X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️
Odpowiedz

❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • 3❤️Ciąża Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia 2022, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jakich miastach lub mieście rozmawiacie odnośnie covida ? Może jest ktoś z Lublina i coś więcej wie odnośnie porodu jak w którym szpitalu sytuacja wyglada ?. Bo chyba co szpital to zasady ..

• Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hekate42 wrote:
    Maggy, no właśnie - cytomegalowirusa powinno się sprawdzać przed ciąża i w trakcie.
    Nie sprawdziłam przed niestety. A teraz mam zagwozdke IGg 229, co jest ok i świadczy i przebytej chorobie, ale IGm niestety 1, 010, co już wskazuje na chorobę w trakcie ... i trochę mnie to przeraziło🙁
    Mały rozwija się wzorowo - ostatnie badanie z wtorku nie budzi żadnych zastrzeżeń.
    Wizytę mam w poniedziałek.
    Miałam podobny problem i lekarka zleciła dodatkowe badanie tzw awidnośc cytomegalii.to ostatecznie wykluczyło, że wirus jest aktywny.

Ja chcę rodzić w Pruszkowie. Na pewno robią na IP test kobiecie. Ojcu też jeśli ma być poród rodzinny i kangurowanie, a ojciec nie ma wyniku testu negatywnego max do 5 dni wstecz. Natomiast nie wiem jak wygląda sytuacja z izolowaniem dziecka jeśli matka ma pozytyw...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2022, 20:54

zi13gov36gutrlme.png
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Maggy, zapytam na najbliższej wizycie.
    Masz kogoś kto rodził w Pruszkowie ostatnio i jest zadowolony?

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hekate42 wrote:
    Dzięki Maggy, zapytam na najbliższej wizycie.
    Masz kogoś kto rodził w Pruszkowie ostatnio i jest zadowolony?
    Nie, ale rozmawiałam z rezydentką, która tam pracuję (dziewczyna znajomego z pracy) i opowiedziała mi trochę jak to wygląda. Opiekę na oddziale mają dobrą. Plus za to, że nie ma tam dużo porodów i dzięki temu mogą podejść indywidualnie. Niedługo mają otworzyć nowy blok porodowy.
    Druga opcja to Warszawa i dziecięcy szpital kliniczny. Tam tydzień temu znajoma miała CC i jest bardzo zadowolona.

zi13gov36gutrlme.png
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żwirki i Wigury do mnie zupełnie nie przemawiają.
    Ja myślałam o Inflanckiej, Żelaznel lub ewentualnie Starynkiewicza.

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a na Madalińskiego któraś z Was planuje rodzić? Ciekawa jestem jak tam teraz jest z tymi obostrzeniami itp.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hekate42 wrote:
    Żwirki i Wigury do mnie zupełnie nie przemawiają.
    Ja myślałam o Inflanckiej, Żelaznel lub ewentualnie Starynkiewicza.
    A dlaczego nie Żwirki? To nowy szpital. Podobno warunki są bardzo dobre, kadra położnicza młoda i podchodzi z empatią.
    Moja siostra ma tam znajomą praktykantke położnictwa i też mi trochę opowiedziała. Opinie w Internecie są na plus jeśli chodzi o poród. SOR dla dzieci to zupełnie inna historia. Ta koleżanka co miała CC była też zachwycona podejściem lekarzy i położnej. A miała CC bo było ryzyko stanu przedrzucawkowego.
    Żelazną i Madalińskiego odrzuciłam, bo tam są zawsze tłumy i ciężko o indywidualną opiekę. U mnie w Pruszkowie dziennie są 3 porody, a tam po 30. Z Żelaznej często odsyłają do innych szpitali, bo są takie tłumy. Na Madalińskiego jedna znajoma rodziła w domu narodzin, więc to trochę inna bajka, ale była zadowolona. Inna koleżanka miała CC, ale u lekarki, która prowadziła ciążę. Nie wiem jak z opieką po porodowa.
    Zastanawiałam się nad Inflancką, ale po ostatnim badaniu prenatalnym u dr Raczyńskiego stwierdziłam, że nie chce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2022, 14:08

zi13gov36gutrlme.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 2 cc na Madalińskiego, jedno w 2015, drugie w 2017. Nie mam na co narzekać, opieka była dobra, same cięcia super. Możliwośc wykupienia indywidualnej sali to strzał w 10. Nie wiem tylko jak jest teraz z obostrzeniami, jutro chyba tam zadzwonię.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggy, a co się wydarzyło na tej wizycie?
    Przypomnij proszę.
    Moja lekarka pracuje w tym szpitalu i go polecała.
    Ostatnio rodziła tam SN moja koleżanka i była zadowolona...

