❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
3❤️Ciąża wrote:3trymestr ciąży usg wyniki
Biometria odpowiada 30w5(31w4 OM)
BPD 79mm31w5
HC 289mm 31w6
Ac 281 mm 29w4
FW ok.1740g
FHR 148’min
Dziś byłam na wizycie i Pani doktor na wychodne powiedziała mi ze nóżki mniejsze brzuszek większy. Jak zaczęłam pytać nie uzyskałam odpowiedzi co to znaczy czy jest się czym martwić .
Jest rozbieżność tygodnia z okresu a z usg. Czy któraś ma podobnie ?
Lub mogła by pokazać swoje wyniki usg. Bo pytałam na badaniu usg doktora czy jest wszystko ok tak tak jest , dziś doktor zbiła mnie z tropu i nie wiem co myśleć . Czy to kwestia tego tygodnia różnicy to długość nóżek wtedy jest mniejsza czy jak się odniesc do tego ..
może któraś ma podobnie z tymi tygodniki i okresem ze jest różnica ?
Myślę, że nie masz się czym martwić jeśli lekarka nic nie mówiła. Niebezpieczna byłaby hipotrofia płodu, ale ta różnica wtedy byłaby większa. -
Maggy_88 wrote:My wyniki na prenatalnym mieliśmy ok 1 -1,5 tygodnia do przodu w porównaniu z wyliczeniem po miesiączce. Dodatkowo nogi zawsze na USG wychodzą ok 2 tyg do przodu i lekarka się śmieje, że będzie mieć długie po tacie.
Myślę, że nie masz się czym martwić jeśli lekarka nic nie mówiła. Niebezpieczna byłaby hipotrofia płodu, ale ta różnica wtedy byłaby większa.
Ok. Dzięki za dobre słowa , no mam taka nadzieje -
Hekate42 wrote:A szczepiłyście się na krztusiec ?
-
lindalia wrote:Wysokie ciśnienie, jak i obrzęki, jest niebezpieczne, nawet jeśli to jeden wyskok. Jak masz możliwość to zrob sobie badanie moczu, trzeba wykluczyć obecność białka.
Dzięki za radę, właśnie tak słyszałam i dlatego się przestraszyłam 😒 we wt wizyta to do tego czasu zrobię wyniki.[/url] -
Hej dziewczyny, ja jutro wizyta.Zobaczymy ile urósł maluch przez 2 tygodnie. Ostatnio jedynie robiłam. Badania na HIV, HCV, VDRL i HBS i wszytskie wyszły ujemne. Te badania to już niezbędne do szpitala. Powiem Wam, że tak ostatnio opadam z sił, zero energii. Nawet sobie zmierzyłam ciśnienie i mam 123/80. Jak mam wejść na 2 piętro to od razu zadyszka. Nawet jka siedzę to mi się ciężej oddycha, jedyna najlepsza pozycja to leżenie na lewym boku 😉.
-
3❤️Ciąża wrote:Dziś byłam na wizycie i Pani doktor na wychodne powiedziała mi ze nóżki mniejsze brzuszek większy. Jak zaczęłam pytać nie uzyskałam odpowiedzi co to znaczy czy jest się czym martwić .
Jest rozbieżność tygodnia z okresu a z usg. Czy któraś ma podobnie ?
Lub mogła by pokazać swoje wyniki usg. Bo pytałam na badaniu usg doktora czy jest wszystko ok tak tak jest , dziś doktor zbiła mnie z tropu i nie wiem co myśleć . Czy to kwestia tego tygodnia różnicy to długość nóżek wtedy jest mniejsza czy jak się odniesc do tego ..
może któraś ma podobnie z tymi tygodniki i okresem ze jest różnica ?
Ostatecznie na nast wizycie wszystkie wymiary nagodnily i mniej więcej wyrównany.
