X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • tunderka Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej znów kilka dni mnie nie było a tu tyle się dzieje <3

Niestety w krzywej cukrowej wyszło mi jedno niewielkie przekroczenie :( i od wtorku kuję się, testuje dietę i walczę z cukrami...i tęsknotą za czekoladą :(((
    Trochę mnie stresuje ta cukrzyca bo to kolejna przypadłość towarzysząca w tej ciąży :/
    Czekam teraz na wizytę w szpitalnej poradni diabetologicznej.

Nawiązując od Waszej rozmowy, ja mam mały brzuszek :( wszystko mi idzie w tyłek, uda... :P niestety..

A mój Mały ostatnio w 26+0 ważył +- 877g, myślicie że do dobra waga?

uh... oby do 30-32 tygodnia..... <3 jakoś mi się strasznie dłuży, choć i czasu na szykowanie coraz mniej, a my jesteśmy totalnie w proszku... :)

marzec 2020 <3 czekamy... <3
    ckaidqk3qta8zasp.png

[*] 12tc [*] 6tc

Mutacje :
    Vleiden hetero, pai hetero, vr2 hetero, mthfr hetero
    + niedoczynność tarczycy
    + cukrzyca ciążowa
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    JA mam wrażenie że mi te wszystkie kg idą w górną część ciała... piersi i nawet jakby ramiona jakieś szersze się zrobiły :?
    Ostatnio mi gin powiedział że dzieciaczek powinien przybierać teraz około700 gr na miesiąc. Czyli na kolejnej wizycie mój powinien już mieć kilogram. (to juz za tydzień)
    Sprawdzałam pomiary moich starszaków i oba 3trym zaczynały z wagą 1kg.

A wy robicie 3 prenatalne ??
    No mi idzie w cycki, brzuch, i w te takie boczki nad tylkiem :p i to najgorsze...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    U mnie są dni gdzie jest wzglednie mniejszy :D wczoraj mial taki dzien gdzie bolal, byl duzy, i miałam wrazenie jakby mial peknac...

Ja tez mam takie i takie dni ☺️

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    No mi idzie w cycki, brzuch, i w te takie boczki nad tylkiem :p i to najgorsze...

Ja bym bardzo chciała aby mi włąśnie w brzuch poszło bo później po ciązy łątwiej jest go wyćwiczyć i kaloryfer ładnie wygląda nawet u kobiety a takie bicepsy ???
    Albo co gorsza motylki ??? - w sensie obwisłe ramiona ??? feeee.....
    A cycki ... to już się do niczego nie nadadza :P tylko do przeróbki :P
    Niech to moje dziecko w końcu coś ze mnie wyssie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2019, 10:40

kate2friend lubi tę wiadomość

• White Innocent Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi dzidziolków to ja sobie zapisałam kiedyś tę tabelkę:

ac4993ce639c3717gen.png

Dorjana, Sofijka85, Majowa_nadzieja lubią tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cycki to juz sie po pierwszym kp nadaja tylko do przerobki 🤦‍♀️

Dorjana a ty jesz wystarczajaca ilosc weglowodanow i bialka?

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Cycki to juz sie po pierwszym kp nadaja tylko do przerobki 🤦‍♀️

Oj moje tez :p w sumie nawet nie po kp ani ciazy tylko tego jak schudłam. Ja kaloryfera juz nie wycwicze bo mam skore wiszaca już, wiec tylko przerobka :p

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:

Wydaje mi się że tak.... wcześniej sprawdzałam swoje dzienne menu w fitatu i węgowodanów i białka zawsze wychodziło mi ponad normę

Dzień zaczynam od soków, owoców i warzyw... kiszonek
    Drugie śniadanie to przeważnie płatki z siemieniem lub chia albo kanapki na szybko (uwielbiam z kapustą kiszoną albo ogórkami kiszonkymi lub jajkami i sałata - potrfię całą główkę wciągnąć przy 1 śniadaniu)...
    Obiad: to wiadomo różnie. Faktycznie nie lubię produktów mącznych więc rzadko jadam makarony, kluski czy pierogi... wolę kasze ;)
    Uwielbiam jajka - mogę nawet 3-5 na dzień wciągnąć :O
    No i na wieczór znów soki, warzywa i owoce. Zauważyłam że mi się źle śpi jak się napcham wieczorem czegoś cięższego. Nad ranem jestem tak zmęczona choćby moje ciało całą noc się męczyło z trawieniem.

