X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️
Odpowiedz

❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Aga___ Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Na pewno to nic poważnego, pogoda tetaz paskudna i pewnie Cię po prostu gdzieś przewiało 😘 nim sie obejrzysz będziesz zdrowa, ale dobrze też że masz dobra opiekę ze storny lekarza :)
    Dziś już jest lepiej. Przynajmniej w dzień temp spadla poniżej 37.mysle że. To też zasługa apapow. Antybiotyk duomox też mam. Brać do soboty. Póki co leżę w domu i odpoczywam ile się da.

f2wlp07w2yjt6cjl.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga___ wrote:
    Dziś już jest lepiej. Przynajmniej w dzień temp spadla poniżej 37.mysle że. To też zasługa apapow. Antybiotyk duomox też mam. Brać do soboty. Póki co leżę w domu i odpoczywam ile się da.
    Dobrze ze juz zaczynasz się lepiej czuć, trzymam kciuki żebyś szybko foszla do siebie 😘
    f_a_l_k wrote:
    Dziś po południu mam wizytę to może się dowiem czegoś nowego. Co jaki czas teraz macie wizyty? Ja ostanią miałam miesiąc temu i zastanawiam się kiedy te wizyty zaczną być częściej...
    Ja mam już od 26tc wizyty co 2 tyg ale to chyba taki standard tutaj w Emiratach po prostu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2022, 05:42

Aga___ lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 2 tyg od 26tc, wcześniej były co 3 tyg. :)

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam, co tydzień - dwa, ale to przez komplikacje. Wstępnie mialam mieć co 3 tygodnie, a od 26tc co dwa 😊

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2022, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, czyli u mnie jest najbardziej luźne podejście... Do tej pory miałam raz na 4 tygodnie, a teraz mam wizytę za trzy tygodnie. To będzie już 37 tydzień na tą następna wizytę 🙃. A jak macie wizytę raz na dwa tygodnie to za każdym razem robicie badanie moczu i morfologię? Bo mi teraz ginekolog nic nie mówią i nie wiem czy mam nie robić czy zapomniała.

• f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2022, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caro - wysyłam ci zaproszenie do przyjaciółek. Wyczytałam że tak można dołączyć do waszej grupy na FB. Dostanę linka czy jakoś inaczej to się odbywa?

• Hekate42 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f_a_l_k wrote:
    Ok, czyli u mnie jest najbardziej luźne podejście... Do tej pory miałam raz na 4 tygodnie, a teraz mam wizytę za trzy tygodnie. To będzie już 37 tydzień na tą następna wizytę 🙃. A jak macie wizytę raz na dwa tygodnie to za każdym razem robicie badanie moczu i morfologię? Bo mi teraz ginekolog nic nie mówią i nie wiem czy mam nie robić czy zapomniała.
    Jeśli wszystko jest OK - wystarczy raz na 4 tygodnie, po 32/33 t może być już ck dwa.
    Za każdej razem podstawowe badania krwi i moczu mam zlecane.

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
    ❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2022, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f_a_l_k wrote:
    Tak, badanie krwi i moczu mam za każdym razem zlecane, co wizytę. :)

• Wojcinka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2022, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badanie moczu na każdej wizycie, krwi ostatnio miałam miesiąc temu, nie wiem kiedy kolejny raz mi zleci.

Ogólnie tutaj to tak wybada że przed każdą wizyta najpierw wchodzę do pokoju pielęgniarek gdzie mnie mierzą, ważą i sprawdzają cisnienie, tam dostaje kubeczek na mocz. Potem idę na wizytę do mojej gin i po wizycie szybką wizyta w WC i oddaje pełen kubeczek z powrotem do pokoju pielęgniarek.
    Jak dostaje skierowanie na krew to muszę zjechać na niższe piętro gdzie jest labolagorium.