Popytałam też trochę o to koleżanek, które wcześniej rodziły i poczytałam na forum i faktycznie nie musi to być powód do zmartwień. Nie zdziwię się też jak na kolejnej wizycie znowu się coś tam rozjedzie ale jestem już na to przygotowana menatalnie i wiem że nie ma się co stresować. W końcu dzieci nie są identyczne, rosną skokowo i jedne będą miały np dluzsze a inne krótsze nóżki
Ja ostatecznie doceniłam że moja gin, nawet jeśli sama nie była w 100% na tamtą chwilę przekonana czy wszystko jest ok, to że nie zasypała mnie potencjalnie złymi wiadomościami i postanowiła obserwować sytuację bez stresowania mnie. Na następnej wizycie jak Maya ładnie nadgoniła to widziałam ze i gin była bardzo zadowolona3❤️Ciąża lubi tę wiadomość
-
Hej. Mamy które rodziły wcześniej pytanko może któraś miała taki objaw bo mam dwa porody za sobą , przy pierwszym wymioty bez partymi miałam a na drugim wymioty i doszła biegunka dopiero jak mnie oczyściło zaczął się poród 🤦🏼♀️Straszne .. ale może któraś miała podobnie ? I czy da się to jakoś ominąć czy to samoistnie idzie 🙈.. bo wyczekuje 3 porodu i ja się nie boje rodzic tylko tych objawów i latać do łazienki …
-
Jeszcze nie rodziłam, ale czytałam, że biegunka jest normalnym objawem przed CC. Organizm sam się oczyszcza, żeby potem przy porodzie te masy kałowe nie przeszkadzały.
Mam koleżankę, u której ten objaw wystąpił przed sn. Przynajmniej nie musiała mieć lewatywy i nie stresowała się że przy położnej zrobi 💩 -
3❤️Ciąża wrote:Hej. Mamy które rodziły wcześniej pytanko może któraś miała taki objaw bo mam dwa porody za sobą , przy pierwszym wymioty bez partymi miałam a na drugim wymioty i doszła biegunka dopiero jak mnie oczyściło zaczął się poród 🤦🏼♀️Straszne .. ale może któraś miała podobnie ? I czy da się to jakoś ominąć czy to samoistnie idzie 🙈.. bo wyczekuje 3 porodu i ja się nie boje rodzic tylko tych objawów i latać do łazienki …
Naturalna reakcja organizmu i chyba tego nie ominiesz. Jedyna opcja to doprowadzić do rozwiązania zanim poród samoistnie się zacznie, czyli np 1) podając oksytocynę (wówczas wywołuje sie skurcze i jest możliwość, że nie zdążysz się "oczyścić" przed porodem, ale wtedy się chyba organizm oczyszcza w trakcie porodu - z drugiej stony wówczas akcja rozzgrywa się tak szybko, że może nawet nie zauważysz tego "oczyszczania" albo 2) robiąc CC.
Chociaż tak sobie myślę że już bym chyba wolała wymiotować przed niż jeszcze sobie tego w trakcie skurczy dokładać🤷♀️🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2022, 17:40
-
Ja wszystko mam przed 🤣 i dopiero po tym zaczynała się akcja porodowa .. ale jest to straszne biedowania do łazienki wc , jeszcze myślałam po pierwszym porodzie ze wymioty ale w drugim doszła biegunka 🤦🏼♀️I dlatego teraz się obawiam tego . Przed drugim porodem nie jadłam nawet nic bo o 4 rano się zaczął także do 7 tylko woda do porodu była .. ale dzięki za odpowiedzi 🙂🙂
-
Maggy_88 wrote:Lubusia i Aga - jak Wasze wizyty??
Ja mam we wtorek i muszę pogadać z gin o tych obowiązkowych badaniach do szpitala. -
Aga___ wrote:Ja już po wizycie, malutki waży około 2600g.zreszta lekarz powiedział, że teraz już nie jest ta waga taka dokładna, jedynie stwierdzil, że nie jest malutki i wszystko jest ok . Dostałam już skierowanie do szpitala. Plan jest taki, że 19.02 mma zrobić test, 20.02 przyjęcie na oddział a 21.02 ma być CC. Jeszcze prezd szpitalem 10.02 będzie u niego wizyta, więc podpytam zapewne co i jak. Generalnie zapomniałam jedynie zapytać tak czysto hipotetycznie co w sytuacji jesli test wyjdzie pozytywny... Wtedy kwarantanna i wzyztsko przełożone? Teoretycznie już od momenti zrobienia testu jest przecież nakładana kwarantanna. Tego się wlansie nie dowiedziałam.