White - SUPER TA TABELKA !!!
    To moje są w 28tc na 1kg czyli łąpią się w minimum. Może ja jestem jakaś genetycznie pokręcona :P paimetam że moja mama mi mówiła że urodziłam się bardzo drobna wręcz przeźroczysta ale za to długa byłam.
    Mój mąż za to był kurdupelkiem - 2500 więc zwalam to na niego ;)

Co do samego białka to w ciągu dnia wciągam sporo roślinnego (pestki i orzechy to nawet przy łóżku trzymam i podczas czytania wciagam, drugi pojemnik mam taki z suszonymi owocami) ale i zwierzęce w postaci właśnie jaj, nabiału - mięso też się zdarza ;)
    Wczoraj np były schabowe z piersi kurczaka.
    W ciągu dni też czesto koktaile robię warzywno - owocowe, którychgłównym składnikiem jest awokado (które chyba też dobrym źródłem białka ??? )
    ....idużo oleji zimnotłoczonych (np lniany, z ostropestu, z czarnuszki, z wiesiołka) dodaję do koktaili, sałatek i soków - niby dla lepszego wchłaniania witamin ???
    Naprawdę nie wiem co źle robię że mi te dzieci nie rosną :/

W tej ciązy to nawet nie ćwiczę... i widze ze tych kg mi więcej przybyło :)
    Oby tylko dzidziusiowi też przybyło <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2019, 11:32

• Olalasz Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Ile przytylas od poczatku?
    Schudłam 7 kg 😀

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana to dieta masz super, czyli to nie kwestia diety tylko moze urody genow? Moze tym razem zribi niespodzianke i ladnie przybierze w 3 trymestrze :) Moja dieta to jakos ubogo wyglada przy tym, musze sie zmuszac zeby cos zjesc nie mam na wiele rzeczy ochoty... Jajka jem tylko w nalesnikach, nie przelkne inaczej...

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Dorjana to dieta masz super, czyli to nie kwestia diety tylko moze urody genow? Moze tym razem zribi niespodzianke i ladnie przybierze w 3 trymestrze :) Moja dieta to jakos ubogo wyglada przy tym, musze sie zmuszac zeby cos zjesc nie mam na wiele rzeczy ochoty... Jajka jem tylko w nalesnikach, nie przelkne inaczej...

To u nas jaj gotuję cały garnuszek (wchodzi od 6-8 ) bo moje dzieci tez lubią ;)
    Nawet się bałam że za dużo ich jem bo ja uwielbiam na twardo, sadzone albo jajkocznice :P

za to naleśnika to tylko bym skubneła od dzieci na testing - bo mąka mnie odrzuca :/
    Ciężko mi nawet po pieczywie... :/ ale kanapkę codziennie jakąś wciągnę.

Wiem że nielubicie jak marudze ale mam stresa że ze mną jest coś nie tak :/ że moje ciało nie dzieli się z dzidziusiem :P
    A ja naprawdę się staram i też od poczaątku ciąży wręcz zmuszam się aby jesć jak najwięcej, aby posiłki były jak najbardziej urozmaicone i bogate w skladniki odżywcze. :(
    Ten lekarz u którego ostatnio dzidzius wyszedł mniejszy to nawet nie zdaje sobie sprawy z tego jak mnie rozbiła ta wiadomość. W efekcie przez 2dni lody jadłam z powodu doła...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2019, 11:56

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Schudłam 7 kg 😀
    Szczesciara :p a mialsm nadzieję ze podobnie jak ja :p

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Szczesciara :p a mialsm nadzieję ze podobnie jak ja :p
    Cukrzyca i nerwica bardzo mi pomogły niestety. Ja miałam na starcie duży zapas. A u Ciebie jak?