😇11.02.2021 r.
  • Caro Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3❤️Ciąża wrote:
    3trymestr ciąży usg wyniki

Biometria odpowiada 30w5(31w4 OM)
    BPD 79mm31w5
    HC 289mm 31w6
    Ac 281 mm 29w4
    FW ok.1740g
    FHR 148’min
    Dziś byłam na wizycie i Pani doktor na wychodne powiedziała mi ze nóżki mniejsze brzuszek większy. Jak zaczęłam pytać nie uzyskałam odpowiedzi co to znaczy czy jest się czym martwić .
    Jest rozbieżność tygodnia z okresu a z usg. Czy któraś ma podobnie ?
    Lub mogła by pokazać swoje wyniki usg. Bo pytałam na badaniu usg doktora czy jest wszystko ok tak tak jest , dziś doktor zbiła mnie z tropu i nie wiem co myśleć . Czy to kwestia tego tygodnia różnicy to długość nóżek wtedy jest mniejsza czy jak się odniesc do tego ..
    może któraś ma podobnie z tymi tygodniki i okresem ze jest różnica ?

Myślę, że jeżeli gin mówił, że jest ok to nie masz się czym martwić. Te pomiary też są szacunkowe. U mnie wychodzi główka i brzuszek większy o tydzień, a nóżki krótkie i u Córki też tak było 🙂 Data z OM niby 08.03 a z USG wskakuje czasem nawet luty lub 01.03.

3❤️Ciąża lubi tę wiadomość

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam skierowanie na CMV awidność z krwi, CMV PCR z moczu i dziś robiłam.
    Długo się czeka na wyniki ( to drugie badanie do 12 dni). Jak się potwierdzi, to do szpitala zakaźnego na konsultację.
    Masakra 😥

😇11.02.2021 r.
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hekate42 wrote:
    Dostałam skierowanie na CMV awidność z krwi, CMV PCR z moczu i dziś robiłam.
    Długo się czeka na wyniki ( to drugie badanie do 12 dni). Jak się potwierdzi, to do szpitala zakaźnego na konsultację.
    Masakra 😥
    Pamiętam, że też długo czekałam na wyniki.
    Ostatecznie wyszło wszystko ok. Nie martw się na zapas. Będzie dobrze.

zi13gov36gutrlme.png
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hekate42 wrote:
    Maggy, a co się wydarzyło na tej wizycie?
    Przypomnij proszę.
    Moja lekarka pracuje w tym szpitalu i go polecała.
    Ostatnio rodziła tam SN moja koleżanka i była zadowolona...
    Robiłam u niego każde badanie prenatalne, ale na ostatnim miał chyba zły dzień. Poprosiłam go o drugą opinie w sprawie szyjki, bo 2 tyg wcześniej na wizycie u mojej gin miała ok 2,1 cm. On jak zmierzył to wyszło mu 5 cm. Rzucał teksty o tym, że jeśli odpoczywam od listopada a szyjka niby tak się skróciła do 2 cm to kłamie i się nie oszczędzam. Według niego na patologii ciąży w szpitalu by mi pokazali jak się leży. No i że powinnam dostać skierowanie bo dziecko musi brać sterydy, bo poród przedwczesny jest nieunikniony. Jak zobaczył że szyjka ma 5 cm to stwierdził że nie ma czym się martwić bo wszystko jest ok. Potem sprawdził wagę dziecka, łożysko. Nie zbadał anatomii bo podobnego tego się nie robi na 3 badaniu prenatalnym. Wyszłam z tego gabinetu zdezorientowana, zła i potem w domu płakałam z tych nerwów. Kolejnego dnia pojechałam do mojej gin, która jeszcze raz zmierzyła szyjkę i powiedziała, że cała szyjka ma ok 5 cm, ale jest zamknięta tylko na odcinku 2 cm i mam bezwzględnie leżeć w domu.
    Na pewno już do niego nie pójdę na żadne badanie.

zi13gov36gutrlme.png
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczywiście - nieprzyjemna sytuacja Maggy,
    To czekanie na wyniki mnie wykończy...

😇11.02.2021 r.
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj miałyśmy wizytę. Córa waży ok 2400g w 34+0, czyli tak idealnie do wieku ciąży. Trochę ostatnio przystopowała z przybieraniem. Może jednak będzie szczypiorkiem jak tata 😉 Moja szyjka ok 4 cm, ale cała miękka i rozpulchniona. Dobrze, że jeszcze nie rozwarta. Leżymy dalej.
    Gin kazała już odstawić acard, więc codziennie będę mierzyć ciśnienie. Będziemy też powoli schodzić z luteiny.