Ładna waga🙂 ja jestem bardzo ciekawa jak u mojej bo ostatni pomiar słyszałam 2 miesiące temu bo na ostatniej to nic oprócz tego, ze jest "ok" się nie dowiedziałam.
Też się zastanawiałam jak to jest przy dodatnim teście a kolezanka mi mówiła, że przecież muszą przyjąć do porodu i pewnie tylko kwestia w którym szpitalu...[/url] -
Ale Wam zazdroszczę tej wagi dzieciaczków. ❤️
Moja ważyła ostatnio ok. 1700. W szpitalu kazali nam obserwować jej przyrost i przepływy co tydzień, więc od poniedziałku zaczynam cotygodniowe kontrole + KTG.
Musze dotrwać do 36tc.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Aga___ wrote:Ja już po wizycie, malutki waży około 2600g.zreszta lekarz powiedział, że teraz już nie jest ta waga taka dokładna, jedynie stwierdzil, że nie jest malutki i wszystko jest ok . Dostałam już skierowanie do szpitala. Plan jest taki, że 19.02 mma zrobić test, 20.02 przyjęcie na oddział a 21.02 ma być CC. Jeszcze prezd szpitalem 10.02 będzie u niego wizyta, więc podpytam zapewne co i jak. Generalnie zapomniałam jedynie zapytać tak czysto hipotetycznie co w sytuacji jesli test wyjdzie pozytywny... Wtedy kwarantanna i wzyztsko przełożone? Teoretycznie już od momenti zrobienia testu jest przecież nakładana kwarantanna. Tego się wlansie nie dowiedziałam.
Podobno dostaje się izolatkę w szpitalu. Tylko nie wiem jak jest z kontaktami z dzieckiem... Oczywiście do porodu muszą przyjąć.
Hekate - tak, sprawdzałam na początku ciąży czy nie jestem chora na cytomegalie. Okazało się, że mam przeciwciała, czyli nie mam aktywnego wirusa.
Promieniowanie - sprawdź na stronie swojego szpitala jakie są wymagane badania. Jak sprawdzaliśmy w dwóch to nieznacznie się różniły.
-
Maggy, no właśnie - cytomegalowirusa powinno się sprawdzać przed ciąża i w trakcie.
Nie sprawdziłam przed niestety. A teraz mam zagwozdke IGg 229, co jest ok i świadczy i przebytej chorobie, ale IGm niestety 1, 010, co już wskazuje na chorobę w trakcie ... i trochę mnie to przeraziło🙁
Mały rozwija się wzorowo - ostatnie badanie z wtorku nie budzi żadnych zastrzeżeń.
Wizytę mam w poniedziałek.„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
😇11.02.2021 r.
❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️ -
U mnie nie było sprawdzanej cytomegalii...
Co do covida to w każdym szpitalu to chyba inaczej wygląda. Są podobno nawet takie co na przyjęciu robią tylko ankietę covidową i nic więcej nie sprawdzają. Pytałam się mojej ginekolog jak to wygląda w moim szpitalu i niestety tam robią test każdemu niezależnie od szczepienia. I ponoć zdarzają się pozytywne testy nawet osobom zaszczepionym i bez objawów. A może się zdarzyć że i w trakcie pobytu jeszcze powtarzają test bo ktoś tam się przedarł jednak chory.
Jeżeli test pozytywny to ponoć oddział covidowy i rodzi się raczej samemu albo cesarka. W sensie że personel raczej rzadko się tam pojawia bo muszą się w te skafandry poubierać. Potem testują dziecko i jak jemu wyjdzie test negatywny to niestety dziecko chcą izolować ale można się na to nie zgodzić. Także nie wygląda to różowo...