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    To u nas jaj gotuję cały garnuszek (wchodzi od 6-8 ) bo moje dzieci tez lubią ;)
    Nawet się bałam że za dużo ich jem bo ja uwielbiam na twardo, sadzone albo jajkocznice :P

za to naleśnika to tylko bym skubneła od dzieci na testing - bo mąka mnie odrzuca :/
    Ciężko mi nawet po pieczywie... :/ ale kanapkę codziennie jakąś wciągnę.

Wiem że nielubicie jak marudze ale mam stresa że ze mną jest coś nie tak :/ że moje ciało nie dzieli się z dzidziusiem :P
    A ja naprawdę się staram i też od poczaątku ciąży wręcz zmuszam się aby jesć jak najwięcej, aby posiłki były jak najbardziej urozmaicone i bogate w skladniki odżywcze. :(
    Ten lekarz u którego ostatnio dzidzius wyszedł mniejszy to nawet nie zdaje sobie sprawy z tego jak mnie rozbiła ta wiadomość. W efekcie przez 2dni lody jadłam z powodu doła...
    Dorjana, spokojnie. Nic więcej nie możesz zrobić. To nie jest wszystko pod linijkę. Ja z mężem jesteśmy duzi, to i dzieciak duży. Waga naszego Stacha w 24 tygodniu była na 50 centylion, a w 26 na 90. To się wszystko cały czas zmienia. A poza tym to tez są orientacyjne wagi. U nas się tak złożyło, że byliśmy na USG dzień po dniu. Jeden lekarz oszacował wagę na 600 g, a drugi na 750 :)

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz masz rację ... biorę to pod uwagę.
    Nasza Ola w dniu porodu na usg miała 2400 a urodziła się jakąś godzine później z wagą 2580.
    Przez całą ciążę nas straszyli że to hipotrofia i nawet sterydy podali aby przyśpieszyć rozwój płuc. Tak na wszelki wypadek jakby do porodu doszła za szybko.

Jednak szczęsliwa byłam gdy dzidzia trzymała się w średniej. Nie chciałabym znów trzeciego trymestu w szpitalu spędzić :/ Niewyobrażam sobie tego aby zostawić dzieci.
    Tym bardziej że w poprzedniej ciązy po każdym pobycie w szpitalu traciłam kilogram. Słabo tam karmią :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2019, 12:43

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana a okreslili dlaczego dzieci tak malo wazyly przy porodzie? W ktorym tygodniu sie urodzily? Krzepliwosc krwi masz ok? Przeplywy tez? Nie wiem byc moze to taka twoja uroda, albo lozyska tak pracuja lub po prostu dzieci genetycznie zaprogramowane na takie mniejsze wagi... Sama nie wiem, u mnie widze ze pierwsze bylo mniejsza waga a dwie nastepne juz ok, a teraz znowu mniejsza sie szykuje. Tez mam schize zreszta nie jedną🙈

• Coleen Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, dziś aplikacja mi pokazała, że zaczynamy 3 trymestr :) uff jeszcze chwila i przytulimy maluchy.
    Chyba powinnam zacząć organizować wyprawkę, ale zupełnie nie mam do tego głowy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2019, 01:16

kate2friend, Gratka, Katy, KolendrA lubią tę wiadomość

17u93e5eksatl8vo.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coleen wrote:
    Hejka, dziś aplikacja mi pokazała, że zaczynamy 3 trymestr :) uff jeszcze chwila i przytulimy maluchy.
    Chyba powinnam zacząć organizować wyprawkę, ale zupełnie nie mam do tego głowy ;)

No właśnie kiedy się zaczyna ten 3 trymestr? Ja dzisiaj mam 27+0, czyli zaczęłam 28 tydzień. Czy to już? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2019, 00:05

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    1 ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    26 tc to drugi trymestr. Najwczesniej mozna liczyc 27 tc ale wiekszosc lekarzy liczy 28+0. Nie rozumiem tego przyspieszania, dziecko ma tyle ile ma i nic sie nie zmieni 😀

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Cukrzyca i nerwica bardzo mi pomogły niestety. Ja miałam na starcie duży zapas. A u Ciebie jak?
    Narazie 10 na plus...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