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • studentka Debiutantka

Wysłany: 23 stycznia 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://forms.gle/4Lh1kaBqKdukdDaP9
    Dzień dobry, zwracam się z prośbą do kobiet w ciąży o wypełnienie ankiety do mojej pracy magisterskiej, jest anonimowa i dobrowolna. Powinna zająć nie więcej niż 10 minut
    Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi 😊

• Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyty są co 4 tygodnie. Na każdą wizytę mam mieć zrobioną morfologię i badanie ogólne moczu. Inne laboratoryjne badania to już wedle potrzeby, np TSH czy na toxoplazmoze. Czasami pojawiam się w między czasie na dodatkowej wizycie żeby np skontrolować długość szyjki albo inne niepokojące objawy. Najbliższą wizytę mam 01.02. Też jestem ciekawa czy od tego momentu będę mieć częściej, bo to już będzie koniec 34 tygodnia...

zi13gov36gutrlme.png
  • 3❤️Ciąża Koleżanka

Wysłany: 24 stycznia 2022, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3trymestr ciąży usg wyniki

Biometria odpowiada 30w5(31w4 OM)
    BPD 79mm31w5
    HC 289mm 31w6
    Ac 281 mm 29w4
    FW ok.1740g
    FHR 148’min
    Dziś byłam na wizycie i Pani doktor na wychodne powiedziała mi ze nóżki mniejsze brzuszek większy. Jak zaczęłam pytać nie uzyskałam odpowiedzi co to znaczy czy jest się czym martwić .
    Jest rozbieżność tygodnia z okresu a z usg. Czy któraś ma podobnie ?
    Lub mogła by pokazać swoje wyniki usg. Bo pytałam na badaniu usg doktora czy jest wszystko ok tak tak jest , dziś doktor zbiła mnie z tropu i nie wiem co myśleć . Czy to kwestia tego tygodnia różnicy to długość nóżek wtedy jest mniejsza czy jak się odniesc do tego ..
    może któraś ma podobnie z tymi tygodniki i okresem ze jest różnica ?

• Lubisia Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czytam, że macie wizyty częściej, ja do tej pory co 4 tygodnie, teraz idę za tydzień i pewnie tez bedzie kazała przychodzić co 2 tygodnie.

Od 2 dni gorzej się czuję, mam spuchnięte nogi i ręce, wczoraj wysokie ciesnienie i mega się przestraszylam. Ale dzis cisnienie juz lepiej, ufff...

Do kiedy macie przyjmować Acard?

Zaraz wkraczam w 35 tc i coraz ciężej mi już 🙈 i fizycznie i psychicznie

3jgxgov3phzmfy7z.png[/url]
  • Hekate42 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2022, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubisia wrote:
    Hej, czytam, że macie wizyty częściej, ja do tej pory co 4 tygodnie, teraz idę za tydzień i pewnie tez bedzie kazała przychodzić co 2 tygodnie.

Od 2 dni gorzej się czuję, mam spuchnięte nogi i ręce, wczoraj wysokie ciesnienie i mega się przestraszylam. Ale dzis cisnienie juz lepiej, ufff...

Mi moja gin zaleciła Acard do 34 tc

„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
    😇11.02.2021 r.
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3❤️Ciąża wrote:
    3trymestr ciąży usg wyniki

Biometria odpowiada 30w5(31w4 OM)
    BPD 79mm31w5
    HC 289mm 31w6
    Ac 281 mm 29w4
    FW ok.1740g
    FHR 148’min
    Dziś byłam na wizycie i Pani doktor na wychodne powiedziała mi ze nóżki mniejsze brzuszek większy. Jak zaczęłam pytać nie uzyskałam odpowiedzi co to znaczy czy jest się czym martwić .
    Jest rozbieżność tygodnia z okresu a z usg. Czy któraś ma podobnie ?
    Lub mogła by pokazać swoje wyniki usg. Bo pytałam na badaniu usg doktora czy jest wszystko ok tak tak jest , dziś doktor zbiła mnie z tropu i nie wiem co myśleć . Czy to kwestia tego tygodnia różnicy to długość nóżek wtedy jest mniejsza czy jak się odniesc do tego ..
    może któraś ma podobnie z tymi tygodniki i okresem ze jest różnica ?

