeszcze to przemyśleć bo panowie dopiero robią hydraulikę :)

Moi znajomi mają bez brodzika prysznic. Sama szyba i naprawdę nic nie wylewa się na zewnątrz. Spokojnie. Jak fachowiec dobrze zrobi to nie ma innej opcji. Przecież te drzwi mają specjalne uszczelnienia....

Ja właśnie wróciłam od mojej lekarki. Chciałam sprawdzić całe te upławy bo mam wrażenie że leci ze mnie ile wlezie. Sprawdziła nic się nie sączy a obraz wód płodowych jest jak najbardziej prawidłowy/w normie.
    Powiedziała że jest okey i mam się nie martwić. :D Tak więc spokojna jestem że to nie wody płodowe a po prostu wzmożona wydzielina która w II trymestrze nabiera na sile :P

ryjkek, Lucky, ksanka, A.Kasia, Kate84 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• kamka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.facebook.com/nieperfekcyjnamama/photos/a.220149468118371.56936.213606648772653/732715566861756/?type=3&theater

Lucky, noelka, Lilou1984 lubią tę wiadomość

wg USG +2 dni
    ba2a000b163c3cb7173d75c7702b7262.png
    f2w3pc0zmvsiktz7.png
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez ochoty na owsiankę zrobiłyście! Dawać nam tu instrukcje jak ją zrobić!

Mania1718, Lucky, noelka lubią tę wiadomość

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renka jak nie mówią to dobrze, i nie martw się.
    U mnie w 17 tc łożysko było 1,5 cm od szyjki teraz po polowkowe nawet tego nie skomentował gin bo wszystko się podniosło pięknie.

No dobra to i ja idę na owsianke, ja zrobię sobie wersję kupopedna ;) z morelkami i daktylami :) bo bananów to ja nie mogę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 10:17

Lucky, Mania1718 lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olatychy wrote:
    No właśnie chyba to przemyślę, bo szkoda wywalać pieniądze jak mamy się potem denerwować i biegać z mopem cały czas.

Renka88- tak, podłoga jest specjalnie przygotowana pod to i to nas właśnie przekonało ale jak pisałam, przemyślimy to :)

Nie będę już nudzić o łazience :P pochwalę się efektem końcowym remontu :)

Olu my mamy taki prysznic
    nic się kompletnie nie chlapie!!!! mimo iż M siedzi i się pluska ponad 20 minut
    całość wody spływa pod prysznicem to tego lejka/rynienki
    pojedyncze krople wody wydostają się poza szybę i to raczej na ścianę a nie na podłogę
    wychodzimy wytarci, więc zero ZERO wody wynosi się na drugą część łazienki a do domu to nie ma mowy
    bardzo polecam
    super to wygląda
    mieliśmy wcześniej i brodzik i murek i zdecydowanie wolimy opcję samej podłogi
    szczerze polecam!

olatychy lubi tę wiadomość

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryjkek wrote:
    Dziewczyny, mam pytanko: czy Wy robicie USG w III trymestrze, chodzi mi o to szczegółowe, podobne do prenatalnego i połówkowego?
    Tak się nad tym zastanawiam, w Sodowski Centrum w Katowicach kosztuje 280 zł, a mój lekarz prowadzący też zawsze robi mi USG, tylko na gorszym sprzęcie.

W Rudzie w Genom kosztuje 150 zł i my będziemy robić ale u mnie to jestem zmuszona bo dopiero na nim wyjdą ewentualne symptomy chorobowe poświadczające że dziecko mogło odziedziczyć po mnie chorobę :/
    W Zabrzu na Floriana jest lekarz co też wykonuje genetyczne i u niego to koszt 150 zł. Podobno ma uprawnienia.

A.Kasia lubi tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• Lucky Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noelka wrote:
    Lucky, a to niespodzianka! :D gratuluję synka :) dobrze, że Twoja lekarka szybko zareagowała... Ile czasu masz być w szpitalu?

tydzień-dwa
    chce porobić badania i poobserwować szyjkę i to łożysko
    martwię się bo ja nie umiem leżeć a w szpitalu byłam tylko raz w życiu na poprzednim cc i to było w sumie 2,5 doby :( i to w emocjach
    a teraz tylko nudne leżenie i leżenie

‹‹ 966 967 968 969 970 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