❤️ Marcowe Mamusie 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mea wrote:A że edukacja seksualna i rozwój człowiek w szkole leży i kwiczy. Więcej czasu poświęca się na rozmnażanie stawonogów i innych pierwotniaków niż dojrzewaniu plciowemu człowieka. To jest dramat i z tym się zgodzę w całości. Plus często w domach nawet teraz w 21 wieku się o tym nie rozmawia wcale.
too prawda ale powiem wam ze to wcale nie jest takie proste
ja z tego pokolenia ze w domu seks to temat tabu a dzieci w kapuscie sie znajduje
w szkole tez sie nic nie mowilo a wiedze czerpalo z gazet dla nastolatkow lub na podworku
i jak tu rozmawiac z dzieckiem jak nie wiesz jak zaczac bo z toba nikt nigdy tego tematu nie poruszal
jak z moja corka rozmawialam na ten temat to kupilam jej najpierw ksiazke o dojrzewaniu (miala 11 lat ) i jak przeczytala to usiadlysmy i omawialismy kazda strone czy wszystko rozumie i wie i czy ma jakies pytania. na poczatku bylo trudno sie przemoc ale dzieki ksiazce z obrazkami jakos poszlo
jak juz zrobila sie troche starsza to kupilam jej ksiazke Anji Rubik bo uwazam ze jej podejscie do tematu jest bardzo rozsadne, otwarte, rzetelne i latwe w przekazie pochlonela w 1 dzien ponad 300stron teraz moje starszaki sa w takim wieku ze oni bardziej sie wstydza takich rozmow niz ja takze polecam zaczynac serio wczesniej niz za pozno ja w sumie w ostanim momencie bo pol roku pozniej dostala okres wiec cieszylam sie ze jest przynajmniej z wiedza przygotowana na to co ja czeka
ja wczoraj bylam na wizycie i zabralam swoja najmlodsza bo chciala zobaczyc dzidziusia . i to chyba byl blad bo lekarka ktora prowadzila mi i jej ciaze zajela sie pokazywaniem wszystkiego dzieku zamiast mierzyc malucha takze nie wiem ile urosl nawet
7 pazdziernika mam prenatalne na NFZ a 26 mam prenatalne z Luxmedu hehe bede miala porownanie
a na wizyte ide w miare spokojna bo zawsze przed wizyta sprawdzam detektorem serduszko haha taka cwaniara ze mnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2021, 13:43
Maggia lubi tę wiadomość
-
soprecious wrote:Boziu, ja byłam 8 września a idę dopiero 13 października. Dzisiaj w ogóle mam wrażenie że Mała się w ogóle nie rusza. Tak często smyrala od środka a dzisiaj cisza. Nie wiem czy to ten etap że można już panikować?
Nieee, na spokojnie 🙂początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
Mea wrote:Odzywajcie się po wizytach koniecznie.
Kas pewnie każe Ci brać żelazo, ja już łykam tardyferon i zaczęły się problemy z zaparciami 🙄
Ja już mam problemy z zaparciami a nigdy nie miałam 😞😔 testuję suszone śliwki od dwóch dni bo jabłka już powoli nie działają -
Lubisia wrote:Ja też brałam tardyferon ale tylko na miesiąc mi przepisała. Nawet nie wiem czy to coś dało bo nie kazała robić badań 🤷♀️
Dużo nas jutro wizytuje😀 ja już tupię nóżkami 😉 a za miesiąc już połówkowe, kiedy to zleciało 🙈
To tak samo jak ja dokładnie za miesiąc 22.10 połówkowe 😁 -
Dziewczyny to sporo tych wizyt 🙂 Trzymam kciuki ❤️ Poprosimy o relacje po 🙂
Kaś844 u mnie niestety również nie można wchodzić z osobą towarzyszącą na wizytę. Szkoda.. dobrze, że chociaż z przy Małej się udało. A tak, przy pierwszej ciąży to wierzę, że jest smutno.. Co do zaparć to jestem ekspertem 😄 Polecam codziennie 3/4 suszone śliwki albo jest akurat sezon to wcinać świeże, jabłuszka, dużo wody i siemię lniane wypite na noc 🙂 Miałam kiedyś takie ulubiony specyfik LaxiMama 😄 ale niestety zniknął z aptek nie wiem czemu.początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
25.06.2021 ⏸️
Aga___ wielkość u tempo rośnięcia brzuszka jest różne w zależności od tego jaką na się sylwetkę przed ciążą, czy to pierwsza czy kolejna ciąża, jak w ogóle organizm reaguje. U mnie często dodatkowo potęgują wszystko wzdęcia 😄😄
babydust super wieści po wizycie ❤️ I fajnie, że córka mogła z Tobą wejść. Ja myślałam nad detektorem, ale boję się że zwariuje 😄Aga___ lubi tę wiadomość
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
25.06.2021 ⏸️
Kaś844 wrote:Dziewczyny a jak jest u Was jeśli chodzi o wizyty-możecie wchodzić z tatusiami czy nie możecie? Właśnie dostałam SMS z przypomnieniem o wizycie i jest "Proszę o przybycie bez osób towarzyszących"
-
Kaś844 wrote:Ja już mam problemy z zaparciami a nigdy nie miałam 😞😔 testuję suszone śliwki od dwóch dni bo jabłka już powoli nie działają
Ostatnio mam tak niskie ciśnienie że bez kawy nie daję rady... -
Kaś844 wrote:Dziewczyny a jak jest u Was jeśli chodzi o wizyty-możecie wchodzić z tatusiami czy nie możecie? Właśnie dostałam SMS z przypomnieniem o wizycie i jest "Proszę o przybycie bez osób towarzyszących"
-
Ja na prenatalnych poprosiłam czy może mąż wejść, dodałam, że jest szczepiony i się zgodziła zeby z boczku stał. Do swojej lekarki chodzę sama.
Co do zaparć to mi pomagają suszone morele, śliwki i kiwi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2021, 17:06
[/url] -
-
Niestety ja też dostałam odmowę jak spytałam czy mąż może być na usg
Trochę przykro ale postanowiłam że zrobie sobie prezent urodzinowy i zapisze się na te badanie usg 4D po 14 tyg ciazy bo wtedy można przyjść z osobą towarzyszaca.
Poza tym na badaniu prenatalnym powiedziano mi że dopiero na usg polowkowym będę znac płeć bo badanie prenatalne jest tylko robione do celów badań chorób genetycznych.
Pamiętam że z córką też tak miałam i dopiero w 20 tyg poznałam płeć. Nie wiem jak udało mi się tyle przeczekać
-
Gratuacje menka2! u mnie drugi chlopiec - moze zrobimy podmiane ?
Ja w poniedzialek 27.09 mam wizyte i juz sie nie moge doczekac, zeby zobaczyc malego Kawalercia i mam nadzieje, ze moj R da rade doleciec i pojdziemy razem -
Malweczka no niby tak jest z tymi prenatalnymi i dobrze. Wiadomo że najpierw omawiane są sprawy zdrowia parametrów, przepływów a na końcu płeć. Nie rozumiem w czym problem powiedziedz krótkie " prawdopodobnie syn/ córka" tyle 🤷
Co innego gdy lekarz mówi, nie widać, nie mogę ocenić itp niż wprost nie powiem bo nie i spadaj
Wiadomo że sprawy płci są mniej wazne ale każda z nas jest ciekawa kogo nosi pod sercem. Nie fajnie cię potraktował
Menka - u mnie 3 chłopak, chcesz możemy się cała trójka wymieniać 🤣🤣Wojcinka, Jagodzianka19, Maggia lubią tę wiadomość