Ja nie miałam do każdego pomiaru przepisanego tygodnia ciąży, więc nie wiem i może dzięki temu jestem spokojniejsza. Wagę dziecka miałam bardzo podobną. Słyszałam tylko, że odstępstwo tydzień w jedną czy drugą stronę to nic złego i nie ma czym się przejmować. Nasze bobasy różnie rosną po prostu 🙂

Dziękuję wam dziewczyny za informacje jak te wizyty u ginekologa u was wyglądają i jak często są. Widać to też mocno zależy od lekarza 🙂.
    Wojcinka - widzę, że u Ciebie to dopiero profesjonalnie podchodzą, u nas niestety tak to nie wygląda nawet prywatnie.

• Hekate42 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A szczepiłyście się na krztusiec ?

😇11.02.2021 r.
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2022, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubisia wrote:

Wysokie ciśnienie, jak i obrzęki, jest niebezpieczne, nawet jeśli to jeden wyskok. Jak masz możliwość to zrob sobie badanie moczu, trzeba wykluczyć obecność białka.

• Hekate42 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2022, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po badaniu III trymestru.
    Wszystkie wyniki prawidłowe.
    Mały ciut większy z pomiarów niż wskazuje obecny tydzień.
    Waga szacunkowa 2 199g, do porodu o czasie waga szacowana 3 700 g.
    Zobaczymy.
    Z ciekawostek długość stopy 6 cm i podobno ma długie włosy🙂
    Zalecono mi zaszczepić się na krztusiec, stad moje pytanie trochę wyżej, skontrolować jak wzrok ( jestem krótkowidzem).
    Poza tym muszę zrobić badania na cytomegalię ( chyba przeoczyłam) i ponowne badanie grupy krwi.
    No i między 35-37 tc wymazy GBS.
    Bardzo konkretna lekarka wykonująca USG, choć byłam u niej pierwszy raz jestem mega zadowolona.

Maggy_88 lubi tę wiadomość

😇11.02.2021 r.
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2022, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hekate42 wrote:
    Jestem po badaniu III trymestru.
    Wszystkie wyniki prawidłowe.
    Mały ciut większy z pomiarów niż wskazuje obecny tydzień.
    Waga szacunkowa 2 199g, do porodu o czasie waga szacowana 3 700 g.
    Zobaczymy.
    Z ciekawostek długość stopy 6 cm i podobno ma długie włosy🙂
    Zalecono mi zaszczepić się na krztusiec, stad moje pytanie trochę wyżej, skontrolować jak wzrok ( jestem krótkowidzem).
    Poza tym muszę zrobić badania na cytomegalię ( chyba przeoczyłam) i ponowne badanie grupy krwi.
    No i między 35-37 tc wymazy GBS.
    Bardzo konkretna lekarka wykonująca USG, choć byłam u niej pierwszy raz jestem mega zadowolona.
    Piękna waga 😊 u nas też przewidywana to ok 3700g.
    Na krztusiec szczepiłam się przed ciążą, bo jest zalecane dla osób starających się o dziecko i kobiet w ciąży.
    Też jestem krótkowidzem i chyba w 27 lub w 28 tc miałam pełne badanie oczu z kwalifikacją do porodu. Wyszło, że mogę rodzić sn.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 17:41

zi13gov36gutrlme.png
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2022, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubisia wrote:

Muszę zapytać mojej gin do kiedy brać acard. Na razie jestem w 34 TC i biorę. Czytałam w necie że do 37 TC można brać...

zi13gov36gutrlme.png
‹‹ 155 156 157 158 159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