Promieniowanie lubi tę wiadomość

zi13gov36gutrlme.png
  • Malweczka Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2022, 05:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj jestem po badaniu krwi, wchodze i caly czas odswiezam strone czy juz wyniki sa.
    Jutro jade do poloznej omowic wyniki i juz prawdopodobnie od teraz kontrolne wizyty beda co 2 tygodnie.
    Maggy_88, piekna waga córci!
    Hekate42, bedzie dobrze! Czekanie jest najgorsze ale moze wyniki beda jednak wcześniej?

ug37iei3nf4h5vlt.png
    7u22j6yxfjpcos07.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny, co wyniku pozytywnego na covid przy porodzie to w ogóle nie wyobrażam sobie opcji żeby ktoś mi dziecko ode mnie izolował 🤯 moja siostra cioteczna rodziła rok temu jak miała covid i musiała podpisać oświadczenie że chce mieć dziecko przy sobie mimo tego że ona jest chora i tyle. Z tego co czytałam na innych wątkach na forum to właśnie w Polsce warto zaopatrzec się w takie oświadczenie i nie dać sobie dziecka zabrać wtf 🤯
    Dodam że moja siostra miała nawet objawy a młody się nigdy nie zaraził.

Co do szpitali w wawie to żelazna super ale fakt że odsyłają stamtąd często niestety, inflancka chyba też ok, o żwirki też same dobre opinie słyszałam, ale na Madalinskiego ja bym się osobiście w życiu nie zdecydowała ale to przez to jak mnie tam potraktowali na oddziale ginekologicznym jak miałam 19 lat... Przyjaciółka też tam rodziła 6 mies temu i mówi że poród uratowało jej tylko to że miała prywatna położna, bo zanim ta się zjawiła w szpitalu to obsługa okropnie ja traktowała.

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    • 2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    • 2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 Maya z 2cs 💛 15/03/2022
    • 2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

Rodzina w komplecie 👨‍👩‍👧‍👦💗

age.png

age.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Ale Wam zazdroszczę tej wagi dzieciaczków. ❤️
    Moja ważyła ostatnio ok. 1700. W szpitalu kazali nam obserwować jej przyrost i przepływy co tydzień, więc od poniedziałku zaczynam cotygodniowe kontrole + KTG.
    Musze dotrwać do 36tc.
    Jak tam Księgowa się sprawy rozwijają? Rośnie mutka ładnie? :)

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

age.png

age.png
  • Caro Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Hejka dziewczyny, co wyniku pozytywnego na covid przy porodzie to w ogóle nie wyobrażam sobie opcji żeby ktoś mi dziecko ode mnie izolował 🤯 moja siostra cioteczna rodziła rok temu jak miała covid i musiała podpisać oświadczenie że chce mieć dziecko przy sobie mimo tego że ona jest chora i tyle. Z tego co czytałam na innych wątkach na forum to właśnie w Polsce warto zaopatrzec się w takie oświadczenie i nie dać sobie dziecka zabrać wtf 🤯
    Dodam że moja siostra miała nawet objawy a młody się nigdy nie zaraził.

Co do szpitali w wawie to żelazna super ale fakt że odsyłają stamtąd często niestety, inflancka chyba też ok, o żwirki też same dobre opinie słyszałam, ale na Madalinskiego ja bym się osobiście w życiu nie zdecydowała ale to przez to jak mnie tam potraktowali na oddziale ginekologicznym jak miałam 19 lat... Przyjaciółka też tam rodziła 6 mies temu i mówi że poród uratowało jej tylko to że miała prywatna położna, bo zanim ta się zjawiła w szpitalu to obsługa okropnie ja traktowała.

Też sobie nie wyobrażam izolacji. Chyba bym oszalała 🥺 Musiałabym pfu pfu naprawdę źle się czuć, żeby na takie coś się zgodzić. A i tak cały czas panicznie boję się, że zarażę się krótko przed albo wyjdzie mi pozytywny wymaz na przyjęciu i będą tylko same problemy 🤦‍♀️ Kiedy masz teraz wizytę, żeby sprawdzić jak Maya przybiera?

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6.02 ale u innej gin bo ta do której chodzilam cała ciążę nagle przestała pracowaći no i zapadła się pod ziemię 🤦‍♀️
    Ale żeby nie było nie byłam do niej jakoś przywiązana a ta do której tefaz się umówiłam na wizytę robiła mi prenatalne I i II trym więc pwoeodzmy że ja znam, a co ważniejsze wiem że ma kwalifikacje więc może być ;) nie jestem wymagająca pacjentka, ciąża przebiega (tfu tfu) dobrze więc ważne żeby ktoś mnie doglądał co 2 tyg i nic mi więcej do szczęścia nie jest potrzebne 😉

A co tam u Ciebie? Który to już tc? Nie wiem czy masz suwaczek bo widzę tylko w stopce jakiś link ale mi się nie wyświetla

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

age.png

age.png
‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